Nyhetsbrev 2011-03-23

Detta nyhetsbrev innehåller:

  • Info om vad ledningen har för sig
  • Omval i Västra Götaland
  • Vårmöte
  • Styrelsen
  • Matnyttiga länkar
  • Gästskribent: Stefan Flod säger tack och hej som UP:s förbundsordförande

Info om vad ledningen har för sig 
Varje gång jag ska skriva vad ledningen har för sig tar det stopp. Inte för att ledningen inte gör något, utan för att väldigt mycket av det arbete vi gör inte är speciellt rafflande läsning. Det är helt enkelt inte så kul att läsa att våra räkningar har betalats, att en databas har lagats, att X antal mejl och telefonsamtal har besvarats, att en lokal är bokad, att ännu ett dokument håller på att tas fram, etc.

Men, sådant pågår hela tiden och det är saker som är lika oglamorösa som de är nödvändiga för att den dagliga verksamheten ska flyta på som den ska, för att vi ska kunna bedriva externt opinionsbildande och för att vi ska kunna bli en kandidat till riksdag och EU-parlament 2014. Det här sker naturligtvis inte bara i ledningen, utan överallt i partiet.

Den här veckan vill jag därför att vi skänker en liten tanke till alla i partiet som dagligen gör allt det där oglamorösa jobbet som ingen ser, men som alla förväntar sig ska bli gjort. De får alldeles för lite uppskattning. Så, nästa gång du ser att någon kämpar på i det tysta, tala om för dem att du uppskattar allt jobb de lägger ner för allas vår skull. Utan dem skulle vi inte kunna göra något alls.

Omval i Västra Götaland
Den här veckan har det blivit klart att Piratpartiet kommer att ställa upp i omvalen i Västra Götaland. Det finns mer information om detta på forumet. Om man vill hjälpa till kan man dessutom kontakta Jacob Hallén.

Däremot har man i Örebro beslutat att inte ställa upp i det lokala omvalet. Det är naturligtvis tråkigt, men jag har fullt förtroende för Örebropiraternas omdöme i frågan.

Vårmöte
Det börjar dra ihop sig till vårmöte. Det drar igång den 4 april och håller på till den 15 maj. På forumet finns redan nu en mötestråd med en massa information. Klicka gärna in där och gör er hemmastadda. Jag hoppas att ni alla tar er tid att delta. Det är oerhört viktigt att så många som möjligt gör sin röst hörd för att vi tillsammans ska kunna bygga ett stabilt och drivande piratparti.

Mer information om vårmötet kommer att komma löpande.

Styrelsen
Dessutom har styrelsen haft möte. Protokollet kommer inom kort att dyka upp i den här forumtråden.  

Matnyttiga länkar
Minns ni att jag för ett tag sedan bad er svärma om it-bistånd på min blogg och i ett nyhetsbrev? Jag kan nu meddela att svärmeriet resulterat i en debattartikel på SVT Debatt där Piratpartiet tar upp några viktiga grundpelare vad det gäller it-bistånd. Jag blev dessutom så inspirerad av arbetsgången att jag kommer att dra igång fler sådana svärmerier framöver. Stort tack till alla som hjälpte till!

Jag har dessutom ägnat mig åt bistånd på hemmaplan. Ibland vill man väl, men hamnar lite snett. Då behöver man vänner som ser en i ögonen och ger en lite tough love. Därför tog jag en timeout och ägnade mig åt lite vänskapligt taktiksnack.

Rick Falkvinge blickar framåt och funderar på ideologi och är inne och nosar på en ny piratism. Spännande tankar.

Emma Marie Andersson undrar när du var modig senast? Jag tycker att vi alla är modiga som vågar ställa oss upp och kämpa för det vi tror på. Det är tyvärr inte speciellt många som gör det, men alla som får det här nyhetsbrevet har fattat ett viktigt beslut. Ni har alla gått med i ett politiskt parti för att ni tror på något som är större än er själva. Det är modigt och det ska ni vara stolta över.

Slutligen funderar Christer Jansson på om retorik är hjälp eller stjälp. Det är en tankeväckande text som jag tror alla har nytta av att läsa.

Med dessa ord lämnar jag över till veckans gästskribent som är Ung Pirats avgående förbundsordförande, Stefan Flod. I helgen kommer UP:s kongress att välja en ny förbundsordförande och det ska bli spännande att se vem det blir.

Stefan slutar dock med flaggan i topp och dessutom med ett kaxigt och provocerande gästinlägg här i nyhetsbrevet. Är det månne ett tecken på att vi kommer att få ett kaxigare och mer drivande ungdomsförbund? Hur det blir med den saken återstår att se. Jag hoppas och tror i alla fall att UP kommer att vara en riktig eldgaffel i baken på både Piratpartiet och våra politiska meningsmotståndare.

Ha det så bra,
Anna
—————————————
Anna Troberg
Partiledare
—————————————

Gästskribent: Stefan Flod säger tack och hej som UP:s förbundsordförande
Nu i helgen (25-27 mars) håller Ung Pirat sin årliga förbundskongress, detta blir förbundets femte förbundskongress. Förbundskongressen är tillfället där 51 medlemsvalda ombud ifrån hela landet träffas och beslutar om Ung Pirats framtid. Bland annat fattas det beslut om en budget på nästan 3,5 miljoner kronor. 

Jag har varit förbundsordförande sedan 2007 och har valt att inte omkandidera. Detta blir mina tankar och funderingar som avgående förbundsordförande. Jag har  haft ett flertal fantastiska år i piratrörelsen men alla kommer vi någon gång till en punkt där man inser att en själv söker nya utmaningar samtidigt som det är dags att släppa fram nya talanger som kan utveckla ungdomsförbundet vidare. Däremot kan jag bara konstatera att riksdagsvalet 2010 var en katastrof för Piratpartiet, inte minst i ljuset av det lyckosamma EU-valet. På ytan framstår det som att riksdagsvalet 2010 bara handlade om ”plånboksfrågor” och en rädsla för SD.  

Tyvärr verkar de flesta analyser av tidigare val missa att människor röstar och organiserar sig huvudsakligen utifrån identifikation, inte utifrån ett snävt egenintresse. Men vad är då Piratpartiets identifikation och berättelse om Sverige? Äckelparti, pedofilparti eller gratissamhällesparti?

Valnederlaget är kanske det bästa som kunde hända oss. 
Piratpartiets situation idag liknar faktiskt den som Moderaterna satt i i början av 2000-talet. Vad som förändrades under Fredrik Reinfeldts ledarskap var att Moderaterna på ett mycket effektivt sätt förändrade sin identitet. Man omdefinierade sin egen roll och skapade en berättelse om varför Sverige behöver Moderaterna. Men Piratpartiet är inte Moderaterna och vi kan inte gå tillväga på samma sätt, vi måste hitta vårt sätt att bygga vår gemensamma berättelse. En berättelse som är lätt att berätta och intresseväckande att lyssna till.

Det är här du som läser denna gästkrönika kommer in. Det är du som läser denna text som har makten att driva på partiet i dess utveckling. Vi behöver alla hjälpas åt att ta fram tydliga progressiva idépolitiska visioner om det framtida samhället i ett större sammanhang samt till diskussioner om metoder för politisk utveckling inom piratrörelsen. Men även att driva på våra ledare och årsmöten i Piratpartiet och Ung Pirat att faktiskt våga ta tag i detta på allvar. Samtliga politiska program och visioner ligger idag i dvala.

Ung Pirat kommer att fortsätta, kanske även ännu tydligare att dra sitt strå till stacken, därför har förbundsstyrelsen lagt ett förslag till Ung Pirats förbundskongress om en politisk plattform samt att hålla en politisk konferens under 2011. En stor nationell konferens som har till syfte att ta fram tydliga progressiva idépolitiska visioner om hur vi vill att kunskapssamhället ska se ut. Ung Pirats kunskapskommission kommer även att under förbundskongressen presentera sin utvärderingsrapport om valen 2009 och 2010.

Mitt budskap för framtiden är att för att vara relevanta och för att få genomslag behöver vi en gemensam identitet som talar om för oss själva och för alla andra varför vi behövs, vad vi kommer ifrån och vart vi är på väg.

Själv är jag helt övertygad om att vi måste redan nu hitta vårt sätt att bygga vår gemensamma berättelse, för att skapa en berättelse om varför Sverige behöver Piratpartiet. 

Och att vi redan börjat med detta, utan att egentligen ha tänkt på det.

//Stefan Flod
Förbundsordförande, Ung Pirat 2007-2010

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar