Tjeckisk domstol avskaffar teledatalagringen

En dom i Tjeckiens konstitutionsdomstol idag ogiltigförklarar den lag som registrerar alla personers telefonsamtal, SMS och mail för att kunna användas i brottsutredningar. Lagen är inte förenlig med grundläggande rättigheter, menar domstolen. Svenska regeringen trycker på för att införa denna lag här.

– Tjeckiens konstitutionsdomstol gjorde världen till en lite bättre plats idag, säger Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet. De konstaterade att det är helt orimligt att registrera allas kommunikation hela tiden, bara ifall en liten bråkdel långt senare skulle komma att efterfrågas av polisen.

Tjeckien gör en lång rad länder i EU sällskap med att avskaffa lagen, trots att den formellt är tvingande på EU-nivå. Hela 33% av EUs medlemsländer vägrar nu att ha något med teledatalagring att göra. Det är ett svårt bakslag för EU-kommissionen, som har gjort det till en högprofilerad fråga.

Svenska riksdagen röstade om att införa teledatalagring i mitten av mars, men beslutet sköts upp i ett år genom en säkerhetsventil i grundlagen som kan åkallas då mänskliga rättigheter kraftigt inskränks.

– Svenska regeringen har ingen ursäkt för att införa detta, säger Troberg. Vi skulle inte ens vara först med att ifrågasätta direktivet, vi skulle bara stämma in i en växande, enig kör. Det är är bara dumt att lägga tid och energi på ett lagförslag som alltfler länder sågar runt om i Europa. Det är dags att kasta det här lagförslaget i papperskorgen.

Länkar och referenser:

Domslutet, automatöversatt, på tjeckiska domstolens website.

För mer information:

Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet, 010-3333401

Kommentarer

Anonym skrev

I en TT artikel i Sydsvenskan (31/3) rapporteras att ”Stiftelsen för Internetinfrastruktur” är oroad och förskräckt över att 1,3 miljoner svenskar över 50 år inte använder internet. Det innebär alltså att myndigheterna inte har fullständig kontroll på 1300000 personer. Allianpartiet reagerade direkt och föreslog ett ROT-avdrag på datautbildning. Här känner man inget behov av att vara sparsam med skattebetalarnas pengar.

(Trots dagens datum är artieln alldeles sann men mina kommentarer är satir)

Lämna kommentar