Den nya upphovsrättslagen: En gammal lag på tomgång

I dag presenterade Jan Rosén och Justitiedepartementet slutbetänkandet om en ny upphovsrättslag. Dessvärre verkar det inte vara så mycket nytt med den. Trots att upphovsrättens förutsättningar förändrats radikalt sedan 1960, då grunden för den nuvarande versionen av lagen klubbades igenom, har man valt att endast göra redaktionella och språkliga förändringar.

– Det är symptomatiskt att när man går igenom en femtio år gammal lag på ett område som förändrats i grunden väljer att bara göra redaktionella och språkliga förändringar, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg. Men med tanke på det regelrätta krig som förs mot de nya möjligheterna, kanske man ska känna sig lättad över att det inte är värre. I slutändan det är emellertid mycket märkligt att använda sig av helt utdaterade lagar för att reglera nya förutsättningar.

I och med den nya tekniken har kulturlandskapet förändrats radikalt. Det är billigare och lättare att skapa, distribuera och marknadsföra kultur än någonsin tidigare. Det innebär att det finns betydligt bättre möjligheter för fler kulturskapare att nå ut till sin publik än någonsin tidigare. Piratpartiet anser att det är olyckligt att denna positiva förändring inte satt några som helst spår i utlåtandet om den nya upphovsrättslagen.

– Genom att låtsas som om upphovsrättslagstiftningen inte påverkas av vår nutid gör man kulturskapare en otjänst. Dels urvattnas respekten för upphovsrätt, till exempel den ideella upphovsrätten som verkligen behövs. Det måste till en förståelse för kulturell utveckling i vår samtid, inte minst för kulturskaparnas skull.

Piratpartiet tror på en oförändrad ideell upphovsrätt och en i grunden reformerad kommersiell upphovsrätt, som är mer anpassad efter dagens kulturskapares och kulturkonsumenters gemensamma behov.

– Visst är det bra att det arbetas fram ett mindre ålderdomligt språk som gör att det är lättare att förstå vad lagen faktiskt säger, men varför inte arbeta fram en mindre ålderdomlig lagstiftning när man ändå är i farten?

Piratpartiet kommer nu att detaljgranska de redaktionella och språkliga förändringar som man vill göra i upphovsrättslagen, för att se till så att inga negativa förändringar i innehåll smugit sig in.

– Djävulen gömmer sig alltid i detaljerna och det är därför viktigt att granska dem ordentligt, avslutar Troberg. Det handlar om kulturens framtid. Därför är det viktigt att vara vaksamma mot både stagnation och negativ förändring, samtidigt som man måste uppmuntra och stödja dem som går i bräschen för det nya.

Mer information:
En ny upphovsrättslag, sammanfattning: http://www.regeringen.se/sb/d/14156/a/166537
En ny upphovsrättslag: http://www.regeringen.se/content/1/c6/16/65/37/026fec6d.pdf

För mer information:
Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet, 010-3333 401.

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar