EU-kommissionen ger datalagringsdirektivet svidande kritik

I dag presenterade EU-kommissionen sin granskning av det omstridda datalagringsdirektivet. Precis som väntat innehåller det svidande kritik av direktivet. Man konstaterar, bland annat, att det finns stora brister vad gäller direktivets integritetshänsyn. Inget tyder heller på att direktivet är effektivt för att bekämpa allvarlig brottslighet.

– Man kunde lika gärna ha lagt de här miljarderna på smågodis och polkagrisar, säger Christian Engström, EU-parlamentariker för Piratpartiet. Då hade man åtminstone inte använt skattepengar till att behandla alla medborgare som kriminella.

Datalagringsdirektivet är omdiskuterat. Tre konstitutionsdomstolar i Europa har förklarat det vara oförenligt med grundläggande människorätt i EU och flera människorättsorganisationer har kritiserat direktivet hårt.

– Utvärderingen pratar om detaljfel, men avslutar med att konstatera att flera konstitutionsdomstolar, medlemsstater och människorättsorganisationer säger att det är i grunden fel att behandla alla som brottslingar, säger Engström. Det är detta som är pudelns kärna. Datalagring går inte att småjustera rätt. Om man sätter läppstift på en gris, så är det fortfarande en gris. Konceptet att behandla alla som kriminella är fel i grunden.

Även här hemma i Sverige är datalagringsdirektivet omtvistat. För några veckor sedan minoritetsbordlades frågan om direktivets införande i Sverige av riksdagen. Regeringen och socialdemokraterna ville få igenom direktivet utan att invänta EU-kommissionens utvärdering.

– Det är anmärkningsvärt att regeringen och socialdemokraterna ville hasta igenom direktivet utan att vänta in kommissionens utvärdering, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg. Vi visste redan då att utvärderingen skulle vara kritisk.

Minoritetsbordläggningen innebär ett extra år att motarbeta direktivet. Piratpartiet kommer att arbeta över traditionella parti- och blockgränser för att skapa ett så brett motstånd som möjligt mot datalagringsdirektivet.

– Kommissionens utvärdering sporrar oss naturligtvis ännu mer i kampen att se till att datalagringen aldrig drabbar Sverige, avslutar Troberg.

Mer information:
EU-kommissionens pressmeddelande
EU-kommissionens utvärdering
EU-kommissionens FAQ

Kontakt:
Christian Engström, EU-parlamentariker, +46-706 63 37 80
Anna Troberg, partiledare, 010-3333 401.

Kommentarer

Anonym skrev

Dessvärre så verkar ”Anonym” ha rätt. Dock så är alla framgångar bra hur små de än må vara.

Anonym skrev

Läser man rapporten så är det uppenbart att det knappast handlar om någon svidande kritik, det är en våldsam överdrift!

Man tar upp några områden man behöver se över, en naturlig intrimning och ständig förbättring bara.

Lämna kommentar