EU trappar upp jakten på fildelare

I dag presenterade EU-Kommissionen sin strategi för att stärka upphovsrätten. Den marknadsförs som ”balanserad” men går i själva verket mest film- och skivindustrins ärenden. Nästan allt man har att komma med är mer av sådant som redan har misslyckats.

Till att börja med blandar kommissionen ihop varuförfalskning och fildelning. Det visar att man inte har förstått att det finns en skillnad mellan den fysiska världen och information som bara existerar elektroniskt. Därför blir förslagen lite som att försöka slå i en skruv med en hammare – fel verktyg för fel uppgift.

Kommissionen ämnar även omarbeta det så kallade IPRED-direktivet, som är grunden för den så hårt kritiserade svenska IPRED-lagen. Inget tyder dock på att man tagit till sig av kritiken om att IPRED är ett direktiv som fått integritetskränkande och rättsosäkra konsekvenser. Istället vill man fokusera hårdare på det område där IPRED-paketet visat sig vara speciellt problematiskt: Den digitala världen.

Det är också värt att notera att EU-Kommissionen vill ge tullen ökade befogenheter för att bekämpa upphovsrättsbrott. Detta är något som kanske kan fungera vad gäller förfalskade varor, men det är ett direkt olämpligt förhållningssätt till fildelning. Använt för digitala produkter landar detta med nödvändighet i att resenärers MP3-spelare, datorer, digitalkameror och mobiltelefoner måste kontrolleras.

Piratpartiets ledamot i Europaparlamentet, Christian Engström, kommenterar dagens utspel från EU-Kommissionen:

– Kommissionär Barnier lever i en värld av fysiska objekt. Saker med skruvar och muttrar. Det gör att han helt missar vad som gäller i en uppkoplad digital värld med hyperdistribution. Han försöker komma med lösningar på sådant som egentligen inte är något problem. Han har helt enkelt missat att vi nu lever i ett informationssamhälle.

Piratpartiets partiledare Anna Troberg fyller i:

– EU-Kommissionen talar om tillväxt, utveckling och morgondagens företag. Men den har helt missat allt som är viktigt i det digitala samhällets ekonomi. Istället försöker man försvara en film- och skivindustri vars nuvarande affärsmodell är omodern och förlegad. Vilket kommer att ge oss sämre tillväxt och mindre utveckling. Det är att backa in i framtiden.

Mer information:
EU-kommissionens pressmeddelande

Kontakt:
Christian Engström, EU-parlamentariker, +46-706 63 37 80
Anna Troberg, partiledare, 010-3333 401.

Kommentarer

Anonym skrev

Ja det är lustigt hur ofta pirater klagar på att lagstiftningen är omodern. När politikerna vill uppdatera den så klagar de också för att de ser sina kryphål försvinna.

Anonym skrev

Det är väl inte att blanda ihop varuförfalskning och fildelning? Skyddet för ett varumärke eller upphovsrätten försvinner inte bara för att den blir elektronisk. Och ja, man kanske blir tvungen då att gå igenom andras mp3-spelare mm. Precis som ni säger ” Vi lever i en digital värld”. Det är väl även då föråldrat att gå igenom någons väska? Samma sak som att gå igenom någons dator.

informationssamhälle? Man delar inte information när man gör immaterialrättsliga intrång.

Anonym skrev

Över 15 länder spionerar på Sverige

Över 15 länder bedriver systematisk underrättelseverksamhet mot Sverige, i Sverige eller mot svenska intressen utomlands. Ofta är syftet att olagligt få information om svensk politik, försvar, ekonomi, teknik, vetenskap eller om flyktingar, enligt Säpos årsbok för i fjol som släpptes på torsdagen.
Statliga aktörer försöker även påverka svenska politiska beslutsfattare eller köpa svenska verksamheter för att få information eller teknologi.

snacka om högförräderi mot sverige om filmbolagen och EU vill tvinga sverige att införa datalagringen

Anonym skrev

Inte bara mp3 spelare som genomsöks jag fick min digitala kamera undersökt av tullen när jag reste hem från Prag det var förnedrande o visa bilderna men vad gör man kan ju inte vägra.

Anonym skrev

”Det är välkommet att man tar itu med de som piratkopierar.”

Ja verkligen, oavsett vilka inskränkningar som behöver göras i allas rättigheter.

Ser vidare gärna att man fortsätter på denna linje.
Förslag:
Stoppa klotter genom att förbjuda all sorts färg och pennor.
Stoppa våldtäkter genom att operera bort alla människors sexualdrift.
Råda bot på det där med stölder genom att förbjuda ägodelar.

Vilken underbart trygg och mysig värld vi skulle få!

Anonym skrev

kom också ihåg att det var ej så länge sen Tyskland var diktatur tex DDR så placera piratpartiets serverpark i ett sånt land det är det dummaste man kan göra om man ska ha demokrati i landet

Anonym skrev

Skyddet för immateria bör ju vara annorlunda än skyddet av fysiska produkter av en enkel anledning, nämligen att det är gratis att kopiera immateria. Kräver ingen arbetsinsats, inget arbete, inga resurser. Det kommer bli värdelöst att ta betalt för immateria – just för att det kan fildelas, eller snarare – det går inte förhindra fildelningen inom rimliga ramar.

”Styckpriset” har med internet blivit noll kronor. Oavsett vad vi nu tycker om det. Ska man tjäna pengar på immateria så gör man det bäst på att erbjuda tjänsten att skapa ny immateria. Ta betalt för gammalt arbete funkar uppenbarligen inte längre.

Anonym skrev

Att genomsöka folks MP3-spelare vid gränsen lär knappast täcka till några kryphål för pirater. Piratkopiering sker till allra största delen via Internet idag, inte genom att forsla fysiska datamedia över gränsen. Även upphovsrättsvänner borde inse hur meningslösa åtgärderna är.

Anonym skrev

”Det är väl inte att blanda ihop varuförfalskning och fildelning? Skyddet för ett varumärke eller upphovsrätten försvinner inte bara för att den blir elektronisk.”

Som pressmeddelandet påpekar, kan man inte bekämpa den nya tidens piratkopiering med gränskontroller. Det fungerar om piratkopiorna är fysiska objekt som måste föras över gränsen, men idag är den absoluta majoriteten av piratkopiorna nedladdade. Att ta den ökande piratkopieringen som argument för gränskontroller är verkligen att använda en skruvmejsel för att slå i en spik.

”Man delar inte information när man gör immaterialrättsliga intrång.”

Det är precis det man gör. Ordet ”information” i ”informationssamhället” betyder inte bara ”fakta”, utan även datorprogram, konst, litteratur, utbildning, konsultering, osv.

Att dela med sig av t ex ett datorprogram ÄR att dela med sig av information, oavsett om man gör det lagligt eller olagligt.

Anonym skrev

Christian Engström ger de mossiga gamla lobbyistslickar-trollen på nöten som vanligt! Härligt jobbat! Vi sitter och hejar på dig hemma i Sverige här ;)

/ Görra

Anonym skrev

Oppositionen fortsätter med att förvanska verkligheten för att passa sina intressen. Piratpartiet anser inte nuvarande immaterialrättslig fungerar. Den är i grunden djupt konservativ, konkurrensfientlig och dessutom ovetenskaplig. Det är typiskt att höra besynnerliga och världsfrånvända invändningar som ”Man delar inte information om man gör immaterialrättsliga intrång”; det är lika sant att ”man gör inga innovativa framsteg genom att följa nuvarande immaterialrättsliga praxis” och ”du förpassa dig till underklassens oupplysta pisshörna om du låter dig ledas av upphovsrättslobbyn.”

Immaterialrätt är fördelning av rikedom och fördelningen är fel och verklighetsfrånvänd. Vi blir alla rikare och mer upplysta av att ta avstånd från den nuvarande trenden och tänker om. Annars blir bara pirater rika och välmående för det är vi som begriper hur vi lurar skjortan av alla som värnar om den nuvarande ordningen. Himla tur att vi vill dela med oss av vår kunskap!

Vill du lära dig hur du får det du vill när du vill ha det och hur Sveriges och världens välstånd ska öka? Då ska du engagera dig i Piratepartiet.

Lämna kommentar