Nyhetsbrev 2011-06-08: Aktivism är en investering för framtiden

Piratpartiets kamp för ett friare och öppnare samhälle är idag helt beroende av donationer. Så här i mellanvalstider har donationerna minskat och det är något vi måste ta tag i nu för att inte riskera våra möjligheter att påverka samhällsutvecklingen positivt även i fortsättningen. 

Piratpartiet behövs mer än någonsin och därför vidtar jag nu åtgärder för att se till att ekonomin inte tillåts sätta käppar i hjulet för vår framtida verksamhet. Jag har givit styrelsen ett förslag på en reducerad budget för att möta donationsminskningen och även föreslagit flera styrelsebeslut som skulle underlätta den ekonomiska styrningen väsentligt. Dessa återfinns under ”Ekonomi” i denna PL-rapport. Jag har också med omedelbar verkan börjat behovspröva ledningens mobila bredband och mobilabonnemang. Det är viktiga arbetsredskap, men svångremmen måste dras åt och det gäller alla, inte minst ledningen.

Partiets ekonomi är allas ansvar. Vi har ett gemensamt ansvar att hålla igen utgifterna och ett gemensamt ansvar att öka intäkterna. Ingen donerar pengar till en organisation de inte ser. Man vill se att de pengar men donerar gör nytta. Jag vet att det sker en massa bra aktivism, men vi måste göra ännu mer och vi måste bli betydligt bättre på att berätta att det sker.

Ekvationen är enkel: Aktivism blir pengar som finansierar ännu mer aktivism som i sin tur är en positiv investering i ett framtida bättre samhälle för oss alla.

För att ekvationen ska gå ihop måste vi alla samarbeta och aktivt bidra till att det händer saker överallt i partiet och landet. Det är inte någon annans uppgift. Det är din och min uppgift. Det är vår uppgift. Det kan vara tufft att försöka sparka igång saker. Därför måste vi uppmuntra och hjälpa varandra. Vi måste våga dra igång saker och uppmuntra andra som drar igång saker. Vi måste erbjuda oss att hjälpa till där vi kan. Uppmuntran och utsträckta händer får aldrig bli en bristvara.

Här är några handgripliga förslag på saker som just du kan göra för att hjälpa till:

1. Kolla om din kommun har en egen Facebook-sida. Om inte, skapa en och mejla mig urlen så hjälper jag till att göra reklam för den. Ja, Facebook är lite onda, men det är ett faktum att de kommuner som har Facebook-sidor och lägger upp lokala aktiviteter som events drar mer folk till sina aktiviteter. Partiets nationella Facebook-sida finns här.

2. Kolla om din kommun har en egen blogg. Om inte, kontakta mig, så ser jag till att ni får en med en url av den här typen: ankeborg.piratpartiet.se. En blogg är ett utmärkt sätt att meddela vad som händer i kommunen och att kommentera saker som händer i världen. När den nya hemsidan (läs mer om den här) är uppe kommer dessutom alla lokala bloggar att profileras ordentligt där, så att ni får så många läsare och kanske till och med lite nya aktivister. (Lista på de lokala bloggar som finns nu.)

3. Har din kommun en twittertag? Om inte, hitta på en, tex #PPmalmo eller #PPsveg, och börja använd den.

4. Kolla om din kommun har en kommunledare. Om inte är det kanske ett jobb för dig? Kontakta din valkretsledare om du är intresserad. Vi behöver alltid driftiga pirater som inte är rädda för att hugga i för en bättre framtid.

5. Har din kommun regelbundna piratfikor? Om inte, hjälp till att arrangera dem. Det är inte svårt och kostar inte pengar. Hitta ett trevligt fik och bestäm er för att träffas där en viss tid en eller ett par gånger i månaden. Ge gärna varje fika ett tema. Tex: ”Informationsfika för piratnyfikna”, ”Hur kan vi hjälpa till att förbättra partiets ekonomi?” eller ”Hur skriver man en insändare eller debattartikel?” Piratfikor med tema är ett utmärkt sätt att hjälpa partiet och få saker gjorda. Glöm bara inte att informera ordentligt på Facebook, blogg, twitter och i medlemsutskick om att ni hittar på kul saker. Folk vill gärna komma, men de måste veta i god tid när och var saker händer. Mejla gärna mig, så hjälper jag er så mycket jag kan med att sprida information om lokala aktiviteter.

6. Fyll din lokaltidining med insändare och debattartiklar. Det är inte svårt att skriva och även mindre lokaltidningar kan ge flera tusen läsare av en enda text. Hör gärna av er till mig om ni känner att just det här är er grej. När jag fått ihop tillräckligt många, så startar jag en chatt där man kan hjälpa varandra med inspiration och korrläsning, etc.

7. Sök samarbeten. Vi är inte ensamma om att bry oss om hur framtiden ska se ut. Arrangera tex seminarier tillsammans med andra. Södertäljepiraterna samarbetar till exempel med Svensk Biblioteksförening i en serie seminarier under hösten. Det är ett utmärkt och bra sätt att synas, höras och bygga förtroende. Det kostar inte att fråga om någon vill hitta på något kul med oss.

8. Samla in pengar. Kika på hur andra organisationer samlar in pengar. Baka kakor, ha loppisar, städa ur vinden och sälj sådant du inte vill ha kvar på Blocket och skänk pengarna till partiet. Alla pengar som förskaffats på laglig väg är hjärtligt välkomna och kommer att användas i kampen för en bättre framtid. Varje krona gör vår kamp lättare.

9. Kampanja. I början av hösten kör vi igång en stor kampanj mot Datalagringsdirektivet. Kampanjen behöver dig. Vi kommer att ta fram kampanjmaterial i god tid. Men tänk på att kampanjande kan vara mycket mer än flyersutdelningar. Det kan lika gärna vara en serie insändare i lokalpressen, seminarier på det lokala biblioteket eller informationsfikor för nyfikna. Tänk brett, tänk nytt. Ju mer sådant vi gör redan nu, desto bättre kommer höstens kampanj att nå ut. Jag kommer att fortsätta att ge små praktiska tips på vad man kan göra i de här nyhetsbreven.

10. Använd trepiratersregeln. Om du och två andra pirater kommer på en idé för att sprida piratpolitik som inte skadar partiet eller kostar några pengar för partiet, så är det bara att köra.

11. Donationer. Om du vill bidra med en donation eller hjälpa till att sprida information om hur viktiga donationer är för vår verksamhet, så finns det information om hur man gör engångsdonationer eller blir Guldpirat här.

Kom ihåg att du inte är ensam. Det finns alltid någon som kan visa vägen om du vill dra ditt strå till stacken. Kontakta i första hand din kommunledare, skulle du inte få svar är det bara att söka sig uppåt i ledet till din valkretsledare, din distriktsledare och i sista hand till mig eller någon annan i ledningen. Det är vårt jobb att ge dig den hjälp och det stöd du behöver för att kunna dra ditt strå till stacken för en bättre framtid.

Du är viktig och behövs. Det du gör eller inte gör nu spelar direkt roll för partiets, och än viktigare, för samhällets framtid.

Vi skapar framtiden nu och vi behöver din hjälp nu.

Anna 
———————————–
Anna Troberg
Partiledare
anna.troberg@piratpartiet.se
———————————–

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar