Piratpartiet: Nej till EU:s bank-FRA!

EU-Kommissionen har i dag påbörjat arbetet med att sätta upp ett ”European Terrorist Finance Tracking System”. Det kommer att resultera i ännu ett övervakningssystem, denna gång med syfte att övervaka europeiska medborgares, företags och organisationers banktransaktioner.

Förslaget presenterades igår av Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström.

- Piratpartiet säger bestämt nej till ett europeiskt bank-FRA. Detta är en omfattande kränkning av medborgarnas rätt till privatliv och det bryter mot EU:s egna principer om dataskydd, säger Christian Engström, Piratpartiets ledamot i Europaparlamentet.

- Med datalagringsdirektivet vill EU redan nu att alla våra data- och telekommunikationer skall registreras. När detta så toppas med övervakning av våra ekonomiska transaktioner blir den europeiska övervakningsstaten i princip heltäckande. Det är en farlig utveckling, säger Christian Engström.

- Naturligtvis skall människor som misstänks för brott kunna övervakas, om det sker under rättssäkra former. Däremot är det i grunden fel att behandla alla medborgare som potentiella skurkar och terrorister. Vanligt, hederligt folk skall lämnas i fred.

- Piratpartiet varnade för denna utveckling redan när det så kallade SWIFT-avtalet om utlämning av europeiska bankdata till USA diskuterades. Nu visar det sig, åter igen, att våra varningar var befogade.

Länkar:
http://europa.eu/eucalendar/event/id/233052-european-terrorist-finance-tracking-system/mode/standalone
http://finchannel.com/Main_News/Politics/90743_Commission_presents_options_for_establishing_a_European_system_for_tracking_terrorist_financing/
http://www.greens-efa.eu/data-protection-financial-transactions-4210.html
http://henrikalexandersson.blogspot.com/2011/07/och-nu-ett-europeiskt-bank-fra.html

För ytterligare information, kontakta:
Christian Engström, ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet: 070-663 37 80
Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet: 010-3333 401

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar