Piratpartiets tankar går till Norge

Norge drabbades igår av en ofattbar tragedi. Piratpartiets och mina egna tankar går till alla de som drabbats direkt och indirekt av terrorangreppen. Våra tankar går till ett helt land i sorg.

Jag pratar varje dag med ungdomar som är politiskt intresserade och engagerade. Jag vet hur de brinner för det de gör, hur mycket de värderar den tid de har möjlighet att tillbringa med andra ungdomar som delar deras politiska passion. Att ens tänka tanken på att ungdomar precis som de jag arbetar med drabbats av den mardröm som i går utspelade sig på Utøya är ohyggligt. 

Alla de ungdomar som i går mördades arbetade för ett demokratiskt och öppet samhälle. Låt oss hedra dem genom att fortsätta det arbetet.

Anna Troberg
Partiledare Piratpartiet

Kommentarer

christophers skrev

Norge drabbades igår av en ofattbar tragedi. Piratpartiets och mina egna tankar går till alla de som drabbats direkt och indirekt av terrorangreppen. Våra tankar går till ett helt land i sorg.Ray Ban Sunglasses

ForskarGurra skrev

Det går 1000 stollar/troll på en extremist på internet – och det går 1000 extremister en Breivik. De flesta extremister utför aldrig terrorbrott. Du kommer aldrig ha en chans att komma åt de våldsamma extremisterna bara genom att kartlägga deras åsikter och aktiviteter på nätet.

Lösningen på problemet handlar inte om att övervaka internet.

Det handlar främst om fysiska kontroller vad det gäller vapenhandel och sprängämnen.

Det spelar ingen roll hur knasiga idéer en person har – kommer han eller hon inte åt vapen eller sprängämnen så kan han/hon inte skada nån.

Anders Troberg skrev

Ett öppet samhälle minskar risken för inskränkta människor.

Hur kan de andra partiernas lösningar stoppa och motverka en sådan person? Övervakning kommer aldrig att stoppa sådana.

Anonym skrev

Ingenstans i kommenstarsfälten i dagstidningarna på nätet får man längre kommentera om Islam eller om dess förtryck mot folket eller om ISlamiseringen i sverige!

1984 – Here we come!

Anonym skrev

Och du har också fel. Att begränsa tillgången på sprängämnen och vapen ställer bara till det för de som använder dem legitimt eller vill göra det.

Terroristerna gör egna om de inte får tag i det de vill ha. Det går att göra sprängämnen av vardagliga ämnen som vore omöjliga att förbjuda.

Anonym skrev

Om det nu hade varit så att internet hade varit helt fritt och öppet, HUR hade PP kunnat stoppa eller motverka en sån som Anders Breivik?

Anonym skrev

Hörd i kvart 6 ekot att Norge nu stänger ner kommentarsfunktionerna i sina dagstidningar!

Ludvig skrev

Hans handlingar avslöjar snarare att han VAR pirat. Dock ingen stolt sådan.

Själv är jag på väg in i kategorin som den norske terroristen kallar ”förrädare av klass B”. Och det är jag stolt över.

/Kristen fundamentalist och medlem i piratpartiet sedan juni 2006.

Anders Troberg skrev

Vi vet ännu inte om han var ensam. En medhjälpare vid sprängningen har arresterats, och många vitten på ön har blivit beskjutna från två håll samtidigt.

Det tråkiga är att makthavarna kommer att dra fel slutsatser, och ha strängare vapenlagar, begränsa rätten att leka med högenergikemi (vilket är en viktig del i flera legitima hobbies), trots att man lätt kan ställa till lika stor skada med tex verktygen i en vanlig verkstad.

Man måste se till att sådana personer inte skapas. Det är där insatsen behöver sättas in. Sociala åtgärder och åtgärder i skolan är lösningen.

Anonym skrev

Det som hänt i Norge är djupt tragiskt för de inblandade och deras anhöriga, men ur piratsynpunkt kunde det varit värre. Det kunde varit någon organisation som stått bakom i stället för en ensam galning.
Hade det varit en organisation av något slag hade det gett FRA, SÄPO och liknande myndigheter ett bra skäl att få mer pengar och befogenheter, men alla inser att en ensam person som sitter och planera sina dåd ensam på sin kammare inte hittas nästan oavsett vilka resurser man sätter in.

Anders Troberg skrev

Jag håller inte med. Hans politiska åsikter är i högsta grad relevanta, och likaså vilka andra som associeras med dessa åsikter.

Hade jag påpekat att det fanns en koppling till Bodström för att de är ganska lika varandra så hade det varit oseriöst, men här handlar det om de faktiska åsikter som driver en människa som gör ett sådant illdåd, och det är relevant och seriöst.

Anna Troberg skrev

Hej Bror,
En galen människa har utfört ett vidrigt dåd för att han i sin sjuka värld trodde att det rätta. Det är bara ohyggligt sorgligt på alla plan och för alla inblandade.

Det har däremot ingenting med det du skriver att göra och jag tycker det är osmakligt av dig att dra de slutsatser du gör. Jag delar inte alls din syn på saken.

/Anna

Anders Troberg skrev

Förövaren var antipirat, ur hans dagbok:

”JANUARI 2010
Jag måste erkänna att jag blivit en notorisk nedladdare av piratfilmer, tv-serier och spel. Stöld är dåligt. Jag erkänner.”

Nu kan vi alltså koppla Pontén och hans anhang till terrorism.

Att förövaren dessutom var pro-israelisk säger också en hel del om hans syn på mänskliga rättigheter och (sjö)pirater.

JP skrev

Nå håper jeg at familiene og de overlevende får den støtten de fortjener. Og ønsker offrena evig fred, må ni aldri bli glemt.

Lämna kommentar