Piratpartiet på Pride

Kommentarer

Bengt Held skrev

För övrigt är det intressant att det startats en debatt i Piratpartiet om att ni bör skaffa er en HBT-politik.

http://thenpiratskaargus.wordpress.com/2011/08/02/piratpartistisk-hbt-politik/

Nicket Sharpless kommenterade kravet med följande.

”Varför ska PP ha en specifik HBT-politik, när PP står för grundläggande värderingar om demokrati och mänskliga rättigheter? Ungefär som att kräva att alla ska ha mat att äta, när någon har åsikten att ingen ska behöva gå hungrig.”

Jag har följt HBT-debatten i flera år och jag vet att alla partier tycker man står för ”grundläggande värderingar om demokrati och mänskliga rättigheter”. Även Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

Inget parti talar så ofta om ”allas unika värde” som kd. T.o.m. Jimmie Åkesson (sd) har börjat använda retorik som ”allas lika värde”.

När jag kontaktade Piratpartiet 2009 om dess HBT-politik svarade Anna Troberg (som sedan blev ordförande i partiet) att Piratpartiet inte var intresserat av att vara med i mina HBT-rapporter om riksdagspolitiken. Det var precis efter framgångsvalet i EU-valet och kanske vissa i partiet då tyckte man hade råd att avstå från (positiv) publicitet. Sedan dess har partiets opinionssiffror rasat som bekant. Och attityden har nog därmed blivit något ödmjukare.

Givetvis avgör ni själva om ni vill vara med när jag gör kommande rapporter. Jag är inte långsint för gamla ”konflikter” utan fokuserar på sakpolitiken. Men avgörande tycker jag är att ni på något vis bör förtydliga er när det gäller centrala HBT-reformer. Vid en debatt på ert interna forum juni 2009 framförde människor (medlemmar?) både åsikten att samkönade adoptioner nog är fel ”för barnen” och att äktenskap bör vara förebehållet olikkönade par. Även era egna sympatisörer tolkar tydligen ert resonemang om ”grundläggande rättigheter” olika när det gäller konkreta reformer som en könsneutral äktenskapslag. Eller kanske tvångssteriliseringar av transsexuella för att ta en aktuell debatt.

Lycka till på Stockholm Pride.

Bengt

Bengt Held skrev

Hej!

Kollade er film. Noterar att partiets Prideansvariga är tydligt emot heteronormen. Kul. Vill dock fråga om det Piratpartiet som parti officiellt är emot heteronormen eller det bara är de filmmedverkandes privata åsikter.

I riksdagen är s, mp, fp, c och v officiellt emot heteronormen medan sd är för den, m och kd har ingen officiell åsikt. Även fi är emot heteronormen.

Bengt

Lämna kommentar