Piratpartiet PM: Bekymmersamt om Cameron väljer samma väg som Mubarak och Gaddafi

Efter flera dagars våldsamma oroligheter i England överväger den engelske premiärministern, Cameron att införa restriktioner för sociala media-sajter i de berörda områdena, i hopp om att stävja upploppen.

– Man gör det mycket lätt för sig när man gör sociala medier till syndabockar för oroligheterna, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg. Problem av det här slaget har betydligt djupare sociala rötter och löses varken kort- eller långsiktigt genom att begränsa människors självklara rätt att kommunicera med varandra.

Den senaste veckan har sociala medier även används till diverse positivt arbete. Man har till exempel använt dem för att samla ihop människor för att hjälpa till att städa upp gator och torg efter upploppen. Trots detta positiva användande av sociala medier väljer nu den engelska regeringen att träffa representanter för bland annat Facebook och Twitter för att diskutera det man anser är deras ansvar för upploppen. Man väljer alltså att fokusera på kommunikationsverktyg som med enkelhet och snabbhet kan föra ut bildmaterial på bred front ur de drabbade områdena.

– I kris- och konfliktsituationer är ett fritt informationsflöde extra viktigt, fortsätter Troberg. Se bara på vårens utveckling i stora delar av arabvärlden. Utan de sociala medierna hade informationen om de övergrepp som begicks mot befolkningen kanske inte alls nått fram till oss. En begränsning av människors möjligheter att kommunicera med varandra kommer oundvikligen att spä på rykten om att man vill begränsa möjligheten att dokumentera och sprida information om eventuella övergrepp från polisens sida. Det kommer knappast att gjuta olja på vågorna utan spär istället på en negativ ”vi” och ”dem”-känsla.

Piratpartiet avvaktar nu händelseutvecklingen och hoppas att premiärminister Cameron och hans regering väljer en annan väg än ledare som Mubarak och Gaddafi.

– Det är bara några månader sedan västvärldens ledare förfasade sig över hur ledare i bland annat Egypten och Libyen försökte strypa människors rätt att kommunicera fritt med varandra och omvärlden, avslutar Troberg. Det är viktigt att omvärlden redan nu signalerar att vi inte kommer att se med blidare ögon på en liknande utveckling i England.

Mer info:
http://www.number10.gov.uk/news/pm-statement-on-disorder-in-england/
http://english.aljazeera.net/news/europe/2011/08/20118117556144922.html
http://thenextweb.com/uk/2011/08/11/uk-govt-to-meet-facebook-twitter-and-rim-about-their-responsibility-to-not-fuel-riots/

Kontakt:
Anna Troberg, partiledare, 010-3333401

Kommentarer

Anonym skrev

Det är nåt fel på uppdateringen på sidan, jag ser inte heller några nya inlägg sen slutet av juli.

Dock finns det en hel massa nya blogginlägg om du klickar på Live! texten ovanför, som leder till http://live.piratpartiet.se/ .

Anonym skrev

My heart again boiling, and the blood inside my chest once again burning. Longchamp Bags Discount If the
landlord a few simple but general outline, a way to explain to our many years of hard but could not answer several major issues at all. View All Longchamp Community is like a beacon landlord, the landlord is like the
direction the community, the landlord is like the pillars of the community. 2011 Longchamp Travel bags A landlord in the community of tomorrow will be better!

Anonym skrev

Jag har dagligen kollat på bloggar på piratpartiet.
Aktiviteten på bloggarna har sjunkit till den lägsta
nivån någonsin.Samma blogg inlägg står kvar i flera veckor utan att nya läggs upp.Anna Troberg + Emma jobbar vidare med
nya inlägg. I övriga fall är det olycksbådande tyst.
Det måste bli lite fart på bloggandet annars kommer t
intresset av PP försvinna mitt förslag är att en ny blogg
sida läggs upp som låter medlemmar lägga upp sina förslag
åsikter denna sida måste givetevis kollas upp innan bidrag släpps vidare trollen är många såklart och skall givetvis
rensas bort.Åsikter bör tillåtas debatt bör naturligtvis
tilåtas.Intresset för PP börjar dala betänkligt!
Alla klarar inte lägga upp en egen blogg men har givetvis
förslag och åsikter att komma med.Förlag på bloggnamn är
rätt och slätt Pirat partiets medlems blogg

Jan Nyström

medlemsblogg

Lämna kommentar