Copyswede tar betalt när du sparar dina semesterbilder

smiley_ledsen

Från och med i dag kommer Copyswedes privatkopieringsersättning även att omfatta usb-minnen och externa hårddiskar. Den nya ersättningen blir 1 kr per GB för alla usb-minnen mellan 2 och 80 GB och 80 kr per enhet för externa hårddiskar. Dessa avgifter tas ut oavsett hur konsumenten tänker använda sin inköpta usb-pinne eller externa hårddisk.

– Det är ett mycket märkligt system, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg. Det betyder konkret att alla som tagit bilder av barnen under sommarlovet och vill spara dem till sig själv och mor- och farföräldrar på några usb-pinnar, nu måste betala en avgift Copyswede för att få lagra sina egna bilder.

Sedan tidigare kräver Copyswede privatkopieringsersättning för inbyggd lagringsmedia. Om en familj köper ett tv-spel med en inbyggd hårddisk på 250 GB för 2500 kr, så utgör omkring 15% av inköpspriset av Copyswedes ersättning och butikernas extra omkostnader för ersättningen.

– Privatkopieringsersättningen är inte, som en del kanske tror, en ersättning tänkt att täcka upp för den låtsasförlust upphovsrättsindustrins påstår att den lider när människor delar med sig av kultur på nätet, berättar Troberg. Ersättningen är tänkt att täcka en annan låtsasförlust, nämligen den som inte uppstår när du eller jag köpt en cd och kopierar över den till en usb-pinne för att kunna lyssna på den i bilen eller sommarstugan.

Universalmediaalliansen (UMA) som företräder 28 företag som tillverkar, distribuerar och säljer lagringsmedia är inte heller roade av Copyswedes tilltag och förbereder nu en domstolsprocess.

– Marginalerna inom elektronikbranschen är mycket små, säger Troberg. Copyswedes nya avgifter kommer att betyda att fler köper lagringsmedia utomlands vilket kan bli slutet för en del av de svenska företag som verkar inom området. En bransch i tiden borde inte behöva stå tillbaka för en bransch i fullkomlig otakt med tiden.

– Upphovsmän har naturligtvis rätt att ta betalt för sitt arbetet precis som alla andra, men det finns ingen anledning att ge dem den unika rätten att tvinga folk att om och om igen betala för saker de inte bett om genom dolda avgifter på helt andra saker. Upphovsmannen till mina semesterbilder är jag. Varför ska Per Gessle eller någon annan upphovsman få betalt genom Copyswede för att jag spara mina egna bilder åt mig själv? avslutar en indignerad Troberg.

Mer info:
Copyswedes pressmeddelande: http://www.copyswede.se/press/pressmeddelanden/2011-08-18/
Copyswedes avgift ratas av branschen: http://www.idg.se/2.1085/1.398748/copyswedes-kassettavgift-ratas-av-branschorgan

Kontakt:
Anna Troberg, partiledare Piratpartiet, 010-3333401

Kommentarer

Anonym skrev

Hej!

Vänd på steken istället för att grilla den på ena sidan. Om nu vi betalar denna avgift, så borde ju vi ju få tillgång till verktyg för att privatkopiera våra filmer, och spela in från HDTV-kanalerna. Eftersom man får låna ut sina inspelade filmer till vänner så är ju detta också kulturspridning, ett av piratpartiets grundprinciper.
http://www.loudlisting.com/

Anonym skrev

Som ni säkert har läst, så gäller denna avgiften för USB-minnen och externa hårddiskar. En extern hårddisk är i princip en vanlig intern hårddisk, men den är i en kabinett gjord av plast som innehåller en styrkontroll med en SATA-kontakt och sedan en strömmatning. Alltså så är det inte så svårt att bygga en själv. Jag tror även att butikerna kommer köra kampanjer där man säljer dessa plastskal lite billigare än tidigare. Jag tror även vi kommer se liknande paket som Komplett.se har börjat med (http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=646676)

Där har ni en enkel lösning gott folk.

Anonym skrev

det är åtminstone värre att stjäla 40 000 kr direkt från ett brottsoffer när man litar på polisen och lämnar pengarna hos dem än att man tankar hem några skitfilmer och sen INTE tjänar ett skit på det

Anonym skrev

Personligen drabbas jag inte av det här då jag bara köper interna hårdiskar. Men likväl förstår jag Copyswede’s argument.
De som minns kassettbanden vet också hur man gick till sina kompisar för att spela in deras nyinköpta vinylskiva eller kopiera deras kassettband, likaså spelade man in från radion osv.
Usb-minnet och den externa hårdisken har ju samma funktion som dåtidens kassett och VHS-Band.

Men däremot tycker jag det är synd att de inte gör fildelning lagligt i samma veva om dom nu tar ut en avgift. För min del hade dom gärna fått ta en hundring extra till per hårdisk då, om dom bara hade släppt fildelningen fri.

Anonym skrev

En sak jag inte förstår är varför priserna på produkterna höjs redan nu, om förhandlingarna är låsta och det är tänkt att det först ska avgöras i domstol om priserna överhuvudtaget ska höjas?

Får man tillbaka dom pengarna då från återförsäljarna, om Copyswede förlorar det slaget i domstolen?

Varför specificerar inte återförsäljarna Copyswede-avgiften på samtliga produkter där den ingår, precis som med moms, så man ser svart på vitt vad det är frågan om? Hur ska det kunna bli en politisk debatt om denna avgift om den aldrig nämns vid produktköp, eller specificeras i kronor, utan döljs så mycket som möjligt?

Varför har politikerna överhuvudtaget skapat det här orättvisa problemet, när den enklaste och absolut mest rättvisa lösningen vore att lägga avgiften på det ursprungliga upphovsrättsskyddade mediat, när det säljs?

Anonym skrev

Den procentuella fördelningen som lagringsutrymme andvänds för på det hela stora fördelar sig med största sannolikhet mer för att lagra olagligt piratkopierad information, än lagliga privatotografier. Eller tar ni 1000 foton / dag, 365 dagar om året?

Anonym skrev

Ja, och i det fallet skulle det inte behövas någon separat privatkopieringsavgift alls. Det enda som skulle behövas vore att upphovsrättsindustrin ökade sina priser med så mycket som de anser att privatkopieringen är värd.

Men då skulle ju kanske färre människor köpa deras produkter. Det är ju mycket enklare att tvinga någon annan att höja priserna på helt orelaterade varor och sedan ge skillnaden till dem.

Anonym skrev

Det roliga i alltihopa är att musiken är kopieringsskyddad.
Detta kopieringsskydd (är vad jag förstått) OLAGLIGT att gå runt..
Mao betyder detta att du betalar en avgift för att kunna ”privat”kopiera, för att sedan inte tillåtas kopiera då all musik (och film) är kopieringsskyddat!

Är det nån mer som anser att branchen är helt genomrutten?
Det enda tips jag har är att helt sluta köpa musik och film. Vi konsumenter är ju de som betalar för hela kalaset.

Anonym skrev

De tar betalt för PRIVATkopiering inte piratkopiering. Du har rätt att göra kopior på inköpt musikCD etc och ge till din familj och dina vänner. Men eftersom det är förbjudet att gå runt kopieringsskydd så är det numera förbjudet att privatkopiera. Det hindrar dock inte Copyswede från att ta dina pengar.

Anonym skrev

Om vi nu absolut måste ha en privatkopieringsavgift, varför läggs den inte på inköpt media? Lägg på nån tia på priset på film, nån krona på priset på musik. Då vet vi att pengarna går till rätt upphovsmän samt att vi slipper betala extra för att spara semesterbilder.

Anonym skrev

Det sjuka är att först tar dom betalt för att man kan kopiera, sen om dom upptäcker att man faktiskt har kopierat så blir man åtalad och bötfälld + skadestånd.
Min fråga är hur kan det vara lagligt av copyswede att ta betalt för något som är olagligt(piratkopiering av musik)

Anonym skrev

Hej!

Vänd på steken istället för att grilla den på ena sidan. Om nu vi betalar denna avgift, så borde ju vi ju få tillgång till verktyg för att privatkopiera våra filmer, och spela in från HDTV-kanalerna. Eftersom man får låna ut sina inspelade filmer till vänner så är ju detta också kulturspridning, ett av piratpartiets grundprinciper.

Anonym skrev

problemet är förstås att det inte ens gör privatkopieringen laglig då det är olagligt att gå runt det kopieringsskydd som samma aktörer som tar ut avgiften har lagt på sina produkter.. men tack vare den armé av lobbyister som dessa aktörer finansierar är de alltjämt lagligt att både ha och äta kakan.

Anonym skrev

Ett förslag -ta ut en avgift på alla idiotiska ideer av alla idioter som tror på dom så kommer pengarna att ramla in som aldrig förr. Dessa medel kan sedan användas till sånt som behövs på riktigt.

Anonym skrev

Avgiften till copyswede gäller bara musik, film etc. och skall kompensera för den lagliga kopieringen som vi redan är tillåtna att göra. Dvs att spela in från radion och TV för privat bruk. Avgtiften gäller dvs. _inte_ piratkopierat material, laglig inköpt media, datorprogram etc. Jag har även varit i kontakt med Copyswede för att se om man kan få ut en del av den där ersättningen för program som man spridit på internet – och de svarade att det inte går då ersättningen endast täcker musik och film (notera även att de enligt deras årrapporter endast delar ut en liten del till upphovsrättsinnehavarare från andra länder, dvs. hollywood)

Allt detta står att läsa i ”Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk” Kap 2a §26 vilket du kan finna online här: http://riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1960:729

Se framförallt formuleringen i §26k som säger ”… och som är särskilt ägnade för framställning av exemplar av verk för privat bruk”.

En kontrovers är här om hårddiskar kan anses uppfylla detta krav då endast en mycket liten del av dem ägnas åt ”för framställning av exemplar av verk för privat bruk” enligt kap 2 §12 (dvs. att man spelar in från radio/tv. (vem orkar ens?)).

Därmed är det (i min mening) rimligt att kräva att hårddiskar inte skall täckas av avgiften då de inte är främst tänkta för detta ändamål och heller inte praktiskt används för detta.