Nyhetsbrev 2011-09-11

Detta nyhetsbrev innehåller: Några ord från partiledaren – Ung Pirat och Piratpartiet på Tensta marknad – Matnyttiga länkar.

Några ord från partiledaren
Det är den 11 september i dag. Det är tio år sedan attackerna mot World Trade Center. Det är en otrevlig påminnelse för många om att de förlorade nära och kära där och då. Det är en otrevlig påminnelse för många andra om varför de förlorat nära och kära på många andra ställen i världen under de tio år som gått.

För mig, och säkert många av er, är det en otrevlig påminnelse varför vi pirater gör vad vi gör. Den 11 september 2001 öppnades slussportarna för allt vad misstänksamhet, övervakning och kontroll heter. Det hade tagits mindre steg åt det hållet redan tidigare, men i och med den där dagen fanns det ingen återvändo.

Jag har skrivit om detta på min bortablogg, som ni gärna får läsa. I den skriver jag bland annat om skillnaden i hur vi hanterar rena olyckor och hur vi hanterar när vi blir utsatta för medvetna illgärningar. Vi människor hanterar tyvärr inte andras illvilja väl:

Olyckor är fruktansvärda, men de händer och vi hanterar dem. Det är som om vi plockar fram någon sorts mänsklig urstyrka som vi inte visste att vi hade. Vi tar oss igenom det akuta läget och förmår så småningom att gå vidare trots att vi vet att risken för nya olyckor alltid hänger över oss.

När vi drabbas av medvetna illgärningar är det som om själva vetskapen att någon valt att göra oss så illa suger den inneboende styrkan ur oss. Vi trasslar in oss i tankar om vedergällning och kontroll. Vi står kvar på samma plats och gräver ett allt djupare hål åt oss själva. Vi blir besatta av tanken på att det som hänt aldrig ska få ske igen, trots att vi vet att terrorismen är en av mänsklighetens mest efterhängsna följeslagare.

Och:

Det är inte den omedelbara chocken och skadan vi människor inte kan hantera. Det tycks vara själva vetskapen om att andra människor vill oss illa som blir för mycket att bära. Vår mänsklighet verkar inte vara programmerad att förstå andras omänsklighet. Det är för främmande, för hemskt. Dessvärre innebär det också att vår mänsklighet hämmar vår förmåga att hantera andras omänsklighet och det får allvarliga konsekvenser.

Jag tycker att det där är viktigt att fundera på. Vi enskilda människor reagerar på ett visst sätt när något sådant här sker, men som en stat måste man försöka stå över de där första magreflexerna och tänka ett steg längre. USA gjorde det inte 2001. Det glädjer mig att Norge gjorde det 2011. Det får mig att känna hopp om framtiden.

Anna
——————————-
Anna Troberg
Partiledare Piratpartiet
(Hemmablogg, bortablogg)
——————————-

Ung Pirat och Piratpartiet på Tensta marknad
Ung Pirat och Piratpartiet i Stockherolm besökte i förra helgen Tensta marknad. På bilden ser ni Max Gnipping och Vilho Jonsson göra det pirater är allra bäst på. De delar med sig. Just den här gången gjorde de det i form av våfflor, kaffe och kultur.

Piraternas tält blev mycket populärt, så massor av tack till dem som jobbade med det. Om det är något liknande på gång just där du bor, så tveka inte att dra igång någon pirataktivism i samband med det. Om ni behöver någon praktisk hjälp kan ni ta kontakt med den lokale samordnaren, Andreas Svensson, som gärna hjälper er.

Matnyttiga länkar
Partiet har figurerat i pressen även under veckan som gått. Jag battlade Roberg Ascberg och filmproducenten Joakim Hansson om fildelning i två timmar i Radio 1. Det kan ni lyssna på här. Jag kan utlova mycket action. Jag har också bloggat om debatten.

Jag har även skrivit en debattartikel om Copyswedes nya avgifter i ETC: "Avgift på digital lagring skadar branschen"

Kommentarsfältsdebatten har rullat vidare och Piratpartiet har bland annat uttalat sig om det i Expressen och SvD. Det är en viktig debatt som jag närmast kommer att fortsätta hos Publicistklubben i morgon kväll på Kulturhuset tillsammans med bland andra Åsa Lindeborg, Leo Lagerkrantz och Anders Mildner.

Tidningen Dagen skriver om det nya spännande projketet FriBibel som Mackan Andersson dragit igång. Tanken är att skapa en ny, modern och fri översättning av Bibeln. Mackan berättar mer om det på sin blogg.

Lobbyorganisationen Kulturskaparna har slagit ett slag för kulturdelning. Det passade jag på att tacka för i en bloggpost.

Christian Engström noterar att det ser riktigt bra ut för piraterna i Berlin.

Diskussionen om kommentarsfält har även fortsatt i bloggosfären. En undersökning visar att kommentarsfälten är viktigast för de som annars aldrig kommer till tals. Emma Marie Andersson har funderat på gränsen mellan mobbning och underhållning. Jag bloggade om att man ska vara den man förväntar sig av andra att de ska vara.

Operasångaren Rickard Söderberg skrev en rad frågor till Annie Lööf i ett öppet brev sedan hon uttalat sig positivt om fildelning. Så vitt jag vet har hon inte svarat, men det har jag, eftersom trevliga frågor kräver trevliga svar.

Sist, men inte minst hoppas jag att ni inte missat att Henrik Alexandersson börjat blogga på Nyheter 24. Stoppa in honom i din rss-läsare på en gång.

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar