Piratpartiet i Berlin tar parlamentsplatser

När vallokalsundersökningen presenterats i Berlin står det klart att det tyska Piratpartiet tagit plats i delstatsparlamentet. Piratpartiet får 8,5 procent i den undersökningen, och är därmed klart över den tyska femprocentsspärren.

– Taket lyfte hos Piratenpartei här i Berlin när undersökningen presenterades, säger Rick Falkvinge som är på plats. Stämningen är fantastisk och påminner mycket om valnatten för den svenska piratsegern i EU-valet 2009.

Falkvinge grundade det svenska och första piratpartiet den 1 januari 2006. Idag har partiet spritt sig till över 40 länder, däribland Tyskland. Situationen jämförs ofta med framväxten hos miljöpartierna på 1970- och 80-talet.

Anna Troberg, partiledare för det svenska Piratpartiet, passar på att lyckönska sina kollegor:

– Vi är förstås jätteglada för framgången hos våra tyska kollegor, säger Anna Troberg. Vi är en global gräsrotsrörelse som jobbar för lika globala medborgarrätter, och precis som då miljöpartierna växte fram, så behövs vi överallt.

Christian Engström, Piratpartiets Europaparlamentariker, instämmer:

– Valsegern i Berlin kommer att underlätta mitt arbete i EU-parlamentet, säger Christian Engström. Den visar att Piratpartiet inte var någon dagslända, och är en påminnelse om att alla piratfrågorna fortfarande ligger olösta på bordet.

För mer information:

Rick Falkvinge på plats i Berlin, 010-3333409
Anna Troberg, partiledare för svenska Piratpartiet, 010-3333401
Christian Engström, EU-parlamentariker för svenska Piratpartiet, 0706-633780

Kommentarer

Anonym skrev

– Valsegern i Berlin kommer att underlätta mitt arbete i EU-parlamentet, säger Christian Engström. Den visar att Piratpartiet inte var någon dagslända, och är en påminnelse om att alla piratfrågorna fortfarande ligger olösta på bordet.

Iraqi Dinar

Anonym skrev

Bor sen 30 ar i Tyskland. Han sag ”Ich bin ein Berliner”. Ibland skojar man om det och säger det när man äter en munk. Ni vet en fylld grej med sockerströ. Dom kallar man även Berliner. Stefan (Pirat i Hannover)

Anonym skrev

Ur den engelskspråkiga utgåvan av der Spiegel

The big surprise, however, is the sudden success of the dark horse on the German political scene, a motley group of Internet activists who banded together to form the Pirate Party and are rapidly becoming a national force. On Sept. 18, the Pirates were elected with 8.9% into the Berlin city-state legislature, their first electoral victory. The Stern poll shows support of 7% for the Pirates. This is the first time that the Stern poll included the party. The result confirms that the Pirates could enter the federal parliament in the next election in 2013. The party received 2% of the vote in the previous federal election in 2009.

Support for the Pirates is coming from voters who are dissatisfied with the established parties and, perhaps more significant, from a large reservoir of voters who stayed away from the polls in 2009. According to the Stern poll, 30% of the Pirates’ supporters didn’t vote in the last election, 16% voted for Ms. Merkel’s conservatives, and 13% for the FDP. But the SPD and the Greens are also losing voters to the Pirates. The largest age group supporting the Pirates is made up of high school and university students, making the Pirates the Green Party of the Internet generation.

It remains to be seen if the Pirate Party is more than just a flash in the pan. All eyes will be on Berlin to see if the Pirates can turn a youthful protest movement into real political power.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204138204576598271847156848.html?mod=WSJEUROPE_hpp_sections_world

Jan

Anonym skrev

Jag har bara en sak att säga om vad jag känner nu:

”Ich bin Berliner!”

Fuck yeah!

Lämna kommentar