62-årig fildelare från Partille fick villkorlig dom och dagsböter

Den senaste tiden har flera uppmärksammade fildelningsrättegångar gått av stapeln runt om i Sverige. I dag var det dags igen. En 62-årig sjukpensionär stod åtalad för fildelning av omkring 3000 låtar och dömdes av Göteborgs Tingsrätt till villkorlig dom och 40 dagsböter.

Piratpartiets partiledare Anna Troberg kommenterar domen:

– Varje fällande fildelningsdom är en personlig tragedi för den som drabbas, säger Troberg. Det är dessutom ett stort steg bakåt för kulturen. Fildelning gynnar kulturlivet. Kultur som delas är kultur som köpes. Kultur som inte delas är kultur som ingen köper.

62-åringen och hans fru överraskades halv nio på morgonen av sex poliser som kom in och gjorde en husrannsakan. Paret tilläts inte ens borsta tänderna innan de tvingades in i olika polisbilar och fördes till polisstationen för förhör.

– Det är inte svårt att föreställa sig hur traumatisk denna upplevelse måste ha varit för paret, säger Troberg. Det måste finnas viktigare saker för polisen att göra än att skrämma slag på äldre par som delar med sig av kultur. Hetsjakten på kulturdelare är ett rent och skärt slöseri med polisens knappa resurser.

Rätten beslutade också att den dator som 62-åringen använt för att dela kultur ska förverkas. Man tog ingen hänsyn till om 62-åringen hade andra filer än de som berördes av åtalet på datorn.

– Alla har saker man inte vill förlora på sin dator. Det kan röra sig om semesterbilder, personliga mejl och annat med stort affektionsvärde. Det finns ingen praktisk anledning till att förstöra hela datorn och inte bara de filer som berörs av åtalet. Att förbehållslöst förverka datorn med hela dess innehåll är att betrakta som ännu ett straff, avslutar Troberg.

Mer information:
Ung Pirats livesändning av rättegången: http://ungpirat.se/201109/livesanding-av-fildelningsrattegang-goteborg/

Kontakt:
Anna Troberg, partiledare, 010-3333401

Kommentarer

Anonym skrev

– Varje fällande fildelningsdom är en personlig tragedi för den som drabbas, säger Troberg. Det är dessutom ett stort steg bakåt för kulturen. Fildelning gynnar kulturlivet. Kultur som delas är kultur som köpes. Kultur som inte delas är kultur som ingen köper.

Iraqi Dinar

Anonym skrev

Jag tror de flesta människor är gillar din information eftersom många bra kommentarer är närvarande här och jag också få goda kunskaper. Jag läste om detta på last minute förut men jag lärde mig nya saker här inne, så tack för din underbara delning.

Anonym skrev

Air Max Plus est l’un des must de la marque au ’Swoosh’. La fameuse ’requin’ est de retour dans une nouvelle version. Pour un confort optimal, la Air Max Plus est dotée du Systèmetn requin pas cher

Anonym skrev

”Man tog ingen hänsyn till om 62-åringen hade andra filer än de som berördes av åtalet på datorn.”

Man kan begära att polisen sparar undan privata data såsom foton, mail osv.

Sedvanlig skrämselpropaganda från piraterna.

Anonym skrev

I admit, I have not been on this web page in a long time… however it was another joy to see It is such an important topic and ignored by so many, even professionals. professionals. I thank you to help making people more aware of possible issues. LPG Conversion

Anonym skrev

I was reading your article and wondered if you had considered creating an ebook on this subject. Your writing would sell it fast. You have a lot of writing talent.
pete

Anonym skrev

I consider this post as one of the best post ever. It is one of a kind. I really admire the important ideas that you offer in the content. I am looking forward for more important thoughts and more blogs. You’re such a lucky one to have this gift basket of knowledge. Keep it up. New Hampshire Weddings

Anonym skrev

Mrmontres is one of the main players in the market for watches on the Internet for several years. Offers a wide selection of watches from leading brands: Rolex, Omega, Chopard, Bell & Ross, Cartier etc. acheter montres de luxe

Anonym skrev

La Air Max Plus est l’un des must de la marque au ’Swoosh’. La fameuse ’requin’ est de retour dans une nouvelle version. Pour un confort optimal, la Air Max Plus est dotée du Système chaussures tn (Tuned Air).

Anonym skrev

Haha ja skulle dom förverka min dator så har så förverkar jag domarens bostad eller bil om inte bor i hus, helt allvarligt…

Anonym skrev

it was a wonderful chance to visit this kind of site and I am happy to know. thank you so much for giving us a chance to have this opportunity..
convert mts to mov

Anonym skrev

Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely helpful information specially the last part I care for such info a lot. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and good luck.
ScrewDrugs!

Anonym skrev

Även om man skulle köpa lagarna kring piratkopiering så är det ändå rättsväsendet som gör det större brottet här när de tar hela datorn. Hade de gjort det här för mig hade jag blivit terrorist direkt. Helt otroligt!

Anonym skrev

In general, the terms of their probation mirror that for adults. However, there are special terms that the minor may be forced to abide by. This can include a curfew, during which they cannot be outside a pre-defined area. dents blanches

Anonym skrev

Court also decided that the computer as 62-year-old used to share the culture should be forfeited. They paid no attention to the 62-year-old had files other than those concerned in the prosecution of the computer. good research paper topics

Anonym skrev

Amazing blog and extremely interesting things got here! I definitely learned a lot from examining a few of your earlier posts at the same time and made a decision to drop a discuss that one!

search engine optimization

Anonym skrev

It is a good story and also it help to the person who find his solution from it. I’ll share with my friend. thanx for kind of story.

Lämna kommentar