Piratpartiet kommenterar regeringens digitala agenda

Regeringen har presenterat ett tjockt dokument med den ambitiösa titeln IT i människans tjänst – en digital agenda för Sverige. Piratpartiets partiledare, Anna Troberg, ser många positiva ambitioner i den digitala agendan, men konstaterar även att den på flera punkter skiljer sig markant från regeringens faktiska agerande i IT-relaterade frågor.

- Regeringen alltid varit bra på att leverera fina ord, men man verkar ha svårt för att backa upp dem i handling, säger Troberg. I den digitala agendan talar man sig varm för integriteten, men säger inget om att man själv är drivande i att tvinga igenom den ena integritetskränkande lagen efter den andra.

I den digitala agendan är man mån om att hålla en hög svansföring internationellt. Andra länder ska uppmuntras att i sitt IT-arbete respektera mänskliga rättigheter, men det är inget som högprioriteras inom Sveriges gränser.

- Det finns en mening i den digitala agendan som summerar hela den nuvarande IT-politiken väl, säger Troberg. Det är meningen ”Frihet på nätet är ett uttalat prioriterat område inom svensk utrikespolitik”. Jag skulle önska att frihet på nätet även prioriterades i Sverige. Tyvärr är en sådan prioritering oförenligt med de integritetskränkande lagar som regeringen redan har drivit igenom eller nu försöker driva igenom, som till exempel Ipred, FRA-lagen och Datalagringsdirektivet.

Troberg ser dock flera stora ljusglimtar i den digitala agendan:

- Det är mycket glädjande att se att man talar om IT-bistånd, om att uppmuntra digitalisering och tillgängliggörande av samlingar och arkiv, att man sätter upp konkreta mål för bredbandsutbyggnaden och att man använder myndigheters IT-användning för att på olika sätt skynda på en positiv utveckling, säger Troberg. Myndigheter har en unik möjlighet att agera föredöme inom IT-området. Det är positivt att se att det uppmuntras i den digitala agendan.

Mer information:
”IT i människans tjänst – en digital agenda för Sverige”

Kontakt:
Anna Troberg, partiledare, 0704-676273

Kommentarer

Anonym skrev

I have to say that this is a great article that will bring a lot of information to all the readears that come to this blog.

videos gay

Anonym skrev

Det verkar ligga lite i träda, man kan ju hoppas att man gör bra poäng av att tyska staten ertappats och nu medgivit sina övertrapp med att missbruka trojaner för övervakning av folket.
Men det är klart, är ju ingen fara, för våra ack så integritet-försvarande myndigheter och ofelbara ordningsmakten skulle ju aldrig missbruka sina befogenheter.
De är verkligen noga med integriteten, till exempel när folket vill få veta vem som betalar våra kära folkvalda partier vid sidan av så kan man inte redovisa detta för att det är integritetskränkande.
Offentlighetsprincipen är tydligen numer att offentligheten ska övervakas av makten och att makten ska garanteras frihet från övervakning för demokratins skull…
svart är vitt, ned är upp.
Så friska nya tag, upp på barrikaderna, det finns mycket för piratpartiet att göra, det finns tyvärr icke tid till att vila även fast det har jobbats så hårt med sådant gediget motstånd.

Anonym skrev

Vad har hänt? Piratpartiet får inga som helst rubriker längre. Jag ser inga företrädare ute på torg.

Anna Troberg vad gör du för att piratpartiets frågor ska synas i svenska medier? Syns man inte så finns man inte!

Anonym skrev

There is no question that instantaneous water heaters are good options to trust in terms of their water heating services. However, you need to know that not all kinds of this water heater will work best for you.

remedios para las hemorroides

Anonym skrev

The article is clearly written and every point is factual and is no-nonsense. I have surf the internet looking for topics such as these and it is here where I find it written and stated well.Flour Machine

Lämna kommentar