Viktig delseger för kulturdelningen

EU-domstolens generaladvokat kom idag med ett förhandsutlåtande i det första svenska fallet med den så kallade Ipredlagen. Generaladvokaten gör klart att Internetleverantörer inte behöver lämna ut personuppgifter om de inte uttryckligen lagrats för att kunna ges till upphovsrättsindustrin.

- Det är föga troligt att någon internetleverantör kommer att spara känsliga personuppgifter med det uttryckliga syftet att tredje part ska kunna stämma deras kunder, säger Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet.

Generaladvokaten föreslår med sitt utlåtande en medelväg mellan de parter som har framställt målet till EU-domstolen. Internetleverantören ePhone menade att abonnentuppgifter bara får lämnas ut till myndigheter och aldrig till privata intressen, på grund av datalagringsdirektivet. Generaladvokaten menar att detta inte är relevant, eftersom personuppgifter som lagrats enligt datalagringsdirektivet bara får användas för det syftet och inte för något annat som en tredje part skulle kunna tycka vore praktiskt.

- Detta är en viktig delseger, säger Troberg. Upphovsrättsindustrin har förlitat sig på datalagringsdirektivet för att kunna få ut identitetsuppgifter om fildelare. Generaladvokatens utlåtande idag indikerar att EU-domstolen kommer att göra IPRED tandlös.

För mer information:

Anna Troberg, partiledare Piratpartiet, 010-3333401

Länkar och referenser:

EU-domstolens förhandsutlåtande finns här på svenska.

Kommentarer

Anonym skrev

”Internetleverantören ePhone menade att abonnentuppgifter bara får lämnas ut till myndigheter och aldrig till privata intressen, på grund av datalagringsdirektivet.”

Hur hänger det här ihop? Datalagringsdirektivet blev ju minoritetsbordlagt i våras, så det har ju inte trätt i kraft!

Anonym skrev

varför inte be isp blockera visa paypal och andra amerikanska betalningssätt till spotify för den göder ju Maffian

Anonym skrev

Man blir förvånad och väldigt glad när systemet faktiskt fungerar, även om det har tagit väldigt lång tid att komma fram till detta enkla o själv klara.

Sen att beslutet kommer från det faktum att myndigheterna vill veta allt och sen välja vad andra aktörer kan få del av är en annan femma.

Så nu är det bara till att fortsätta kampen så att myndigheter inte ska få tillgång till all data per automatik utan det måste finnas en rättslig grund till att begära ut uppgifter från olika leverantörer.

Anonym skrev

Allt icke-kommersiellt inhämtande, nyttjande, förädlande och spridande av kultur ska uttryckligen uppmuntras. Internet fyller i dag samma funktion som folkbiblioteken gjorde för hundra år sedan. Det är positivt och nyttigt för folkbildning och samhällsutveckling. Den allt hårdare tillämpningen av en föråldrad upphovsrätt skapar inte bara integritetsproblem, utan även problem för kulturskapandet. Genom att försöka stänga de forum som är de nya kulturskaparnas huvudsakliga fönster mot omvärlden, bidrar upphovsrättsindustrin och de lagförslag och lagar de stödjer till att strypa den kulturella återväxten. Gutscheincodes Neckermann

Lämna kommentar