Piratpartiet om FRA-uppgörelsen: ”En hård julklapp från regeringen och Socialdemokraterna”

Regeringen har idag kommit överens med Socialdemokraterna om att även Säpo och Rikskriminalpolisen ska kunna ta del av FRAs massavlyssning.

– Det här är exakt det politikerna 2008 lovade aldrig skulle få hända, säger Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet. Vi påpekade redan då att det fanns en uppenbar risk för ändamålsglidning och nu har vi tyvärr fått helt rätt i den farhågan. Vi hann inte ens fram till den så kallade kontrollstationen innan dammluckorna öppnades för en massavlyssning av hela svenska folket.

Det officiella skälet till att Säpo och Rikskriminalpolisen ska få möjlighet att ta del av vad alla svenskar gör på nätet är den självmordsbombare som förra året sprängde sig själv till döds i Stockholm. Säpo menar att de måste kunna avlyssna nätet för att kunna förhindra ett sådana dåd. Troberg är inte imponerad av det angivna skälet:

– Självmordsbombaren mejlade Säpo och talade om vad han tänkte göra. Problemet var inte att de saknade tillgång till alla andras mejl, problemet var att de inte läste sina egna mejl.

Troberg avslutar med den dystra helhetsbilden:

– Polisens uppgift är att försvara demokratin och det öppna samhället. Om man försöker göra det genom att avlyssna allas kommunikation, så har man de facto just avvecklat det man säger sig vilja försvara. Det är en riktigt hård julklapp som regeringen och Socialdemokraterna idag givit det svenska folket.

Kontakt:
Anna Troberg, partiledare, 0704-6760273

Kommentarer

Anonym skrev

fy för fra inget vi svnskar vill ha……kommer endå inte stoppa tjuvar och mödare enklare för det ju

Anonym skrev

Ja, men det är en ändring åt fel håll i en lag som ör totalfel från början, så nog är det allvarligt allt.

Anonym skrev

Varför måste PP överdriva hela tiden? Dessa överdrifter gör att politiken upplevs som ett skämt.

Det har inte alls öppnats några dammluckor, det är en mycket liten ändring det är fråga om. Alla lagar måste kunna justeras löpande, uppåt eller nedåt i takt med samhällsutvecklingen.

Anonym skrev

Är glad att jag flyttar utomlands snart. Vill verkligen inte bo kvar i Sverige när vi blir tvungna att installera kameror på våra toaletter. Hade det inte varit för att jag kommunicerar med min andra hälft över internet hade jag sagt upp det på stört. Allt som saknas är att regeringen vill plantera GPS chip i oss också.

Anonym skrev

Undrar hur lång tid det tar innan FRA säljer sina tjänster till privata aktörer.

Inom 2 år, gissar jag.

Lämna kommentar