Varför antogs ACTA av ministerrådet för fiskeri?

Fredagen den 16 december gav EU:s ministerråd för fiskerifrågor grönt ljus för ACTA-avtalet, som handlar om upphovsrätten på internet. Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström har nu ställt en skriftlig fråga till ministerrådet om varför just rådet för fiskefrågor fick ta beslutet.

- Det här är ett mycket kontroversiellt avtal där USA försöker tvinga internetleverantörer i Europa att stänga av kunder som misstänks för att fildela. Det har inte ett dugg med fisk att göra. Ändå var det fiskerirådet som godkände att förhandlingarna inleddes 2008, och nu är det fiskerirådet som godkänner resultatet. Fulspelet runt ACTA är en skandal, säger Christian Engström.

Som EU-parlamentariker har Christian Engström rätt att ställa skriftliga frågor till ministerrådet, som är skyldigt att svara inom sex veckor. Han har nu lämnat in en sådan fråga för att få en förklaring till varför ärendet har hanterats i just fiskerirådet, och varför både beslutet att inleda förhandlingarna och att godkänna resultatet togs som så kallade ”A-punkter”, vilket innebär att beslutet bara klubbas utan att ministrarna ens diskuterar det.

- ACTA-avtalet har mött hård kritik från både akademiker och aktivister som arbetar för friheten på internet, och är mycket omdiskuterat i alla EU-länder. Ändå tycker ministrarna inte ens att de behöver diskutera saken, utan låter tjänstemännen bestämma som de själva vill. Så fungerar EU i praktiken, bakom alla vackra ord, säger Christian Engström.

- Jag sitter i det rättsliga utskottet JURI, som har ansvar för upphovsrättsfrågor. Men om det är fiskeriexperterna som ska styra upphovsrätten på internet, då borde jag kanske byta till fiskeutskottet, säger Christian Engström.

Hela frågan till EU:s ministerråd:

Den 14 maj 2008 beslöt EU’s Ministerråd för fiskerifrågor att inleda förhandlingar om ACTA-avtalet, som handlar om att bekämpa varuförfalskningar och upphovsrättsintrång på internet. Förra veckan, den 16 december 2011, fattade Ministerrådet för fiskerifrågor beslutet att ge klartecken för att underteckna det framförhandlade ACTA-avtalet.

- Varför ansågs just rådet för fiskerifrågor vara det mest lämpliga ministerrådet för att ta de två besluten om ACTA?

- Vid båda tillfällena togs besluten som så kallade ”A-punkter”, det vill säga att de klubbades igenom som en formalitet utan någon diskussion. Med tanke på hur kontroversiellt ACTA-avtalet är, både i många av EU’s medlemsstater och internationellt, hur kommer det sig att både besluten att inleda förhandlingarna och att godkänna resultatet togs utan någon diskussion på ministernivå?

Bakgrund:
Pressmeddelande från Gröna gruppen i EU-parlamentet om beslutet i fiskerirådet:
http://www.greens-efa.eu/anti-counterfeiting-trade-agreement-acta-5089.html

Om beslutet 14 maj 2008 att starta ACTA-förhandlingarna: ”Fildelarjakt på fiskerimöte i EU”
http://christianengstrom.wordpress.com/2008/05/28/fildelarjakt-pa-fiskerimote-i-eu/

Kontakt:
Christian Engström, EU-parlamentariker för Piratpartiet, 070-663 37 80

Kommentarer

Anonym skrev

- Jag sitter i det rättsliga utskottet JURI, som har ansvar för upphovsrättsfrågor. Men om det är fiskeriexperterna som ska styra upphovsrätten på internet, då borde jag kanske byta till fiskeutskottet, säger Christian Engström.

Iraqi Dinar

Anonym skrev

Really i appreciate the effort you made to share the knowledge.The topic here i found was really effective to the topic which i was researching for a long time

Organic SEO

Anonym skrev

Detta är ju helt jävla otroligt. Det måste vara omöjligt att göra detta på ett fulare sätt.

Anonym skrev

EU är en skendemokrati, där Tyskland och till en liten del Frankrike beslutar vilka lobbyisters arbeten som skall klubbas. Om Piratpartiet hade börjat driva krav på att Sverige lämnar EU, så hade vi snart sett ett parti med 10-15% i stöd. Med tanke på att mycket av övervakningshysterin kommer från EU, så borde det vara naturligt för partiet att säga nej. Junilistan blev bojkottade av media, och försvann, men Piratpartiet har andra frågor, och kan inte tigas ihjäl lika lätt.

Anonym skrev

Dock så tror jag personligen att Sverige skulle tjäna betydligt mer på att helt lämna EU och säga upp Alla sina partiers euparlamentariker. (både pengar och frihet)
Ska EU och EMU fungera, så krävs att EU kontrolleras. Och att EU kontrolleras Hårt. Ska EU kontrolleras Hårt, så vill inte jag vara med längre.

Anonym skrev

Med tanke på att mycket av övervakningshysterin kommer från EU, så borde det vara naturligt för partiet att säga nej. Junilistan blev bojkottade av media, och försvann, men Piratpartiet har andra frågor, och kan inte tigas ihjäl lika lätt.

hemorrhoid removal at home

Anonym skrev

Om sverige lämnar EU så kan ju PP heller inte ha välbetalda parlamentariker i EU som drar sveriges anseende i smutsen. Men det du föreslår är ju inte helt utan fördelar…

Anonym skrev

Detta är vad jag har letat i många webbplatser och jag äntligen hittade den här. Fantastisk artikel. Jag är så impressed.I tror att du har en stor kunskap, särskilt hantera sådana ämnen.
cell phone spy

Lämna kommentar