Hovrätten ger 15-årig fildelare dagsböter i julklapp

Tidigare i år friade Göteborgs Tingsrätt en 15-årig som laddat ner 24 filmer till sin skoldator. Nu väljer Hovrätten för Västra Sverige att istället döma 15-åringen till 30 dagsböter á 50 kr.

– Hovrättens dom betyder att hundratusentals svenska ungdomar riskerar att släpas inför rätta, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg. Det är inte rimligt. Dagens upphovsrätt slår helt fel när den både kriminaliserar en hel ungdomsgeneration och sätter käppar i hjulet för de nya kulturskapare som ser teknikens möjligheter. Därför måste den uppdateras till samtiden.

Det är positivt att domen inte blev hårdare. Det innebär att polisen kommer att få svårare att begära ut uppgifter för en mindre mängd filmer över torrent. Troberg är dock inte helt nöjd:

– Det skulle ha känts betydligt bättre om den här pojken fått en friande dom i julklapp, säger Troberg. Nu blir domen mot honom istället ännu en fjäder i hatten på upphovsrättsindustrin.

Mer information:
Hovrättens dom: http://press.piratpartiet.se/wp-content/uploads/2011/12/defavgdok.pdf

Kontakt:
Anna Troberg, partiledare, 0704 – 676 273

Kommentarer

Anonym skrev

Det stämmer inte, det du citerar är inte från rapporten utan från en pirattolkning/vantolkning av rapporten. Från rapporten:

”Die Studie zeigt auf, dass sich das Kaufverhalten von Tauschbörsen- nutzern nur minim von demjenigen anderer Personen unterscheidet;”

Studien visar att köpvanorna hos fildelare skiljer sig minimalt från övriga.

Och i fotnot 33:

”So zeigt es sich z.B., dass 68 % der Filesharer Musik auch käuflich erwerben, bei den Nicht-Filesharern sind es 72 %.”

Det visar sig exempelvis att 68% av fildelarna köper mot 72% för icke fildelare.

http://www.ejpd.admin.ch/content/dam/data/pressemitteilung/2011/2011-11-30/ber-br-d.pdf

Lita INTE på piraters vantolikningar, det är skrönor som går runt och runt men det gör dem inte till sanna!

Ditt drag.

Anonym skrev

”One key finding of the study is that downloaders spend as much if not more to acquire content legally as those who do not download.”

Ditt drag.

Anonym skrev

Girighet är att vilja ha något men att t.o.m. bryta mot lagen för att slippa betala.

Den schweiziska undersökningen visar tydligt att nedladdningen INTE fungerar som reklam, de som laddar ner musik köper något mindre än de som inte laddar ner musik. Bara att läsa innantill i rapporten.

Anonym skrev

Det är väl bara c:a 10 spänn som går till filmbolaget när man går på bio. Och hur mycket av de där 800 går till artisterna? Det mesta går väl till livebolaget som lär ha en hel del kostnader också.

Anonym skrev

Piraterna vet mycket väl att i de flesta fall när de laddar ner upphovsrättsskyddade verk från kända artister som säljer motsvarande verk på CD/DVD så är det olagligt. Problemet är att man inte kan omsätta kunskapen i handling utan man spelar dum eller väljer laglöshet på andras bekostnad. Skit i andra, se till vad du själv kan roffa åt dig…

Anonym skrev

Mycket generaliseringar och sällan någon ställer ordentliga motfrågor och vill lyssna på svaren.
En bit i nedladdningsbeteendet är nog snyltning ja, men en sådan som sprider kultur och gör att man finner de alster man mer än gärna betalar för sedan.
De flesta nedladdare tror jag går på bio och köper dvd-film och musik-cd:s i samma utsträckning som vanligt folk.
Skillnaden ligger nog snarast i att – åtminstone jag – oftare köper film o musik som inte blivit lika stora o kända i allmänheten. Mina pengar går oftare till de små artisterna, de som hankar sig fram på små medel.
Kanske är det som ’mediamaffian’ (som folk tycks kalla dem) upprörs så enormt av: mina pengar går inte främst till de fetrika girigburkarna utan till dem som faktiskt bättre behöver dem.
Men de etablerade får in sina pengar de med när jag betalar 130 spänn för ett biobesök och 800 för en koncert.
Det blir bara lite jämnare, och betydligt mer kultur-berikat.

Anonym skrev

> ”Alla vet ju att det är olagligt att ladda ner och sprida upphovsrättsskyddade filer.”

Påståendet stämmer inte som det är skrivet. Det är inte faktumet att verket är upphovsrättsskyddat som avgör om man får ladda ner och sprida kopior av det eller inte. Det finns närmare en halv miljard med upphovsrättsskyddade verk som man får ladda ner och sprida kopior fritt av.

Huruvida alla andra har så bristfälliga kunskaper om upphovsrättslagen som dig låter jag dock vara osagt.

Anonym skrev

Tack och lov vet jag att skaffa en proxy i Schweiz som beslutat att det inte ska vara olagligt att ladda ner för icke kommersiellt bruk iaf utan att det snarare skall ses som reklam för artisten. bra jobbat.

Upphovsrätten är gammal till hur den fungerar, den har lagts på mening och förvrängts från sin ursprungliga betydelse och hela ordet har blivit kapat och blir allt mer synoymt med girighet och en skriande konservatism.

Anonym skrev

Det är ingen som har glömt bort kultur. Men piraterna har glömt bort respekten för andras rättigheter och tänker bara på att snylta på andra. Giriga och snåla snorungar oavsett fysisk ålder!

Anonym skrev

Alla vet ju att det är olagligt att ladda ner och sprida upphovsrättsskyddade filer. Det är inte lagen som kriminaliserar, det är de som laddar ner som kriminaliserar sig själva!

Anonym skrev

Helt sjukt ju…..varför håller man på med detta kostar ju mer för samhället än att låta han ladda ner ju

å det skall vi betala skattebetalarna …..

låt han ladda hem istället vill inte lägga mina pengar på detta

bättre det går till skola m.m istället men man undrar ju om det är värt nu om skolan vill paja pojkens liv å få han må dåligt m.m

detta kanske förstör hans liv ännu mer än det gör nytta samt som jag sa kostar oss skattebetalare massa onödigt ju

Anonym skrev

1500 spänn i böter, vilken seger för mediamaffian och vilken seger för… …medborgarna?

Advokatkostnader och kringkostnader för spektaklet i tingsrätt och sen hovrätt lär inte stannat på 100.000 spänn.

Om frågan ställs på det sätt att det blottar de verktyg mediamaffian vill ha för att lagföra folket så är det folkliga stödet för dessa lagar från minimalt till inget alls.

Anonym skrev

Bäste herr Anonym så du tycker det du … säkert är du en mediamaffia snok det finns massor av musik som aldrig skulle ha upptäckts om inte fildelningen funnits dvs kultur som inte skulle ha spridits utan ha glömts bort.
Det enda som finns i era trinda skallar är PENGAR PENGAR PENGAR för ni har helt glömt bort vad kultur är helt enkelt.

Anonym skrev

Troberg ägnar sig som vanligt åt skenargumentation. Det är fortfarande olagligt att bryta mot upphovsrättslagstiftningen, vare sig man är äldre eller ungdom, och då blir det naturligtvis konsekvenser när man ertappas. Och vad har fildelning med kulturskapande att göra? Det handlar endast om snyltning av andras skapade kultur i mina ögon. Jag tycker att Troberg och Piratpartiet bidrar till att sprida felaktiga argument i frågan och indirekt uppmanar unga att begå brott, i syfte att ”skapa kultur”

Anonym skrev

Sist i domen framgår att hovrättsassessor Cecilia Ahlström är skiljaktig, vilket man behöver aktbilaga 33 för att ta del av. Finns det möjlighet att publicera den här?

Anonym skrev

Tydligen har 15-åringen hunnit fylla 16. Det är en något barock konsekvens av att Sverige har en tradition av att anonymisera misstänkta genom deras ålder.

Det är därför det dyker upp absurda passager i rättsfall som har hållt på i ett par år. ”33-åringen, som har hunnit fylla 37, menar att…”

Å andra sidan antar jag att det är bättre med ålder än ”Egyptian Blue Bra Girl”, som verkligen förtjänar mer heder för sitt civilkurage än det namnet.

Anonym skrev

Dina argument har för övrigt redan smulats sönder flera gånger av piraterna i andra forum, vilket du är väl medveten om, så det behöver jag inte göra igen.

make solar

Anonym skrev

Hej NejTillPirater! Nejdå, jag fann det bara lustigt att du väljer att kommentera under ”Anonym” här inne. Du brukar ju anklaga andra för att kommentera under olika nick och sedan gör du precis samma sak själv:) Dubbelmoral från din sida helt enkelt men du är ju å andra sidan ökänd för din ohederliga debattstil.

Dina argument har för övrigt redan smulats sönder flera gånger av piraterna i andra forum, vilket du är väl medveten om, så det behöver jag inte göra igen. Det blir liksom kaka på kaka:)

Anonym skrev

Hon var skiljaktig på så sätt att hon ansåg att det fanns tillräckliga bevis för att han skulle dömas till uppsåtligt brott mot upphovsrättslagen och att det handlae om grov oaktsamhet, vilket inte var majoritetsbeslutet. Läser man det hovrättsassesorn skriver angående skiljaktig mening så är det uppenbart att hon har rätt.

Det borde alltså ha blivit ett hårdare straff och man får hoppas på att domen därmed överklagas.

Anonym skrev

Vilket trams! Du låter som en grinig gammal gubbe med det ungdomsförakt du uppvisar. Efterfrågan ser annorlunda ut idag och den gamla upphovsrättsindustrin sitter fast i sina gamla inkörda hjulspår och vägrar anpassa sig. Den yngre generation är uppväxt med en deltagarkultur tack vare Internet och mobiltelefoni. Den gamla upphovsrättsindustrins affärsmodeller ser konsumenterna som passiva mottagare av kultur vilket inte efterfrågas av de yngre generationerna.

Anonym skrev

Olagligt är det i vissa fall men det betyder inte att det handlar om att roffa åt sig och skita i andra. Ohederlig argumentation där från din sida. Piraterna laddar ned i första hand för att det är smidigt och lättillgängligt. Det saknas helt enkelt vettiga lagliga alternativ som är anpassade efter dagens efterfrågan. Upphovsrättsindustrin har varit lata och vägrat anpassa sig helt enkelt trots de enorma resurser de har. Betalningsvilja saknas inte. Oberoende studier visar att de är piraterna som lägger mest pengar på kultur.

Anonym skrev

Så du väljer att kommentera under ”Anonym” istället för ”NejTillPirater” denna gång? Ser att du inte ligger på latsidan när det gäller ditt pirathat. När det gäller vantolkning så är ju du själv välkänd, speciellt under pseudonymet NejTillPirater, för att vantolka dina meningsmotståndare:)

Anonym skrev

Varför ska den 15-åriga pojken få en friande dom i julklapp? Tomten kommer ju bara till snälla barn. Det vet väl alla vid det här laget?

Lämna kommentar