FRA-lagen skadar den svenska pressfriheten

Förra året låg Sverige på delad förstaplats på Reportrar Utan Gränsers lista över läget för pressfriheten runt om i världen. I år har vi rasat till en långt mindre hedrande tolfte plats. Orsaken är FRA-lagen.

– Jag är tyvärr inte förvånad, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg. FRA-lagen har givit FRA befogenhet att massavlyssna hela det svenska folket. Det betyder att meddelarskyddet i realiteten har upphört att fungera.

Även Journalistförbundet har påpekat att FRA-lagen är oförenlig med meddelarskyddet. Dessvärre har deras protester inte hörsammats från politiskt håll.

Samtidigt som Sverige nu rasar i internationell trovärdighet har Socialdemokraterna och regeringen kommit överens om att låta Säpo och Rikskriminalpolisen beställa information av FRA.

– Jag hoppas att det faktum att vi nu placerar oss lägre på pressfrihetslistan än samtliga av våra nordiska grannar får politikerna att tänka om, säger Troberg. Pressfrihet är inte något man vinner en gång och sedan behåller för tid och evighet. Det är något man hela tiden måste vårda för att kunna upprätthålla en väl fungerande demokrati.

För mer information:

Anna Troberg, partiledare Piratpartiet, 0704-676273

Länkar och referenser:

Reportrar utan gränser berättar mer.

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar