Nacka tingsrätt dömer fildelare till 120 dagsböter á 50 kr

Nacka tingsrätt har i dag dömt en 25-årig Värmdöbo till 120 dagsböter á 50 kronor för att han fildelat ett 60-tal filmer. Det är en mildare dom än dem vi sett i liknande fall där rätten valt att döma till villkorlig dom och dagsböter.

– Det är naturligtvis mycket tråkigt att fildelare alls ska behöva riskera att hamna i en rättssal och att domstolen gick på åklagarens linje, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg. Att dela med sig av kultur är något som berikar både kulturlivet och samhället i stort. Det är dock positivt att Nacka tingsrätt valt en något mildare dom än vad vi sett tidigare.

Det är en ren slump att 25-åringen alls hamnade i rättssalen. Den person som polisen sökte när man knackade på dörren på morgonen den 9 december 2010 var bortrest och 25-åringen råkade vara i huset för att mata fiskarna. Polisen nöjde sig dock inte med att plocka med sig den misstänktes dator, utan tog även 25-åringens dator och sökte igenom den. Då fann man att han laddat hem ett 60-tal filmer och delat dem vidare.

– Hanteringen hade varit förståelig om det rörde sig om grov brottslighet, men dit kan man knappast räkna fildelning, säger Troberg. Det är problematiskt när man agerar så här för bagateller som fildelning. Det ska inte räcka med att vara god vän med en fildelare för att själv riskera att få sin utrustning omhändertagen och genomsökt.

Dagens dom är tyvärr inte en unik företeelse. Under hösten och vintern har flera uppmärksammade fildelningsfall tagits upp runt om i landet. Fler nya är på gång. Man kan följa dem alla på Ung Pirats hemsida ”Brottskod 5101

– Att dela med sig av kultur är inget brott i den allmänna rättsuppfattningen. Jag hoppas och tror att denna inställning kommer att leta sig in både i våra rättssalar och i lagstiftningen, så att vi slipper sådana här rättegångar i framtiden, avslutar Troberg.

Mer information:
Domen: http://press.piratpartiet.se/wp-content/uploads/2012/02/Nacka.pdf

Kontakt:
Anna Troberg, partiledare, 0704-676273

Kommentarer

Anonym skrev

Det vet jag inte om jag håller med om.

Kanske mer som man går i affären, tittar på en semla och bestämmer sig ”nej, jag går hem och bakar själv istället”

Eller som att det inte säljs bullar utan tillåtelse att äta bullarna en gång en gång, för dig själv, att du är tvungen gå lyssna på ett föredrag innan du får äta bullarna och du måste äta dem själv, men att du istället säger ”fuck this!”, bakar bullar och bjuder dina vänner.

Det är problemet med Analogier, de stämmer aldrig riktigt bra. Det är mer ett bevis på att nån inte kan argumentera för sin sak. Åklagaren i detta fall.

”Det är som [incest/fortkörning/stöld]”

Nej, det är det inte.

Anonym skrev

Kör med Avanced Locker istället så slipper du kryptera bara köra med ett 24 bokstäver lösen allt som läggs i den mappen blir dolt gå till o med dölja hela diskar med.
Visserligen ser disken full ut om man kollar på information om den men det skall tydligen gå o fejka det med.

Anonym skrev

Varken du eller jag har någonsin köpt en film.
Däremot har vi betalat för rätten att titta på den.
Samt att ge en kopia till släkt/nära vän.

Anonym skrev

Brottet är ju väldigt likt 60 snatterier. Personen har laddat ner 60 gånger och sedan tittat på filmerna, precis som om de skulle ha köpts, men utan att betala för sig.

Anonym skrev

EuroCrypt verkar bra och det sägs vara supersvårt för polisen att komma in i datorn utan lösenord.

Det är givetvis tråkigt att det blev fällande dom, det bästa är ju alltid ett frikännande. Men man får ändå vara glad för att domen stannade på böter. Dock förutsätter det att hovrätten inte skärper straffet (åklagaren tyckte brottet kunde likställas med 60 st snatterier!!)

Att vägra betala (snatta) är inte detsamma som att vägra köpa (fildelning).

Anonym skrev

Detta visar varför PP behövs, lagen måste ändras.

Ett tips (som jag själv inte följt än) är att man bör börja kryptera diskarna.

Det kan ligga massa skit (Anime/hentai är ju ”barnporr” enligt vissa idoti-domstolar/lagar eller bilder på ens egna barn) på ens dator som kan vara åtalbart i nån knäpp-åklagares ögon samt i nån domstol också (nån som har förtroende för svenska rättssystemet, som vågar chansa?)

Så, PP behövs, för att återställa de mänskliga rättigheterna samt sans och vett, åtminstone lite, men tills vidare kryptera.

Anonym skrev

The administration would 70-659 exam accept been barefaced if it were a crime, killtest 70-659 but there can hardly calculation book sharing, says Troberg. 70-659 practice tests It is ambiguous back you act like this for trifles such as book sharing. http://www.killtests.com/70-659.html It should not be abundant to be acceptable accompany with a book sharers to cocky accident accepting their accessories looked and searched. http://www.killtests.com/70-659.html

Anonym skrev

An fascinating discussion is value comment. I think that it is best to write extra on this matter, it won’t be a taboo topic however generally people are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers
Latest Melbourne Cup Results

Anonym skrev

hit, even though it seems to be challenging hijack On the internet, quit online everyone, so we’ll see if the companies would like to get rid of customers and money throughout Norwegian and the rest around the planet like a no cost online we all could do a dreadful occurrences that they would never neglect about all made the decision around the hit against the system.
College Scholarships for Nursing Online

Anonym skrev

hit, even though it appears to be difficult hijack Online, stop high speed internet everyone, so we’ll see if the organizations would like to get rid of clients and cash throughout Norway and the relax around the globe like a totally free internet we all could do a terrible incidents that they would never ignore about all decided around the hit against the program.
College Scholarships for Nursing Online

Lämna kommentar