EU-kommissionen frågar EU-domstolen om ACTA

EU-kommissionen beslutade idag att fråga EU-domstolen om ACTA-avtalets förenlighet med unionens regler om yttrandefrihet och dataskydd. Beslutet kommer efter omfattande protester i många medlemsstater mot ratifikationsprocessen.

- En rättslig prövning är naturligtvis på sin plats. Men dagens beslut är ändå märkligt, både vad gäller tidpunkt och form. Ett domstolsutlåtande är begränsat till att beakta unionens så kallade primära lagstiftning, grundlagarna. ACTA handlar om mycket mer än så, säger Piratpartiets ledamot i Europaparlamentet, Amelia Andersdotter.

- ACTA har väckt många frågor hos medborgare, hos industrin och hos de parlamentariker som precis var i färd med att sätta igång sitt granskningsarbete. De frågor som diskuteras gäller till exempel unionens framtida internationella handelsrelationer och vår industris möjligheter att utvecklas dynamiskt på internet. Dessa frågor kan bara besvaras av de politiska institutionerna. Att skjuta över avtalet till domstolen innebär att parlamentets granskningsarbete kommer att skjutas på framtiden, säger Andersdotter som är rapportör för Europaparlamentets industriutskotts utlåtande om ACTA.

- Opinionen mot avtalet, både innanför och utanför parlamentet, har varit väldigt stark och nu hoppas kommissionen förmodligen att motståndet ska lägga sig sig, medan avtalet puttrar i Luxembourg så att man sedan kan godkänna det i lugn och ro.

- Det viktigaste kommer nu att bli exakt vilka frågor kommissionen ställer till domstolen, säger Andersdotter. Kommer man att ställa relevanta frågor, om avtalets effekter på hur unionens nuvarande och framtida lagar skall tolkas med avtalet i beaktan, eller är det här bara ett sätt för kommissionen att slippa nederlag efter en politisk debatt om informationssamhällets framtid – som engagerat europeiska medborgare över alla gränser?

- ACTA-processen har präglats av hemlighetsmakeri och av en önskan av att hålla avtalet undan allmän debatt, säger Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet. Nu när den allmänna debtten ändå hunnit ikapp makthavarna väljer man åter att lyfta bort processen ur allmänhetens ljus.

- Så väl kommissionen som Sveriges EU-Kommissionär Cecilia Malmström och den svenska regeringen måste nu ta ansvar för att rätt frågor, rätt ställda sänds till EU-domstolen. Detta får inte bli ännu ett i raden av makthavarnas svek mot den unga politiskt engagerade nätgenerationen.

Kontakt:
Amelia Andersdotter, EU-parlamentariker,  0032(0)470 460922
Christian Engström, EU-parlamentariker, 0032(0)228 45368
Anna Troberg, partiledare, 0704-676 273

Kommentarer

Anonym skrev

det är ju klart att Carl Bildt ska vara orolig för att huvuden kommer att rulla i regeringen inkl. kärringen Ask om sanningen kommer ut

Anonym skrev

Vi borde förbjuda biblioteker också när vi ändå håller på? Kanske någon lånar böcker och kopierar allt så någon annan inte tjänar något på sin bok?
Helt löjligt är detta så de inte sant!
Dom sitter marknadsför sin svaghet… tror att man inte kan använda sig av medel för gå runt hela meningslösa lagen.
Dom gräver en grop som dom inte kommer kunna täcka i slutändan.

Anonym skrev

Det är en fråga som jag lätt kan besvara. Jag har läst all den tillgängliga information som jag har kunnat komma över om ACTA. Att du använder uttryck som ”mediamaffian” visar bara att du själv använder propaganda från PP:

Anonym skrev

PP skriver inte propaganda om Acta utan bara sanningen

Frågan är hur mycket har du läst om Acta och förstått vad det innebär.

Acta var först ett handels föredrag för fasta varor o inte digitala filer det kom till först efter att Mediamaffian kohandlat sig in i det.

Anonym skrev

Sluta med er missvisande propaganda om ACTA PP ni har ingen aning om vad ni pratar om!

Anonym skrev

vilket pajas pådrag alltså, dessa komunister!, jag blir rent blå i ansiktet av ilska, fildelning är konst! snör dessa pajasar som vill lägga ner det på skroten! // Norrländningen

Anonym skrev

hela sverige vet ju att ACTA-avtalet är en del av Carl Bildts högförräderi mot sverige sedan 1973

Anonym skrev

strejka även fast det låter hårt kapa internet, säga upp bredbandet allihopa, så får vi se om företagen skulle gilla att förlora kunder och pengar i hela Sverige och resten av världen som gillar ett fritt internet vi alla skulle kunna göra en grym kedjereaktion som dom skulle aldrig glömma om alla kom överens jorden runt strejka mot systemet.

Anonym skrev

De implenterar en lag efter den andra, snart är det fullt och de(vår fientliga stat) har kommit dit de vill. Detta är precis var Hitler försökte göra med STASI(googla om du inte vet). På den tiden gick det inte men idag via internet går det alldeles utmärkt och vi är på väldigt god väg med FRA, Ipred och så nu det här där de till och med ändrar våra mest skyddade och fundamentala mänskliga rättigheter för att nå målet.
Jag skulle ha lyssnat på läraren när de menade att vi inte skulle glömma andra världskriget och vad som skedde då. Men tydligen har vi alla gjort det när våra politiker började göra terrordåd och rikta oss boskaps blickar österut mot bovarna, när bovarna egentligen är de som hatar sina egna som mest; vår egna Statsmakt. Se på USA som nu idag 1/3 implenterar NDAA. Grattis, för snart kommer den helt säkert till EU länderna också.
Staten består idag av dårar med galenskap i tankarna utan någon som helst ryggrad. De enda med pondus är i så fall PP och SD som faktiskt inte agerar kappvändare som alla andra.
Varför denna destruktiva galenskap hos politikerna, varför hatar de sina egna så?

Anonym skrev

strejka även fast det låter hårt kapa internet, säga upp bredbandet allihopa, så får vi se om företagen skulle gilla att förlora kunder och pengar i hela Sverige och resten av världen som gillar ett fritt internet vi alla skulle kunna göra en grym kedjereaktion som dom skulle aldrig glömma om alla kom överens jorden runt strejka mot systemet.

Anonym skrev

Vad är det som är sant då?
Hela avtalet har förhandlat i doldom och den text som har kommit fram är såpass luddig så den är svår att tolka. Vissa menar att det är dåligt, andra bra. Vad som dock är sant är att en ACTA-kommité ska bildas som ska bestå av tjänstemän som ska tolka avtalet ÅT alla nationer och få länderna att stifta lagar ”bakvägen” i framtiden (alltså utan medborgarnas stöd, som t ex Ipred). Ingen vet vad de har i kikaren riktigt och hela avtalet har som sagt tagits fram i hemlighet. Det tycker jag är en anledning i sig att sänka ACTA.

Lämna kommentar