Svenska intressen ska inte kränga övervakning utomlands

Teliasonera, vars största aktieägare är svenska staten, har genom dotterbolag hjälpt diktaturerna Azerbadzjan, Vitryssland och Uzbekistan att spåra och gripa demokratiaktivister.

– Det är upprörande att svenska intressen hjälper diktaturer att bryta mot de mänskliga rättigheterna, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg. Sverige måste ta ett betydligt mycket större ansvar för hur vårt agerande i omvärlden påverkar människors levnadsvillkor.

Den nya tekniken kan ofta både brukas för kommunikation och missbrukas för övervakning. Därför är det viktigt att i förväg skapa sig en realistisk bild av hur tekniken kommer att användas innan man väljer att antingen exportera den eller att investera i den utomlands.

– Det kan knappast komma som en överraskning för någon att mindre nogräknade makthavare inte drar sig för att missbruka tekniken och använda den mot den egna befolkningen, säger Troberg. Detta är inte heller en isolerad händelse. Det är en del av en omfattande övervakningstrend dit vi även kan räkna den svenska FRA-lagen och datalagringsdirektivet som riksdagen nyligen röstade igenom.

Övervakningsteknologi har blivit en allt vanligare metod för lagstiftare att luta sig mot. Teknologin rör sig mycket snabbare framåt än de viktiga diskussioner om etiska gränsdragningar som måste föras parallellt med utvecklingen.

– Vi har blivit avtrubbade vad det gäller övervakning, säger Troberg. När man klubbade igenom FRA-lagen och datalagringsdirektivet lutade man sig mot att Sverige har ett demokratiskt styre som ska förhindra missbruk. Den förutsättningen tycks det vara okej att strunta i nu när svenska intressen med makthavarnas goda minne kränger övervakning utomlands.

I dagsläget existerar inte någon sammanhängande översikt eller konsekvensanalys av vad olika verktyg används för och i hur stor utsträckning. Allt fler ifrågasätter nu både vår egen användning av övervakningsteknologi och försäljningen av den i länder som inte lever upp till våra förväntningar när det gäller mänskliga rättigheter.

– Det är hög tid att skapa en samlad bild av hur till synes ofarlig kommunikationsutrustning kan missbrukas och hur man undviker det, avslutar Troberg. Vi måste sätta tydliga gränser och se till att svenska företag följer dem.

Mer information:
Edri: http://www.edri.org/files/2012EDRiPapers/eusurveillance.pdf

Kontakt:
Anna Troberg, partiledare, 0704-676273

Kommentarer

Anonym skrev

Red Bottoms. Cabinets are for garages also.Most garages have enough space on the sides or inside the again to accommodate banking institutions of cabinets, while nonetheless leaving adequate area to acquire in and out of the car.

Anonym skrev

helt sjukt ju

å framtiden skall det bli samma sak med acta ju kan gå utan domstol med allt

hoppas dom kan förstå igen va acta kan göra

Anonym skrev

What kind of extent dose American like music? From Beats By Dre Headphones we can see that no matter star or civilian, almost everyone is wearing monster Beats By Dre headphones and holding the iPod. There is no douby that ipad is the most popular music player at present. So what is the most hot earphone in the America? In fact, if you pay attention to TV shows, you will find no matter American sports stars or entertainment celebrity almost hang around the neck with the same headset, you are right, is Studio By Dr Dre.

From Kobe and Phelps to all members of U.S. basketball dream team, all crazy about this kind of headset. From popular MV to all kinds of fashion magzine, Beats By Dre Pro is extreme popular in the America.Beats By Dre Studio strong low-frequency and very dynamic appearance can be said to set off a storm of double vision and hearing.

Anonym skrev

What kind of extent dose American like music? From Beats By Dre Headphones we can see that no matter star or civilian, almost everyone is wearing monster Beats By Dre headphones and holding the iPod. There is no douby that ipad is the most popular music player at present. So what is the most hot earphone in the America? In fact, if you pay attention to TV shows, you will find no matter American sports stars or entertainment celebrity almost hang around the neck with the same headset, you are right, is Studio By Dr Dre.

From Kobe and Phelps to all members of U.S. basketball dream team, all crazy about this kind of headset. From popular MV to all kinds of fashion magzine, Beats By Dre Pro is extreme popular in the America.Beats By Dre Studio strong low-frequency and very dynamic appearance can be said to set off a storm of double vision and hearing.

Anonym skrev

The Vans Shoes UK together with the Superdry Jakcket shows you the invitation of the online shopping. We will also offer you the best experience on our onlines shopping store. You will never miss the Barbour Jakcet.

Anonym skrev

Marants very first foray in to style movie comes after the womans acheter isabel marant current story which growth in to e-commerce is really a concern. The isabel marant en ligne actual custom teamed upward along with acheter isabel marant Cyrille de Vignemont for that tranquil industrial. The actual France overseer, also called Danakil, is actually popular with regard to focusing on soldes isabel marant songs movies with regard to Collection isabel marant the kind of Poni Scam and also the Penelopes.Sheen didnt help make the particular landscape, yet major girl isabel maranten ligne Kristen Ruhlin isabel marant chaussure would, seeking all set chaussures isabel marant on her behalf close-up in the fantastic mixture outfit. tiamalcpl mallttpl The lady received off the beaten track since one more with the motion pictures sneaker isabel marant exec makers Jeremy Schott yukked that upwards using a pretend red-carpet stranglehold about Margolies, next blew oxygen kisses on the constructed followers.Manufacturers as well as Haider Ackermann, Christopher Kane in addition to Maxime Simoens were being just some of these from the location over the vogue full week year, though builders Stefano soldes isabel marant Pilati in addition to Raf Simons reported vente isabel marant the departures by Yves St . Laurent in addition to Jil Sander respectively.

Anonym skrev

Nowadays, you nearly Need to preserve some kind of absolutely no deadly device a person from alltimes. Going towards the part market can be just as dangerous to be out at the pubs late into the evening. Exactly how in regards to a self defense stun gun for that pocket?

Anonym skrev

That is a good artcle ,it can give us many good mood. Thank you! .We are a Car hire portal in Delhi. We offer Delhi Car rental services. Our Cabs and Taxi services in delhi at very affordable cost. Any can book cab online
Car Hire Delhi || Cab Service Delhi || Delhi Cabs || Taxi Delhi || Car Rental Delhi ||Hire Car Delhi || Delhi Car Rental || Taxi Service Delhi || Cabs in Delhi || Delhi Car Hire || Rent Car Delhi || Taxi Gurgaon || Rent Car Delhi || Gurgaon Cabs

Anonym skrev

Personligen har jag inget emot svensk krigsmaterielexport oavsett vad det är och till vem det säljs. Det är inte ställningstagande i för eller emot krigsmaterielexport som gör att jag sedan dag ett är medlem i, och röstar på web design bangalore

Anonym skrev

Place the car seat inside the seat of the stroller so that the back of the car

seat rests along the multi-use bar . Bring the safety belt over the car seat jogging strollers

and buckle in place. Tighten the safety belt. Lift up on the car seat to

ensure that it is secure. Lift the backrest to its most upright position.

Lift the footrest to its most upright position.

Anonym skrev

Begin by removing lightweight and umbrella Stroller adjuster strap. Unsnap the fabric fold over the handle . You will see the strap looped around the handle. Slide the strap through the metal hardware and remove from the handle.
Leave the backrest adjuster straps attached to the frame. Unclip the shoulder Wholesale Baby Strollersstraps from the harness. Unsnap the lower fabric loop . Detach the Velcro straps under the seat and behind the backrest .

Anonym skrev

I agree with you. This post is truly inspiring. I like your post and everything you share with us is current and very informative, I want to bookmark the page so I can return here from you that you have done a fantastic job
Car Hire Delhi || Cab Service Delhi || Delhi Cabs || Taxi Delhi || Car Rental Delhi ||Hire Car Delhi || Delhi Car Rental || Taxi Service Delhi || Cabs in Delhi || Delhi Car Hire || Rent Car Delhi || Taxi Gurgaon || Gurgaon Cabs || Taxi Cabs In Delhi

Lämna kommentar