EU-domstolen öppnar för privatiserad utpressning

Fem ljudboksförlag har i enlighet Ipred-lagen begärt ut användarinformation från internetleverantören ePhone. Företaget har dock vägrat att lämna ut informationen med hänvisning till att det kunde strida mot EU:s datalagringsdirektiv. Högsta domstolen skickade därför frågan vidare till EU-domstolen, som i dag kommit med ett nedslående utlåtande.

– Jag visste ju att det här var en möjlig utgång, men det känns alltid tråkigt när ännu en liten bit av våra rättigheter tas bort, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg.

EU-domstolen menar att den svenska Ipred-lagen balanserar den personliga integriteten och upphovsrätten på ett tillfredsställande sätt och att datalagringsdirektivet därmed inte är ett hinder för Ipred-lagen. Piratpartiet är kritiskt till beslutet.

– Det är allt annat än balanserat att låta upphovsrätten trumfa alla andra rättigheter, säger Troberg. Upphovsrättsindustrins obönhörliga ovilja att anpassa sig till verkligheten riskerar att kosta oss alla både privatliv och rättssäkerhet. Ur ett människorättsperspektiv är det oacceptabelt.

Upphovsrättsindustrin har mobiliserat rejält och under det senaste halvåret har en rad uppmärksammade fildelningsrättegångar ägt rum, utan stöd av Ipred-lagen. I och med EU-domstolens beslut kommer häxjakten på människor som delar med sig av kultur att intensifieras och dessutom skötas av privata aktörer, det vet vi från hur det hela hanterats i Danmark.

– Kortsiktigt kommer beslutet att få påtagliga negativa konsekvenser för en hel generation kulturskapare och kulturälskare, säger Troberg. I slutänden kommer det dock bara att att leda till att fler och fler vänder sig mot upphovsrättsindustrin och istället väljer att stödja fria kulturskapare och organisationer som arbetar för att främja fri kulturspridning. Framtiden kommer att vara öppen, inte stängd.

Mer information:
EU-domstolens utslag

Kontakt:
Anna Troberg, partiledare, 0704-676 273

Kommentarer

Anonym skrev

IFPI/APB har som bekant inte längre som målsättning att få folk att betala för sig och hålla sig till legala tjänster samt försvara sina inkomster. Isåfall skulle de har varit färdiga med det för 5 år sen.

Vad IFPI/APB istället har som målsättning är att hjärntvätta politiker och nästla sig in i EU/USA för att köpa nya lagar som ska garantera dem större kontroll över internet och ge dem fullmakt att se till att deras ”egna” lagar följs i syfte för att senare kriminalisera allt fler internetanvändare och sajter. Målet kommer bli att stänga ner alla sajter som svider i ögonen för dem för att sedan skapa ett helt nytt internet där det blir dem som tillåts bli ”moderatorer” för allt som skrivs/skickas på nätet.

Det som är läskigt är hur skolbarn luras av myndigheter/politiker till att tro att upphovsrättsbrott är nästintill lika allvarligt som terrorbrott medan det i själva verket är multinationella storföretags strategi för att roffa åt sig pengar och kontroll över nätet.

Med tanke på IFPI/APBs långsiktiga planer att tillskansa sig global kontroll över nätet skrämmer det mig att så många politiker ser upp till dem.

Anonym skrev

”Hej, just nu har vi ett familjegräl hemma så för närvarande finns det ingen som kan ta ditt telefonsamtal. Men tala gärna in ditt namn och telefonnummer så ringer någon i familjen upp om någon har överlevt striden.”

Anonym skrev

Sen har du backuper på portabla hårddiskar/USB-minnen som du gömmer i ett Franz Jägerskåp ;)

Anonym skrev

Om det här får fortsätta kommer vi äntligen får se en ökning i krypteringstjänster och mer decentraliserad fildelning. Det är roligt när lagen driver på teknisk utveckling.

För varje stackare som åker dit på utpressning blir det sannolikt en röst på PP, för det finns nog få saker som får det att koka i blodet som när något knackar på din dörr och säger ”jag har kollat på dig i hemlighet och jag vet vad du har för dig.”

Lysande tider föröver med andra ord!

Anti-piratbyrån borde ta med i sin kalkyl vad som händer när PP plötsligt kommer till makten 2014. Kanske blir deras generella agerande olagligt.

Anonym skrev

Jag låter ( Telefonsvararen ) ta det med detta svar ( Hej , tyvär är jag inte tillgänglig men är det nått viktigt lämna namn o telefon nr så hör jag av mig på nått sätt )

PS Ni på Fra lycka till med recepten hahahaha ….

Anonym skrev

Visserligen tror jag de inte gör nått sånt speciellt på en sådan stor datorfest det skulle bli för mycket tjafs och de skulle överbelasta domstolar osv med småbrott som inte skulle leda nånstans än till böter i värsta fall.

Men är man där i mot smart har man två maskiner varav en får stå hemma och en har man med sig o spelar , programmerar på.

Själv har varit på lan / demo party med ca 250 pers i privata lokaler och slår de till mot en sådan kan du fälla dom för hem frids brott osv.

Anonym skrev

Nowadays, you nearly Need to preserve some kind of absolutely no deadly device a person from alltimes. Going towards the part market can be just as dangerous to be out at the pubs late into the evening. Exactly how in regards to a self defense stun gun for that pocket?

Anonym skrev

jag hade inte velat gå på dreamhack längre för du vet aldrig om polisen planerar tillsammans med maffian göra razzia där och ta alla datorer

Anonym skrev

tro mig jag har helt slutat att svara i telefonen nu pga acta och annan avlyssning för jag vill inte råka illa ut på semestern

Anonym skrev

Om detta får fortsätta kommer vi se en stor minskning av gratis musik o covers folk har gjort för o glädja personer som vill ha saker gratis.

Dvs det kan gå så långt att skivbolagen börjar stämma sidor hit o dit bara för att de lägger ut musiken gratis tex covers på låtar och för att de är för stora konkurenter.

De har nämligen redan försökt för ett par år sen på en del sidor men fick tji.

Anonym skrev

kom ihåg det när ni läser i tidningen om folk som har blivit tagna som ”fildelare” och ”pedofiler”

Anonym skrev

och att tysta personer menar jag att de utför razzior hos svenska och utländska ”fildelare” och sedan sätter dem i fängelse och därmed är ju ländernas problem lösta

Anonym skrev

men i själva verket används acta och andra ljusskygga avtal som ett redskap för regimerna som genom att spåra, övervaka, avlyssna och tysta personer som är kritiska mot landets/ländernas sryre

Anonym skrev

The stun gun also interrupts the tiny neurological impulses that handle and immediate voluntary muscle movement. once the attacker’s neuromuscular program is overwhelmed and controlled through the stun gun he loses his balance. verify out all of our stun guns for sale. really should the attacker be touching you, the existing will NOT pass for your body!
You could make use from the do it yourself defense taser projectiles when there is much in in between you and also the attacker. having a basic click on from the trigger the coiled projectile wires is heading to get discharged. These wires will connect for the enemy and best aside discharge a continuing flow of one’s which gives concerning immobilization.

Lämna kommentar