I dag får datalagringsdirektivet nya huggtänder

I dag röstar riksdagen om en lagändring som urholkar respekten för privatlivet. Lagändringen luckrar upp regelverket för när och hur privat information får samlas in, hämtas ut och användas. Försämringen är en direkt följd av att Sverige infört datalagringsdirektivet. Piratpartiet ser allvarligt på detta.

– På bara några veckor har riksdagspartierna gått från ”vi är nödd och tvungna att rösta för datalagringsdirektivet” till ”hur ska vi göra direktivet ännu värre?”, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg. Det vore intressant att veta hur de motiverar helomvändningen för sig själva och sina väljare.

Med lagändringen, som kommer från den så kallade Polismetodutredningen, står det klart att man inte längre måste vara misstänkt för ett brott för att få sitt privatliv kränkt. I demokratiska länder ger man normalt inte polisen alla befogenheter den vill ha, men idag väntas riksdagen frångå den viktiga principen.

– Det är historielöst av riksdagen att anta att de utökade befogenheterna inte kommer att missbrukas, säger Troberg. Privat information läcker ur register varje dag. Ju lättare man gör det att komma åt privat information, desto mer information kommer att läcka och fler människor komma till skada.

I andra europeiska länder, där man har erfarenhet av hur den här sortens makt kan missbrukas, har datalagringsdirektivet förklarats oförenligt med grundlagen. Det gäller flera länder, bland annat Tyskland, där manvalt att respektera privatlivet mer. Sverige gör istället tvärtom.

– Eftersom datalagringsdirektivet inte reglerar när information får hämtas ut hade en skärpning av lagen ifråga kunnat göra datalagringsdirektivet mer eller mindre tandlöst, säger Troberg. Nu har man istället föreslagit en avsevärd uppluckring och om den går igenom har man istället vässat datalagringsdirektivets huggtänder ordentligt.

Mer information:

Information från riksdagen: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/201112/JuU8/

Kontakt:

Anna Troberg, partiledare, 0704-67627

Kommentarer

Anonym skrev

I andra europeiska länder, där man har erfarenhet av hur den här sortens makt kan missbrukas, har datalagringsdirektivet förklarats oförenligt med grundlagen. Det gäller flera länder, bland annat Tyskland, där manvalt att respektera privatlivet mer. Sverige gör istället tvärtom.

Iraqi Dinar

Anonym skrev

som en naiv fårskock på på väg till klippning hur dum i huvet får man vara !! SVENSKAR ÖPPNA ÖGONEN OCH ÖRONEN FÖR HELVETE sverige håller på och bli diktatur med ljusskygga företag och säkerhetstjänster som avlyssnar och säljer information om era familjer, ni kan råka jävligt illa ut om fel ”företag” får informationen (jag har lämnat facebook nu sen veckor och kommer aldrig att aktivera den mer för amerikanska kriminella företag ska inte kunna tjäna aktier på mitt privatliv)

Anonym skrev

Klart vi vettiga människor kommer rösta PP, men det hjälper inte när våra föräldrar, deras kompisar, våra syskon, deras kompisar och vänner familj inte kommer rösta PP.

Dom röstar Rött eller Blått som dom gjort i all evighet. Det viktiga är att få dom att förstå… men egen vinning är egen vinning :/

Anonym skrev

vi vanliga svenskar kommer att rösta på piratpartiet för de respekterar människors integritet jämfört med den skurkaktiga alliansen och det bevisar bara att hela den svenska regeringen och polisen är korrupta för pengarna styr

Anonym skrev

ok tack det ska jag fundera över för det är inte roligt att mina kollegor samt mig blir övervakad av styrelsen eller dyl trots att man sköter sitt jobb

Anna Troberg skrev

Hej Anonym!
Jag plockade bort mejladresserna och webbadressen i ditt inlägg. PPs hemsida är inte en plats att hänga ut enskilda personer på. Om det är så som du säger, vilket är en mycket otrevlig situation jag själv befunnit mig i en gång, så föreslår jag att du tar kontakt med facket som vet hur man hanterar sådana här saker på bästa sätt.
Lycka till!

Anonym skrev

Discuss the sightless major the sightless. Engstrom and Falkvinge’ve generally no monitor at all on trademark and how it performs. Legalize it non-commercial computer file giving, it will almost no more want to pay for films guides games and so on.known as for todayrtist Hillbillies.
remedios caseros para curar las hemorroides

Anonym skrev

Even our politicans says one thing dont trust them youre maybe not within the law, it does not mean youre safe so use Tor with Android, routers/firewalls mm

Anonym skrev

företaget har helt kontroll över min anslutning samt att de stänger ner när jag är på piratpartiets hemsida (det känns som att det sitter någon paranoid idiot som övervakar företagets server samt vad de anställda gör på arbetstid (jävla censur kallar jag det)

Anonym skrev

arbetsgivare kan tjäna stora pengar om de säljer sina trafikanalyser och loggar till ”rätt” företag bara de betalar för det och de skiter fullständigt hur det går för den anställde, tänk på det (kolla på IKEA mm)

Anonym skrev

jag anar själv att min arbetsgivare [mejladress borttagen av PP] och [mejladress borttagen av PP] [webbadress borttagen av PP] gör olagliga trafikanalyser och spionerar utan de anställdas samtycke och jag själv har bypassat deras sk ”hemliga” övervakning av mig själv men kan tyvärr inte avsjöja hur jag gör, några andra känner också sig övervakade och jag vågar inte hjälpa dem för jag litar inte på min egen arbetsledare eller it-administratören, vill inte få sparken om jag själv försöker hjälpa dem eller tipsar media om det (hoppas piratpartiet kan hjälpa mina kollegor genom att tipsa jouranlister om det så ledningen kan sluta med det (kan själv inte göra det för de kontrollerar mail-servern på jobbet, misstänker själv det) övervakningen har gått helt överstyr

Anonym skrev

Detta är dåliga nyheter. Syftet med denna nya förordning är att bekämpa brottslighet, men det ger sig individuals’rights till privatliv. Så mycket makt kommer säkerligen att missbrukas av myndigheterna.
go to genf20 plus website

Anonym skrev

Och för er som inte känner för att bli lurade av scam länken postad ovan, så kan riktig legitim anonymitetsprogamvara (100% open source, baserad på forskning inom stark anonymitet, och erkänd av bland annat EFF) hämtas här:

https://www.torproject.org/

Anonym skrev

som t ex. ju fler (tänk er hundratusentals) som använder samma ip från bl.a ryssland mm desto mer svårare för dem……

Anonym skrev

The stun gun also interrupts the tiny neurological impulses that handle and immediate voluntary muscle movement. once the attacker’s neuromuscular program is overwhelmed and controlled through the stun gun he loses his balance. verify out all of our stun guns for sale. really should the attacker be touching you, the existing will NOT pass for your body!
You could make use from the do it yourself defense taser projectiles when there is much in in between you and also the attacker. having a basic click on from the trigger the coiled projectile wires is heading to get discharged. These wires will connect for the enemy and best aside discharge a continuing flow of one’s which gives concerning immobilization.

Lämna kommentar