1 miljon kronor i böter föreslås för piratkopiering

Brott mot upphovsrätten måste bestraffas hårdare och alla EU-länder måste harmonisera sin lagstiftning. Det är två av grunderna i EU-kommisionens förslag på åtgärder mot den organiserade piratkopieringen.

Det nya förslaget presenterades i går av EU-kommissionens vicepresident Franco Frattini, som bland annat är ansvarig för rätts- och frihetsfrågor inom EU. Förslaget innebär bland annat att minimistraffet för piratkopiering eller förfalskning ska sättas till 100 000 euro (cirka 950 000 kronor), eller 300 000 euro (drygt 2,8 miljoner kronor) om det går att bevisa att organiserad brottslighet är inblandad.

Utöver dessa skyhöga bötesbelopp föreslår också kommissionen att man ska införa ett minimistraff på fyra års fängelse för de grövsta piratkopierings- och förfalskningsbrotten.

Kommissionens nya förslag riktar in sig på sådan piratkopiering och förfalskning som görs i syfte att tjäna pengar
och gäller alltså inte vid exempelvis enstaka nedladdningar av filmer eller musik från fildelningsnätverk.

– Det aktuella förslaget skall ses mot bakgrund av att upphovsrätten främjar sysselsättning och tillväxt. EU har i tidigare direktiv angett att en hög skyddsnivå uppmuntrar till investeringar i kreativ och innovativ verksamhet som i sin tur leder till tillväxt och ökad konkurrenskraft för europeisk industri inom ett brett område av industri- och kultursektorn, meddelar Henrik Pontén, som är jurist på Antipiratbyrån.
Han fortsätter:
– Förslaget sänder signaler att samhället visar en hårdare attityd mot den här typen av piratkopiering. Den visar även att upphovsrättsinnehavarna skall skyddas och det ses allvarligt på kränkning av deras rättigheter.

Kommentarer

Anonym skrev

Det är trevligt att höra att regeringen vidtar rättsliga åtgärder mot piratkopiering. Tack för att dela det här inlägget. Håll upp det.

Brittney J. Andrews
proactiv reviews

Mr Junk skrev

Dem förlorar inte skit på nedladdning. dem stora vinsterna inom musik är konserter och inom film är det bio.

Daethorian skrev

Stora företag som Discreet eller vilka det nu är som har skapat 3DSMAX skiter helt i om individer piratkopierar eller inte. Det enda de tjänar pengar på ändå är avtal med företag, vilka sällan piratkopierar.

Frans skrev

Men säg såhär.. Om folk skulle tanka hem 3Dsmax och ingen skulle betala för det. Vem skulle då ägna all tid och arbete åt att överhuvudtaget utveckla ett sånt program ? Om du ska bli spelutveckare så vill du ju ha betalt för det.. annars är det ingen idé att göra spelet!

Anders Forsman skrev

Konstigt va? här får du kommentarer fast du uttrycker dig väldigt konstigt? Du menade väl… Vad är det här för kul och intressant sida?

Anders Forsman skrev

En artist/skapare vill i första läget att få uppmärksamhet för sitt skapande annars är något galet. Man skapar inte en låt för att tjäna pengar. Tjänar man pengar, så då har man ju plötligt börjat tjäna pengar på sin hobby, det roligaste som finns och jippie!
Ska man livnära sig som artist, så är det enkelt – gör en bra grej,sälj dig själv och var bra på det – då tjänar du också pengar, som vilken annan löntagare som helst. Men att dravla som du nu gör, visar bara hur lite påläst du är om verkligheten.

henrik rydberg skrev

Iblad kallas denna konflikt piratkriget.
Det är statens krig mot medborgarna.
OK, det är inte krig det är bara en eskalerande konflikt.
Vi bygger välstånd genom användning, förhindrande av användning kan därför aldrig ge upphov till välstånd.
Så vill jag tillägga en liten varning till politikerna. skatt är frivilligt!
Det finns lagliga (och olagliga) sätt att bygga ekonomi som inte är beskattningsbar. Staten är inte oberoend av medborgarnas lojalitet.

John Bäckstrand skrev

Det finns andra metoder att ta betalt på, som inte inbegriper att ta betalt för digitala kopior av verket: donationer eller ”ransom-modellen”/pledges/löftesmodellen/street-performers protocol, där man, innan produktionen, lovar att betala en viss summa när musiken är producerad.

Jocke skrev

Hej Nisse! :D

Marknadsekonomi: ”Det är den fria konkurrensen, som gör att bryggaren brygger ett gott och starkt öl och att bagaren bakar gott bröd. Om de inte gör det får de inga kunder och tvingas söka sig ett annat yrke.” – Adam Smith

Skivbolagen _HAR_ till stor del misslyckats, behovet av att köpa plastskivor är borta, behovet av att äga en cdspelare är även det borta, samtidigt som behovet av att ha en dator med bredband – ökar.

Skivbolagen har gjort en inventering, ja, klart som korvspad att de vill gå i vinst, men tyvärr så är inte verkligheten riktigt på det viset, de som misslyckas – misslyckas. Alla företag går inte i vinst, men den stora skrillanden är att skivbolagen springer och gnäller istället för att ta upp konkurrensen. De gnäller och försöker avskräcka oss från ny teknologi.

Oavsett om ett lands ekonomi i huvudsak är präglat av en marknadsekonomi eller en planekonomi så är syftet glasklart, syftet att så många som möjligt ska kunna få ta del av de tjänster och varor som ett land har att erbjuda.

Se fördelarna med teknologin! Se, och inse! Att den digitala överförings tekniken är en oerhörd möjlighet. En möjlighet som låter oss dela med oss av kultur blixtsnabbt och till nollkostnad.

Då teknologin går framåt – förändras världen, detta om något är ett faktum. Att fildelningen ska vara laglig är för mig en självklarhet, om man anser annorlunda måste man ha missat syftet med att vi överhuvudtaget vill att det ska finnas musik.

Det kommer med väldigt stor sannolikhet att gå att leva som musiker även i framtiden (det bör noteras att majoriteten av musiker och artister idag, inte kan leva enbart på det). Erbjud ett mervärde och folk kommer att köpa. Spela live, folk kommer att gå dit. Men musik kommer alltid att produceras, jag äger knappast en gitarr för att jag vill bli miljonär.

//Jocke

fattar inte... skrev

om man vill köpa en skiva vill man ju veta att skivan är bra först… alltså laddar man ner låtarna för att se om dom är bra. om man sedan gillar skivan som är gjord av artisten som man gillar är det mkt större chans att man köper den än om man inte vet vad det är för skit som artisten ifråga har gjort…. så jag fattar inte överhuvud taget varför alla gnäller så om fildelning.

Richie skrev

Javisst. Jag håller med om vad du säger i princip, problemet är bara att verkligheten inte alls är så enkel som du tycks tro.

De som piratkopierar och fildelar mest är nämligen också samma människor som köper mest musik i butik eller på nätet. Piratkopiering är, för de allra flesta, inte ett sätt att slippa betala utan ett enkelt sätt att provköra program och provlyssna musik. Det är ren reklam och reklam fungerar. Precis som en låt/artist blir populär och säljer många skivor om han/hon/den spelas mycket i radio så köper man den artistens skivor om man hittat en bra låt på ett fildelningsnätverk.

Det här framgår mycket tydligt i många vetenskapliga undersökningar, även ett par som skivbranschen själva köpt. En av de mest kända refereras här.

Anledningen till att skivbolagen vill stoppa kopieringen är inte att de tappar pengar på den (det gör de inte, de säljer ju enligt sina egna siffror fler skivor nu än 1990, innan fildelningen existerade) utan att de tappar kontrollen över vad vi lyssnar på – radio och skivhandlare spelar och säljer det som de stora bolagen vill att de ska sälja, ett fåtal stora etablerade artister som är enkla att hantera i den affärsmodellen. På Internet kan alla artister synas på nästan lika villkor, nåt som t.ex. det lilla skivbolaget Hybris drar nytta av för att sälja sina artister och de gör goda affärer, trots (eller på grund av?) att alla låtarna också finns att tanka hem gratis.

Skivbolagen måste göras om till servicebolag för artisterna, inte distributionsbolag av plastskivor.

Vi är visst villiga att betala artisterna och ljudteknikerna för det vi lyssnar på, men vi är INTE villiga att betala skivbolagens lobbying för att kriminalisera oss och för att de ska kunna utveckla ännu fler DRM-tekniker för att beskära våra konsumenträttigheter. Särskilt inte när de propagerar för att vi ska få högre straff för att tanka hem en låt än vad en våldtäktsman får (så sent som igår fick en man 2 års fängelse för en våldtäkt på en 14-årig flicka, Copyswede lobbar aktivt för att höja straffet för fildelning till max fyra års fängelse).

– Rickard Olsson

Ken Rabelius skrev

När folk delar ut och hämtar hem filer är det bättre reklam än téx en reklam snutt på tv som man istället förmodligen blir mer irriterad på. Man börjar gilla varan och därmed kan det leda till ett eller flera köp om man anser att man vill betala den kostnad som téx cd´n kostar att köpa.

Det köpet kan man stor sannolikhet aldrig ha ägt rum om det vore för fildelningen.

Jag fildelar själv till och från men jag har en hel del orginal spel i min samling, ja….du gissar säkert vad jag ska säga……..som jag inte vetat att de existerade utan fildelningen.

jag fildelar inte av snålhet, jag skulle gärna betala för mig…..OM……jag ansåg att varan var värd priset.
om man tar ex ett nyutgivet spel oavsett om det är till pc, ps2, xbox, mm. 400-600kr? ibland mer…..
för högt pris!. kostade nya spel runt 200…absolut max 250kr om det var ett spel jag verkligen ville ha.

Då skulle jag KÖPA mer spel än vad jag gör.
via fildelningsnätverk får man som jag sa reda på mycket man inte ens visste fanns (om du aldrig fildelat så kom inte med några sarkastiska kommentarer, för då vet du inte vad du pratar om).

När jag tänker på det……hur kan någon som aldrig fildelat ens diskutera fildelning? den som blint köper bolagens påståenden som ”förluster” och ”kopiering är stöld”. kanske skulle ta och sätta själv och fildela på prov, jag är då ganska på att han/hon får en annan synvinkel.

Få se vad mer….jo just det.
Fildelning = stöld = fel?

det enda som är fel med den ekvationen är att ordet stöld finns med alls, fildelning är inte stöld.

Fildelning = kopiering = gratis reklam

sådär då nu stämmer det bättre.

”Att använda utan att betala är olagligt, därför betalar jag mina nattliga besök också…
Säg Nej till piratkopiering!”

hmmm precis vad jag gör…..dvs säger nej till piratkopiering. Piratkopiering är som du kanske vet? när man säljer kopior utan tillstånd (tjänar pengar)

däremot säger jag inte nej till fildelning som är helt utan vinstsyfte.

Nisse skrev

Isåfall kan t.ex. Adobe ha en Educational Version av DW, Flash, Photoshop osv åt unga som vill lära sig programmen. Piratkopiering är inte svaret! Jag håller med EU i detta att öka straff påföljderna. Varför kanske ni undrar? Ja, Om jag har ett skivbolag, oavsett storlek, och jag investerar i en artist så att denne artist kan lanseras världen över förväntar jag ju mig att få minst tillbaka mina pengar om inte mer. Piratkopiering förstör ju detta för mig. Och visst ni kan sitta och säga att varför lägger du inte ut din musik på internet så slipper du ju hela den där skivbolagsdirektören. Men vem ger sig in i musik om det inte vill kunna försörja sig på det? Ett fåtal är väl svaret då det flesta som alla oss andra drömmer om rikedom. Att sitta hemma i sin 1a på 24 kvm och gnälla om upphovsrätt och att kopiering utan vinstsyfte borde vara lagligt, Ja men om alla kopierar då och ingen köper, hur fan ska människan överleva? Gratis ska det absolut inte vara! Det ska inte heller vara dyrt, Priset borde vara i förhållande till var landets folk tjänar. Musik ska inte vara någon vara för de rika, utan något alla kan ha råd med. Där tror jag mkt skivbolagen har missat. Som det är i Sverige nu så har vi skyhöga skatter och alldeles för låga löner. Istället för att gnälla om släppa piratkopiering fritt kanske ni borde rösta på ett parti som just vill förändra i dessa frågor.

Ta t.ex. iTunes där en låt kostar 9kr. Hur bra och enkelt som helst. Problemet är att alla ni piratkopierare har blivit vana vid att det är gratis och som vanligt är sjukligt egoistiska och vill inte lägga pengar på det längre. Klart att om jag fick dyra märkeskläder gratis i 7 år att jag inte skulle vilja börja betala för dem igen. Om ni inte är villiga att börja betala för det ni lyssnar på och använder tycker jag att alla ni borde hamna i fängelse i minst 10 år.

_______________________________________________
Att använda utan att betala är olagligt, därför betalar jag mina nattliga besök också…
Säg Nej till piratkopiering!

Satan skrev

Varför stoppa piratkopieringen?… Vem tror dem det är som egentligen kommer göra spel nästa generation? USA:s största hacker jobbar för tillfället för Microsoft, tjänar för tillfället ett antal miljoner om året. Samma gäller oss som kommer göra nästa generation av datorspel och program, hur ska vi kunna lära oss allt detta om programmen kostar. EX. 3DstudioMax (ca. 45.000:-)

Klasskompis till mig har alltid hållt på med piratkopiering, han kom till design timmen för första gången. MVG! sa läraren. Han kunde inte ge annat, för eleven hade större kunskaper än läraren.. (Detta är sant!)

Hur kan det komma sig att en elev som är 18år har större kunskap än en lärare som är 40?

Piratkopiering och fildelning är svaret!

Med pengarna som en studerande får in varje månad har man 3 val.
1. köp ett par byxor, pengarna slut…
2. Köp ett dataspel och en skiva, pengarna slut…
3. Spara pengarna i minst 4 år och få en möjlighet att lära dig något….. Yea.. right…

Vilket alternativ tar en person som är 16-18?

Om staten verkligen vill ha bort piratkopieringen så kan de lika gärna gå tillbaka till bronsåldern. För om piratkopieringen försvinner så kommer minst 80% av ”folkets” läromedel försvinna samtidigt.

//Satan… Men snygg som få

Elias skrev

njae de vette fan för då skulle dom har varit på oss som är lite mer proffesionella och tankar kanske flera 100gig i månaden. och vi använder då inte kazaa.. då är det riktiga fildelningsnätverk som gäller t.ex Dc,Rc,Tpb mfl… och då skulle det varit mycket riskfyllt att tanka men det är inte så farligt om man har rätt saker som skyddar datorn (ip adressen) t.ex Iphiders,ipchangers,routers,secret ip m.m

Elias skrev

det kommer dom att göra väldigt snart dom måste bara ändra så att lagarna stödjer det.

Elias skrev

Nu förtiden så är pirtatkopieringen så pass stor att den aldrig kommer att kunna stoppas! därför tycker jag som person att Antipiratbyrån ska läggas ner och att upphovsrättslagen borde tas bort.Det är inte vårat fel att vi väljer att ladda hem saker som vi vill ha efter som att skiv och film priserna höjs till skyhöga priser nästan varje månad. Vem vill betala nära 450 kr för en skiva som man vet att man kan få tag på GRATIS? det är helt sinnesjukt att göra nedladdning av musik,film och andra produkter som är skyddade av upphovsrättslagen olagliga att ladda hem. Därför tycker jag att Upphovsrättslagen och antipiratbyrån borde krossas inom kort!

Richie skrev

Visst kan man få tycka att vi ska gå ur EU, men i det här sammanhanget är det nog mest för att skydda dem mot vår galne justitieminister…

Enda chansen vi har att få tillräcklig vikt bakom våra argument är att få igenom dem i EU. Och i den kampen står vi knappast ensamma. Kika bara på http://www.edri.org för ett exempel.

– Rickard Olsson

Richie skrev

Nja, problemet där är ju att Microsoft dels har använt otillåtna metoder för att uppnå en i det närmaste total monopolställning och sedan att de skamlöst utnyttjar den för att skaffa sig fördelar på andra områden. I det här fallet som jag antar att du menar så försöker de utnyttja övertaget inom operativsystem för att även få fotfästen inom media och mediadistribution, dvs genom att skicka med sin egen Media Player så skapar de en större marknad för sina egna mediaformat wma och wmv.

Om vi tar ett exempel, anta att Volvo inte bara gjorde bilar, utan även väghyvlar. Anta sedan att de hade en marknad på väghyvlar i landet på nära 100% och sedan ändrar i hyvlarna så de skapar en räffling i vägarna som ger upphov till en svag vibration i alla andra bilar utom Volvos, bara för att kunna sälja fler bilar. Skulle du fortfarande tycka att det är OK att de gör vad de vill med sina väghyvlar?

Konkurrenslagstiftningen finns där för att skapa rimliga gränser inom vilka företag kan och får verka, utan dem finns det en uppenbar risk att vi skulle ha en ännu större likriktning inom inte bara operativsystemsmarknaden utan ALLA marknader: Du får välja vilket OS du vill, bara du väljer nåt av Microsofts. Inga bilder, filmer eller musikfiler som du kan köpa fungerar med konkurrenternas. Taskigt läge, pynta upp med en tusenlapp och böj dig framåt.

– Rickard Olsson

JonasNicklas skrev

Jag håller med dig om problemet med lobbying.

Vad gäller demokrati i tredje hand: tänk på att Sveriges regering inte heller är direkt folkvald, det krävs en majoritet i riksdagen, inte i riksdagsvalet för att bilda regering.

Vad gäller kommissionen så stämmer det inte att medlemsstaterna enväldigt utser den. EU-parlamentet, som är direkt folkvald, måste gokänna kommissionen. Man kanske minns att parlamentet vägrade godkänna Barroso kommissionen år 2004 och tvingade fram att vissa medlemmar byttes ut (bl.a. italienaren Rocco Buttiglione)?

Det är inte parlamentet som ratifierar kommissionens förslag, det är ministerråden eller EU-rådet, beroende på vad förslaget handlar om. Vissa förslag måste _dessutom_ godkännes av EU-parlamentet. Reglerna är sjukt komplicerade och jag är inte så insatt i vad som gäller t.ex. här.

Så nej, det är inte _bara_ majoritet i en direkt folkvald institution som krävs, tyvärr, tycker jag. Men du kanske tycker att det är för hög risk att någon går och mutar alla 732 folkvalda som sitter i EU parlamentet?

Förresten så beslutar kommissionen ingenting, den är inte ett beslutande organ, det enda den gör är att utarbeta förslag.

Jag är ledsen, dethär bara tangerar det artikeln handlar om, men jag blir lite besviken över den destruktiva attityden folk har gentemot EU, utan att faktiskt känna till relevanta fakta.

(Om jag har fel i någon punkt, säg gärna till)

ICE skrev

Till skillnad från parlamentet så är kommisionen inte folkvald. Den är bara en grupp människor vilka plockades fram av medlemsländernas regeringar (representativ demokrati i tredje ledet, jovisst, men…). Att muta dessa människor är dyrt, men långt ifrån omöjligt.I EU är lobbyism (mutor) fullständigt acceptabelt. Vad kommisionen beslutar behöver bara majoritet i parlamentet (vilket också går att köpa) för att bli lag i alla medlemsländer.

Kort sagt: i EU är pengar makt (i större utsträckning än här).

Jag tycker att EU borde lösas upp. ju färre människor som omfattas av ett demokratiskt system, ju mer har individuella människor att säga till om, ju närmare människorna kommer politikerna och slutligen: ju fler politiker måste företagen köpa för att få kontroll. Jag skulle dessutom vilja se samma sak i USA. Går vi däremot ur EU nu, så kan detta leda till minskat samarbete, etc. vi bör avväga detta noggrant under kanske ett års tid, men sen tycker jag %&/%&/ att det är dags för en omröstning.

Klintwood skrev

Så måste det vara, i usa verkar det ju som om det är hur mycket pengar man har som avgör hur mycket ens åsikt räknas…….

Folkomröstning om eu ….NU IMORGON DAG!

Eller de är väl rädda att folk ska rösta ut sverige ur den så kallade ”gemenskapen” som vi dessutom måste betala för att få vara med i, pengar som enligt mig skulle kunna användas bättre (exempelvis skola, vård och äldreomsorg).

Fildelning är snart det grövsta brott man kan begå med tanke på straffskalan…….

Jag hoppas verkligen Piratpartiet kommer i en så pass stark ställning så att de andra partierna inte har något annat val än att ta till sig vad PP har att säga!

Den här utvecklingen är extremt sjuk och missriktad!

Struve skrev

Visst är det så, dom ljuger och är industrins hantlangare…om dom bara hade våga så hade dom föreslaget dödsstraff!!!

Jonas skrev

Den person som beslutar i EU är nog inte den kallaste ölen i kylen direkt.

Kanske inte har med detta att göra, men varför ska de hålla på att hindra Microsoft från att trycka med vad de vill i SITT egentuvecklade operativsystem? Om det slår hål på konkurrenter så är det ju så det är! De har utvecklat operativet; jag kan inte fatta hur de rättfärdigar det!

EU SUGER PUNG (på flertalet punkter)!

JonasNicklas skrev

Visst är dethär horribelt, men som EU förspråkare (tydligen ensam här) måste jag bara rätta lite fel i era resonemang:

Sverige blir inte påtvingat någonting här.

EU kommissionen har gjort ett förslag att greppen mot fildelare stärks. I EU kommissionen sitter representanter från alla medlemsstater (Margot Wallström sitter för Sverige). Sverige är alltså till viss del delaktig i skapandet av detta dokument. Även om det nog inte var Margot som skapade detta dokument.

Minister/EU-rådet måste ratifiera förslaget, eftersom det angår lag/justis är det antagligen justitieministerrådet som avgör frågan. För Sverige sitter i det rådet Thomas Bodström. Han har vetorätt. Det betyder alltså att om Sveriges (folkvalda) regering inte gillar dethär förslaget, så kommer det heller inte bli av.

Vidare ett ord om EU: tänk på att det hatade datalagringsinitiativet var ett svenskt förslag, som vi i stort sett har tvingat på (enligt er definition) de andra EU länderna.

Frågan är om det skulle vara så mycket bättre om Sverige inte var med i EU?

Steffan Müller skrev

Eftersom jag inte tror de är ärliga med vad det är för syften de har så blir man livrädd varje gång de vill sätta fildelare. De som tjänar pengar på piratkopiering kan lätt bli till de som fildelar ett par hundra filer utan en ekonomisk vinning. Vill de sätta dit dig så lägger de fram de bevis som behövs oavsett om man tjänat en krona eller inte. Så illa tror jag det är.

Johan Viberg skrev

Grumf, den där bodström.

Varför kan politikerna inte förstå att det är lönlöst att stoppa fildelning, jag skulle aldrig betala 1 mille om jag blev fast. Anledning: jag har inte råd, varför tror dom att man fildelar? För att man vill vara elak?

*suck* Varför var sverige tvugna att gå med i EU, och varför är det så svårt för politikerna att göra en omröstning om man ska vara kvar?

”Sverige måste vara med i dom stora besluten, och utvecklas”
Vilket sverige? Jordplätten eller folket? Jordplätten har inget val, men det har folket!

Vi kan för faen utvecklas på vårt eget sätt. Och med rätt regering så gör vi det troligen snabbare än andra länder också.

Göran Persson vill att Sverige ska synas, eller vill han inte själv bara synas? Ptja, med den vidden är det väl inte så svårt.

Jag måste dock erkänna att jag föredrar sossarna mer än moderaterna som regering, men inte faen vill jag ha kvar något av dom partierna.

Rickard Olsson skrev

Det spekuleras ju i att anledningen är att få fildelning klassad som ett grovt brott så man kan använda grövre metoder för att få fast de här grovt kriminellt belastade Kazaa-användarna, dvs 15-åriga tjejer som tankar hem Britney Spears.

Carl Mattsson skrev

Undrar verkligen om det är ett realistiskt försök, när man sätter straffen så extremt så går man helt fel väg – oavsett vilket brott det gäller.
Det här är bara ett bevis på att de förlorat sin kamp och nu försvarar sina bunkrar för allt de är värda.
Med detta sagt, det här är fullständigt horribelt!

”…minimistraff på fyra års fängelse för de grövsta piratkopierings- och förfalskningsbrotten.”
Fyra års minimum…
Två år kortare än dråp i alla fall, hurra!

Pirat skrev

SVERIGE UT UR EU! o kicka ut bodström samtidigt från sveriges gränser!

Lämna kommentar