Din digitalkamera lämnar fingeravtryck

Likt mänskliga fingeravtryck har varje digitalkamera ett unikt mönster i det brus som uppstår i tagna bilder. Det visar ny forskning från amerikanska Binghamton University. För att ta fram fingeravtrycket tar man flera bilder med samma kamera och låter därefter ett program söka efter likheter i bruset. Gruppen undersökte 2 700 bilder tagna med nio olika digitalkameror och lyckades binda samtliga bilder till rätt kamera.

Bland de möjliga användningsområdena för denna upptäckt nämner gruppen rättegångar rörande barnpornografi. De menar att tekniken gör det möjligt att koppla specifika bilder till en unik kamera, vilket skulle kunna leda till fler fällande domar. Ett av de tyngre argumenten för de svarande i dessa fall är nämligen att bilderna inte tagit med just deras kamera, något som nu verkligen skulle kunna utredas.

Användningsområdena är dock betydligt större än så. Det digitala fingeravtrycket försvinner eller bleknar nämligen vid manipulation och efterhandsbearbetning av bilderna. Det innebär till exempel att tidningar kan säkerställa bildernas äkthet inför publicering.

Tekniken är fortfarande i startgroparna och en rad vidare tester och undersökningar krävs innan den börjar användas på riktigt.

Kommentarer

Anonym skrev

Det vore förstås fint att kunna kontrollera äkthet, men vad hindrar att en bedragare letar fram rätt brusmodell och lägger på samma brus som sista steg i en bildmodifiering, kan man undra?

Lämna kommentar