Jonas Öberg om Piratpartiet

Kommentarer

Anonym skrev

Men nu är det ju så att man har ingen avtalsrätt över sådant man inte har lglig beslutanderätt över. Det är upphovsrätten som ger rätten att licensiera och teckna avtal rörande ens verk.

Peter skrev

Tja Erik. Fri mjukvara och piratkopiering är inte samma kamp även om man kan tycka att det är ganska lika, och det verkar väl Jonas (jag har inte läst annat än det som står på piratpartiets sida) säga? Du verkar förresten förespråka fri mjukvara, så varför envisas du med att skriva ”Öppen källkodsrörelsen”? Jag anser att free software är friare än open source, och det verkar som att du också tycker det (och detta grundar jag på att du skriver om Stallman och GPL). Free software och open source är inte samma sak även om de har likheter. Free software garanterar en för alltid öppen källkod — det gör inte open source. Menar du fri mjukvara (free software alltså) föreslår jag att du använder dig av den termen. Jag vet att Stallman backar upp mig på detta. Det handlar om frihet.

Rickard skrev

Precis. Dessutom är det ju egentligen ingenting som hindrar GPL från att stödja sig till stor del på vanlig avtalslag istället för upphovsrättslagen. Vi ska ju inte ogiltigförklara alla licenser som finns.

Får vi egen majoritet i riksdagen så kanske vi upphöjer GPLv3 till lag. ;-)

Erik skrev

Det här är inte _fakta_ utan Jonas privata åsikt. Det finns säkert fler än han som delar den, men långt ifrån alla.

Som ”medlem” av både Öppen källkådsrörelsen och Piratrörelsen så ska jag ge min bild av det hela. Öppen källkåds och Piratrörelsen är överäns på den punkten att det ska vara friare att modifiera och kopiera information.

Inom Öppen Källkådsrörelsen vill olika personer däremot gå olika långt. Endel personer (exempelvis jag själv) vill att all information ska vara fri för alla. Andra vill inte gå lika långt utan tycker att det är bra att folk skriver program och delar med sig av dom, men dom tycker inte att all information ska vara fri för vem som helst. Den senare kattegorin tillhör Jonas.

Ett exempel på att inte alla inom Öppen källkådsrörelsen delar hans åsikter är t.ex. att piratpartiet fått ett väldigt positivt brev från Richard Stallman, som har det närmaste Gudastatus inom öppen källkådsrörelsen. För den som inte är så inne i öppen källkåds världen kan jag berätta att han skrev licensen GPL som bland annat Linux och en enorm mängd andra öppna program distribueras under.

En annan viktig skillnad mellan Öppen källkådsrörelsen och Piratrörelsen är vikten av frihet till modifieringg av information.

Inom piratrörelsen håller man ofta med, men man betonar det inte som något viktigt – medans inom Öppen källkådsrörelsen betonar det som minst lika viktigt om som frihet till kopiering av information.

Den ända för mig riktigt stora konflikten mellan min öppen källkådssysn och min piratsyn är att utan upphovsrätt skulle man inte längre kunna skicka med licenser som krävde att man skulle dela med sig av källkåden till alla förbättringar man gjorde på programmet så att andra kan bygga vidare.

Det finns som sagt gott om folk som tillhör båda öppen källkåds och piratrörelsen, och det är inte alls så svart på vitt som Jonas argumenterar för.

mvh
//Erik – öppen källkådsförespråkande pirat.

Lämna kommentar