Sälja DRM-fritt går faktiskt

Som eMusik VD säger med tydlig glädje: ”Det finns bara två leverantörer för iPod-användare, Apple iTunes och eMusic”. eMusic är dessutom marknadsmässigt tvåa efter iTunes i försäljning totalt.

Att leverara kommersiella musikfiler utan DRM verkar enkelt som idé, men är inom musikbranchen snudd på hädelse. Att ett USA-företag dessutom säljer oskyddade MP3-filer, inte av ideologiska skäl, utan grundat på renodlat marknadsekonomiska anses ofattbart.

Resultatet är att det numera går bra för eMusic, vars beslut att sälja oskyddade MP3 inte primärt siktade på iPod i början. Man grundade konceptet på den enkla tanken att oskyddade MP3-filer var enda verkligt kompatibla formatet som skulle fungera i alla musikspelare, oavsett fabrikat och teknik.

Visserligen vägrar flertalet större skivbolag licensiera sin musik till leverantör som inte skyddar med DRM, men det finns uppenbarligen tillräckligt många oberoende producenter för att ändå garantera kvalitet, bredd och mångfald. Man erbjuder över en miljon låtar för ungefär två kronor styck (grundabonnemang 40 låtar under en månad för USD 10). Tjänsten är populär också därför att man kodar filerna i mycket hög kvalitet som anses närmare CD-original än konkurrenterna.


Företagets hemsida eMusic

Kommentarer

Anonym skrev

Riktigt uselt att ni inte tar bort spammet från kommentarerna här ovan.

Piratpartiet verkar inte ha speciellt bra koll på Internet som medie!

tony skrev

om du är intresserad av snabba lån så tycker jag att du skall kolla in ssvh som jämför snabblån och smslån. en fantastisk site. låna pengar med smslån. Lån snabbt och enkelt

Bo Leuf skrev

Tror VDn ville förstås framhäva det egna företaget och menade ”endast två leverantörer att räkna med”, på sedvanlig hype-sätt.

Richie skrev

Där gick lönen åt skogen redan innan man hann ta ut den. :-/ De har ju massor av bra artister på lagret! Woo-hoo! :-)

– Rickard Olsson

Lämna kommentar