Pengarna finns på scenen

Både nordens största konsertarrangör, EMA Telstar och Hultsfredsfestivalen gjorde rekordvinster förra året och förväntas gå ännu bättre i år. ”Det är en generell trend bland artister och skivbolag att det är svårt att tjäna pengar på cd:n. De ser en möjlighet att i stället tjäna pengar på spelningar och evenemang. Betalningsviljan hos konsumenterna har ökat radikalt”, säger Mats Brandt, vd på biljettjätten Ticnet.

Till skillnad från med skivbolagen slipper artisterna där också att vara bundna på långa kontrakt, och pengarna kommer nästan direkt, i stället för efter några år eller till och med efter ens livstid. Artikeln pekar också på hur kontakten med publiken blir närmare när det levande framförandet sätts i centrum, vilket även är bra för utvecklandet av själva artisteriet. Robyn, som trots att hennes nya album sålde guld på bara tolv dagar får de mesta av sina intäkter från turnéer, lyfter fram exemplet Kina som ett bra exempel: Mycket piratkopiering, och därför stor publik att spela för.

Dagens Industri sammanfattar det hela: ”Vad händer när skivbolagen släpper plattor utan artister? Svaret är uppenbart. Däremot kan artister fortfarande framföra sin musik utan skivbolag.”

Kommentarer

Daniel Gustafsson skrev

Artister får nästan INGET alls på skivor som säljs, det vet alla inom musikindustrin men håller tyst om detta för att hela tiden kunna skylla på fildelningen.

Pengarna ligger först och främst på LIVE-framträdanden, tröjor, och andra prylar, samt publikkontakt.

När det gäller pengar så är det som så att en artist får mycket mer pengar då en låt spelas på RIX-FM eller NRJ eller Megapol, än på att sälja en skiva. Dessutom är ju de kommersiella radiokanalerna till för att ”hjärntvätta” folk. Vem har inte hört jinglen på RIX-FM ”Bäst musik just nu!?? Bäst musik frågar jag då, bäst musik säger vem?

Svaret är enkelt: För att detta är vad skivindustrin anser att du skall anse vara bäst musik just nu!

Lämna kommentar