Pressrelease 2, 31 maj: DNA-prov och andra rättsövergrepp i polisrazzia mot the Pirate Bay

I dagens razzia beslagtog polisen vidare alla servrar som tillhörde Webbhotellet PRQ. Anslutna företag, inte minst IT-företag, har vare sig fått information eller alternativa kommunikationsmöjligheter. Företagssajterna är nu otillgängliga både för kunder och för företagen själva.

- Småföretag har hört av sig och undrar om polisens razzia verkligen är laglig. De känner sig rättslösa. Vi kommer att göra allt för att driva deras sak, uppger Rickard Falkvinge.

Polisrazzian drabbar också oberoende musikartister och Piratbyrån, en politisk organisation som bland annat kämpar för fri fridelning, utan kopplingar till The Pirate Bay. Bakom razzian står deras största meningsmotståndare, medieföretagens och musikindustrins lobbyister: Antipiratbyrån och IFPI.

- Medieföretagen och musikindustrin vill slå två flugor i en smäll. De slår mot såväl medborgare som oberoende konkurrenter. Jag trodde att de skulle vara försiktigare innan valet. Deras inflytande över polisen oroar mig, avslutar Rickard Falkvinge.

Om Piratpartiet:

Piratpartiet är det största av de nya partierna till riksdagsvalet 2006. Partiet grundades den 1 januari i år och står för ett öppet informationssamhälle: delad kultur, fri kunskap, och skyddat privatliv. Man tar inte ställning i fördelningspolitik eller andra klassiska höger-vänsterfrågor.

Kommentarer

Anonym skrev

Följande garanteras pekare är användbara. Tack för ditt få jobbet gjort och berätta, jag fick min åtgärda. e-bok en villa på internet i Spanien från reseinformation och gör dig redo i din.
wood pellet mill

ExxoZ skrev

DNA-prov tas genom att man slickar på en liten lapp, om jag inte är helt ute och cyklar… Det är ganska harmlöst.

Anonym skrev

När ska folket få styra landet jag har inte hört nåt som intressera mig att igenkligen att rösta polisen är den största maffian som finns med (Boström)som det högsta hönset jag tycker att ni har kommit mer i intresse en vad dom andra partierna har kommit med det har bara skappat
mer lagar kan inte folket då få rösta om vad dom tycker om den här lagen ska avskaffas eller om den ska va kvar…

Kan någon kolla om (Boström)har 666 på sitt bakhuvud

Evil-one skrev

En dator kan inte spara cookies i 3år va fan vad är det för ide datakommiten har inte godskänt det heller…en dator måste formaterars vad 2a månad och bugga lägenheter och telefoner har ingen poäng jag vill inte skänna att jag kan skötta mina privat saker på toa utan jag har poliser med eget tycke och egna ider om hur jag skiter….dom behöver inte ha någon ursäkt om varför dom ska göra det du behöver bara skänna en kompis som skänner en kompis för att ha det så och vi som bor i förorter har inte det som dom i fina villor har det JAG vet att skänner en kriminel medan dom i fina villor säger jag har aldrig sett en kriminel jag kommer och DÖ lyckligt om jag har sett en kriminel innan jag dör

-_-

Anonym skrev

Märkligt land Sverige. Numera kan man alltså sätta dit folk utan att de begått brott. Över 50% av befolkningen stödjer det med sina röster. Kan inte FN eller någon kliva in och utkräva att Sverige måste vara demokratiskt? Åtminstone EU????

Nils Paulsson skrev

Äntligen börjar det gå upp för folk att den nya DNA-lagen är en vidrig konstruktion ivrigt påhejad av justitieministern, Polisen och rättsväsendet i signifikanta delar.

De diskussioner som varit under de senaste 15 åren angående DNA-prov med tillhörande register har nästan uteslutande handlat om vad som eventuellt skulle kunna sägas om en persons beskaffenhet utifrån ett DNA-prov. Argumentet mot denna farhåga har, helt riktigt, varit att den information som man får fram från dagens DNA-profiler säger lika mycket om en person som personens fingeravtryck. Den framtida sanningshalten i detta argument kommer dock med stor sannolikhet att förändras.

Den egentliga faran med DNA-registret är Polisen. För att ett DNA-register ska komma samhället till gagn, vilket det hela egentligen handlar om, måste det hanteras av individer som uppfyller mycket högt ställda krav på professionalism, sammhällsansvar och moralisk/etisk utbildning. Dessa krav blir än tydligare i de fall Alf Svenssons infantila samhällsbild skulle realiseras, dvs att varje medborgare skulle finns i DNA-registret:

”- Det ter sig rimligt att människor som vet med sig att de är hederliga och inte har begått brott som kränker en annan människa får uthärda det som kanske kan kallas integritetskränkning, säger Alf Svensson till TT.”, Expressen 2003-10-02.

Varför är då Polisen problemet? Det finns inom kåren ett synsätt som gör att enskillda poliser, på hög och låg nivå, villigt navigerar i gränslandet mellan det som är juridiskt hållbart och det som inte hör hemma i en rättsstat. Synsättet är att man vill sätta dit brottslingar och man vill göra det på enklast möjliga sätt.

In träder DNA-profilering och DNA-register. En underbar kombination av otvetydiga utlåtande och generella verktyg som fungerar i alla sammanhang – en näst intill perfekt en-knappslösning. Tyvärr ingår det inte i polisutbildningen att lära ut att sådana lösningar inte existerar. Icke desto mindre är tekniken mycket kraftfull och det är lätt att missbruka den. Ett exempel är utredaren som talade om för mig att han hade bjudit en, av honom misstänkt, person på en cigarett enkom för att få ett DNA-prov via saliven. Det fanns inget lagligt stöd att ta DNA-prov men helt plötsligt dök det upp ett brottsplatsspår i utredningen benämnt Cigarettfimp, vilket jämfördes mot DNA-registret. Utredaren hade inga betänkligheter utan ansåg att han gjorde samhället en tjänst. Samma synsätt har också formulerats offentligt i termer av att eftersom polisen redan gör på ett visst sätt borde det vara lagligt.

Pirate Bay har nu råkat ut för samma sak fast denna gång gömmer sig polis och åklagare bakom tvivelaktig tolkning av lagen.

Kommer några personer att åka dit i Pirate Bay härvan? Högst troligt.
Kommer det att ha att göra med Pirate Bays verksamhet? Jag tillåter mig tvivla.

När varje polis är en perfekt sammhällsmedborgare kan vi börja diskuttera DNA-registrering av samtliga svenskar.

Nils Paulsson
Ph.D. Forensic Science
F.d. Forskningschef SKL

Mobbe skrev

>Varför skulle man ta DNA-prov med smutsiga sprutor?

För att oskadliggöra sina politiska motståndare. Det finns ju ingen rimlig anledning till DNA-prov i detta fall.

”Fildelarnas juridiske ombud tvingades lämna DNA-prov”
< http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,834762,00.html>.

Hur togs DNA-provet? Jag har en kompis som är rädd för sprutor och som svimmar vid minsta blodprov. Ett DNA-prov under tvång är inget litet övergrepp. I en mörkare framtid kanske man tar blodproven med HIV-smittade sprutor eller sprutor med nervgift. Jag påstår inte att så skett nu, men det är en farlig lag som möjliggör detta. Att angripa ett juridiskt ombud är fel. Jag hoppas JO eller JK tar tag i detta. Förr eller senare tror jag att de skyldiga till detta övergrepp kommer att straffas. Annars får man gå igen röstningsprotokollen då denna lag röstades igenom i Riksdagen och vidta lämpliga åtgärder mot dem som röstade ja.

En som fått nog! skrev :

Ännu en gång kommer APB och ska rädda världen! länge leve APB! vad tror dem att de kan ändra? ”Fildelningen fungerar likt en hydra, huggs ett huvud av växer det snart ut två nya.” Vi kommer inte sluta tanka ner film/musig/spel bara för att TPB stängs ner, snart finns dom uppe igen eller så drar vi vidare till andra torrentsidor. Men nu är det fanemej dags att vi, iaf vi som får rösta, gör vad vi kan! rösta på piratpartiet! tänk inte som många andra, en röst gör ingen skillnad, utan gå till lokalerna och visa APB och hela svenska folket att vi inte tänker stå ut med APBs och polisens övergrepp. Det är nästan så jag är glad över det som nu hänt för jag hoppas att människor nu har tillräckligt mycket ilska inom sig för att verkligen dra sig iväg till vallokalerna. Tyvärr är det många fildelare och åsiktsdelare som inte får rösta i det här valet och därför är det väldigt viktigt att alla som får rösta verkligen gör det. Föresten, vill ni få ett gott skratt? gå in på APBs hemsida och läs det som står där. Förutom dumma jävla juridister har dom tydligen bara anställt analfabeter, det är felstavningar överallt!

Anonym skrev

Varför skulle man ta DNA-prov med smutsiga sprutor? Snälla nån, debatten kan väl i alla fall vara lite sansad?

Anders Forsman skrev

Kommer att distribueras ut och skulle det inte finnas, finns alternativet att skriva Piratpartiet på en blank sedel.

Mobbe skrev

Hur togs DNA-provet? Jag har en kompis som är rädd för sprutor och som svimmar vid minsta blodprov. Ett DNA-prov under tvång är inget litet övergrepp. I en mörkare framtid kanske man tar blodproven med HIV-smittade sprutor eller sprutor med nervgift. Det är en farlig lag som möjliggör detta. Att angripa ett juridiskt ombud är fel. Jag hoppas JO eller JK tar tag i detta. Förr eller senare tror jag att de skyldiga till detta övergrepp kommer att straffas.

Des skrev

Kommer det att finnas röstsedlar på vallokalerna eller måsta man skriva själven en egen lapp?

Anonym skrev

Tycker att beslaget var bra, och det skall bli intressant att följa uppföljningen på hela den här historien!

Många tror att det är en rättighet att stjäla upphovsrättsskyddat material, det är det inte. Det är roligt att se den storm det har blivit bland yngre personer, som tycker att deras rättigheter har blivit kränkta!

Rasmus skrev

Men bensinskatt-frågan hör verkligen inte till piratpartiet överhuvudtaget. Det skulle bara kännas som ett pinsamt försök att värva medlemmar. Visst hade det funkat – men då bryter vi mot principprogrammet.

Så känner jag i alla fall.

Mitt första inlägg i debatten överhuvudtaget. Har dock följt piratpartiet sen det startade och älskar verkligen detta initiativ.

PP får min röst i valet. Utan tvekan. Mycket tack vare att det är det enda partiet som utan undantag stödjer demokratin till 100%.

leo skrev

Först vill jag säga att jag ställer mig mot polisens senaste handlingar i razzian mot thepiratebay och diverse andra siter.
Många jämför thepiratebay med google.com eller yahoo.com, eftersom man även där kan hitta .torrentfiler.
Men då undrar jag. Är det inte så att piratebay driver en torrent-tracker, som inte enbart är till för att söka filer, utan även för att samordna mellan användare så att man på ett optimalt sätt kan ladda ner/upp från/till andra användare? Kan i så fall inte detta ses som en djupare inblandning i hur filerna sprids än då det gäller endast en sökmotor?

Lite Anonym skrev

Vad jag vet så betalas det en kopieringskatt på all lagringsmedia som köps/säljs. Detta för att artisterna skall få betalt för sina verk. Vad är Antipiratbyråns och IFPI´s problem. Det verkar som om Antipiratbyrån och ifpi har uppdrag från de stora musikbolagen där det går mest pengar från varje såld originalskiva. Säljer de inte en originalskiva får de inga pengar, medan artisten får lite även om bara en tom CD, hårddisk, minneskort eller annat lagringmedium säljs.
SKALL VI SKYDDA OSS FRÅN KOPIERING?
DÅ BORDE VI STÄNGA NER H&M, KAPAHL, LINDEX, ALLA TÄNKBARA DAMAFFÄRER, ICA med sina ICA-varor, med flera.

Lite Anonym skrev

Vad jag vet så betalas det en kopieringskatt på all lagringsmedia som köps/säljs. Detta för att artisterna skall få betalt för sina verk. Vad är Antipiratbyråns och IFPI´s problem. Det verkar som om Antipiratbyrån och ifpi har uppdrag från de stora musikbolagen där det går mest pengar från varje såld originalskiva. Säljer de inte en originalskiva får de inga pengar, medan artisten får lite även om bara en tom CD, hårddisk, minneskort eller annat lagringmedium säljs.
SKALL VI SKYDDA OSS FRÅN KOPIERING?
DÅ BORDE VI SWTÄNGA NER H&M, KAPAHL, LINDEX, ALLA TÄNKBARA DAMAFFÄRER, ICA med sina ICA-varor, med flera.

Johan skrev

Detta visar hur sjuk Bodströms lag om DNA-registrering är. Polisen har rätt att DNA-registrera alla som misstänks för ett brott med fängelse i straffskalan (t.ex. brott mot upphovsrätten). Även om det inte finns någon koppling mellan DNA-bevis och brottet. (Ska polisen hitta DNA på filerna i det beslagtagna servrarna?)

Tidigare (innan Thomas Bodström började göra Sverige till en korrupt polisstat) krävdes ”brott mot en persons liv eller hälsa, personliga integritet eller säkerhet” eller ”allmänfarligt brott” med minst två års fängelse för att uppgifterna skulle få sparas. Nu räcker det att den åtalade accepterar villkorlig dom.

DonC skrev

Först låt mig säga att ni har mitt fulla stöd i kampen att demokratisera Sverige. Då menar jag inte den demokrati som de traditionella partierna levererar.. Vallöften som ständigt bryts, maktmissbruk i alla dess former, monopolstyre i statliga företag som inte lever efter de lagar som stiftats (Hu för Telia och Vattenfall). Och sedan så läste jag att de ska tvinga mig att ha cykelhjälm(!).. låt mig vara. Jag är inte, vad jag känner till, omyndigförklarad och behöver en god man, i detta fall staten, som ser efter mig. Jag klarar mig själv.
Ska man ha hjälm i badkaret snart också, man kan ju halka. Fokusera på att rensa upp bland våldsverkare i alla dess former istället.

Till den vidriga avstängningen av Pirate Bay. En enkel liknelse som många också har dragit är sökmotorernas verksamhet. Det är ju faktiskt så att om TPB bedriver olaglig verksamhet så är tveklöst också Googles och MSNs verksamhet detsamma. Blir intressant när polisen ska försöka stänga ned dessa tjänster.

Mycket kan göras bättre och i min generation 70-/80-talister så blir det ett två fronts krig. De som likt Piratpartiet tar kampen (all heder åt er) och de som väljer att överge Sverige för att bli en del av statistiken som påvisar att något är riktigt galet med vårt land.

Frustrationen över att inte kunna påverka gör att jag kommer att ställa mig till statistikens förfogande, som en som gett upp hoppet. Det är troligt av samma anledning Gustav Fridolin, vilkens åsikter jag inte alltid delar men beundrar för hans driv i politiken, lämnar riksdagen vid nästa val.

Hällre fly än illa…

Mvh

/Don C

Demokritos skrev

… men de ekonomiska intressen som ligger bakom APB är så starka att det är svårt att komma åt maffiaverksamheten.

Eftersom det inte finns något olagligt material på servrarna så svarar APB såhär

”Vi hävdar att det rör sig om medverkan i sådana fall. ”

Jaha.. varför vågar inte APB polisanmäla MSN.com eller google.com eller yahoo.com eller……
Där hittar man lätt .torrent filer precis som på thepiratebay.org

Om jag äger en kniv, skall jag då anmälas för medverkan till alla brottsliga knivdåd?

Om jag har en bil som går fortare än 30km/h, skall jag då dömas för fortkörning för att jag kan ju faktiskt köra för fort och det är olagligt….?

Om jag vore APB, vore det inte bäst att sluta upp med att idiotförklara mig själv?

*suck* it gives me a migrane headache, thinking down to your level

Anonym skrev

Anledningen till min fråga är

92% av dem som stödjer bensinskatteupproret är beredda att byta parti på grund av denna viktiga fråga. Det stundande valet kan bli en rejäl chock för .de stora partierna. som inte än är beredda att lyssna på folkets röst.

och eftersom de har fått 1020140 namnpåskrifter så skulle det kunna göra er större än moderaterna! :-)

Fredrik Eldh skrev

Angående Bensinskatteupproret kopierar jag en bit från vårt Principprogram:

För att kunna enas som rörelse tar vi inte ställning i andra politiska frågor som inte har samband med de principer vi här deklarerat.

Vi förenar oss kring värnet om rätten till ett privatliv och kritiken av upphovsrätt och patent.

Anonym skrev

Då måste de ta alla, för om Gottfrid och Fredrik döms borde myndigheterna spärra in alla runt om vi världen som begår ”brottet” fildelning? Det finns så fruktansvärt många andra siter på nätet.. snacka om kränkning! Hur kan de komma undan med detta?

Anonym skrev

Eftersom en sökmotor där man hittar .torrent filer är nerstängd så borde alla andra som man kan hitta .torrent filer också stängas ner…

Om många polisanmäler en lista med sökmotorer inkllusive msn.com så vore det enkelt att se om myndigheterna är emot fildelningen eller ThePiratBay.

Sen så har jag en partifråga där jag undrar hur Piratpartiet ställer sig till http://www.bensinskatteuppror.se s krav?

Holi skrev

Jo det är att spotta lite på demokratin när staten gör en väldigt stor del av folket till brottslingar för att en försvinnande liten del hävdar sig förlora pengar på det hela (vilket såvitt jag vet inte kunnat bevisas eller kan bevisas över huvud taget)

Vad jag inte förstår är varför ett juridiskt ombud ska behöva lämna DNA prov för? Verkar lite mystiskt enligt mig… Måste dock tillägga att jag inte är emot DNA prov osv i utredningar mot brottslingar som det råder starka tecken för att de begått ett brott i(med det självklara att polisen tagit dna för nått föremål som är viktigt för fallet först)

MrIntegrity skrev

Det viktigaste som allt för sällan framgår av Piratpartiets program och som gör att MIN röst är given i valet är att Piratpartiet är det enda parti som AKTIVT stödjer den demokratiska visionen. Det vill säga yttrandefrihet och pressfrihet. Samtliga etablerade partier gör medvetet avkall på detta. Ingen fråga (såsom arbetslöshet, kärnkraft mm) är viktigare än demokratifrågan. Därav mitt enkla val!

Lämna kommentar