Rättsövergreppen frodas när pirater jagas inför valet 2006

Jag har tidigare skrivit i Tidningen ETC om hur vi pirater politiskt värnar om allemansrätten till kultur och kunskap. Vi menar att alla skall ha rätt att ta del av den digitala kulturen då det inte kostar en krona extra att ge alla tillgång till den.
Om det främst handlar om att ge musiker och författare betalt, då kan vi hitta hur många bra lösningar som helst. Skivbolagen behövs inte längre för distribution utan enbart till produktion, fast de vägrar acceptera detta faktum. Och varför skulle de det, de tjänar ju miljarder på den nuvarande omoderna upphovsrätten?
Med möjligheten till fildelning har vi idag en fantastisk chans att ge alla ett socialt medborgarskap, d.v.s. allmän tillgång till en modern variant av folkbibliotek.

När lagstiftningen om fildelning från 2005 med samtliga etablerade partiers hjälp nu skall inge medborgarna skräck och vånda, sker förskräckliga ting.

Igår greps en av Piratpartiets tidigare styrelsemedlemmar av polisen och togs in till förhör därför att han också var Piratebays juridiska ombud. Han slets in på en polisstation och tvingades lämna DNA-prov, trots att han påpekade för dem att det enda han hade att göra med organisationen var att han representerade dem juridiskt. Polisen informerade honom då om att han kanske bättre borde välja vem han är juridiskt ombud för, varpå polisen fick till svar att det är precis det som juridiska ombud är till för. Ombudet studerar nämligen
sista året på juristlinjen på universitetet. Om polisen resonerar på detta sätt kanske man borde se upp för att bli advokat i framtiden här i Sverige.

Ett annat tidigare på dagen genomfört rättsövergrepp var när Piratebays servrar beslagtogs av polisen på åklagarens order. Polisen drog då nämligen ur pluggen inte enbart för servrarna som delar ut helt lagliga s.k. torrentfiler, utan också för den politiska organisationen Piratbyrån som är fristående från organisationen Piratebay. En politisk organisation
som försöker påverka hur de etablerade partierna skall ta upp dessa frågor i valrörelsen 2006.

De som likväl går med på att politiskt aktiva juridiska ombud eller organisationer blir utsatta för övergrepp eller DNA-registrering av rättsväsendet som beskrivits ovan kunde emellertid inte alla dra en lättnadens suck. En del annat hände också samtidigt.
På grund av åklagarens blinda framfart blev flera nätbaserade svenska företag som inte har något som helst att göra med fildelning nedkopplade från internet. Detta därför att rättsapparaten inte skilde på Piratebay och andra organisationers serverplats. Flera företagare ringde till aktiva i Piratpartiet och frågade vad fan det här var för ett Sverige. De kände sig helt rättslösa.
Lite i skymundan försvann också de fria musikernas viktigaste distributionskanal, det vill säga för de musiker som sprider sin musik utan att skriva avtal med mediabolagen. Några av de samtal vi fick handlade om toksura musiker som använder Piratebay som enda formen av marknadsföring för att skaffa spelningar. Hur svarar justitieministern på den kritiken?

Samtidigt måste vi fråga justitieminister Thomas Bodström varför socialdemokraterna sviker höstens vallöfte om att polisiära och åklagarresurser inte skulle omfördelas till att jaga fildelare.
Justitieministern är kanske inte någon hycklare, men är det inte dags för honom och för samtliga de etablerade partiernas ledare, vilka i förra veckan i Aftonbladet kritiserade sin egen kriminalisering av fildelarna, att nu sluta upp med att lyssna blint på lobbyisterna?

Sverige är fantastiskt, men vi får aldrig gå med på att utveckla en rättsapparat som till synes nästan på måfå utför dylika illdåd.
För att försvara oss måste vi också värna principen om rätten till ett privatliv, det är en av Piratpartiets tre hörnstenar.
Under våren har polismästare bl.a. i Göteborgs-Posten kraftfullt propagerat för DNA-registering av misstänkta. Om det är så enkelt att missbruka systemet att även politiska organisationers juridiska ombud nu testas, så kanske vi skall sluta ta dem på deras ord om rättssäkra lösningar.

Igår ökade antalet medlemmar i Piratpartiet med 25 %, och därmed säkrade man platsen som det definitivt största partiet utanför riksdagen i medlemmar räknat. Det är tråkigt att det måste ske med en amerikansk lobbyorganisations hjälp, men vi lovar att om vi kommer in i riksdagen så ska vi göra allt som krävs för att stoppa den för alltid. Sossarna skall inte få legalisera sin kriminella övervakning och inte heller Antipirat-lobbyn. Det förtroendet har de inte förtjänat.

Mika Sjöman
riksdagskandidat för Piratpartiet

Kommentarer

Saaken skrev

Undrar om någon i Ponténs bekantskaps krets laddat ned något ”mindre lagligt” :) någon gång?

Anonym skrev

1. Granska Pontén, hitta hans byk.. Ge igen med samma mynt.
2. Lär av det inträffade och utvecklas.. Ju större organisationer desto svårare har dom att anpassa sig för förändring. Fildelning måste bygga på förändring och anpassningsbarhet.

Alla händelser är utveckling och utveckling är erfarenhet. Erfarenhet är livet!

ElPsyko skrev

Om någonting brinner tillräckligt hett går det inte att hälla vatten på det.
Hettan kommer att dela upp vattnet i syre och väte som i sin tur blir mer bränsle.

Det är just vad antipiraterna har lyckats med nu. I sina patetiska försök att släcka fildelningen, lyckades de bara med en sak – att reta upp alla som någonsin ”piratkopierat” och gett ännu mer bränsle åt elden.

Enda problemet för pontén och bodström är egentligen att många av dem de retade upp har rösträtt, och gissa vilka de kommer att rösta på?

Haha, de utnyttjade polisen och det svenska rättssystemet för att effektivt gillra en fälla åt sig själva, som de har trampat i. Det är bara att inse fakta, 1 miljon fildelare KAN inte ha fel :D

Piratpartiet, ni behövs!

eDiKa skrev

Nu har vi fått det exempel på det som ev. är det värsta som kunde hända: Politiserad polis. Sug på det. Börjar på fa & slutar med ism.

Detta för dock det goda med sig att folk kanske börjar intressera sig för integritetsfrågor. Kanske de röstar på PiratPartiet. (Och blir medlemmar..)

bodström är ett fruktansvärt exempel på hur man kan sänka grundtryggheten i lagstiftningens ord om frihet & integritet för egentligen skitsaker, vi snackar inte om att sprida sarin, ricin, eller plutonium direkt.

En annan fa*sist är före dettingen (som jag uppfattat som djupt kränkande i integritetsfrågor) är hellsvik(m!!). (från he?)

Hur i h-e har moderaterna kunnat skicka integriteten så åt helvete sedan Bohmans dagar?

Benjamin Franklin sade nå’t ganska intelligent…:”Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.”

Det goda är ändock att slutresultatet är ett stort intresse för piratpartiet vilket borde kunna ge 5- 10 % i riksdagsvalet pga detta.

Huuaa vilken panik hos partioterna detta kan ge…

emma skrev

Jag känner starkt att det är flera pusselbitar som passas ihop och visar sig tydliga mönster när det gäller övervakning, kriminalisering och misstänkliggöra vanligt folk. Som synes helt godtyckligt. Eftersom APBs Tomas Pontén påpekade igår att den involverade åklagaren var specialist-utbildad får man väl anta att det inte beror på att dom inte vet hur tekniken fungerar, utan att alla siter blev nedstängda helt medvetet.

Lämna kommentar