Piratpartiet: Fildelning är inte nedladdning

Allt fler partiledare sällar sig till kritiken av kriminaliseringen av fildelning. Senast i raden är Fredrik Reinfeldt (m) och Lars Ohly (v). Båda menar att kriminaliseringen är orimlig, att det bör vara tillåtet med ”nedladdning”.

Nedladdning är inte samma sak som fildelning. Distinktionen är viktig i juridisk mening. Fildelning innebär samtidig upp- och nedladdning, att Internetanvändarna utbyter film- och musikfiler med varandra. Att endast tillåta nedladdning innebär att kriminaliseringen av fildelning kvarstår.

– Att inte skilja mellan fildelning och nedladdning visar tyvärr bara en sak. Antingen ägnar sig partiledarna åt ytligt röstfiske. Eller så vet de inte vad de pratar om. Inget av dessa alternativ tilltalar mig, kommenterar Rickard Falkvinge, partiledare för Piratpartiet.

Den 1 juli 2005 skärptes upphovsrättslagen och gjorde det olagligt att ladda ner upphovsrättsskyddat material från Internet utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd. Det var redan sedan tidigare otillåtet att dela med sig, att sprida, upphovsrättsskyddat material utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Om Piratpartiet:
Piratpartiet är det största partiet utanför riksdagen. Partiet grundades den 1 januari i år och står för ett öppet informationssamhälle: Delad kultur, fri kunskap och skyddat privatliv. Man tar inte ställning i fördelningspolitik eller andra klassiska höger-vänsterfrågor.

Kommentarer

"A" skrev

[quote=Ace-T]Jag blir nästan irriterad på allt snack om vad som är lagligt eller inte. Problemet ligger inte, kommer aldrig att göra det heller OM folk tog sitt förnuft till fånga; Om skivbolagen nu inte vill förlora sina dyrbara pengar, ska de fan inte heller släppa sina lättkopierade skivor i ett sådant media som möjliggör kopiering, punkt slut. Som sagt, felet ligger inte i att man gör ”piratkopior” (Vilket f.ö. är ett otroligt fult ord för sammanhanget), utan att företagen, må det vara musik eller film- branchen, inte på ett bra sätt kan skydda sina verk. Om de kan skapa ett media som inte på något sätt går att kopiera, ska de heller inte skylla på människor som drar nytta av detta, av företags misstag.

I dagsläget skyller de alltså sin egen inkompetens på fildelare.
Bättre om de uppfinner någon sorts okopierbart media, och slutar jävlas med oss, kort och gott.

Sen om andra artister eller företag får någon form av licens (Som är kostnadsfri, och inte till multi- maxi- pris) för att nyttja musik / film / program på vanligt media, typ CD/DVD-R.
Och en direkt lösning där kunde vara att mediat ”taggas” med någon form av information länkat till företaget ifråga, så att företagen själva får se till vilka som använder mediat så spridning minimeras utifrån företaget. Det går säkert att göra någon bra lösning på detta.

Men som skrivet, låt inte inkompetens gå ut över oss då det ligger bortom vår kontroll. Och natur också för den delen. Ser man 100 kr ligger på backen, eller 1000 för den delen, tar man den, eftersom den som tappat denna förmodligen, med största säkerhet redan uppmärksammat och erkänt sin förlust på det ena eller andra sättet.
Om man ser det såhär i princip:

Ett företag som tryckt en massa skivor, och om vi säger en skiva hos Bosse som han köpte, vi säger att han tar en egen kopia och delar med sig till Britt, Berit och Bengt. Då har nån mage att kalla det stöld. Sen kommer något stolpskott och försöker byråkratisera sig rättfärdig med det hela. Var i helvete ligger logiken i det? Visst, det må så vara att företaget kanske förlorar på ”piratkopiering”, men vad var det som föranledde till det hela..?

Många tänker direkt priset.

Nej, och ja, men det är inte det första.
Det första är att DET GICK ATT KOPIERA mediat!
Om vi säger att Bosse är en Cracker (Inte hacker, märk ordvalet!) och nyss crackat ett program, en DVD- film osv, och sen givit ut en massa kopior. Är detta olagligt?

Nej. Kunskap är inte olagligt! Återigen hamnar vi inom ramen för inkompetens. Kan inte tillverkarna skapa ett media som INTE går, ska de inte heller pipa om hur olagligt det är osv… Rent bullshit!

Samma sak som om man tänker sig någon som lämnar en cykel olåst, ofta tänker folk; Han / hon får skylla sig själv. Notera att det är endast metaforen jag är ute efter! Inte det faktuella!

Skillanden mellan stöld och elektronisk stöld är MARKANT, och stötande irriterande! Om nån snor filmer osv i en affär blir självklart personalen förbannad, det är givet. Men i kort, något stulet saknas av någon.

Elektronisk stöld är däremot muppigt, eftersom inget saknas efter ”stölden”. Tvärsom, det har uppstått en identisk kopia som (vanligtvis) då inte ”ägs” av ägaren, utan av någon annan.

För övrigt, när man köpt en skiva, spelar ingen roll vilket media egentligen, oavsett hur du än verkligen försöker, du lyssnar aldrig på originalet, inte ens skivan i sig självt är ett original då de tryckts upp i tusentals (tryckta) kopior (Ok, finns vissa undantag).

När du spelar upp filmen, musiken eller vad det nu är har du redan kopierat den.
Ett annat exempel är att vi människor är rena rama kopieringsmaskiner, i alla fall den delen längst upp. Det är knappast så att när vi spelar upp en skiva så sugs den in i ett svart hål, för att aldrig ses av igen. Ett exempel kan vara en dator, skriva ett sådant här meddelande kräver intryckningar från ett tangentbord, det är nästan ett original. Man kan förstås kopiera tangettryckningarna med ett program, och vips är det inte längre ett original eftersom någon / något har tagit en kopia på dina tangenttryckningar.

Exemplen kan göras många, med många rader text, men jag tror att de flesta förstår vitsen, eller i alla fall vissa delar av den.

Ja till (”Pirat-”)kopiering, nej till inkompetens![/quote]

^
^
Omoget

Ursäkta, men – bara för att ordet ”kopiera” finns så måste vi använda oss utav det i såna här sammanhang? Bara för att man kan kopiera så måste man kopiera? Är det medias fel att ni vill bryta mot lagen? Är det så du resonerar? ^^

Sen om brancherna eller media inte kan skydda sina filmer osv, så är det inte deras fel. Om jag ska vara ärlig, så skapade dem inte dessa saker för att folk skulle få ladda ned dem helt gratis. Det säger ju sig självt eller hur? Tror dem inte insåg att överdrivet mycket folk skulle hålla på med sånt här i framtiden, så dem har ju inte ens förberetts sig själva – visst har man kunnat ta saker, men inte på ett sånt här slags sätt. Att använda sig utav ordet ”fildelning” gör inte det hela okej att skaffa saker och ting på ett olagligt sätt.

Ärligt talat: Jag anser att fildelning inte ska accepteras. Om folk vill skaffa sig saker, så får dem köpa det – och har dem inte råd, så är det inte medias fel, musik bolagens fel osv, utan kanske bara rentutav deras egna fel? Eller mer ’personliga’ fel.

En liten fråga till er alla olagliga nedladdare: Hur hade man gjort utan internet? Jo – man hade varit tvungen att köpa till sig produkterna, eller så hade man stulit dem. Men ja, moraliskt sätt så hade man köppt produkterna. :)

-Nalle- skrev

Jag vill börja med att berätta att hela ditt inlägg är UNDERBART bra skrivet! :)
Jag håller med dig till nästan allt, utom en punkt..

”I dagsläget skyller de alltså sin egen inkompetens på fildelare.
Bättre om de uppfinner någon sorts okopierbart media, och slutar jävlas med oss, kort och gott.”

Idiologin är bra, men det fungerar inte. Om du går till ex. en musik affär och köper en MusikCD. Du älskar det här Rockbandets album som du har köpt för 200 kronor.
Vi leker med tanken att du inte äger någon sterio, utan brukar alltid spela upp dina CD skivor hemma på datorn.
Du upptäcker, ”helvete, CD skivan kan inte spelas upp i min dator som jag har hemma”.
Detta har hänt mig många gånger när farsan köpt skivor från nätet. Jag kan inte spela upp dom i mitt rum för jag har ingen sterio där. Kopierings skyddet de lyckats få ihop är så jävla fett att jag inte kan spela upp den i min dator. Det jobbiga (samtidigt skapligt bra) är att vi de senaste gångerna har tvingats att skriva ett brev, och skicka tillbaka skivan, och fått tillbaka en CD utan kopierings(och uppspelnngsskydd) hem skickad. Vad säger att jag inte ska kunna spela upp min CD i datorn jag har hemma? Måste jag ha en sterio idag för att kunna lyssna på musik? Det tycker jag är grymt sjukt om jag ska vara ärlig.

Punkt 2, där jag håller med dig. Man kunde ju göra så att om man inte kan kopiera det, får man inte kopiera det. När man lyckats kopiera något, får man sprida det fritt! Vi skulle ju starta en helt ny arbetsmarknad där människor gränslöst försöker sätta gränser för andra människor som är minst lika duktiga på kopieringsskydd, bara det att de tar bort dem! :) Och allt skulle vara tillgängligt på Nätet igen! :D

Punkt 3, Däremot, allt som går att spela upp, lyssna på, eller överhuvudtaget bruka, kommmer alltid att gå att kopiera. I sista fall, om du köpt en DVD, kan inte kopiera den för allt smör i småland, men lyckas spela upp den, kan du ju alltid kopiera det som spelas upp på skärmen eller något.. ;)

Punkt 4, ACE och Jag känner varandra. Jag köper en film på nätet som jag kopierar och bränner ut åt honom. Heltplötsligt får jag dela ut filmen gratis till honom. Men ingen blir arg om det sker via ”Copy Swapping”. För er som inte vet vad det är, så var det tidigt fildelning, där man kopierade en CD och gav den till någon i plugget elelr på jobbet eller liknande.
Varför får jag en känsla av att sedan vill någon av ACE Polare ha en kopia? Filmen är bra, ACE är en trevlig snubbe, så han gör en brännd kopia på filmen han med. Ger bort kopian.
Här sker det olagliga, JAG får ge bort en skiva till min polare, men min polare får inte ge bort den till en av hans. Men om Ace polare kommer hem till mig, och får en skiva, får han ta den… LAGLIGT!
skulle jag istället slänga upp en FTP och låta vänner och bekanta tanka ner mina kopier som jag gjort på lagliga DVDer, CDs, skulle antagligen APB klassa det som ett brott.. Jag vet inte om jag har fel, elelr om jag har fått något om bakhuvet, men jag tycker fan det är sjukt att man klassar elektronisk fildelning för ett brått, men ”copyswapping” är lagligt. Bara alla hämtar en CD hos mig!

Eller?

Polymorfis skrev

Etik darling, etik.

Frågan är inte alls vad som är möjligt utan vad som kan anses rätt eller fel, kompetensen att utföra något är helt irrelevant.

En skiva kan kopieras med bra eller dålig kvalitet, men det kan man även göra med pengar. Dom allra flesta anser ändå att det är fel att kopiera pengar oavsätt hur svårt eller lätt det är.

Den enda intressanta frågan är vad vi anser skall vara tillåtet att dela och vad som kan anses vara otillåtet. Det går inte att generalisera och säga att allt som kan kopieras skall vara fritt för kopiering.

Låt oss istället fokusera på vad som skall vara tillåtet och argumentera för varför det skall vara så.

Tex, varför värderas konsten att skriva en låt så högt att en kompositör skall kunna leva resten av sitt liv på intäkterna, medan en sjuksköterska som räddar liv varje dag inte har råd att köpa skivan.

Vi behöver en justering av värderingen av folks prestationer. En skiva kan säljas i miljoner exemplar, medan man bara kan operera bort en blindtarm en gång. Dvs en prestation (en skriven låt / en opererad blindtarm) värderas helt olika. Man kan diskutera vilket som var svårast och vilket som tillförde samhället mest värde.

————————————–
BTW
Du säger att om man hittar man pengar så får man ta dom, men man får inte ta en olåst cykel. Men om man ”hittar” cykeln, dvs om den är borttappad får du ta den då? Eller om någon har tappat bort sitt barn, tillhör det också upphittaren, bara för att föräldern har uppmärksammat att barnet är borttappat? Vart går gränsen mellan rätt och fel?
Generalisering är farligt, allt som kan kopieras bör inte vara tillåtet att kopiera, allt man hittar kan man inte begära rätten till.

/Love Polymorfis

Ace-T skrev

Jag blir nästan irriterad på allt snack om vad som är lagligt eller inte. Problemet ligger inte, kommer aldrig att göra det heller OM folk tog sitt förnuft till fånga; Om skivbolagen nu inte vill förlora sina dyrbara pengar, ska de fan inte heller släppa sina lättkopierade skivor i ett sådant media som möjliggör kopiering, punkt slut. Som sagt, felet ligger inte i att man gör ”piratkopior” (Vilket f.ö. är ett otroligt fult ord för sammanhanget), utan att företagen, må det vara musik eller film- branchen, inte på ett bra sätt kan skydda sina verk. Om de kan skapa ett media som inte på något sätt går att kopiera, ska de heller inte skylla på människor som drar nytta av detta, av företags misstag.

I dagsläget skyller de alltså sin egen inkompetens på fildelare.
Bättre om de uppfinner någon sorts okopierbart media, och slutar jävlas med oss, kort och gott.

Sen om andra artister eller företag får någon form av licens (Som är kostnadsfri, och inte till multi- maxi- pris) för att nyttja musik / film / program på vanligt media, typ CD/DVD-R.
Och en direkt lösning där kunde vara att mediat ”taggas” med någon form av information länkat till företaget ifråga, så att företagen själva får se till vilka som använder mediat så spridning minimeras utifrån företaget. Det går säkert att göra någon bra lösning på detta.

Men som skrivet, låt inte inkompetens gå ut över oss då det ligger bortom vår kontroll. Och natur också för den delen. Ser man 100 kr ligger på backen, eller 1000 för den delen, tar man den, eftersom den som tappat denna förmodligen, med största säkerhet redan uppmärksammat och erkänt sin förlust på det ena eller andra sättet.
Om man ser det såhär i princip:

Ett företag som tryckt en massa skivor, och om vi säger en skiva hos Bosse som han köpte, vi säger att han tar en egen kopia och delar med sig till Britt, Berit och Bengt. Då har nån mage att kalla det stöld. Sen kommer något stolpskott och försöker byråkratisera sig rättfärdig med det hela. Var i helvete ligger logiken i det? Visst, det må så vara att företaget kanske förlorar på ”piratkopiering”, men vad var det som föranledde till det hela..?

Många tänker direkt priset.

Nej, och ja, men det är inte det första.
Det första är att DET GICK ATT KOPIERA mediat!
Om vi säger att Bosse är en Cracker (Inte hacker, märk ordvalet!) och nyss crackat ett program, en DVD- film osv, och sen givit ut en massa kopior. Är detta olagligt?

Nej. Kunskap är inte olagligt! Återigen hamnar vi inom ramen för inkompetens. Kan inte tillverkarna skapa ett media som INTE går, ska de inte heller pipa om hur olagligt det är osv… Rent bullshit!

Samma sak som om man tänker sig någon som lämnar en cykel olåst, ofta tänker folk; Han / hon får skylla sig själv. Notera att det är endast metaforen jag är ute efter! Inte det faktuella!

Skillanden mellan stöld och elektronisk stöld är MARKANT, och stötande irriterande! Om nån snor filmer osv i en affär blir självklart personalen förbannad, det är givet. Men i kort, något stulet saknas av någon.

Elektronisk stöld är däremot muppigt, eftersom inget saknas efter ”stölden”. Tvärsom, det har uppstått en identisk kopia som (vanligtvis) då inte ”ägs” av ägaren, utan av någon annan.

För övrigt, när man köpt en skiva, spelar ingen roll vilket media egentligen, oavsett hur du än verkligen försöker, du lyssnar aldrig på originalet, inte ens skivan i sig självt är ett original då de tryckts upp i tusentals (tryckta) kopior (Ok, finns vissa undantag).

När du spelar upp filmen, musiken eller vad det nu är har du redan kopierat den.
Ett annat exempel är att vi människor är rena rama kopieringsmaskiner, i alla fall den delen längst upp. Det är knappast så att när vi spelar upp en skiva så sugs den in i ett svart hål, för att aldrig ses av igen. Ett exempel kan vara en dator, skriva ett sådant här meddelande kräver intryckningar från ett tangentbord, det är nästan ett original. Man kan förstås kopiera tangettryckningarna med ett program, och vips är det inte längre ett original eftersom någon / något har tagit en kopia på dina tangenttryckningar.

Exemplen kan göras många, med många rader text, men jag tror att de flesta förstår vitsen, eller i alla fall vissa delar av den.

Ja till (”Pirat-”)kopiering, nej till inkompetens!

jonas skrev

Vore faktiskt ganska roligt om sådär en halv miljon människor gick in på polisstationer över hela Sverige och krävde att bli anhållna. Att gråtande erkänna att man är skyldig till att tusentals artister nu svälter. Att man är en förhärdad brottsling och dessutom tillhör en stor kriminell organisation. Att be om rehabilitering tillbaka till ett hederligt liv.

Fabbe skrev

Ny Teknik har kommit över ett brev som klart visar att den amerikanska mediaorganisationen MPA tryckte på hos den svenska regeringen att slå till mot fildelningssajten Pirate Bay.

Läs mer på denna länk:
http://www.nyteknik.se/art/46387

Högt uppsatta personer i utländska stater ringer alltså till svenska regeringstjänstemän och ber dom om ”lite tjänster”, vilka dessa snällt och lydigt utför. Det som är skrämmande är inte att det är en utländsk stat som har möjlighet att göra så här mot ett annat land, vilket denna gången då var USA. Är säker på att många andra inflytelserika länder har liknande ”övertalningsförmågor”. Denna gången USA. Nästa gång är det kanske Ryssland eller Kina. Det som verkligen är det skrämmande i sammanhanget, är att en svensk regering utför sådana tjänster åt främmande stater!

Det är detta som man måste komma åt!! Har man öppnat sådana dörrar, kan det sluta hur som helst!

Erik N skrev

Det är en viktig skillnad. En annan sak som är viktig att poängtera är att det inte bara handlar om film och musik. Samtliga partier pratar om ersättningar till musiker och filmskapare men fildelning handlar även om andra former av upphovsrättsskyddat material. Film och musik må vara majoriteten av trafiken men nedladdning och spridning av spel, böcker, ljudböcker, artiklar, bilder o.s.v. måste också avkriminalieras! Det gör hela diskussionen om bredbandsskattepengar till STIM orimlig.

Fabbe skrev

Skulle vara intressant med kommentarer över artikeln ”Legal nedladdning måste bli billigare”, på länken nedan. Tycker faktiskt att artikeln har vissa poäng, där den belyser musikbolagens ovilja till att anpassa sig efter ny teknik och nya omständigheter.

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=280345

För de som är lite yngre och kanske inte var med eller kom ihåg tiden när det var vinyl (LP) som gällde, kan jag återge följande följande anekdot:

Jo, skivor pressade med vinylplast tog alltså över efter de föråldrade stenkakorna. Dom var i början bara inspelade i mono, men kom senare att innehålla information så att ljudet kunde återges i stereo.
Sedan på 80-talet hände det något mycket märkligt. Det hade tagits fram något som hette Compact Disc, förkortat ”CD”. Detta formatet var så unikt och avancerat att de första CD-spelarna inte ens klarade att återge alla de 16 bitar som varje kanal var inspelad i. Minns att Phillips hade en topmatad CD-spelare som kostade hur många tusenlappar som helst, men som bara kunde återge CD:ns innehåll med 14 bitar.
Priset på själva CD:n då? Jo, den låg på ett pris på mellan 110-120 kronor i skivaffären. Detta var oerhört dyrt och lyxit, så det hade man ju inte råd med själv. En motsvarande LP (vinyl), med samma artist och låtar, kostade då samtidigt bara kanske nånstans mellan 65-80 kronor. Köper man skivor ofta, så fick man då alltså mer musik för pengarna ifall man köpte på vinyl. Att basen gick in i pickupen när man spelade för högt eller att skivorna blev slitna och knastriga efter ett tiotal spelningar, var något man fick stå ut med. Så hade det ju alltid varit.
Var det så att man inte hade pengar att köpa skivor för, hörde man runt bland vänner och bekanta ifall de hade just den skivan man egentligen ville köpa. Hade man tur och fick napp, tog man med sig ett kassettband och plankade över skivan på detta. Man kunde då sedan lyssna och njuta av den musiken man så länge hade viljat skaffa. Minns även att jag vid vissa tillfällen även knallade iväg till bibliotekets musikavdelning med en större väska innehållande en kassettbanspelare med batterier samt en hemmagjord specialkabel, som man pluggade in i uttaget som man annars använde till hörlurarna. Det gällde att vara på sin vakt, så att bibliotekarien inte såg vad man höll på med! Då skulle man säkert bli utskälld eller i värsta fall portad. Vad vet jag.
Men även om man hade lyckas spela in musiken på ett kassettband, så ville man ju ändå en dag kunna köpa den där skivan med dess fordral och bilder. Man ville sitta och titta på den medan man lyssnade. Så när man lite senare fick ihop lite sparade veckopengar och kronor från pantflaskor (som man ofta kunde hitta i papperskorgar)… vad gjorde man? Jo, man knallade ju iväg till skivaffären och köpte orginalet. Det var en lyckokänsla! Man hade alltså ett riktigt orginal istället för den där lilla plastkassetten!

Även på denna tid började det föras en försiktig och mycket lågmäld diskussion kring CD-skivornas höga pris. Svaret från skivbolagen var att CD-formatet var en ny och avancerad teknik, vilket var mer kostsamt att ta fram än det beprövade gamla vinylformatet. För att inte tala om alla investeringar i den dyra digitaltekniken. Jo, det resonemanget kunde man ju faktiskt köpa.

När försäljningen av CD-skivor då äntligen tog fart i slutet på 80-talet, började skivbolagen på allvar att planera på hur man skulle avskaffa de tillverkning och hantering av de gamla vinlylerna. Ett smart drag hade ju varit att sänka priset på CD så att det inte blev någon skillnad prismässigt mellan CD och vinyl. Eftersom försäljningsvolymerna ökade, sjunker ju även priset på tillverkning, utrustning och laminat. Detta förutsatt att det inte bara existerar ett enda företag som har ensamrätten på att leverera sådan utrustning. Då kan dom ta vilka priser som helst.

Bolagen ville alltså avskaffa den samtida paralelltillverkningen av skivor på både CD och vinyl, till förmån för CD. Det är ju rätt tänkt ur företagsekonomisk synvinkel. CD produktionen var vid det här laget väl intrimmad och slimmad hos bolagen. Men i motsats mot den övertygelse som man som konsument då förutsätter, nämligen att priset på CD skall gå ner när det blir större efterfrågan, så höjde skivbolagen istället priset på vinylskivor!!
Vilka företag kan höja priserna när efterfrågan ökar, samtidigt som produktionen ökar…?? Jo, det är de företag som har ställning som monopol, oligopol eller ingår i en kartell. Opec är ju just en sådan kartell, där dom gemensamt sätter priset på olja. Skivbolagen har också kartellbildningar, vilket i realiteten återspeglar sig i priset på musik. Finns ingen som helst priskonkurrens mellan de olika skivbolagen. Alla har samtyckt till ett gemensamt ungefärligt pris på deras produkter. Konkurrensen ligger istället i marknadsföringen och de olika artisternas popularitet. Man har kommit överens om att inte dumpa marknaden vad det gäller priset per CD. Eftersom konsumenterna redan var vana vid det höga priset på CD, så var det otroligt korkat att inte behålla detta. Att bolagens vinster och marginaler mångdubblades tack vare övergången till CD-formatet, är det ingen som vill tala högt om.

Har lite uppgifter som var aktuella för ca 10 årsedan. Jag jobbade då på ett stort konsultföretag, där ett par anställda genom ett av sina uppdrag hade fått reda på lite priser över mediatillverkning. En CD kostade ca 3 kronor att tillverka, komplett med fodral. En LP kostade ca 8 kronor. Ett kassettband, till sist, kostade 12 kronor. Då har ni ordningen. CD billigast att tillverka, kassettband dyrast. Hur såg det ut i butikerna då? Jo, tvärtom! Där var musik på kassettband billigast och musik på CD dyrast!

Dessa har alltså utnyttjat ett teknikskifte för kunna hålla högre marknadspriser! Istället för att se till så att allt fler människor kan ta del av ett allt större utbud. Verkligen bekvämt att kunna öka utbudet och samtidigt kunna höja priserna!

-Vilken tur att det inte är skivbolagen som även producerar hemdatorer! Då skulle dagens snabba PC förmodligen tinga ett pris på långt över 100.000 kronor! Som att skära guld med täljkniv!

Det är detta vi konsumenter inte finner oss i! Nedladdningen är ett direkt svar på detta. Många laddar ner för att spara pengar. Många gör det även som protest mot skivmonopolen. På frågan om vilket jag skulle välja mellan en köpt orginalskiva eller en hembränd CD-R utan konvolut, så skulle jag helst av allt vilja ha orginalet! Men tyvärr… Era priser är för höga och jag finner faktiskt nöje i att kunna snuva er på mina pengar precis som ni tidigare har snuvat mig på mina, när ni då höjer priserna och sänker produktionskostnaderna! Ni har tjänat på att införa ny teknik. Nu är det min tur att också förtjäna lite!

Istället för att skivbolagen ger sig på människor som vägrar bli lurade på höga priser, så får dessa tänka om! De får ändra sin struktur, distribution och sätt att tänka, så att deras verksamhet förstår sig på att dra fördel utav internet istället för att motarbeta dess möjligheter.

Vi musik och kulturälskare kan påverka detta i höst genom att lägga vår röst på Piratpartiet!

-Amen!

Fabbe skrev

Ett enfrågeparti är en utmärkt modell för att få mer demokrati. Glöm det där med att starta ett parti och få väljarmajoritet. Det är MYCKET svårt!

Fördelen med ett enfrågeparti är att man slipper lova glatt och brett om allting övrigt, som man sedan får ge vika på för att det helt enkelt är omöjligt att lova allt till alla. Man har en enda fråga, och den kommer man verkligen att kämpa för och inte ge vika på.

För att få förändring i den svenska ankdammen, så behövs det fler enfrågepartier som Piratpartiet. Jag hoppas verkligen att det går vägen och att PP kan samla minst 4% av rösterna! Men då gäller det att visa framfötterna i valkampanjen.

En annan fråga som kan vara besläktad med fildelning och just nu är ganska het i media, är den att pubar och krogar inte får visa fotbollssändningarna på storbilds-TV för sina kunder… utan att betala en ansenlig summa pengar för detta. Det här borde PP även kunna ta upp för diskussion och därmed hålla sig kvar i hetluften och efter att nyhetsvärdet för tillslaget mot ”The Pirate Bay” börjar klinga av. Det gäller att synas och höras samt få full exponering i media om man skall inne och aktuell.

Föreslår att PP tittar på det här med TV-bråket och ser vad som kan inlemmas inom partiets ramar och valfrågor. Skulle vara oerhörda poäng att även höras och synas i detta fallet!

Fabbe skrev

Jahopp…!

Så nu försöker de övriga partierna fiska röster ifrån piratpartiet, genom att införliva ordet ”fildelning” i valpropagandan! Ungeför som när det blev inne med ”säldöden” på 80-talet och ”vård-skola-omsorg” på 90-talet. Ett parti tog upp ämnet under en valperiod och sedan blev det tydligen poppis i massmedia. Inom kort hade vartenda parti med detta ämne i sin valpropaganda. Riktig ”Följa John” m.a.o…

Vad de övriga partierna kommer att göra, är att säga så mycket dom kan… utan att egentligen säga något. Lova så mycket dom kan… utan att egentligen ha lovat något. Sedan när valet är över, återgår allt till gamla vanor. Brutna vallöften. Skyller de brutna löftena på ändrade omständigheter, förutsättningar, skoskav, tandvärk och… vem vet vad!?

Skulle faktiskt vara intressant ifall Piratpartiet verkligen kom in i riksdagen och fick en vågmästarroll!

El Guapo skrev

Jomenvisst!!
Helt plötsligt kan vi påverka! Tänk om vi blir det första land i världen som får lagstiftning som SKYDDAR fildelare! Det vore isåfall den enda gång vi har haft något somhelst inflytande i Washington…

Jonas skrev

Jag börjar bli orolig för justitieministerns hälsa.
Har uppvisar tecken på demens. Han kommer ju inte ihåg vad vilka lagar han jobbade med för bara ett år sen. Idag har han tagit tillbaka ett uttalande han gjorde bara några timmar tidigare. Han är uppvisar tecken på demens och alzheimers.
Han hallucinerar. Han ser ju terrorister och grova brottslingar överallt. Varför annars alla övervakningakameror, avlyssning och förebyggande husrannsakan? Näst intill psykotiskt att tro att varenda tonåring är kriminell och måste spioneras på. Vartenda telefonsamtal vill han höra på. Vartenda mail ska han läsa… Nån sorts autism, han är ju såna där extrema specialintressen som DRM, biometri och DNA-register.
Stackars Bodström, så rädd och orolig han måtte vara när han ber pappa Bush om råd… Och hjälp får han från farbror Rumsfelt och syster Condi, han måste bara överlämna ett par egyptier först, och dra in veckopengen för några somalier.

Bodström vägrar inse att han har problem, ett typiskt tecken för missbrukare. Alla som antyder att han borde sluta ber han hålla käften. Nyhetsbyrån Kavkaz tystade han, och två partier han han stängt hemsidan för.

Jag dömer dig inte Tomas. Det finns hjälp. Hade du bara låtit bli att förbjuda Metadon hade det här snart varit över! Har vi tur är det bara en svår depression. Du kan få en tid till mottagningen i augusti 2024.

El Guapo skrev

Well, vänner. Delvis pga ovanstående använder jag naturligtvis USB-minnen istället. Men det kanske skattas också? Vad vet jag…
Ingenting förvånar mig. Jag är för gammal för det.

El Guapo skrev

Tänkte först bara säga det, men sen blev det fart på dom grå, så jag skrev en egen tråd. Men tack för dom orden.

El Guapo skrev

Som ”fildelare” av copyright-material är jag inte bevandrad. Kanske därför att jag inte intresserar mig särskilt för film och musik (Nerd?). Därför ställer jag mig frågan varför jag betalar skatt på CD-R och RW etc. Fan, jag bränner drivrutiner och service packs. Detta retar mig enormt. Jag ger pengar till 50 Cent? Till Carola? Till dom som ”säljer flest skivor”? Vad i helvete?

Nu är ju den teknologiska situationen som den är. Om ett par år kommer video-on-demand att finnas i din bredbands-TV, med enkla sökfunktioner till ett stort programbibliotek. Då har distributörerna ett attraktivt alternativ som dom kan ta betalt för. Tills dess, eller snarare tack vare oss ”fildelare”, måste dom skärpa sina sinnen och förbättra sin produkt.

Normalt är detta fenomen känt som ”utveckling”. Normalt bekostas det av innehavaren av företaget. Bara i socialistländer skattas befolkningen för att betala utvecklingskostnader, men javisstja… vi är ju ett sosseland…

Jonas skrev

De etablerade partierna pratar bara om nedladdning. Antingen fattar de inte vad fildelning innebär eller så är det bara falskt och ytligt röstfiske.

Att genom en sorts skatt få in pengar till artister är idiotiskt. Vi har ju redan skatt på data och lagringutrymme!

Skattebetalarna har betalat utbyggnaden av telenätet via Televerket/Telia. Svenska folket är fortfarande huvudägare av Telia. Varför ska vi betala Internet flera gånger om?
Vi har redan en skatt på bredband, moms!
Vi har redan två skatter på lagringsutrymme, moms och kassettskatt.

Pirater stjäl inte från artisterna, det gör staten! Vi har ju betalat!

Jag avfärdar Bodström, Ohly, Eriksson och Reinfeldt på ett bräde!
Trams, mina herrar!

Momsen på kultur är ju 6%, vi betalar 25% moms på uppkopplingen, hårddisken, CD- och DVD-skivorna. Dessutom moms, skatter och ohyggliga avgifter för strömmen som driver datorn.

Jag betalar, kom inte och säg nåt annat. Att sen artisterna inte får nåt är inte mitt fel!

Steffo skrev

…….lär vara ngt som aldrig sker men då du nämner DATspelaren får man ju hoppas att det inte blir med bredband som för den,DVS svinigt dyr och med skydd för reproducering av musik på digital väg. Man kan väl säga att musikindustrin sänkte Sonys vision om ”en spelare i varje hem” ner till ”en spelare i de skivstudios som hade råd” Men det är ju också så man gör i sverige , det som man inte vill ha idiot beskattar men så ingen har råd med det eller så förbjuder man det med folkets goda minne…….

Wannabe pirat skrev

Om nu fildelningen gynnar artisterna varför ska man då betala en extra avgift för att ersätta dem?

Hade inte medibolagen jagat fildelarna med blåslampa så hade man med gott samvete kunnat stödja de artister man uppskattar genom att köpa deras verk. Gillar man någon artist så borde man skänka dem pengar direkt på något sätt (t ex paypal) så hamnar pengarna (till största del) i rätt händer. Frivilliga donationer är bättre än att tvingas betala en extra avgift för sin uppkoppling. Tyvärr är inte alla så givmilda.

Om ”bredbandsskatt” nu skulle genomföras så borde fördelningen bestämmas genom exempelvis omröstning.

Steffo skrev

Läste om detta i Aftonbladet med en ngt förvånad min, alltså vi betalar ju redan MOMS på bredbandet, Moms är ju inget annat än skatt eller vill man göra med bredband som med bränsle / bilismen? DVS belägga med olika avgifter så bara ”förunnade” ska ha råd med det?

En ide jag har i så fall är att nätbutiker som tex cdon låter medlemmar ladda ner säg motsvarande 3 filmer eller 4 album för säg 350 kronor i månaden, använder man medlems konto går en sån sak att få att fungera!

Björn Felten skrev

I flera media kan man nu läsa att även M och V vill ”ändra lagen om fildelning”. Redan här begår man en groda tycker jag. Söker man nämligen på tjänsten Notisum efter ordet ’fildelning’ så får man noll napp. Ordet existerar helt enkelt inte i Svea Rikes Lag, så att tala om en sådan lag är åtminstone något missvisande. Lite bättre exakthet och lite mindre fjäskande med fildelande väljare kunde kanske vara på sin plats.

Vad gäller de vanliga ropen på mer skatt från de röd/gröna skattefanatikerna, för att lösa ”problemet” med ersättning till artisterna, så kan jag inte undgå att göra två reflektioner:

1) Varför nämner man aldrig vilka artister det gäller? Ständigt denna svepande, ospecificerade generalisering. För alla vet ju att alla de relaterade skatter och avgifter, som påstås gå till att ersätta ”artisterna”, mestadels går till de redan etablerade artisterna. Så i själva verket är det en omvänd Robin Hood-skatt man talar om när man förordar bredbandsskatt.

2) Således tar vi i Piratpartiet ju faktiskt ställning i åtminstone en fördelningspolitisk fråga, vi emotsätter oss naturligtvis en så horribelt orättfärdig skatt som bredbandsavgiften. En skatt som fördelningspolitiskt är käpprätt åt helvete (if you pardon my French).

hq skrev

En variant på det här använde faktiskt gayaktivisterna på 70-talet (tror jag det var) för att få lagen ändrad. Homosexualitet klassades i sverige som sjukdom, och helt plötsligt började folk sjukskriva sig med motiveringen ”jag känner mig så enormt bög i dag”. Raskt insåg makthavarna att de bitit sig i foten och klassningen ändrades.
Som sagt – vissa lagar är till för att ändras. På samma sätt som man fått bort åtminstone det mesta av skuldbeläggningen av de homosexuella gäller det att få folk att begripa att det inte är något att skämmas för att man hjälper till att sprida kultur. Så länge folk faktiskt betalar för det de vill ha i slutändan förlorar ingen på det, och att skivbolagen skriker och gråter varenda gång de ser en ny teknik för uppspelning av musik är deras problem. På sextiotalet var det rullbandspelaren som ödelade musikbranschen, på 70-talet var jag med och lade ned hela musikbranschen genom att byta kassetter med kompisar och på 80-talet var det DAT-bandarna som ledde till att hela branschen gick under och tusentals artister svalt. Om jag hade en spänn för varje lögn jag hört från musikbranschen skulle jag köpa… hmm. Danmark, tror jag.

lurch skrev

Rättvis fördelning av straffskatter?

Skulle inte tro det, va? Det blir väl i vanlig ordning de som säljer mest som får pengarna, eftersom man förutsätter att det är de som laddas ner mest. Jämför med kassettskatten på CD/DVD…

Humbug!
Avgå, Bodström!

Vinci skrev

Självklart är det röstfiske det handlar om, de säger något som kan tolkas och omtolkas i alla riktningar och lätt glömmas bort efter valet. Dessvärre är jag övertygad om att de kan lura många väljare som inte är så insatta i principerna för fildelning. Politikerna säger förlåt och backar lite bara för att kunna köra över oss igen.

Nu vill Boström ändra sin egen lag och ersätta den med bredbandsskatt istället alltså kassettavgift al’a 2006. Det är verkligen ett orättvist eller ogenomförbart förslag. För hur ska detta fördelas? Och jag tycker det känns som att betala böter innan jag gjort något ”fel” och dessutom kvarstår ju lagen om att fildelning är olagligt, vilket gör att de eldsjälar vi idag har på scenen och i p2p nätverken som bidrar till distribution av musik och film vi redan betalt för genom skatt kan dömas till böter.

Om förslaget ska ha någon rättvisa måste det fördelas perfekt mellan alla artister och dessutom vara beroende av hur mycket upphovsrättsskyddat material du laddar ner. Och hur gör man det? Genom övervakning av trafiken såklart! Något annat sätt finns inte att kontrollera om du laddar ner lagligt eller olagligt material.

Frihet under ansvar eller frihet under förtryck och hot om polisära insatser?

Filip skrev

Om jag inte missminner mig så var det faktiskt en hiphopartist som faktiskt blev dömd för att ha med samplingar på sina skivor bara för ett par månader sedan, det kan iofs helt sakna relevans eftersom det hände i USA (givetvis). Tänkte bara nämna det för att få posta nånting :)

Michal skrev

Skillnaden mellan nedladdning och fildelning borde vara tydlig för vem som helst som orkar tänka i fem minuter vad orden egentligen betyder. Denna skillnad har diskuterats och fastställts gång efter annan dom senaste två åren (jag intresserade mig inte för dessa frågor tidiage). Piratpartiet har flera gången gjort klart vad skillnaden mellan nedladdning och fildelning är.

Nu när partiet har mer uppmärksamhet än någonsin tidigare, informerar vi återigen folk om denna grundläggande skillnad.

Vad försöker du egentligen antyda? Att folk kommer hoppa av när dom får syn på den här texten? Att dom inte kände till skillnaden? Att PP har lurat folk att gå med?

Ekdahl skrev

Nu börjar de att vakna lite för sent enl mitt tycke.
Klart att detta är röstfiske varför kom inte denna diskussion upp när den så kallade lagen kom till.
Där ser man vad ett Piratparti kan ställa till för de så kallade etablerade partierna.
Nu ska de plötsligt bli moderna och försöka förstå fildelning och så snackar de om nerladdning.

Nej nu kör vi på i Partiet och försöker värva fler och fler.

M.E

sajmo skrev

eller så är de på fildelarnas sida nu. isf är det bara sunt, och visar att de lyssnar på folket och följer deras vilja. det är ju skitbra isf.

återstår att se…

Doc skrev

Vad jag vet så har inte någon (ännu) fällts för nedladdning.
De domar som kommit har gällt ”uppladdning” dvs att man gjort copyrightskyddat material tillgängligt för andra utan medgivande av copyright innehavaren.

Daniel Janzon skrev

Då föreslår jag att alla piratpartister, eller åtminstone hundratals, går till polisen och anmäler sig själva för att ha delat med sig av stickbeskrivningar (”jag lånade ett par stickbeskrivningar till mormor Agneta”). Eller om man kan skicka in en anmälan till vilken instans det nu är via posten. Kanske kan någon sätta upp en hemsida där alla som vill få fängelse/böter för att dom delat med sig av stickbeskrivningar kan anmäla sig. Men då måste någon ta sig an att vidarebefordra dessa.

Är det här en bra väg att gå? Jag får tyvärr svårt att delta själv eftersom jag inte bor i Sverige.

Hej svejs!

hq skrev

Exemplet kunde ha varit ett matrecept eller i stort sett vad som helst som inte är så infekterat. Musik är exemplet som alla stirrar sig blinda på och då ser de (och du) inte skogen för bara träd.
Matrecept har verkshöjd, det är jag övertygad om. Varför skulle man annars ge ut mängder av kokböcker som omfattas av copyrightlagarna?
Tycker du inte att det är lite märkligt med konceptet ”verkshöjd”? Hur definieras det? Handlar det om att något skall vara tillräckligt nyskapande för att vara ett helt nytt verk? Hur fungerar då hiphopens samplingar? Hur fungerar det när hårdrockband gör covers på poplåtar och man knappt känner igen dem. Är de nya verk eller gamla? Finns det ett element av godtyckte i konceptet ”verkshöjd” som gör att det bara gynnar vissa?
Finns det någon särskild anledning till att du blir ilsken när jag växlar bort från musikspåret?

revo skrev

Jag holler med om att andra partierna forsoker fiska roster nu nar valet narmar sig. Det ar viktigt att vi ar fokuserade och att vi holler oss till piratpartiet. Media borde ocksp veta o publisera att andra partier vill bara fiska efter roster.
Hoppas ni kan lasa det jag skrev. Bor inte i Sverige (USA) och ar i skolan :)

If Downloading is a Criminal act, then I’m the Biggest Criminal along with one milion Swed’s

tixe skrev

ne men oj… de säger sånt precis när piratpartiet har fått många medlemmar och precis innan valet… bullshit.. piratpartiet ftw ;)

Daniel Wijk skrev

Stickbeskrivningar är ett verk som allt annat som folk skriver/beskriver. Så länge de inte är triviala så uppnår de verkshöjd och omfattas därav av copyright.

Anders Forsman skrev

Vi har lärt partierna i övrigt att ”det kanske är fel att förbjuda nedladdning” – nu lär vi dom hela konceptet, men de fattar nog inte ändå – eller som min fru sa idag – ”att dom inte skäms, när dom vänder och ljuger svenska folket rakt upp i ansiktet” hmm hon har en point där ;)

Jonas skrev

Vad är det för struntprat med ”stickbeskrivningar”? Har ni något prejudikat på att de skulle ha verkshöjd? Eller har de inte det och det är just det som är poängen? I vilket fall är det ett extremt dåligt exempel som inte tydliggör någonting.

Maria skrev

Snälla någon använd den liknelsen/förklaringen i media. Den förklarar så mycket och gör det lättare för ALLA att förstå vad det faktiskt handlar om!

pipatron skrev

Det är ju uppenbart att det är röstfiske, annars skulle de tänkt på det innan de klubbade igenom lagen i juli 2005. Finns inga ursäkter för detta.

hq skrev

Man kan vara exakt, som ovan, eller komma ihåg de viktiga delarna på det här sättet:

1) Alla tänker ”musik” hela tiden, vilket gör att man tänker på svältande och utsatta artister som Madonna och Tomas Ledin. Lagen gör ingen skillnad på musik och matrecept, så tänk ”Stickbeskrivning” i stället så slipper du ha med allt bagage som politiker och lobbyister hävt ur sig de senaste fem åren.

2) Lagen säger nu att du kan hämta stickbeskrivningar från de som gör dem, men inte någon annan stans.

3) Tidigare sade lagen att du fick låna stickbeskrivningar från dina släktingar och grannar, men du fick inte vara snäll och dela med dig av de du redan har.

4) Vi vill att det skall vara lagligt att vara en god granne och dela med sig också. Snikenhet är inte en dygd utan ett otyg.

Notera att det ingenstans står något om pengar. Pengafrågan är en helt annan fråga, även om IFPI och Bodström och andra branschagenter gärna försöker klydda ihop de olika sakerna för att röra till det för väljarna och kunderna.

Johan B skrev

Det måste vara ignorans. Jag menar, det skulle snabbt komma ut i medierna åtminstone efter lagstiftning om tillåten nedladdning om nya fildelningsdomar, vilket skulle minska det framtida förtroendet för de etablerade partierna.

Förhoppningsvis räcker det med att belysa skillnaderna för dem för att det ska bli åtgärdat.

Anonym skrev

I am very enjoyed for this blog. Its an informative topic. It help me very much to solve some problems. Its opportunity are so fantastic and working style so speedy.
remove amazon drm

Sammies skrev

En mycket viktig skillnad det där.. Hoppas frågan kan bli tydligt belyst i media, vilket tvingar fram svar av de ”etablerade” partierna. Viktigt att de verkligen förklarar var de står. Personligen misstänker jag röstfiske genom att låta folk tro att de är på fildelarnas sida.

Lämna kommentar