Miljöpartiet vilseleder Sveriges fildelare

Kommentarer

Tommy skrev

Varför dissar ni miljöpartiet hela tiden. Det är rätt lågt tycker jag. Varför inte föra fram det bra med er egen politik istället för att trycka ned på andras.

/Tommy – ej miljöpartist borde jag nog säga..

Bengt-Arne skrev

Artisterna får betalt, vi betalar redan till dom när vi köper en brännbar CD eller DVD, det är inbakat en avgift(den beräknas på mediats lagringsmängd) som skall gå till artister. Det är även diskuterat att avgiften skulle omfatta ALL media som MP3-Spelare, minneskort, hårddiskar m.m. Om det har skett vet jag inte, har tyvärr inte följt med fullt ut…
Tycker tyvärr inte om politikens dubbelmoral :-(, blir lite förr irriterad för att föjla med ibland :-S
Om dom nu får del av den avgiften är en annan sak, där ligger ansvaret hos dom som skall hantera fördelningen.
Avgiften betalas oavsett om lagringsmediat är köpt för lagring av musik eller personligt material som foto egna dokument m.m.
Det kan vara att artisterna inte får del av pengarna, men då är det inte den enskilde konsumentens fel.
SKA man tvinga ALLA att betala för något som sen är förbjudet att ta del av, det är väl fel!

Jag ser det som relavant om upphovsrätten ägs av ett mediabolag vs. privat.
Mediabolag har i kontrakt reglerat (i många fall begränsat artistens förmåga att nå ut som den vill), i gengäld så sprids artistens verk komercielt med reklam o.s.v.
Jag frågar mig? Är det RÄTT att äga kultur? Kultur skapas ju bland annat av den enskildes upplevelse, drömmar, önskemål. I ett större perspektiv vävs det ihop och blir grunden till en kultur.
Jag anser att ett äganderätt på kultur i det stora hela stryper kulturen!
Mitt svar är: Visst där är skillnad på privatägd kultur (den enskilde skaparens verk) och mediabolag…

HolyFool skrev

EU-direktiv ska inte tolkas som en rekommendation, utan som en direkt order, och står därmed över en hel del lagar, som mer kan tolkas som luddiga referenser. Har jag för mig :-)

Anonym skrev

Jag är inte för eller mot monopol, jag vill bara veta hur piratpartiet resonerar.

Om det är relevant huruvida man gillar privatisering av statliga myndigheter tycker jag att det börjar lukta vänster-höger-frågor, vilket ju piratpartiet inte har några åsikter om.

Men hursomhelst är jag mer intresserad av de andra frågorna, d.v.s. vad man har för planer för kommersiell musik, film etc.

Jag har inte läst ett enda seriöst förslag till en lösning på det. Den media som de stora mediebolagen vill hindra fildelning av är ju just sådant som läggs ner väldigt mycket pengar på att producera, och det är ju uppenbarligen vad allmänheten vill ha också. Hur ska den sortens material kunna fortsätta tillverkas utan intäkter via försäljning?

Anonym skrev

Jag ser det som ett ganska stort problem att debatten om upphovsrättens vara och inte vara alltid tycks cirkulera kring musik- och filmindustrin. Att det finns andra branscher och individer som drar vinning av att man kan äga ”IP” tigs ijäl.

Om det är musikindustrins kartellbildning ni vill komma åt så är det utan tvekan att skjuta kanariefågel med luftvärnskanon att slopa upphovsrätten.

Skulle det vara rätt att totalförbjuda alla företag att ta betalt för persontransporter om man ville åt SJ’s överpriser?

Fabbe skrev

Saken är ju att dom där ”pamparna” har kartell vad det gäller prissättning. Därmed är marknadsprinciperna satta ur spel. Finns väl inget sämre än monopol, eller hur? Spelar ingen roll ifall det handlar om politisk eller marknadsmässig monopol. Det blir missnöje och obalans!

Dessutom motarbetar dessa även möjligheterna att utnyttja internet till något positivt, genom att inte tänka i nya banor. När de flesta andra företag och marknader anpasser sig efter IT-ålders intåg, så gör de istället allt för att hålla kvar vid det gamla.

Men på dig låter det som om du tycker att det är i sin ordning. Gissar att du inte heller gillade att Telia (f.d. Televerket) fick släppa ifrån sig monopolet över telemarknaden i Sverige. Telia fick bygga om sin organisation för att kunna gå med vinst, vilket de först nu på senare tid verkat lyckas bra med. Men det tog tid att ställa om sig från ett monopol och myndighet, till att bli ett marknadsmässigt företag. Detta kallas utveckling och vinnarna blev faktiskt både Telia och konsumenterna. Förut var det bara Telia som var vinnare!

Förutom Telia och skivbolagen, står vård-skola-omsorg kvar att förändra så att faktiskt båda parter blir vinnare! Detta drivs idag praktiskt taget som ett monopol från staten. Vem som helst kan ju faktiskt själv se hur sorgligt detta är skött.

Men detta ingår inte i Piratpartiets partiprogram, vad jag har läst. Jag skulle gärna efterlysa ett enfrågeparti som tar itu med dessa nämnda saker!

Anonym skrev

För att argumenten ger mest slagkraft när man hävdar att fienden är rika musikbolagspampar och stora artister, som ändå tjänar för mycket pengar (”dom jävlarna, vi skall allt plocka ner dem så att de får känna på hur det är att vara en fattig pirat!!”).

Anonym skrev

The devil is in the detail. Om det nu är skillnad på fildelning och nedladdning så måste det upprepas i det oändliga. Tyvärr. Det om något är en läxa från debatten om mjukvarupatent. Och det är endast om man är knivskarp (dvs om man i grunden förstår juridiken bakom) som budskapet ”fri fildelning” får någon mening.

Jämförelsen: Alla partier och politiker säger sig vara emot patent på ”rena datorprogram”, men inget parti utom miljöpartiet har försökt sig på att reda ut vad det är för skillnad på ”rena datorprogram” och ”datorrelaterade uppfinningar”:

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=426&typ=mot&rm=2005/06&bet=L283

Folkpartiet röstade explicit emot den här motionen, fastän dom säger sig vara emot mjukvarupatent.

Anonym skrev

Jag har läst flera svar på detta, men inget av dem har varit övertygande:

Hur ska artister kunna försörja sig om de inte får in pengar från försäljning?

Jag vet att det finns många som skapar material som de gör tillgängligt gratis, med eller utan inkomst genom t.ex. reklam, men det är knappast relevant – det finns ju redan idag, och påverkas inte av huruvida fildelning är lagligt eller inte.

Ska man tvinga *alla* skaparna att göra likadant?

Inte för att jag personligen är speciellt förtjust i popartister som tillverkas och förpackas som produkter, men de är enormt populära bland allmänheten, och jag misstänker att de utgör en betydande del av den musik som fildelas – vad händer med dem?

Till sist, angående ”de stora mediebolagen som ’äger’ kulturen” – varför specificeras upphovsrättsägarna till stora mediebolag? Är det relevant huruvida upphovsrättsägaren är en privatperson eller ett mediebolag?

Bävern skrev

då är det bara att lämna EU.. vi lever i en demokrati (representativ) och då är det väll endå folket som borde få bestämma?

Rickard Falkvinge skrev

Nja, det är vi som tagit direktkontakt med dem för att fråga hur många medlemmar de har, exakt.

Just idag hade de 7862 medlemmar, varav 1438 inte betalat medlemsavgiften för 2006, och därför kommer att plockas bort ur rullorna den 1 augusti om de inte gör det innan dess.

På samma sätt tog vi kontakt med MUF och frågade dem. De stämmer dock bara av medlemsantalet en gång om året, men 8503 är deras officiella siffra, så det är den vi vill jämföra med.

Anonym skrev

Jag tycker som så att en branch får allt hitt apå sina egna vägar att tjäna pengar på. Det ska inte staten fiffla i. Staten fifflar inte med många andra brancher varför är mediaindustrin annorlunda?

TheCharlie skrev

Deras förslag om att varje medborgare med bredbandsuppkoppling skulle få betala en avgift varje månad är både bra och dålig.
Det dåliga med det hela ÄR att ansvaret för fildelning/nerladdning inte bara borde läggas på Oss utan oxå mediaindustrin för deras tekniska inkompetens och vägran att göra sina produkter tillgängliga på ett sätt den nya generationen vill ha det på. Det skulle oxå bli en orättvis avgift, varför skulle dom som Inte delar filer/tankar få betala för att andra gör det? borde oxå dom med sämre uppkoppling få betala mindre med tanke på att dom knappt KAN fildela/tanka? Om vi skall betala för att få dela filer med varandra, borde vi inte få någonting ut av det då? det vill säga material som mediaindustrin släppt till oss själva? ist för halva filmer med dålig kvalitét.

Det possitiva med deras förslag är att det inte skulle bli nått mer gnäll om det nu gick igenom. Ett annat land har lagstiftat exakt samma sak (kommer nu ej ihåg vilket), där alla med bredband betalar 20:- extra i månaden och får tanka/dela filer hur mycket dom vill och det funkar där jävligt bra.

Dennis Östling skrev

Jag är inte fullt insatt i EU’s regler, men jag tror att medlemsstaterna är skyldiga att följa direktiv av denna typ genom bindande föreskrifter; hur dessa ska utformas i detalj är dock upp till varje medlemsstat.

Det vill säga, det är upp till Sverige att utforma lagar, men dessa lagar måste följa EU-direktiven, annars så handlar det om varning och sedan böter mot landet och EU domstolen kan väl mer eller mindre tvinga Sverige att följa direktiven på ett passande sätt.

Någon med mer insikt om EU’s regelverk får gärna förklara lite mer eller rätta mig.

peerpede skrev

En sådan konstruktion vill bli omöjlig att administrere, hur skal avgiften beräknas, på hastighet, pr.megabyte eller på varje individuell opkoppling, tänker på routers med videra.
Något annat är ju att där dela båda kreativa sakar och vanlig software.
Vad med dom ”smala” artister?, eller skal hela kakan gå till Gessle och riksskrikaren Carola?
Det är som Rick säger, dom som styr har ingen susning om internätet, vad det är eller hur det användas.
Man kan ju efterhand se makthavarnas rädsla nu när kunskap och veten är tillgänglig för vanligt folk, en liknande revolution har inte hänt sedan reformationen då Biblen blev tillgänglig på lokala språk och inte mera var förbehållen den utvalde skara av klerikala makthavare.

Anonym skrev

Väl talat Rick! Jag håller helt med dej. Detta handlar inte om smutskastning, det handlar om att de ska vara tydliga med vad de står för så väljarna inte blir vilseledda och röstar på mp eller något annat parti för at de tror att partiet är helt för fildelning. Som det verkar stå i deras valmanifest nu så kan ju ingen vara säker på vad det menar men ja tycker också det låter som om de vill vilseleda.

Anonym skrev

Om detta bara är ett direktiv från EU innebär det att Sverige får besluta om ärendet själva och EU bara har kommit med riktlinjer? Eller räknas ett EU-direktiv gällande som någon EU-lag som vi måste följa?

WitchBitch skrev

Vill man kunna ladda ner, måste det vara någon som laddar upp. Förbjuder man det sista, går inte det första. Därför är det viktigt att påpeka skillnaden. Enkelt och logiskt.

WitchBitch skrev

det är HElt rätt och riktigt att påpeka detta. Fildelning och nerladdning ÄR inte samma sak. Rick har påpekat och förklarat detta i flera inlägg här, men det tycks ändå inte gå fram hur viktigt det är att folk förstår det. Och hur viktigt det är att PARTIERNA förstår det! Om de själva inte vet vad de säger måste de upplysas. Nu. Inte efter valet, då är det försent.
Det handlar knappast om röstfiske från PP:s sida, inte i min uppfattning, utan om viljan att förklara för folk att t.ex MP inte menar exakt vad de säger. Det är väl oerhört viktigt att det kommer ut var partierna står i den här frågan?

Tor Skude skrev

Det här är vad jag kommenterar: ”Men om det nu verkligen är som så att de försöker vilseleda folk, varför inte tipsa media om detta? Är det något media älskar så är det att gräva i tvivelaktiga uttalanden.”

I stort sett samma sak som står i den här artikeln gick ut i ett pressmeddelande för några dagar sedan. Pressmeddelandet resulterade i den här artikeln.

Anonym skrev

Synd att Christian missade att trycka på huvudpunkten, d v s att Partierna nu säger sig svänga i frågan för att de ser att polisen jagar vanligt folk, trots att alla fall som har kommit upp i rätten är baserade på den gamla lagen där nedladdning redan var laglig.

Dennis Östling skrev

Många här påstår att det är hårklyveri när det gäller terminologin, men så är inte fallet.

Bodström sa så här till TT idag:

”Men fildelning är inte bara nedladdning utan även uppladdning.

Och vad gäller det senare är EU-direktivet tydligt. Uppladdning av upphovsrättsskyddat material kan inte tillåtas ens med avgifter, enligt justitiedepartementet.”

Och tro mig, politikerna är väl medvetna om skillnaden vid det här laget, så utdelning av upphovsrättsskyddat material kommer fortfarande vara olaglig.
Och som påpekat tidigare har ingen i Sverige blivit dömd om ens åtalad för nedladdning av upphovsrättsskyddat material, utan endast för uppladdning av det.

Så en förändring i lagen och en bredbandsskatt tar oss bara tillbaka till läget vi hade innan nedladdning av upphovsrättsskyddat material blev olagligt.

Rickard Falkvinge skrev

Vad har du för grund till att säga att de ljuger?

Det skrev jag ju precis. Jag jämför vad som står i deras valmanifest med vad de säger att de går till val på. De är olika. Det står inte samma sak i valmanifestet som de påstår att det står.

Då finns det bara två alternativ: antingen ljuger de, eller så förstår de frågan så dåligt att de faktiskt inte förstår att de säger något annat än vad som står i deras eget valmanifest.

Hur de röstade förra året är irrelevant, för den lagändringen gjorde ingen större skillnad; fildelning har varit kriminellt i 40 år. Det lagändringen gjorde förra året var att förtydliga att nedladdning var olagligt, men fildelning består av uppladdning också. Förresten stod mp även vid den debatten och påpekade att uppladdning (och därmed fildelning) ska fortsätta att vara kriminellt…

Jan skrev

Så här fungerar politisk debatt i Sverige. Det här är inte smutskastning utan det enda sättet som finns att tvinga dem att uttrycka sig klart.

Om vi inte tvingar dem att formulera sig tydligt och redogöra för var de står kommer ingenting ändras.

/Jan

Anonym skrev

Vad har du för grund till att säga att de ljuger? De röstade ju mot nya lagstiftningen!

Att de senare hakat på mediedrevet med en blänkare om att de faktiskt också gillar att folk ute i stugorna laddar hem kultur är småaktigt att klandra dem för. Ni står ju faktiskt på samma sida i den här frågan! Och samarbetspartiet är något piratpartiet verkligen kommer att behöva i höst, om ni ska kunna påverka något alls.

För att du ska kunna ladda ned måste bitarna komma någonstans ifrån. En server eller en annan användare, det är samma lika egentligen. Tycker du det är lika viktigt att märka ord och säga att piratpartiets webserver ”laddar upp” sidorna till surfarna (i fallet FTP är det ju verkligen så det går till, tekniskt sett!)? Det är ordvrängeri i sin värsta form.

Enda källan till att miljöpartiet till förbjuda fildelning är din egen smutskastning. Inte särskilt trovärdig och inte särskilt roligt att se att nya partiet försöker trumfa de gamla i den smutsigaste av politikers sporter.

Rickard Falkvinge skrev

Frankrike försökte införa en skatt på nedladdning. Det leder till följande saker:

– Fildelning är fortfarande kriminellt.
– Så vem ska förse nedladdarna med material att ladda ner? Ja, vem tror du det blir? Ingen alls? Rätt.
– Trots att fildelning är kriminellt, så betalar bredbandsanvändarna en skatt till medieindustrin.

Du skriver att de dels kanske inte förstår frågan, och att det inte är så viktigt, och skriver i en tidigare mening att alla menar samma sak i slutändan, och att det därmed inte skulle vara ett problem. Men det är just därför det är ett problem, därför att distinktionen är viktig. Utan att förstå frågan så vet de inte vad de menar och pratar om. Då spelar det ingen roll om ”Piratpartiet kan utbilda dem senare”. Senare är det försent. Det är därför det är vår uppgift att tala om det för dem nu, både för dem och för väljarna.

Vi har kommit väldigt långt på den vägen, och det är vår uppgift och skyldighet att fortsätta driva debatt om vad den här frågan faktiskt handlar om, snarare än att applådera ett utspel som svänger sig med ord när det är pinsamt uppenbart att personerna bakom inte förstår vad orden betyder.

(Tillagt:) För övrigt skrevs den här debattartikeln när bara mp hade gjort sitt utspel. Nu har m, v och Bodström sagt samma sak, och vi kritiserar dem också på precis samma grunder. Senast i Aftonbladet idag.

Richie skrev

Nedladdning av exempelvis musik och filmer för privatbruk ska vara tillåtet, men musikerna måste få kompensation” står det i Miljöpartiets valmanifest. Dvs ”Köp gärna musik från iTunes”, lite elakt översatt från politiska till begripliska.

Det är viktigt att poängtera att det precis som i dag ska vara olagligt att tillgängliggöra upphovsrättsskyddat material”, sade Gustav Fridolin i riksdagen den 25 maj 2005. Begripliska: Fildelning = olagligt.

Det är alltså inte en fråga om att Miljöpartiets debattörer inte ser den avgörande skillnaden mellan nerladdning och fildelning, det är snarare så att de både vill fiska röster bland fildelarna och bland upphovsrättskramarna. Fine, det är på något sätt deras jobb att fiska röster ett valår. Men det är samtidigt vårt jobb att genomskåda dem.

Det stämmer att de röstade emot lagförslaget, men de har på inget sätt väckt frågan sedan dess, t.ex. begärt en utvärdering eller ifrågasatt den. Det är fortfarande helt OK i sig, det är ju ingen prioriterad fråga för ett Miljöparti. Det ÄR däremot en prioriterad fråga för ett Piratparti. Är det en prioriterad fråga för dig?

– Rickard Olsson

Anonym skrev

> (det verkar som att MP’s debattörer anser att begreppen
> ”nedladdning” och ”fildelning” är samma sak. Det är ju
> trots allt en defenitionsfråga

Det är det ju inte. Hur ska du kunna ladda ner något om ingen får ladda upp något till dig?

Rickard Falkvinge skrev

Var är källorna till dessa påståenden om vilseledning av fildelare?

I Miljöpartiets eget valmanifest, punkt 27. När de säger att de är för fri fildelning, så ljuger de rakt av, så enkelt är det. De är för fri nedladdning, under villkoret att så länge artisten får kompensation, står det i deras valmanifest. Alltså i stort sett ingen skillnad från idag. Uppladdning, och därmed fildelning, ska fortfarande vara kriminellt. BitTorrent ska fortfarande vara kriminellt.

Eller rättare sagt – antingen ljuger de rakt ut, eller så förstår de inte frågan. Båda är egentligen lika illa.

Per skrev

Att bedriva hårklyveri när det gäller terminologin hjälper inte överhuvudtaget. Jag vet själv att när jag pratar med folk som inte är insatta i datorvärlden och Internet, så använder de ord som ’nerladdning’ inte ’fildelning’. Dock menar vi samma sak i slutändan.

Visst, vi vet att det inte är samma sak, men varför springa runt och märka ord för? De känns som att det faller utanför debatten. För min del räcker det att PP etablerar exakt vad det står för, att det är ’fildelning’ PP vill släppa fritt. Om de andra partierna inte hänger med i terminologin, då är det väl så. PP kan få utbilda dem senare. Det som är viktigt är att kontrollera exakt vad de menar när de använder sådana ord som ’nerladdning’. Om det råkar vara så att de åsyftar samma sak som PP, då är det väl bara bra.

Jag har personligen inte läst deras valmanifest eller partiprogram, har inte tid att sitta och läsa sådana texter för närvarande. Men om det nu verkligen är som så att de försöker vilseleda folk, varför inte tipsa media om detta? Är det något media älskar så är det att gräva i tvivelaktiga uttalanden.

Med detta försöker jag inte etablera huruvida MP eller PP har rätt, jag vill bara försöka få fram att den här typen av kampanjarbete inte är särskilt givande. Visst, PP kanske har rätt vad det gäller terminologin. Vilken väljare bryr sig om det? Skulle det vara som så att MP verkligen försöker luras, då tror jag det är bättre att media får rota fram det, än ett konkurrerande parti. Det blir mer trovärdigt för alla då.

Fokusera er mer på att få ut era frågor i media istället. Tjoa och skrik ert budskap utav bara helsike, men smutskasta inte andra. Sådant är vi så vana vid att se från alla andra partier. Varför inte stå ut ur mängden och var lite annorlunda? Ni började så bra förut, det börjar gå utför lite nu. Vill inte se PP tappa medlemmar för att folk börjar tro att detta bara är ett nytt parti av samma kaliber som de redan sittande.

Anonym skrev

Var är källorna till dessa påståenden om vilseledning av fildelare? Milljöpartiet påstår på sin hemsida (som naturligtvis är lika fruktansvärt partisk och röstfiskande som denna) att de stodjer fildelning (dock med kompensation till artisterna), och att de röstade mot lagförslaget som trädde i kraft för ett år sedan.

Utan trovärdiga källor kan man bara dra slutsatsen att det egentligen är Piratpartiet som vilseleder fildelarna, genom att smutskasta konkurrerande partier och dra sina egna slutsatser om MP’s åsikter. (det verkar som att MP’s debattörer anser att begreppen ”nedladdning” och ”fildelning” är samma sak. Det är ju trots allt en defenitionsfråga och det är helt i partiets intresse att skrära ner på de tekniska termerna så att alla väljare förstår)

Anonym skrev

Var är källorna till dessa påståenden om vilseledning av fildelare? Milljöpartiet påstår på sin hemsida (som naturligtvis är lika fruktansvärt partisk och röstfiskande som denna) att de stodjer fildelning (dock med kompensation till artisterna), och att de röstade mot lagförslaget som trädde i kraft för ett år sedan.

Utan trovärdiga källor kan man bara dra slutsatsen att det egentligen är Piratpartiet som vilseleder fildelarna, genom att smutskasta konkurrerande partier och dra sina egna slutsatser om MP’s åsikter (det verkar som att MP’s debattörer anser att begreppen ”nedladdning” och ”fildelning” är samma sak. Det är ju trots allt en defenitionsfråga, och det ligger i partiets intresse att skära ner på tekniktermerna så att alla väljare förstår)

Lämna kommentar