Piratpartiet: Bredbandsavgift blir inte rättvist

Kommentarer

Johan Viberg skrev

”ni tycker i princip som miljöpartiet i era tre hjärtefrågor och när ni inser det hoppar ni på dem desperat.”

Mnja, inte riktigt, miljöpartiet vill (om man läser mellan raderna) ungefär ha det som det var innan ”The Law” kom, dvs dom vill tillåta nedladdning, men inte uppladdning. Det är det som stör mig iaf, men det är ju kul att dom tänker aningen i våra banor iaf ;)

Xorlon skrev

Helt rätt, men vanligtvis inte i artiklar och mediauttalanden, utan just i debatter.
Tycker inte detta är ett jätteproblem, utan försöker reflektera lite över det så att det eventuellt kan leda till en bättre mediabild av oss.

Xorlon skrev

Vad jag eftersökte var uttalanden likt det du skrev precis nu. Nu är det förvisso sant att politikerna inte verkar förstått speciellt mycket om de här frågorna, men då tycker jag också man skall lyfta upp vad det är dom inte riktigt greppat om.

”Thomas Bodström pratar om hur skivbolagen ska kunna tjäna lika mycket pengar som de gör idag. Vi pratar om att värna yttrandefriheten och demokratin i informationssamhället. Jag tycker nog att vi har bättre förståelse för just de här frågorna.”

Mycket bra uttalande, hade hellre sett något liknande från Falkvinge, det är själva attityden jag är skeptisk mot, inte själva innebörden.
Sen vet jag att de flesta politiker hugger på varandra, men det är vanligtvis i debatter och inte i utlåtande i media.

Christian Engström skrev

De nuvarande riksdagspolitierna är inte alls några idioter. Det har du helt rätt i.

Men de har tusen frågor som de ska vara insatta i, och måste slita och dra i budgetpengar över var och en av dem. De har haft fullt upp med annat, helt enkelt, och inte märkt att det har växt upp en ny kultur runt de möjligheter som internet erbjuder. De kan inte just de här frågorna, för de har inte uppfattat att de var viktiga.

Thomas Bodström pratar om hur skivbolagen ska kunna tjäna lika mycket pengar som de gör idag. Vi pratar om att värna yttrandefriheten och demokratin i informationssamhället. Jag tycker nog att vi har bättre förståelse för just de här frågorna.

James skrev

precis vilket parti som helst, tom helt offentligt i TV inte minst göran persson emot han Moderat nissen dom båda tyckte att ingen av dom förstod va de handlade om..

så är det bara, å skulle det påverka trovärdigheten så är det ju bara ytterligare ett bivis på hur totalt blinda, fåfänga och mentalt handikappade människorna är.

Jag röstar Förintelse!!!

döda alla människor så har vi inget problem kvar på planeten,,…

Ljus & Kärlek!

Jonas skrev

I flera år nu har stora datorjättar bråkat om vilket format som ska ersätta DVD-skivorna. Hur många miljoner har inte lagts på dessa meningslösa och patentskyddade ideer? Varför ska vi ha DVD-skivor? Varför lägger staten miljarder på marksänd digital-TV? Varför betalar staten miljarder i licensavgifter till Microsoft?

Lägg av med sånt! Vad vi behöver är en enda informationsinfrastruktur, Internet. Sänd all TV via Internet. Vem som helst kan se vad som helst när som helst. TV-on-demand.

Brasilien har fattat. Sverige är ett digitalt U-land. USA är en digital diktatur.

Jonas skrev

Om man laddar upp då? Eller deltar i Open Source-samhället? Får man skatteåterbäring då? Nä, ärligt talat… Använder man ordet nedladdning har man inte fattat. P2P-tekniken är så överlägsen tidigare distributionssystem att vi kan helt avskaffa informationshierarkin. Istället borde staten standardisera och formalisera p2p-protokollen.

Vi har ju för fan redan skatt på bredband! Vart går de pengarna?
Vi har skatt på reklam, som ju finns i astronomiska mängder på nätet, vart går de pengarna? Vi har skatt på lagringsutrymme. Vart går de pengarna? Vi har 25% skatt på varenda kabel, processor, router, mus och datorchassi… Vart går de pengarna?

60% av min inkomst går till skatter. Tro fan att man inte har råd att skriva musik, göra film eller knacka kod!

Det fascinerar mig att vi idag har exakt samma debatt som fördes för 500 år sedan när kyrkan var rädd att förlora kunskapsmonopolet till Gutenbergs fördel.

Dawwe skrev

Det är lätt att vara nedlåtande emot andra politiker när man själv inte kommer med något bättre förslag. Det här är en komplicerad fråga, bara för att fildelning är enkelt så ska du inte tro att frågan är enkel.

PP vill bevara upphovsrätten fast ändra den lite, en kommersiell ensamrätt till upphovsmännen fast kortare än dagens 70 år. Inte speciellt radikalt, ni tycker i princip som miljöpartiet i era tre hjärtefrågor och när ni inser det hoppar ni på dem desperat.
Kul med en debatt dock, men tänk om någon hade lite visioner?

Det snackas om fri och delad kultur, tänk om det skulle vara på riktigt också?
Kulturen bör ”ägas” av samhället och då vore det väl jävligt skyst att slopa upphovsrätten men ändå ge kulturarbetarna och upphovsmännen ersättning/lön/stöd eller vad du vill kalla det i form av en skatt, bredbandsavgift eller ”kulturlicens”.
Det finns ingen idealisk teknisk lösning för det men om man jobbar på det så kan man nog få ett hyfsat system, kanske med en kombination av mätning av de största fildelningsnätverken och stickprov ifrån ett statistiskt urval.

Släpp fildelning fri och detta kommer vara distubutionssättet i framtiden, CD/DVD/HD-DVD kommer försvinna helt. Låt oss säga att er kommersiella upphovsrätt är kvar så får musik och filmfolk betalt för både konserter och filmer, så man kan se det mer som ett stöd istället för ersättning (även om inkomsten för de största kommer åka ner något). Industrin omkring kommer både förlora och försvinna pga detta ( så de kommer vara ruggigt emot), man kan se det som tappade arbeten, eller som sparad arbetskraft och mellanled, teknikens framsteg har gjort många jobb överflödiga, tänk bara på tryckpressarna. Poängen är att kulturen inte kommer bli lidande, iallafall inte om de får ett stöd i form av t.ex. bredbandsavgift.

Frågan är vilket som är det rättvisaste systemet, ska vi bli kvitt äganderätten på sånger, melodier och andra immatriella luftkonstuktioner så är det en socialisering som är alternativet.

Xorlon skrev

Tycker allt piratpartiet står föri sina principer är perfekta, men detta tycker jag är lite fel sätt att möta förslag: ”Men enligt Rickard Falkvinge förstår Bodström och de flesta andra politiker inte ens vad frågan handlar om.”

I min åsikt bör man tänka på att politikerna inte är några idioter, o behandlar man dem som sådana i språket så blir man mindre trovärdig.
Argumentation istället för kompetens-attacker tycker jag vore ett mycket bättre sätt att tackla frågan.
Mvh

Anonym skrev

Att ingen skall få någonting är ju en ytterst intressant definition på rättvisa. ;)

Lämna kommentar