Grundkurs i piratideologi för Liza Marklund

Kommentarer

Anonym skrev

Kunde/kunde inte ha skrivit det bättre själv (t ex medans, det heter faktiskt medan, utan s (talspråk) annars instämmer jag helt! Utmärkt bemötning av tidigare skribent. :)

Jag är uttråkad…

Micke Hartman skrev

Vilken skillnad det blev på detta inlägget. Man kan nästan inte tro att det är samma person. Du har ju en massa konstruktivt tänkande. Kul att läsa!

F skrev

Under 15 års period kallade jag mig radikalfeminist och ville se Margarita Winberg som statsminister, men efter lång analys av feminism har kommit fram till att det handlar mindre om jämlikhet och mer ”feminism” och ”feminister”. Jag känner till alla feministiska knep för att komma undan kritiken, d v s använda moralen och offerteorin, och också att det finns många olika typer av feminism. Jag delar feminister i två grupper, d v s en liten grupp som kallar sig radikalfeminister och har maktpositioner bland annat som ”genusforskare” och politiker. Det är de som på ena sidan är självutnämnda profeter med makt att definiera feminism, och på andra sidan har de lyckats radera begreppet jämlikhet för att stärka sina egna positioner. Andra större gruppen är de som har blivit lurad av just radikala feminister, och tror fortfarande att feminism är lika med jämlikhet. Min kritik främst riktar sig till just radikalfeminister (inklusive mina egna radikalfeministvänner).
Självklart det finns jämlikhets problem i världen, mans dominans och en hel del orättvisor som måste bekämpas. Men man kan inte förändra en annan människa genom sovjetiska metoder – genom att tvinga människor, men vi kan möjligtvis förändra en annan människas åsikt genom dialog. Det är just det som försöker man bekämpa här på PP.
Det handlar inte om manligt och kvinnligt, inte mer än naturlig olikheter mellan människor.
Grund orsaken bakom problemet är att fortfarande har man inte accepterat att en kvinna är också ”hel” människa med lika mänskligrättigheter som en man. Vi alla kvinnor och män är ju främst människor, inte tvärtom. För mig Humanism är den rätta lösningen till olika orättvisor i världen, inklusive ojämlikhet, kulturdiktatur, och maktmissbruk. Det just Humanism som har drivit fram mänskligutvecklingen och har alltid vunnit.
Just därför kallar jag mig humanist idag.

Jenny skrev

Vilken fördomsfull taskig kommentar, det är inte lätt att veta allt, däremot är det väldigt lätt att ha fel enligt andra *hint*. Det e la gött att folk har åsikter, det öppnar upp för diskussion…även om det nu var ett pr-trick ;)

Konstruktiv kritik framför tomma ord, tycker jag.

Ulric Eriksson skrev

De åsikter Liza framför är i stort sett identiska med de Jan Guillou brukar haspla ur sig. Jag tror ingen tror att han är med i FI.

Micke Hartman skrev

Hej F,

Du skriver om Lizas ilska och okunskap med påtaglig egen ilska och till viss mån okunskap. Det tenderar att uppfattas en aning märkligt och kanske även som att kasta sten i glashus. Din beskrivning av feminismen är ju så generaliserande att man inte kan utesluta att det är din egen personliga vrede som skriker. Var ett lugnt och glatt F istället så ska du se att vi kommer lyckas betydligt bättre och snabbare med våran kamp, dessutom kommer du må mycket bättre för ingen vill väl vara ilsken när man kan vara glad.

Feminismen har en hel del bra poänger som ingen av oss faktiskt kan motsätta sig. Problemet inom feminismen är just att den inte är tillräckligt definerad. Den påstås sträva mot könsmässig jämlikhet, medans namnet på rörelsen talar för att den typen av jämlikhet skulle likställas med något feminint. Det skapas därav en paradox utan dess like. Många som dragits till feminismen har förstört och än idag förstör dess kamp genom just sin egen ilska och intollerans, men alla feminister är inte av den sorten. Dessa skulle nog hellre vilja benämna sig som ekvivalister men har kanske inte ännu förstått det. Anledningen till FIs stora misslyckande är uppenbar. Man kan inte driva en politik för jämlikhet genom ilska. Det vore som att beväpnad försöka stoppa vapenproduktionen. Lär av FIs misstag. Är vi snälla och glada så blir det också mycket trevligare.

Låt oss ta Lizas och alla andras attacker mot oss som en utmaning att tillsammans komma tillrätta med vad som är den bästa lösningen. Det kan vi endast göra genom att hela tiden hålla dörren öppen för andras synsätt och med konstruktivt ifrågasättande försöka förstå.

Micke Hartman skrev

Hej F,

Du skriver om Lizas ilska och okunskap med påtaglig egen ilska och till viss mån okunskap. Det tenderar att uppfattas en aning märkligt och kanske även som att kasta sten i glashus. Din beskrivning av feminismen är ju så generaliserande att man inte kan utesluta att det är din egen personliga vrede som skriker. Var ett lugnt och glatt F istället så ska du se att vi kommer lyckas betydligt bättre och snabbare med våran kamp, dessutom kommer du må mycket bättre för ingen vill väl vara ilsken när man kan vara glad.

Feminismen har en hel del bra poänger som ingen av oss faktiskt kan motsätta sig. Problemet inom feminismen är just att den inte är tillräckligt definerad. Den påstås sträva mot könsmässig jämlikhet, medans namnet på rörelsen talar för att den typen av jämlikhet skulle likställas med något feminint. Det skapas därav en paradox utan dess like. Många som dragits till feminismen har förstört och än idag förstör dess kamp genom just sin egen ilska och intollerans, men alla feminister är inte av den sorten. Dessa skulle nog hellre vilja benämna sig som ekvivalister men har kanske inte ännu förstått det. Anledningen till FIs stora misslyckande är uppenbar. Man kan inte driva en politik för jämlikhet genom ilska. Det vore som att beväpnad försöka stoppa vapenproduktionen. Lär av FIs misstag. Är vi snälla och glada så blir det också mycket trevligare.

Låt oss ta Lizas och alla andras attacker mot oss som en utmaning att tillsammans komma tillrätta med vad som är den bästa lösningen. Det kan vi endast göra genom att hela tiden hålla dörren öppen för andras synsätt och med konstruktivt ifrågasättande försöka förstå.

F skrev

Lisas panik attack beror inte bara på hennes okunskap, girighet och ilska, också på att hon är feminist (de där som hatar män, ser bara svart, ständigt får moral panik attacker, tror att Internet lika med män, vill förbjuda/kontrollera Internet för att det finns nakna bilder på människor också på nätet…), och desperat försöker bli hjälte bland feminister, speciellt bland FI feminist tjäringer. Det är ju val snart, och det går inte bra för FI.
Apropå Lisa och hennes förmågor – i hennes program ”lite stryk få dem tåla” på tv4 – försökte hon inte bara desperat bevisa feministisk offer teori men också egen extrem makt begär och ilska.

J.S skrev

Attans trevlig krönika LM hade lyckats peta ihop. Fick dessutom följa Ulric Erikssons uppmaning att läsa den gratis på nätet eftersom jag, av princip, inte köper dagstidningar. Man undrar var all denna ilska hon håller sig mig kommer ifrån. Känner hon sig träffad på något vis möjligen? Plånboken kanske?

Man får tacka Micke Hartman för en alldeles förträfflig dissekering av krönikan och för den utmärkta jämförelsen med folkbiblioteket. Tråkigt nog är det väl ganska många som springer iväg och köper LMs böcker nu när hon fick hålla låda i Expressen (igen) och själv fick en massa gratis PR. Dock får hennes böcker snällt stanna kvar i hyllan på biblioteket och alla mina planer på att läsa någon av dem har spolats helt.

Trevlig kommentar det där förresten, ”Gärna skit, bara den är stulen”. Får komma ihåg den till något lämpligt tillfälle.

Johan Viberg skrev

Nu ska vi inte hacka på Liza. =) Vi är inte ”Hacka-på-anti-pirater-partiet”

Men jag kan inte förneka att jag tyckte Lizas krönika saknade grund. ^_^

Micke Hartman skrev

Till Liza Marklund och alla andra som vill läsa,

Vilken arg insändare du skrev. Det måste kännas jobbigt att vara sådär arg, speciellt när du strax ska erfara att det var helt i onödan. Du borde ju vara glad ju. Varför? Jo, därför att det av den enkla anledningen är mycket roligare att vara glad, speciellt när det ges så många bra möjligheter, som internet har givit oss. Jag tror du skulle må mycket bättre av att försöka se lite mer positivt på saker och ting, även om det kanske för stunden känns som om det tar emot. Fildelning kommer förr eller senare dekriminaliseras av den enkla anledningen att vi alla kommer att tjäna på det i längden. Acceptera det och var glad istället!

Nu tänkte jag börja med min dissekering av din insändare. Det finns ju trots allt ganska mycket att ifrågasätta i den. Du behöver dock inte känna skam för det. Se istället möjligheten att lära dig något. Jag har faktiskt lärt mig något från din insändare. Nämligen att vi ibland kan bli så förblindade av våran rädsla att vi helt plötsligt tar avstånd från både förnuft och logik. Nåväl…

Du använder ganska tidigt i din insändare uttrycket ”snåla och lata underhållningskonsumenter”. Låt mig i alla fall få försöka ge dig en annan synvinkel som kanske kan vinkla om din syn på oss konsumenter.
Skulle människor tvingas att köpa alla de böcker som de läser, istället för att låna dom på biblioteket så skulle det ekonomiskt sätt tvinga många till snålhet i min definition av snålhet, du verkar ha en annan. Många kanske rent utav inte skulle kunna läsa lika mycket böcker eftersom de skulle hindras av ekonomiska själ. Är det snålhet? Du tjänar förmodligen betydligt mer pengar än vad många andra gör, men även din ekonomi har väl gränser? Eller är anledningen att du inte köper ett privat jetplan snålhet? Detsamma går att tillämpa på fildelning. Jag kan omöjligen tillgodogöra mig lika mycket kultur om det inte vore för att det fanns en motsvarighet till bibliotek för digitaliserad kultur.

Skrev du alla dina böcker för att tjäna så mycket pengar som möjligt? Med tanke på de ämnen som många utav dina böcker behandlar så borde du se något positivt med varje ny läsare oavsett om han/hon köper eller lånar boken.

Vad lathet beträffar så förstår jag faktiskt inte din poäng. Är man lat för att man använder sig av en dator istället för att gå ner på stan och inhandla allt man ska ha? Tycker du att vi borde ta bort möjligheterna att handla, deklarera, skriva brev till varandra på grund av att folk blir så lata? Det är klart att det är ju jobbigare att gå till brevlådan och posta ett brev än att skicka iväg ett mail, och därigenom så får vi ju säkert mer motion. Ser du fildelning som ett hot mot den allmänna folkhälsan? Försök i sånt fall istället driva igenom frågan om gratis gym för alla medborgare, det skulle också löna sig ekonomiskt för staten eftersom sjukhuskostnaderna skulle minska drastiskt.

Ett tips, lyssna på dina barn istället för att förbjuda dom. Det kan ju vara så att dom förstår något som du inte förstår.

Varför bredbandsbolagen tar betalt förstår du väl ändå. Det är ju av samma anledning som du tar betalt för dina böcker. Men visst kan jag nog tänka mig att det kanske förr eller senare räknas som en självklarhet att alla ska ha tillgång till internet, telefoni på samma vis som att alla har tillgång till de offentliga biblioteken.

När vi kommer på ett sätt att lyckas duplicera datorerna på samma vis som man kan duplicera digital data så kommer nog dessa också att vara gratis. Fast då skulle jag nog inte välja en Dell ;).

Det är ingen som har hävdat att alla datorprogram ska vara gratis. Var fick du det ifrån? Se istället fördelarna med att dekriminalisera användandet av piratkopior för privata, ej vinstgivande intressen. Det är väl klart att man ska kunna ta betalt för en tjänst/vara men information/data måste vara tillgängligt för alla om man vill ge samhället de bästa förutsättningarna för att utvecklas. Du gillar väl utveckling?

Vad det gäller artister så är det ju klart att piratfrågorna innebär stora förändringar. Faktum är att fler och fler kan i dagsläget göra riktigt proffesionella musikproduktioner hemma i sovrummet. P.g.a att utvecklingen har gått framåt. Många musiker kommer påbörja sin karriär med piratkopior, vissa kommer inte komma längre än till sovrummet, medans andra kommer kunna göra en karriär på det och då betala för sina program. Utan piratkopiorna så kommer mycket kultur aldrig att få en möjlighet. Se möjligheterna!

Tiderna förändras. Hys inte rädsla för förändring, bara för att du inte än har förstått/vill förstå fördelarna. Den rädsla du påvisar resulterar, som dina barn så klokt uttrycker det endast till bakåtsträvande. Kärlek är motsatsen till rädsla. Välj kärlek istället!

I amatörernas källarhål har mycket uppskattad kultur skapats. Inte är allt kvalitet som kommer ifrån Hollywood? Eller tror du verkligen att Britney Spears tror på allt hon sjunger i sina texter? Vad innebär kvalitet egentligen? En produkt skapad för att tjäna ett enda syfte, nämligen att generera pengar? Det är förstås din fria åsikt att tycka så, om du nu verkligen tycker så. Jag hävdar att kvalitet är något annat.

Bara för att någonting är gratis så behöver det ju inte vara värdelöst. Men om du nu tror det så behöver du ju inte oroa dig mer eftersom då ingen kommer vilja ladda hem någonting från t.ex The Pirate Bay. Man kan ju förutsätta att ingen vill ladda hem någonting som är värdelöst. Men jag tror jag förstår vad du menar, dock håller jag inte med dig. Du tänker på PENGAR! Men luften du andas, naturen omkring dig, uppskattningen du får för dina böcker. Är detta värdelöst? Kärleken du får och ger. Är den värdelös? Du betalar inget för den (ännu). Kanske är det det som gör dessa saker så värdefulla. Att dom faktiskt är gratis. Sex med en prostituerad är väl inte mer värt bara för att man är tvungen att betala för det? Många med mig skulle säga precis tvärtom, sex är som mest värdefullt när det är gratis. Kärlek går inte ens att sälja, och tur är väl det, för först då kanske kärleken blir just… värdelös.

M skrev

Vill bara ha det här på piratpartiets hemsida nånstans, här duger bra.

”Under en regering som med orätt fängslar någon, är den rätta platsen för en rättskaffens person likaledes fängelset.”’

Henry David Thoreau, 1849

Lemon skrev

Det är typiskt gamla kärringar att uttala sig i saker de inte vet nått om.

Och speciellt passande att uttala sig i det hetaste ämnet just när hon släpper sin nya bok.
Anar ett visst PR-trick. Men mig fick du inte på kroken Liza, och nu tar jag med dina böcker in på toa (som jag förövrigt köpt), inte för att ha att läsa i, utan att använda där nöden tryter.

Shagpad skrev

Hon borde lyssna på sina barn…

För övrigt, ja Liza, jag anser att du hellre får gå totalt utblottad än att vi kriminaliserar 11% av befolkningen. Det är inte något argument, dom har jag massor av men dom ignorerar folket på din sida iaf, däremot är det svar på tal.

M

Steffe skrev

Det där lät riktigt bra, gör själv lite program då och då när lusten faller på. Har inte tagit betalt för nåt av dom heller, inte för att dom har haft så stor spridning, men ändå :) Blev dock av med en stor del av programmen p.g.a ett misstag från min sida. Nu sörjer jag inte för det i och för sig. Men som sagt, bra skrivet :)

Ulric Eriksson skrev

(Mailat till författarinnan ifråga, inget svar)

Hej Liza. Jag läste din kolumn om fildelning i Expressen. På webben, så jag betalade inget, men den kändes inte värdelös ändå.

Du skriver så här:

“För att inte tala om mjukvaran! Självklart borde alla dataprogram vara gratis. De som arbetar med att konstruera dem kan ju äta nätpiraternas tacksamhet till middag.”

Då kände jag mig träffad. Jag skriver dataprogram och ger bort dem gratis. Vem som vill får se hur de är skrivna och, om de vill, ändra i dem och ge bort sina förbättrade versioner. Fast för det mesta föredrar de att skicka förbättringsförslagen till mig istället. Vi är ganska många som håller på så här, det har gett upphov till ett livskraftigt ekosystem av fri programvara.

Jag lever, i princip, på att lösa problem åt företag med hjälp av de program som jag och andra skriver. För det betalar de till min arbetsgivare som betalar mig lön. Fiffigt! Tacksamhet smakar bra, men idag åt jag och min familj tortellini med chevre på.

Ulric

Anonym skrev

Fäste mig speciellt vid slutraderna:

”Jag förstår inte hur de etablerade partiledarna föreställer sig att de nu skall kunna representera fildelare i riksdagen. Samtliga partier har ju vid tidigare svikit fildelarna och varit med att införa kriminaliseringen. Hur kan vi lita att de inte gör det igen efter valet?”

Jag väntar på konkreta förslag från de etablerade partierna! Just nu är dät bra flummiga hummanden, ingat att ta ställning till och så kommer det antagligen att vara. Men kom i håg att grundfrågan är bodströms övervakningssamhälle som i sin helhet måste stoppas!

Lämna kommentar