Varannan vill ladda ner lagligt

Kommentarer

Anonym skrev

1: Företagen och artisterna tjänar mängder med pengar på fildelning, eftersom det är ett lätt sätt att sprida sin musik eller film. Därefter köper folk skivor av de artisterna, eftersom de är säkra på att de vill ha produkten.
All musik jag lyssnar på har jag kommit i kontakt med pga fildelning, och jag har köpt ett flertal skivor av de artisterna. Jag känner många som gör likadant. Fildelning är absolut inte dåligt för musikbranchen, den är tvärtom bra för den.

2: Samma sak som första punkten. Folk köper saker som är av kvalitet. Om du visste att en film är skit så köper du den inte, eller hur? Så har det varit i alla tider. Piratkopiering är bara ett sätt för folket att inte bli pålurade skräp och lägga sina pengar på något som de egentligen inte ville ha. Kalla det kvalitetskontroll.

Anonym skrev

Jag håller fullkomligt med. Mycket musik jag lyssnar på idag, om inte ALL musik jag lyssnar på, är låtar jag hört från kompisar eller på nätet, laddat ner och lyssnat på, tyckt om och köpt skivor jag kunnat få tag i och dessutom delat med mig av till mina vänner.
Hur menar man då att musik/filmbranchen blir skadad av nedladdning och fildelning? Det är ju på nätet folk ser att ”det här är en bra produkt, den vill jag ha! Jag vill stödja den som gör det här”

I min mening är piratkopiering en produkt av att folket inte är nödja med att betala dyra pengar för något vi inte ens får provsmaka först längre. Om folk vill se en film på bio, i toppkvalitet med bra ljud och sköna stolar, popcorn och läsk så kommer de göra det, men de som vill se filmen i sitt eget hem måste vänta i flera månader och dessutom betala minst dubbla priset, och blir då inte heller garanterade någon kvalitet på DVD’n eller VHS’n. Många filmer jag äger har dålig textning eller ibland till och med ingen översättning på vissa delar alls!

Dessutom är många skivor helt skit idag. Det finns kanske en eller två låtar på en skiva som är bra, resten brukar vara massproducerat skräp, iofs är de bra låtarna oftast det också. Piratkopiering handlar om folkets rätt att välja vad vi vill ha, och om vi gillar något så köper iaf jag det.

BORT MED IPRED!!!

Anonym skrev

Jag tycker man ska kunna få ladda ner dom filmerna som har gått på tv och spel.
Det är ju inte olagligt och spela in en video / dvd.
Det är 100 & riskfritt.

MVH Anonymaperson

Anonym skrev

hmmm… jag sitter här och grundar på vad det är lagligt och ladda ner ? för att kan vell inte dö.. är det bara Musiken och Filmerna som påverkas ? för det är den enda jag hör om hela tiden

Men hur är det med alla serier som sänds via teven och filmer som har gått på teve med, är det lagligt då ? för man får jue ”spela in” det som har gått på teve har jag hört.

och allt annat, vissa program,spel pc eller konsol, musikvideor ?

något som vet vad man får ladda ner, utan att vara rädda att det ska komma en fet räkning i brevlådan

Anonym skrev

vet du vad immatrialrätt och upphovsrätt är? du kan öppna en ”cuccibutik” och sälja kopior… är det rätt?

Anonym skrev

så du tycker inte att det borde finnas några nya filmer… att en av världens största brancher ska lägga ner… eller varför skulle människor gå in som finansiärer om det inte finns någon uppsida på det.. och ge mig inget babbel om att man kan finansiera filmer med sponsring(nya bond-filmen är den film som tagit in mest product-placement-pengar genom tiderna och och det räckte bara till 6,5% av budgeten!) sen blir jag så fruktansvärt arg när jag hör uttalanden i stil med ”filmbolagen tjänar ju ändå så mkt pengar” när 7 av 10 filmer går med förlust… sluta uttala er som om ni vet något!! kom med några underbyggda åsikter istället för att kasta ur er saker som passar er!

Anonym skrev

1. vem ska producera artister om det int finns några pengar att tjäna på det?
2. det finns inga som gör filmer som vill ge ut dem gratis.

HQ skrev

De borde kliva av bollen, det är sånt där som leder till steatopygi.

Hmm. ”En del av förslaget kräver en författningsförändring” läser jag här. Visst låter det bra? För att tillmötesgå ett särintresse som representerar en promille av befolkningen tar man och mekar lite i författningen.
Hur var det nu den där grunkan började? ”All makt utgår från folket”? Utgå som i ”Gå ut genom dörren och kom aldrig tillbaka”?

PEW skrev

Om det är något jag verkligen VERKLIGEN önskar i den här debatten så är det att alla de artister som ger ut sin musik frivilligt och lagligt (gratis!) skulle få synas mer. Det finns hundratusentals artister som lägger ut sina låtar på nätet själva och som uppmuntrar till fri spridning. Många av dem är proffs. Många tjänar pengar ändå. Men ingen tidning skriver om dem!! Kan inte Piratpartiet göra det? Eller åtminstone Piratbyrån? Det borde ju vara en magisk resurs!! Många artister säger ju att det finns mer icke kommersiell musik att ladda från nätet än vad det finns kommersiell musik att köpa på skiva….

Musikbranschen sitter inte på bollen. De har försökt punktera den i tio år. Och varje gång de försöker göra det förstör de automatiskt för de icke kommersiella artisterna också. Men det pratar sällan media om. Mer icke-kommersiell musik! DET är framtiden! Den får i många fall redan spridas! SÅ SPRID DEN!!

/PEW, Luleå

Pampers skrev

Jag har byggt hela mitt musikintresse/smak på fildelning. Innan internet lyssnade jag aldrig på musik. Lagligt är vad det borde vara!

Pirat? skrev

Det är ju läskigt hur branchen har lyckats hjärntvätta folk att tro att kopiering av musik och film ska vara olagligt. Till och med i staten tror dom att det ska vara olagligt!

Jag tänker då fan ta mej rätten att ladda ner, kopiera, ladda upp, radera allt som går att kopiera/ladda ner/upp. Enda gången jag kommer ha dåligt samvete är när jag inser att kopian jag just laddat ner var från ett företag som tjänar pengar på det bakom upphovsmakarens rygg.

Kommer rösta på piratpartiet även fast jag tycker det är ett dåligt namn på ett parti, vi är inte pirater, det är vad media industrin vill att vi ska tro!

Pirat? skrev

Piratkopiering ska inte kunna ske mellan företag och privatperson, utan enbart mellan företag och företag. När jag köpt en skiva så ska jag banne mej få göra vad jag vill med den och innehållet. Om det innebär att jag kan lägga ut den på internet så att andra personer kan ladda ner den så ska jag kunna göra det, lagligt. Det är inte vi privatpersoner som ska till stå till svars för att företagen ger ut produker på ett medium som enkelt går att kopiera.

Metroid Man skrev

Soca? Har jag aldrig hört talas om… söker på allmusic.com… Hm, Mighty Sparrow, Soca Boys, Byron Lee, Calypso Rose, Burning Flames etc… söker på DC++, finns inte så mycket. Men jag laddar ned det jag hittar. Haha… kul. Inte jättebra, men intressant. (^_^) Så kan det gå till när man breddar sina vyer! Internet är fantastiskt, inte sant?
Åhå, nu ringer det på dörren. Nämen se där! Det var Bodström och skivindustrin som kom för att sätta mig i fängelse. Sicken osis.

James skrev

Med en inbiten svensson, som tycker stenhårt om att ladda hem filer från nätet är stöld (om de är upphovsskyddat) och jämförde hit å dit med att ta bilar från osv.

Men sen efter 2 timmars diskussioner hit å dit om diverse saker gällande lagarna som kommit , bodström och så, Så talade jag om för honom vad som klassas för piratkopiering och ”stöld” enligt brancherna.

Bengt har en CD-skiva och 1 stycken film, han har köpt dessa. En kompis vill låna dessa av Bengt, han lånar ut dom, när han ska få tillbaks dom undrar kompisen ifall han skulle kunna få kopiera dom bara för han tyckte de va så bra. WARNING!!!

Ja, och helt plötsligt så tyckte han, men de visste jag inte, de måste man ju få göra? de tycker jag verkligen inte ska vara olagligt osv osv.

Så av de 34% som svarade nej är det högst troligt att de som sagt inte har någon aning om vad det handlar om.
de tror de är stöld oavsett hur det gått till.

Ljus & Kärlek!

Usernaim skrev

Vad?

Vad pratar dom om i artikeln, nedladdning? Hur som helst, jag tillhör också den äldre generationen som blndar ihop begreppen ibland. Jag har sagt det förr: jag tycker inte att det är helt självklart att gratisalternativen alltid är bättre än en väl utformad webshop där jag kan köpa mina filer och ladda ned dom där istället, och i framtiden tror jag att det kommer att finnas bättre kommersiella tjänster än de som finns idag.

Men, bland annat därför har jag också litet svårt att förstå varför man ska vara rädd för det faktum att folk kopierar filer som är upphovsrättsskyddade trots att de inte har upphovsmannens tillåtelse.

Nu anknyter jag även till en andra bloggar och artiklar som jag hittat här, jag kanske blir tjatig och halkar litet utanför ämnet igen? Jag tycker i alla fall att det skulle vara fantastiskt roligt om jag fick dela ut en del musik utan att få smaka på batongen och hamna i fängelse. Det skulle vara jätteroligt att tex få dela ut soca och reggae, eller jazz som bästföredatumet har gått ut på för länge sen. Nu är det en och annan som skrattar, ja, jag vet att jag har originell musiksmak.

Det här är musik som storbolagen inte har något som helst intresse av att göra sej besväret att lansera i sina webshoppar. Det är väldigt svårt att få tag på denna typ av musik via det ”gamla systemet”.

Jag vet inte om det skulle vara särskilt många som kopierar dessa filer om jag gör dom tillgängliga på Internet via min dator, men jag inbillar mej att jag till en liten del skulle kunna bidra till en mindre enkelspårig musikkultur, och dessutom själv känna en viss glädje i det jag gör.

/ U

Richie skrev

Man kan väl bara svara att de suttit på den där bollen i tio år nu. Den behöver pumpas.
– Rickard Olsson

tixe skrev

”Varannan svensk” när man skriver så utan att skriva hur många som är emot så känns det som att varannan svensk är även emot men så var inte fallet :P

Yello skrev

Vad jag hörde var det bara 34% som sade nej till att göra nedladdning av film och musik lagligt, men hur många av dessa vet verkligen vad det handlar om?
Väldigt få tror jag, de flesta nej-sägare har troligtvis gått på branschens historia om stöld…

Lämna kommentar