Specialåklagare mot fildelning

Kommentarer

Anonym skrev

I aftonbladets undersökning så var det sist jag kollade, över 120 000 personer som röstat.
De som tyckte det skulle vara lagligt var ungefär 85%

John Nilsson skrev

Eftersom en upphovsrättsinnehvare har lika rätt till sitt verk om det så är kodat som en mp3 eller som ett notblad så är det en mer korrekt tolkning att det inte är kodningen som är relevant, det är kunskapen den representerar.

Det som ”ägs” är alltså kunskapen om en upplevelse samt rätten att nyttja kunskapen i publika sammanhang.

Anonym skrev

”Tänk efter: allt som finns lagrat på en dator är siffror. Ett fil representeras av en följd ettor och nollor som kan tolkas som en siffra. Ett litet program är en kortare siffra än ett långt program. Samma sak gäller musikfiler och filmfiler.
Hur smart är det nu att hävda äganderätten till ett nummer?”

Samma sak kan sägas om andra medier, i videoband lagras datat med hjälp av magnetism.
Hur smart är det nu att hävda äganderätten till magnetism?

Filmer är egentligen bara elektromagnetisk strålning, borde man inte kunna ha äganderätt till filmer när de är bara elektromagnetisk strålning? :P

”Ett tankeexperiment (rätta mig om jag har fel):
Man har en fil som man vill dela med sig, vilket är olagligt. Man omvandlar filen till en siffra i dec eller hex eller vad som helst. Man skriver ett program som sätter igång att räkna med en känd frekvens. Man definierar hur längre räkningen skall pågå. Detta program delar man ut. Någon som laddar ner det sätter igång programmet, får ut en siffra, lagrar denna på sin dator, sätter till en ändelse (mp3, avi, whatever) och låter ett annat programm (alltså en annan siffra) tolka/öpnna filen. Observera nu att inget utbyte av uphovsrättsskyddade ettor och nollor har fildelats, trots det borde nu två personer ha identiska filer på sina datorer.”

Det är fortfarande fildeling, det är som att säga att zippa en fil och skicka den till nån är inte fildelning.

tixe skrev

När de frågade 1000 personer så var det ungefär 48% för 20% emot alla andra visste inte vad frågan handlade om… så man kan säga att 50% vill och 30% vet ej vad frågan handlar om…

Michal skrev

Tänk efter: allt som finns lagrat på en dator är siffror. Ett fil representeras av en följd ettor och nollor som kan tolkas som en siffra. Ett litet program är en kortare siffra än ett långt program. Samma sak gäller musikfiler och filmfiler.

Hur smart är det nu att hävda äganderätten till ett nummer?

Ett tankeexperiment (rätta mig om jag har fel):
Man har en fil som man vill dela med sig, vilket är olagligt. Man omvandlar filen till en siffra i dec eller hex eller vad som helst. Man skriver ett program som sätter igång att räkna med en känd frekvens. Man definierar hur längre räkningen skall pågå. Detta program delar man ut. Någon som laddar ner det sätter igång programmet, får ut en siffra, lagrar denna på sin dator, sätter till en ändelse (mp3, avi, whatever) och låter ett annat programm (alltså en annan siffra) tolka/öpnna filen. Observera nu att inget utbyte av uphovsrättsskyddade ettor och nollor har fildelats, trots det borde nu två personer ha identiska filer på sina datorer.

Echmech skrev

”Vilken vacker demokrati vi har här i Sverige. Snart blir det väl obligatoriskt med armband och ”ihren papiren, danke”…”

Varför inte gå vidare lite med iden och leka martyr. På med piratbindel på vänster arm vart vi än går! Fast det kanske skulle vara lite väl grovt…

PMB skrev

It’s in the article:

”I går presenterades en ny Sifo-undersökning, som gjorts på uppdrag av Göteborgs-Posten, där 1 000 svenskar i olika åldrar fick ta ställning för eller emot gratis nedladdning. 48 procent svarade ja, och 34 procent sa nej.”

HeXXa skrev

Jag kommer se till att så många som möjligt får höra talas om ert parti och jag har redan rekryterat ett tjog nya väljare som oavkortat och utan att blinka kommer lägga sin röst på er.

Har ni valkort ni kan skicka ut ?

Metroid Man skrev

Och hur vet DU det? Vilken undersökning har du fått det ifrån? Jag har sett ett antal omröstningar på nätet, flera på aftonbladet t.ex., och procentsiffran för dom som tycker att det ska vara lagligt brukar ligga på 80-90% (jag minns att det var över 60 000 svarande i en av dem). Okej för att undersökningar på nätet inte är represantativ för Sveriges befolkning. Men jag tror många av de som inte är insatta i problemet och inte använder internet i vardagen faktiskt avstår från att ta ställning i frågan. Om du har andra bättre undersökningar att förlita dig på så är jag idel öra.

Thommie skrev

en liten rättelse bara… En majoritet av befolkningen vill väl inte att det skall vara lagligt? eller vilken undersökning har du fått det ifrån?
Dock är det en väldigt stor del som tycker det. :)

Anonym skrev

Jag undrar varför man bara får kommentera vissa fildelarrelaterade nyheter på svd.se…

Simon L skrev

Ett land ska styras av sitt folk.

Ett land ska avspegla vad människorna i landet tycker och tänker.

Inte vad ett fåtal politiker säger och tycker.

Den Andre skrev

Vilken vacker demokrati vi har här i Sverige. Snart blir det väl obligatoriskt med armband och ”ihren papiren, danke”…

Nicklas W Bjurman skrev

Jag tror inte jag har läst något så insiktsfullt på länge. Snart förbjuds det också algebra och miniräknare. De är av ondo. Det är av politikernas och Åklagarmyndighetens mening värre än djväulen och satan tillsammans!

Anonym skrev

Tihi, vad förvånade de skall bli om de verkligen skaffar sig kunskap i hur datorer, nätet verkligen fungerar.

Jag skriver om några rader ur artikeln:

I våras bestämde regeringen att det var dags att ta i med hårdhandskarna för att stoppa vissa tal från att kommuniceras mellan datorer.

Då fick Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten i uppdrag att ta fram ett förslag på hur man ska bekämpa dem som låter delar av sin dator stå öppen inför omvärlden.

….

I stället för att låta olika utredare och åklagare ta hand om de ärenden som rör informationsspridning, vill man därför utbilda särskild personal som i fortsättningen ska få ansvar för alla fall där någon tyckt att datorer utfört ”fel” beräkningar.

Anonym skrev

Sant. Man brukar säga att representativ demokrati är till för att vanliga människor ska slippa gräva djupt i en massa frågor, utan istället låta någon de litar på göra jobbet åt dem. Men i detta fall vet faktiskt folket bra mycket bättre vad frågorna handlar om än vad politikerna gör.

Det är det som är så otroligt störande.

Anonym skrev

Om en majoritet av befolkningen tycker att det ska vara lagligt så är det inte längre folket dessa lagar skyddar. Det är ett fåtal företag som skyddas mot folket. Så ska det inte vara!!!

Lämna kommentar