Nakenfilmen är konst

Kommentarer

Björn Felten skrev

Visst är den ekonomiska brottsligheten något som verkligen borde prioriteras. Kanske rent av högre än att jaga rätt på den yngling, som fildelar Hip Hip Hora. :)

Med en rimlig mönstringskompetens, i min tilltänkta polisvärnplikt, borde man enkelt kunna rekrytera tillräckligt många värnpliktiga IT-poliser för att lätt kunna täcka alla moderna brott. Våra ungdomar har all kompetens som behövs för att spåra alla IT-brott, och dessutom kunna säkra bevis som är ett strå vassare än exempelvis APBs patetiska skärmdumpar.

Problemet är bara, att samtliga beslutsfattare saknar den rätta kompetensen för att fatta rätt beslut i den här frågan. Men det skall vi i Piratpartiet förhoppningsvis kunna ändra på till hösten.

Henrik Rydberg skrev

Det är bra att någon har fattat att hoten är interna.

Själv anser jag att finansinspektionen borde få bättre hjälp mot ekonomisk brottslighet. Trots allt utgör korruption det största hotet mot demokratin.

Mänskliga övergrepp sker ofta med ekonomiska motiv.

Men visst har du rätt i att det är bra att det finns poliser som stoppar alla galningar som tar till våld med lite olika motiv.

Lagstiftning ska vara till för att den starke inte ska skada den svage.

Björn Felten skrev

Jag håller helt och hållet med dig Anonym 17:31!

Dagens värnplikt är för länge sedan skrotfärdig. Vem tror på fullt allvar att något tiotusental ynglingar i övre tonåren, som knatar omkring i buskarna med automatvapen och pangar på med lösplugg, skall kunna ge oss någon som helst ökad trygghet?

Om jag fick bli diktator i Sverige i de sex månader som diktatorer ursprungligen fick (de gamla grekerna och romarna — innan Caesar) så skulle jag bestämma att de närmare 50 miljarder som vi i dag slösar ut på militären, i stället skulle gå till en allmän (verklig — både pojkar och flickor) värnplikt där årskullen fick utbilda sig till poliser i stället för soldater.

Vi vet ju alla, att de största hoten i vårt samhälle idag utgörs av mer eller mindre civila aktioner, inte regelrätta militära anfall. Alltså utgör poliser det bästa försvaret.

Vi vet ju också, att vi saknar såväl kompetens som personal bland poliserna för att möta den ständigt ökande kriminaliteten.

Tänk då om vi i stället hade 100.000 (en typisk årskull) värnpliktiga poliser som kunde patrullera våra gator?

Inte bara skulle alla svenska medborgare få en bättre förståelse för vilken verklighet våra poliser arbetar i eftersom de själva kunnat se hur det fungerar, och att naturligtvis, exempelvis, körkortsutbildning ingår, dessutom skulle vi ju få ett betydligt bättre underlag för att rekrytera betydligt bättre polischefer än vad vi nu har, med de enbart politiska kriterier som nu används.

Jag råkar veta, av personlig erfarenhet, att den svenska befälssutbildningen är bland det bästa man kan få i form av chefsutbildning. Låt oss utnyttja denna månghundraåriga erfarenhet i stället för att bara skrota allt militärt.

Anonym skrev

”Det är snart ingen som vet vad det går ut på och vad det medför att lumpa”

Leka med dyra skattefinansierade vapen? Det är i alla fall så det verkar för oss utomstående.

Kanske skulle det vara bättre om ÖB förklarade utbildningsvärdet i att skjuta naken med granatgevär samtidigt som man blir filmad istället för att försöka mörka ner händelsen och stoppa spridningen av materialet?

Björn Felten skrev

Men snälla Jonas, du tror väl ändå inte att det är fråga om någon offentligt finansierad film här?

När jag muckade (31 maj 1973) så fanns det fortfarande inga videokameror att tillgå för gemene man. Men däremot gick stillbildskamerorna varma (på vanlig 36-bilders 35-millimeters stillbildsfilm).

Tror du verkligen att jag skulle göra de bilder jag tog då, för 33 år sedan, tillgängliga för någon reporter från Expressen? Självklart inte! Varför skulle då den muckande soldat, som höll i videokameran vid den här muckarfesten, förväntas göra det på grund av att ”skattebetalarna har…”?

Men det här är väl en av följderna av att det numera är mindre än 10% av årskullen som gör lumpen. Det är snart ingen som vet vad det går ut på och vad det medför att lumpa.

Jonas skrev

Det är ju helt urlöjligt. Försvaret betalas av skatter, soldaterna får skattepengar i betalning. Jag har rätt att få veta vad mina skattepengar används till! Jag har rätt att få se hur försvaret förvaltar mina skattekronor. Alla bilder av nakna soldater måste vara allmän handling. Alla handlingar upprättad ei offentlig verksamhet är allmänna handlingar, utom om de är hemligstämplade. Och bilder på nakna soldater uppfyller inte skälen för hemligstämpling.

PMB skrev

So, they will proceed to sue the newspapers or TV if they reprint/play the footage? Hillarious.

Anonym skrev

Känns som en hänvisning till att de nakna soldaternas personliga integritet skulle kränkas allvarligt om hela bandet släpptes, vore mer relevant. Åtminstone moraliskt, kanske inte juridiskt.

Björn Felten skrev

Konstverks värde bestäms sällan utifrån dess egentliga, konstnärliga värde. Andy Warhols berömda soppburk till exempel gick ju för en väldig massa miljoner nyligen.

I det här fallet är just det välkända foto, som intendenterna förefaller att hålla upp på Expressens bild, berömd i många av de svenska stugorna, eftersom den vevats om och om igen i pressen, så visst finns där ett mått av berömdhet.

Frågan är väl snarast vad som skall betraktas som originalet. Det ursprungliga bandet må ha visst samlarvärde, men i dessa fildelartider kan man ju inte ens vara säker på att få originalet och inte en kopia.

Lämna kommentar