SAS passagerare får visa fingret

I våras skärptes reglerna för identitetskontroll på inrikesflygningar, som ett resultat av ett EU-beslut. Liksom vid utrikesresor ska passagerarnas identitet kontrolleras både vid bagageinlämning och vid ombordstigning.

– Det är vårt krav, så att man vet att den som checkar in bagage är samma person som går ombord, säger Lena Enstedt, inspektör på Luftfartsstyrelsen avdelning Security.

SAS blir det första svenska flygbolaget att införa en biometriskt säkerhetslösning, det vill säga avläsning av en människas unika kännetecken. I detta fall fingeravtryck.
Passageraren lämnar sitt fingeravtryck vid bagageinlämningen och sedan vid ombordstigning.

Kommentarer

Anonym skrev

Jag hoppas om/när detta införs att tillräckligt många tjorvar rejält, å då menar jag rejält. SAS kommer helt säkert att skrota hela idén när flyg börjar bli försenade pga. resenärer som vägrar foga sig i storebrorsfasonerna. Diskutera, ifrågasätt, var allmänt besvärlig, harkla upp en snorloska i läsaren osv.. Visa mycket, mycket tydligt på ett sätt som tar rejält mycket tid och skapar irritation och mycket obehaglig stämning, att ni inte accepterar det, och gå inte på frasen från de anställda kontrollanterna; -det är regler, vi bara följer dem det är vårat jobb. För tro mig, de för problemen vidare, ytterst som ett arbetsmiljöproblem, säkerhetsproblem med sena avgångar osv.. För att inte tala om rejält dålig PR. Men det kräver att folk som inte gillar det, inte är så djävla flata.

Danielz skrev

Anledningen till att de scannar fingeravtrycken är att de vill vara säkra på att samma person som checkar in bagaget går på planet senare ”Så att man inte kan lämna in en bomb å sen sticka”

Om man saknar en tumme så har man 9 fingrar till, alla funkar lika bra bara det är samma båda gångerna.

Fingeravtrycket lagras från att du checkat in bagaget tills du verifierar att du går på planet med en ny scaning.

Själv tycker jag metoden suger eftersom den är så lätt att förfalska, De borde valt antingen irisavläsning eller Infraröd avläsnning av blådådrorna i handflatan i stället.

Anonym skrev

Som bevis inom brottsbekämpning så är DNA inte särskilt säkert, eftersom kriminaltekniker kan råka få med sig DNA från en plats (t.ex. vid en husrannsakan av en misstänkt), och sedan ”smitta” en annan plats med detta, och i värsta fall knyta folk som inte varit inblandade med en brottsplats.

Att direkt sampla DNA från en människa borde dock vara en mycket säker identifikationsmetod.

ICE skrev

Jag kan ju iofs ha fel i det. anledningen skulle vara att man lämnar ÄNNU mer DNA omkring sig än vad man lämnar fingeravtryck.

Anonym skrev

Vad skulle gör DNA ännu sämre? Ett fingeravtryck kan ”samplas” från en yta och fejkas med ganska enkla medel (precis som på film;)), men DNA som identifikationsteknik borde väl ändå vara ganska säkert? (…om det nu skulle funnits teknologi som analyserade DNA lika snabbt som fingeravtryck). Även om vi sprider vårat DNA friskt omkring oss i vardagen så är det väl inte särskilt lätt att anta någon annans identitet?

ICE skrev

jag fattar inte hur de kan vara så dumma. Fingeravtryck är den näst sämsta biometriska identifikationstekniken, näst efter DNA. Det stora problemet är att man lämnar efter sig fingeravtryck överallt. på dörrhandtag,tidningar, glas, cd-skivor. om man borjar tro på fingeravtryck som identifieringsmetod så blir det barnsligt enkelt att anta någon annans identitet. Tror de att man kan stoppa ”terrorismen” på det här viset? Jag känner mig nog benägen att visa fingret åt SAS.

DanneLiten skrev

Jovisst, till en början kommer de lagra informationen temporärt, ända tills någon kommer på att man nog lanske ändå skulle behålla informationen ett tag till eftersom det kanske kan vara användbart, allt för underlätta brottsbekämpningen. Sedan kommer man på att man kanske skall samköra lite register och vips har vi accepterat ännu mer kontroll för den goda sakens skull. Jag ryser!

J@han skrev

Det finns dom som är handikappade som föddes utan armar eller har förlorar tummarna i olycka m,m. Ni fattar. Jag tycker det är löjligt att man ska använda Biometrisk fakta när PASS och ID finns redan..

Det är liksom svårt att få tumavtryck när inga tummar finns..Jag kan nästan säkert gissa att det va därför det vart valfrit..Jag tror inte
på tumavtryck är en säker ID handling det räker med att du bränder dig på en kopp kaffe eller råkar bitta dig i tumen så har det problem sen..

Desutom även om mönstret på tumen är unik och aldrig förändras så gör huden det..

Fredrik Eldh skrev

[quote]Att registrera fingeravtryck är kontroversiellt ur ett integritetsperspektiv. Datainspektionen i Sverige har ställt som krav att det ska vara frivilligt för passagerarna. Den som vill ska i stället kunna identifiera sig med vanlig legitimation. Fingeravtrycken får inte heller lagras efter att resan är avslutad.[/quote]

Anonym skrev

Artikeln hävdar att SAS kommer att kräva fingeravtryck från alla passagerare. Fingeravtrycken skall användas för smidigare identifikation vid incheckning.

Datainspektionen kräver å andra sidan att fingeravtrycken enbart får lagras tills resans slut, och att detta skall vara frivilligt.

Den enda lagändring som mämns är en lagändring i norge.

Är jag den enda som inte fattar hur detta går ihop? Om datainspektionen kräver att detta skall vara frivilligt så kan ju SAS inte kräva fingeravtryckslämning av alla. Om SAS inte får lagra data långsiktigt, så är väl inte heller identifikation möjlig, eftersom man måste jämföra fingeravtrycket som lämnas med data i en existerande databas?

tixe skrev

suck… Jag kan förstå att det kan vara bra med fingeravtryck men de måste ju förstå att det inte kommer att fungera i verkligheten så som det var tänkt och kommer att missbrukas…

Njea skrev

Om avtrycken bara lagras temporärt är det knappast något problem med det här.

Filip skrev

Det här låter ju som en ”halvbra” idé, förutsatt att vi levt i en perfekt värld där ingen kan få för sig att missbruka systemet.
Det blir säkert ett bättre flyt i köerna, men vad har jag för garanti att inte Bodström sitter och laddar hem mina fingeravtryck från SAS så fort jag har checkat in?
Det har ju tydligt visat sig att även om lagen säger en sak, så kan ministern göra en annan.
Nej tack till fingeravtryck. Jag flyger själv från Kallax (Luleå) och dom får nog räkna med att det tar längre tid när det är min tur.

Fridens!

Lemma skrev

Kan inte tycka annat än att det är obehagligt. Känner mig redan idag övervakad i storbritanien p g a alla kameror som finns utplacerade [em]överallt[/em], man kan inte lämna in bagage någonstans utan att få den genomsökt, polisen har fått stadigt ökade befogenheter på bekostnad av rättsäkerheten osv. Sverige är inte där ännu men vi kommer snart vara, det är jag tyvärr övertygad om; vad som är det hemskaste är att jag är lika övertygad om att det inte kommer stanna där, är orolig för vilken värld min barn kommer växa upp i.

corselito skrev

läste att lagarna ändras till företagets fördel.. nästan omgående. ”ok”

Lämna kommentar