VIKTIGT: Rykten om kopplingar till högerextremism

Inom några timmar, kanske bara någon timme, så bryter en story i Expressen som potentiellt kan vara väldigt otrevlig för oss. Reportern jämförde det här med när Christer Ewe hade stått i moderaternas valstuga och kläckt rasistiska kommentarer inför förra valet, och Janne Josefsson fångade honom med dold kamera. Jag stod och svarade på frågorna så ärligt jag kunde, men som alltid, så sade jag så mycket att artikeln kan vara vinklad precis hur som helst.

Innan jag går vidare, så vill jag tala om att den högerextremist som söker sig till Piratpartiet har kommit helt vilse. Det står i våra stadgar att alla människor har ett lika värde, och med det är den debatten avslutad.

Om någon fäller rasistiska eller diskriminerande uttalanden i partiets namn, så har partiet rätt att utesluta den medlemmen. Och det kommer vi att göra. Den här organisationens ideologi och kultur är baserad på Internetkulturen: vi vet inte, och struntar i, om de vi pratar med är gamla, unga, män, kvinnor, eller vad de har för ursprung eller annat. Rätten att vara en individ är det som ligger till grund för hela vår ideologi.

I just det här fallet har det skett på IRC som nån form av socialt fyllesnack, och inte officiellt i partiets namn. Det gör att det inte går att lasta någon speciell person för att ha gått emot partiet i det här läget. Däremot är det fortfarande så, att när någon som är eller har varit aktiv i partiet säger något, så får det automatiskt betydelse. Reportern förstod mycket väl hur IRC fungerade — det som hon tyckte var anmärkningsvärt var att personer nära partiet hade uttryckt sig så här, och inte att det sades just i en chatkanal.

Vi tar upp tre frågor – delad kultur, fri kunskap, och skyddat privatliv – och inget mer. Den som tror att Piratpartiet är en hemstad för något annat har, kort uttryckt, kommit fel.

Nu har alltså minst en person uttryckt sig extremt klantigt på ett sätt som hela världen kan se. Det kommer den här organisationen förmodligen att få betala dyrt för. Jag vill att alla ska veta att våra kärnvärden gäller. Inget annat.

Och, för i höge farao, läs min postning igen om att vi är officiella personer nu, och FÖRSTÅ att det faktiskt är så. Vi som jobbar på central nivå har mycket viktigare uppgifter framför oss än att svara på frågor om fyllesnack som går stick i stäv mot allt vi står för, och försvara partiet mot dem i rikstäckande media.

Rick

Kommentarer

Martin Gustavsson skrev

Det gäller att förstå att många journalister är villiga att gå mycket långt för att tillskansa sig berömmelse, kosing eller gunst hos olika intressenter. Allt i media måste därför läsas med stor skepsis. En bra regel är att alltid försöka föreställa sig vem som sänder och i vilket syfte.

Två fantasiexempel: (all sammanblandning med verkligheten är givetvis rent slumpmässig)

Ex.1
Rubrik: ”Piratpartiet högerextremt?” / ”Sverigedemokraterna högerextremt?”
Syfte: Marginalisera piratpartiet genom lojal journalist.
Sändare: Sosseadeln, eller kanske t.o.m. hela den etablerade partiadeln i maskopi.
Mottagare: Folk som är nyfikna på andra partier än de etablerade.
Effekt: Summan av intrycken ger resultat, inte kvalitén, inte sanningshalten.
Adelns makt: Tryggad ytterligare 4 år.

Ex2.
Rubrik: Fusksjukskrivningarna ökar.
Syfte: Sätta samman ordet ”fusk” med ”sjukskrivning” och på så vis skuldbelägga människor som belastar samhällets ekonomi.
Sändare: Socialstyrelsen eller försäkringskassan bakom betald journalist.
Mottagare: Folk som kämpar med sina sjukdomar.
Effekt: Självmord (”tråkig fadäs av det som passerat” P C Jersild – Grisjakten) och minskade sjukskrivningar.
Statens ekonomi: Förbättrad.

MVH
Martin Gustavsson
Medlem av http://www.aktivdemokrati.se och med samma åsikt som många i Piratpartiet.

Konny_Lax skrev

Det är klart att det är en smutskastningskampanj. Titta på den här länken:
http://www.jinge.se/index.php/allmnt/the-pirate-bay-och-porren.htm. Den är säkert fejkad. Inte skulle väl TPB kunna annonsera på en porrsajt, som heter Pure TNA, bara för att det finns ägarsamband mellan TPB och Pure TNA. Detta tycker i alla fall jag är lite långsökt. Men detta kommer säkert att utnyttjas i debatten enligt principen ”släng lite skit i fläkten, så stänker det”.

Richie skrev

[quote=Joey68]Men vad ni inte har klart för er är att allt hänger ihop.[/quote]
Jovisst.

[quote=Joey68]Om upphovsrätten inte finns, vem ska då skriva böckerna.[/quote]
Författarna. Du påstår alltså att ingen skulle skriva böcker om inte upphovsrätten fanns, är det korrekt uppfattat? Då borde väl ingen ha skrivit böcker INNAN upphovsrätten fanns, eller hur? William Shakespeare, är det nån du hört talas om? Upphovsrätten är alls inget krav för att man ska kunna producera och sälja böcker, film, musik eller nåt annat. Det kan vi bevisa med massvis av vetenskapliga studier: Referensbibblan. Det finns en hel hoper incitament för skapande som inte har ett dyft med ett kopieringsmonopol att göra, både ekonomiska och andra. Faktum är att upphovsrätten idag, i Sverige liksom i resten av världen, står för en mycket liten del av skaparnas faktiska inkomster – och så har det varit i många, många år så det är bevisligen inte fildelningens ’fel’. Det är inte skaparna som förlorar på att luckra upp det här monopolet, det är distributörerna och mellanhänderna.

[quote=Joey68]Det är därför det inte går att gapa i ena änden utan att se konsekvenserna i den andra.[/quote]
Ser du konsekvenserna av att ensidigt fortsätta stärka immaterialrätterna? Det gör vi.

– Rickard Olsson

Joey68 skrev

Men vad ni inte har klart för er är att allt hänger ihop. Ta t ex det här med friskolor.

En friskola har för det mesta en annan pedagogik än vanliga kommunala skolor. Idag har eleverna rätt att välja skola. I skolan har man böcker. Böcker som skyddas utav upphovsrätt och copyright. Om upphovsrätten inte finns, vem ska då skriva böckerna. Och vem vill lägga ner tid på att starta en friskola om ingen skriver undervisningsmaterielet? Det är inte många som vill jobba enbart för äran.
Att inte ta ställning i andra frågor visar bara på eran enorma okunskap hur ett samhälle fungerar.

Erat huvudsyfte är ju att datanördar inte är villiga att betala för producerat materiel. Sen kan ni tjata om att skvförsäljningen ökar pga fildelning. Bullshit! Skivförsäljningen har halverats dom senaste två åren.

I slutänden så hänger allt ihop.
Det är därför det inte går att gapa i ena änden utan att se konsekvenserna i den andra.

Fabian skrev

I principprogrammet står det klart och tydligt:
”För att kunna enas som rörelse tar vi inte ställning i andra politiska frågor som inte har samband med de principer vi här deklarerat.”

Läser man vidare på http://www2.piratpartiet.se/vagmastarstallning ser man att vi kommer stödja regeringen i de frågor som inte har med våra principer att göra.

Joey68 skrev

Jag har ställt ett stort antal frågor som rör våran vardag och sätt att leva i olika forum. Jag har bara fått svar som: ”Det är ointressant”, ”Det lägger vi oss inte i”, ”Ingen är intresserad”, ”Vem bryr sej om sånt?”.

Ta bara en sån sak som statsbudgeten. Om ni kommer in i riksdagen så blir ni så illa tvungna att ta ställning till den.
Eller hur ska det vara med privata skolor. En fråga som faktiskt berör era frågor.
Infrastrukturen? Hur ska den utveklas. Det berör era frågor också.

Man kan inte stå och gapa i ena änden utan att se konsekvenserna i den andra.

Nu vet jag att ni kommer att svara med motfrågor. Men jag vill svar!

Richie skrev

[quote=Anonym]Men det ligger väl i linje med piratpartiet. Det blir inte många svar på frågor.[/quote]
Det sägs så. I verkligheten, där de flesta av oss faktiskt både bor och arbetar, är vi betydligt öppnare än de andra partierna eller politiska ungdomsförbunden. Vilka frågor menar du att vi inte har svarat på?

– Rickard Olsson

Anonym skrev

Hur kan nån vara så dum som Rune och säga att man ska hänvisa till ett pressmeddelande?
I och med att Piratpartiet ställer upp riksdagsvalet så blir alla som representerar partiet offentliga personer. Och en offentlig person har en SKYLDIGHET att besvara frågor från media och allmänheten.
Att hänvisa till ett pressmeddelande spär bara på alla spekulationer och kommer att ge mer rubriker. ”Piratpartiet vägrar svar på frågor….”
Men det ligger väl i linje med piratpartiet. Det blir inte många svar på frågor.

Anonym skrev

jag hittar inte artikeln på expressens sida…
är jag dum? eller har de tagit bort den?

snälla lägg upp en direktlänk..

rune skrev

Om något liknande skulle hända igen så vore det väl bättre att hänvisa journalisterna till ett pressmeddelande på hemsidan istället för att svara direkt.
På så vis riskerar man ju inte att det blir vinklat, utan kan få fram exakt det man vill ha sagt istället.

sekasan skrev

Artikeln är ute nu på expressen.se. Vi får se hur stort det blir i morgon i tidningen.

Richie skrev

[quote=Anonym]Men är det inte så att har man inget riktigt partiprogram så drar sej allehanda löst folk dit. Förr eller senare så ändras stadgar och styrelse…[/quote]
Stadgarna och medlemmarna är i så fall betydligt bättre garanter för att slippa övertaganden än ett partiprogram som ju är det enklaste att ändra.
– Rickard Olsson

Anonym skrev

Men är det inte så att har man inget riktigt partiprogram så drar sej allehanda löst folk dit. Förr eller senare så ändras stadgar och styrelse…

Richie skrev

[quote=Mikael]beteendet inte bara är orepresentativt, men också inte tolereras.[/quote]
Precis. Det är en svår balansgång att gå mellan ”mata inte trollen” och ”vara öppen”, men vi försöker så gott vi kan.

Om jag får ikläda mig rollen av privatperson ett tag (alltså inte i egenskap av varken webmaster, riksdagskandidat eller nåt annat officiellt) så är min personliga åsikt att vi bör öppna våra gränser helt. Migrationsverket bör ombildas till ett Välkomstverk som tar hand om invandrare istället för att sätta dem i koncentrationsläger. Ge dem möjlighet att lära sig svenska, hjälp dem med boende och att hitta jobb som passar deras utbildning och ambitionsnivå.

Har de bemödat sig med att ta sig hit (vilket inte är så himla självklart) så är det minsta vi kan göra att välkomna dem. Vi är ju alla invandrare – för åttatusen år sedan låg det ett tjockt istäcke över stora delar av Skandinavien. Många av våra riksdagskandidater har för övrigt utländsk härstamning (hint: det funkar inte att kolla på folks namn och dra slutsatser om hudfärg) som ligger betydligt närmare i tiden än så.

Men, inget av det här har ju egentligen med Piratpartiet eller dess politik att göra.

– Rickard Olsson

Mikael skrev

Ett bra sätt att motverka effekten av dylika kommentarer är att bemöta dem *direkt* (se Richies inlägg ovan!).

På så vis visar vi att beteendet inte bara är orepresentativt, men också inte tolereras.

kenny_lex skrev

Jag tror detta är en del i en kampani, det finns ett par individer som hela tiden försöker påvisa kopplingar mellan det som de kallar ”piratrörelsen” och rasism genom att koppla ihop vissa personer till The Pirate Bay, Piratbåryn och nu även Piratpartiet. Dessa personer finns på PPs forum och även på Piratbyråns provisoriska forum där de skriver exakt samma saker fast under andra namn.

Dessa personer använder sig gärna av ryktet om att PPs medlemslista skall finnas ute och de påstår där med att de har en kopia på denna lista (som de dock inte kan visa) och att de har hittat ett flertal personer i denna lista vars åsikter de tycker är omoraliska eller rasistiska och drar sedan slutsatsen att är de med på lista så är det nått bevis för nått jätteskumt.

Att journalister sväljer dessa påståenden är lite otäckt och att man sänder ut en sådan reporter för att täcka en så viktig sak som Almedalsveckan borde ligga Expressen till svars

Jag tycker PP skall hålla i huvudet att det är smutskastning det rör sig om och sedan påpeka det orimliga i dessa utalanden för journalister och förklara det så tydligt som man skulle gjort om man talar med ett barn, inte för att se ner på journalisten utan att få fram en så tydlig förklaring som möjligt.

P.S Jag måste säga att jag tror det rör sig om smutskastning. För just nu känner jag till två personer som lägger ner otroligt stor kraft på detta var av en (eller påstår sig) har jobbat för APB.

Sebastian A skrev


mina första tankar går nu till internet syndromet
dvs ta en sunt förnuftad person. Ge denne individ, annonymitet + publik. Vad vi får är en person som kan säga vad som helst, eller snarare vräka ur sig vad som helst.

Att folk kommer säga … politiskt opassande saker… är ett faktum, PP’s informationskanaler är alltför öppna. Nog har M S MP osv folk som säger opassande saker, men de sakerna hörs/synns inte
PP vill vara öppna med info kanalerna IRC/forum osv.
Roligt nog så är piratpartiets hemsida uppbyggt som en stor community, vilket är bra, mycket bra och går helt i linje med vad piratpartiet borde stå för.
men vad säga om att kanske begränsa rättigheter till tex. bloggar.
Det roligaste jag sett av på forumet är nog att ”antipirater” dyker upp och diskuterar … vad nu det ska löna sig till förutom att vi får tid att arbeta våra argument.
Betvivlar att M medlemmar går in på S forumet och argumenterar… detta är en intressant verklighet för PP

Men ! tillbaka till det aktuella. Att dessa personer var partimedlemmar kanske inte ens är säkert… men låt oss utgå från det
vad gör vi? sparkar ut dem? Förslår att många försöker komma med en väldigt bra andledning till varför inte.
PP har nog med problem att göra sig hörda som ett seriöst parti som Inte är fylld av små tonåringar utan något bättre för sig

Vill minnas att någon S medlem för några år sedan visade sig vara porrskådis. tror han fick vara kvar i kanske en vecka eller så efter avslöjandet innan han var något S skakat av sig som en lättare förskyllning.

Richie skrev

[quote=Olof]Vad jag har hört är PP inte särskilt demokratisk i övrigt, när det gäller centralisering av makten.[/quote]
Vad man tror sig höra är inte alltid sant.

Vi medlemmar har direkt röstat fram styrelse, partiledare, stadgar, principprogram och ett flertal andra beslut. I andra partier sker såna här omröstningar genom att särskilt utsedda ombud röstar åt medlemmarna på partikongresser. Våra omröstningar sker öppet i forumet.
Deras ekonomi och bidrag mörkas. Hela vår ekonomi finns redovisad helt öppet, ner till minsta kvitto.
De ljuger om medlemssiffrorna för att få bidrag. Vi har sekundfärska medlemssiffror direkt ur medlemsregistret och har inte sökt ett öre i bidrag.
De styrs ofta av ”verkställande utskott” och andra skumma konstruktioner, vi styrs av en medlemsvald styrelse.
Deras beslutsprotokoll är hemliga, vi lägger ut våra på nätet.

Exakt hur menar du att vi skulle vara mindre demokratiska än andra partier? Vet du t.ex. vem som bestämmer i Junilistan? Tror du medlemmarna har nån insyn i den processen?

– Rickard Olsson

Daniel Flöijer skrev

Som jag förstått det så är högerextremister (eller var det rasister?) generellt sett emot delad kultur/fri kunskap. Om det stämmer bör det utesluta att Piratpartiet skulle kunna ha något med högerextremism/rasism att göra.

Olof skrev

Högerextremism är inte nödvändigtvis rasism. Vad jag har hört är PP inte särskilt demokratisk i övrigt, när det gäller centralisering av makten. Och att du själv kallar/kallat dig anarkokapitalist gör inte det med högerextremism bättre.

Anonym skrev

Håller med dej sekasan.. skulle inte förvåna mej om andra stora parti börjar skriva rasistiska bloggar här och sen ”kolla, rasister i Piratpartiet”. Som sossarna gjorde mot Reinfeldt där en skickade ett mail till nån tidning eller hur det nu var.. Hur kan man sjunka så lågt???

Sourcerer skrev

Är det sant då? Vet inte så mycket om IRC men vem som helst kan väl ansluta sig under vilket ”Alias” som helst? Det har ju funnits tidigare exempel på ”kreativ tidningsjournalistik” se Medlemslistan…
Är dock inte ett dugg förvånad för jag har väntat på att detta skall komma och varför är ju fullständigt logiskt. Vilka utmanar vi i valet? Jo den multinationella medieindustrin som omsätter miljarder och ännu mera miljarder varje år! Skulle deras organisationer och mediesupportrar verkligen acceptera att Piratpartiet kommer in i riksdagen? Att våra ideer kommer till tals i ett parlament? Att vi skulle inspirera andra länder till att ta upp kampen? Knappast!! De kommer att göra allt för att svartmåla, demonisera etc för att förhindra att Piraterna kommer in i riksdagen och om de måste skapa ”nyheter, fakta och påståenden” så kommer de utan tvekan att göra detta.Det kommer bara att bli mera sådant ju närmare valet vi kommer, tyvärr.
Är dock omöjligt att försvara sig mot sådant och det tar ju massor av tid och energi från det som det igentligen skall handla om men det intresserar nog inte media…
Kanske kan man ignorera bort det eller så kanske det verkar som att Piratpartiet inte tar det så allvarligt med olika typer av extremism…
Vet inte men det blir värre och om inte annat så bör vi vara mentalt förberedda på det

Daniel Gustafsson skrev

§ 5 GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER

Organisationen ska vara –
Principorienterad: partiets styrelse skall verka för de syften vilka partiet fått mandat
från sina medborgare att representera. Ett partiprogram uppfyller ej de behov rörelsens
mångfald av intressen kräver, alltså brukar partiet ett principprogram istället.
Jämställd: genom att inte på bas av kön, hudfärg, religion eller sexuell läggning
diskriminera människans rätt till delaktighet.

Med andra ord, de som har kommit till Piratpartiet och har högerextremistiska värderingar bör söka sig någon annanstans, §5 i partiets stdagar gör detta väldigt klart!

Anonym skrev

Vad är problemet? Om detta nu hamnar i tidningen och någon skippar att rösta på piratpartiet, så kan man ju fråga sig om den personen verkligen har en röst som piratpartiet vill ha? Man vill väll ha röster från folk som är insatta och förstår vad partiet går ut på, och inte av folk som snubblat in på ett spår rent av slumpen.

Visst kan det bli ett störmoment för möjliga nykomlingar i partiet, men då får de ju läsa igenom extra noga vad partiet vill, så det är ju egentligen bara bra. Enligt mig så är all publicitet, bra publicitet. Sedan vad folk tycker ute i stugorna efter att ha läst i en artikel i någon tidning är högst ointressant.

voicu skrev

Finns det gott om jag lovar. Och jag håller med sekasan vem som helst kan söka till det här partiet och det finns alltid rötägg inom dom flesta organisationer. Se nu till i stället att ha några vakna ögon öppna. Och visa att detta inte är tillåtet.

Anonym skrev

Den här typen av smutskastning blir det nog mera av, våra motståndare vill helst att gemene man ska tänka på nazister, pedofiler, terrorister, knarkare och bortskämda snorungar när de hör ordet fildelare.
Därför är det viktigt att pränta in i folks medvetande att fildelare är samma människor som går mot röd gubbe, dvs vem som helst!

sekasan skrev

Vem som helst kan bli medlem. Vem som helst kan smutskasta ett parti på detta sätt. Jag kan bli medlem i socialdemokraterna och skriva en blogg om att invandrarna ska ut, eller annat politiskt smaskigt och se till att min blogg blir anmäld till media och vad händer då? Inte så mycket om det är sossarna, men fi eller andra småpartier, då smäller det.

Nicklas W Bjurman skrev

Japp, jag har sett det alltför många gånger på IRC och försökt att uppmana dom att inte skriva dessa provocerande uttalandena då Funebo och Cecilia ofta är på kanalen och citerar allt smaskigt som uttrycks. Synd att det kom till denna punkt.

Att sedan tidningarna tar sitt material från bloggar så som dom bloggarna är ännu otäckare. De är inte speciellt pålitliga källor av erfarenhet och har ofta mycket annorlunda sympatier än vad som är politiskt korrekta.

un1corn skrev

Tråkigt, hoppas att det inte får allt för stora följder bara. Vore så väldans onödigt.

Lämna kommentar