RIAA förlorar mot ihärdig amerikansk mamma

Deborah Foster anklagades av RIAA (Recording Association of America)i november 2004 för att ha brutit upphovsrätten och i juli 2005 lade man till dottern Amanda till stämningen. Intresseorganisationen menade på att internetabonnemanget, för vilket Debbie Foster stod för, hade använts illegal fildelning av ett antal nedladdade låtar.

RIAA erbjöd en förlikelse för 5 000 dollar, det vill saga närmare 35 000 kronor, men Foster vägrade och tog det hela till domstol. Hon krävde att RIAA visade detaljerad information rörande de låtar hon anklagades för att ha spridit. Bland annat efterfrågades datumen då de laddats ned och exakt vilka filer det rörde sig om. Då organisationen inte kunde förse rätten med denna information drog de tillbaka stämningen. De blev dock skyldiga att bekosta Fosters juridiska ombud och acceptera att rätten utsåg Foster till vinnare i målet.

Foster är dock långt ifrån att vara ensam om att stå upp mot RIAA. Det finns ett antal i USA som i skrivande stund är mitt uppe i sina rättsliga kamper mot organisationen. Det är inte heller första hindret för RIAA då organisationen gjort enorma tabbar tidigare så som att stämma pensionärer för att inte tala om redan avlidna människor.

Källa Arstechnica

Kommentarer

sekasan skrev

Företaget bakom fildelarprogrammet Kazaa har gjort upp med skivindustrin om att betala omkring 725 miljoner kronor till de fyra största skivbolagen Universal, Sony BMG, EMI och Warner Music.

Fildelandet ska också omedelbart göras om till laglig verksamhet, enligt uppgörelsen.

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=906042

Richie skrev

[quote=sam]Men.. kan riaa stämma folk i Sverige??? typ om nån tankar o delar me torrents… ?[/quote]
Tja, kan MPAA beslagta en torrenttracker?

– Rickard Olsson

sam skrev

Men.. kan riaa stämma folk i Sverige??? typ om nån tankar o delar me torrents… ?

Anonym skrev

[quote=Adam]Är detta ett politiskt parti eller en skvallerblaska för finniga tonåringar?[/quote]
Kan du tänka dig, det är lite av varje, faktiskt. Är inte det tjusigt?

Adam skrev

Är detta ett politiskt parti eller en skvallerblaska för finniga tonåringar?

Naw skrev

haha! Hoppas fler gör samma sak. Gör tillräckligt många samma sak så kommer kanske RIAA dra ner på sin piratjakt. Rättegångskostnader är inte billiga.

Lämna kommentar