SR Ekot fortsätter granska Bodström

I exempelvis ”Polisens möjligheter att övervaka hemdatorer kan utvidgas” noteras tydligt kontrasten mellan ’motiveringen':

”Utredningen om elektronisk övervakning” presenteras av justitieminister Thomas Bodström som att grova brott, som mord, människohandel och våldtäkter kan lösas tack vare avlyssning.

och faktiska konsekvenserna

Men det som Bodström inte säger är att utredaren är den förra Säpo-chefen Anders Eriksson och att den i praktiken innebär att polisen kan få bryta sig in hemma hos ungdomar och installera hemliga övervakningsdoser i deras datorer. … Och då inte bara om personen är misstänkt utan även om man kan tro att personen kan komma att bli misstänkt.

Post och telestyrelsen, bland flera andra instanser, är mycket kritisk till att utredningen saknar balans mellan polisarbetets intressen och individers personliga integritet, speciellt när personuppgifter kan komma att registreras utan att någon brottsmisstanke ens finns.

Förra artikeln i serien ”Tuffare tag under Bodströms tid trots att brottsligheten inte ökar” (26 juli) tog upp det faktum att under Bodströms tid som justitieminister har många lagar skärpts, nya tvångsmedel introducerats, individens frihet inskränkts, och hårdare straff införts. Detta trots att det inte finns några belägg för att hårdare tag minskar antalet brott.

Ekot har även en Sammanställning av Bodströms propositioner

Kommentarer

cnab skrev

För att vår svenska demokrati ska vara frisk krävs balans mellan statsmakterna. Vi har fyra statsmakter i Sverige – den lagstiftande (= Riksdagen), den verkställande (= Regeringen och alla dess myndigheter, kommuner och landsting), den dömande (= domstolarna för brottmål och för administreativa mål) och slutligen den granskande statsmakten (= våra fria massmedier) Alla dessa fyra statsmakter strävar ganska naturligt efter att öka sin makt på de övriga tre statsmaketerna bekostnad.

Det tycks mig som om den gemensamma strategin från alla fyra statsmakter för att skaffa mer makt åt sig själva, är att mer och mer negligera de i FN’s konvention och Europarådets konvention om de mänskliga fri-och rättigheterna – även inskrivna i vår svenska grundlag: Rätten till privatliv, rätten till infomationsfrihet, rätten till yttrandefrihet, rätten till förenings- och demonstrationsfrihet och rätten till meddelarfrihet.

Meddelarfrihet är rätten att utan risk för efterföljd anonymt kunna berätta för en journalist att något skumt är på gång. Bodström & Co vill ta bort denna rättighet. Och när det händer genom de olika avlyssningsmodeller man tänker sig är det definitivt godnatt med den seriösa journalistiken och därmed med hela den fjärde statsmakten! Har ni inte fattat det på landets redaktioner???? Hoppas att det blir fart på Journalistförbundet i deras mest allvarliga kamp någonsin när Sverige öppnar igen efter semestrarna.

bore skrev

Vore intressant att veta vad JO kommer fram till nu bara.
Eller om det händer något på den fronten överhuvudtaget…

Anonym skrev

T.Bodström den mannen tycker jag har gått överstyr o blivit sammhällets
fiende fast på bevakningssidan. Det här är det värsta ( Innebär att
polisen i stort sett kan bryta sig in o montera övervakningsutrustning
i ungdommars datorer ) det kommer sluta med att datormarknaden dör
eller nått och internet levrantörerna mister sin inkommster inom ett
par år.

jeffpod skrev

SR är ju en av de bästa nyhetskällorna i Sverige. Jag kunde inte hitta info om detta hos någon av de större tidningarna (iaf inte på deras förstasida).

Axx0 skrev

Äntligen blir jag glad att vi faktiskt har SVT och SR, som jag för övrigt (nästan) aldrig använder.

Lämna kommentar