Svenska piratpartiet lanserades den 1 januari 2006 på en webbsida på Internet. Valmyndigheten registrerade partiet den 15 februari för deltagande i riksdagsvalet 2006. Medlemsantalet har därefter växt i rekordfart.
Idag uppgår medlemsantalet till drygt 7600. Det är fler än Miljöpartiets närmare 7300. Partiet fick ett större medlemstillskott i samband med polisrazzian mot Piratbyrån och the Pirate Bay, men nya medlemmar och avdelningar har tillkommit och tillkommer löpande.
- Utvecklingen är fantastisk. Engagemanget makalöst. Så många som lägger ner så mycket tid ideellt på att sprida våra idéer. Jag tror därför att opinionsinstituten missar våra väljargrupper. Många yngre kommunicerar på andra sätt, till exempel mobiltelefon framför fast telefoni, kommenterar Rickard Falkvinge, partiledare för Piratpartiet.
Under juli lanserade det svenska piratpartiet också ett internationellt nätverk för piratpartier i olika länder: ”Pirate Party (PP) International Net”. Idag finns Piratpartiet i 12 länder: Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna, Polen, Ryssland, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland, USA och Österrike.
- Det internationella engagemanget visar att det finns brett stöd för Piratpartiets idéer och värderingar. Intresset visar också att den traditionella partipolitiken har problem i fler länder än Sverige. Nya gränslösa politiska nätverk tilltalar allt fler, i synnerhet yngre personer, kommenterar Marie Andersson, internationell samordnare för Piratpartiet.
Om Piratpartiet:
Piratpartiet är det största partiet utanför riksdagen. Partiet grundades den 1 januari i år och står för ett öppet informationssamhälle: delad kultur, fri kunskap och skyddat privatliv. Man tar inte ställning i fördelningspolitik eller andra klassiska höger-vänsterfrågor.
Kommentarer
Inga kommentarer.