Volontärer sökes till att lägga ut valsedlar

Även om valdagen är den 17 september, 37 dagar bort, så börjar förtidsröstningen snart. Den som hette poströstning tidigare. Den börjar om nitton dagar. Ungefär en tredjedel av väljarna röstar i förtid, så från den 30 augusti måste våra valsedlar finnas ute i röstningslokalerna.

Just nu har vi ungefär 35% av de ca 1500 lokalerna bemannade.

Uppgiften att bemanna en förtidsröstningslokal innebär följande:

  1. Att hämta valsedlar avsedda för lokalen innan lokalens första öppna dag från kommunledare eller motsvarande.
  2. Att vara där innan lokalen öppnar första dagen och lägga ut 50-100 valsedlar.
  3. Att fylla på högen med våra valsedlar ungefär varannan dag under öppettiden.

Mao, något de flesta kan göra på väg från och till jobbet/skolan.

All hjälp är uppskattad – gå till vår sida för volontärbokning och se om det finns någon lokal nära dig, som du kan tänka dig att lägga ut valsedlar i? Du måste inte vara medlem i partiet för att hjälpa till med detta.

Kommentarer

Jeanette skrev

Har satt upp mig som distributör för ett antal lokaler på valdagen, jag upplever dock att jag saknar information om lokalernas tillgänglighet för att kunna lägga ut valsedlarna innan själva öppentiden( kl. 8), det är ju rätt omöjligt att vara på fler ställen samma tid om man ev.ej kan komma in i lokalerna innan öppningstiden , som man ju inte riktigt hittar information om.

Anonym skrev

Ännu mer intressant är att fråga sig varför man inte blir kontaktad när man anmält sig. Det var väl nån vecka sen nu och sen stod det länge att 1 person anmält intresse (vilket skulle vara jag då). Nu står det att det är klart med en ansvarig. Får ju verkligen hoppas att det då är någon annan som faktiskt BLIVIT kontaktad, så inte lokalerna står tomma! Även i så fall så är det jävligt dåligt skött att inte ALLRA MINST säga ”tack, men vi har en annan – vill du hjälpa honom/henne?” Man blir ju inte nåt värre sugen på att ställa upp igen om man inte ens får respons.

Hur svårt kan det vara?

Anonym skrev

Men varför har inte fler anmält sig?

Det behövs i princip ”optimalt” 5 personer per ställe och vi har 8000 __betalande medlemmar__+? I värsta fall en distributör som iaf lägger ut valsedlar på ett gäng ställen.
DU MÅSTE INTE vara medlem i partiet för att rösta på det eller för att vara volontär. Det här är tom viktigare än att vara medlem.

NEJ, det finns ingen annan som kan göra det. DU måste göra det. Det finns ingen annan. Om du inte står upp och jobbar LITE för det du tror på…

Du måste engagera dig om du tror på vad PP står för.

V, A et L

Björn skrev

Jag har jobbat som valförrättare sen början på 90-talet, nog kollas det upp så att allt går rätt till där valsedlarna ligger alltid…

Det är, precis som du säger, inte ovanligt att valsedlar läggs över andras högar, men det är något som rättas till relativt omgående.

Mvh
Björn

Kenneth E skrev

Jag har tagit ett område att lägga ut valsedlar på. Mest för att det vore hemskt tråkigt att bara kunna bemanna en liten del och på så vis ev. bli av med en hel del röster. Kom igen nu, tillsammans är vi starka. Ta tag i det och hjälp till. :)

Anonym skrev

De skickar ut ett röstkort där det står vilken lokal du ska rösta i. Kan du inte rösta i den lokalen på den dagen så får du förtidsrösta eller poströsta.

Tor Skude skrev

Om något sådant händer en av våra funktionärer så gäller det att i första hand vara ihärdig, och i andra hand ringa polisen på 114 14. Valfusk är ett grovt brott och absolut ingenting vi ska tolerera.

Anders Andersson skrev

Sidan för volontärbokning gäller just nu lokalerna för förtidsröstning, alltså den röstning som påbörjas den 30 augusti, och där kan man se aktuell status för varje sådan lokal – ej bokad, volontär anmäld men ej bekräftad, eller bokning klar. De sistnämnda bör således vara säkra ställen att hitta valsedlar på, och dit kan man gå för att hämta valsedlar även om man tänker rösta i vallokalen på valdagen.

Ett motsvarande bokningssystem för valdagens vallokaler (det rör sig om flera tusen, fler än förtidsröstningslokalerna) är enligt uppgift under utarbetning, men det är angeläget att just nu fokusera på förtidsröstningen. När vallokalerna också kan bokas, i god tid före den 17 september, så lär det synas även i det systemet vilka lokaler som redan är täckta, och vilka som inte är det, men jag har själv ingen insyn i det arbete som pågår.

Anonym skrev

Ja de finns vid alla ställen där man röstar. Se bara till att det inte står någonting på valsedlarna så som ett annat parti. Det finns nämligen tryckta blanka valsedlar med endast partinamn också.

Emil skrev

och gula valsedlar ska finnas i alla vallokaler då eller? Har aldrig röstat förut, och blir lite krångligt nu när jag flyttar alldeles innan valet, ingen aning om i vilken lokal jag ska rösta…

Anonym skrev

Kan någon peka ut exakt var på hemsidan man kan hitta information om vem man kan kontakta för att få veta om en viss vallokal kommer ha valsedlar?

Den som säger ”medlemsservice” får en virtuellt skott i nacken.

Rickard Falkvinge skrev

Om du menar den gamla poströstningen som gjordes på ett postkontor, så är det precis det som det här inlägget handlar om – att vi letar efter volontärer som kan hjälpa till att LÄGGA UT sådana valsedlar. Det sker inte längre på posten, utan på blandade ställen som kommunen har avtal med.

Om du menar röstning per BREV, så är det knepigare. Om du vill, så kan vi skicka valsedlar till dig. Skicka ett mail till info@piratpartiet.se.

Men du kan alltid ta en blank gul valsedel (gul för val till riksdagen) och skriva PIRATPARTIET för hand på den.

Rickard Falkvinge skrev

Till att börja med är det bara förtidsröstningslokalerna som finns med här.

Men framför allt så ändrar Valmyndigheten listan hela tiden, och vi kämpar för att hänga med…

gunvald skrev

Hur kommer det sig att inte alla vallokaler finns med på listan? Tex så finns det en i Annegerg i Kungsbackas kommun som inte finns med?

Björn Felten skrev

[quote=Mattias]Ni borde fixa en valsedel man kan skriva ut hemma och klippa till.
[/quote]
Förutom att hemmagjorda valsedlar är ogiltiga, så är det dessutom dålig ekonomi. Våra förtryckta valsedlar kostar 3 öre styck, och är dessutom redan betalda. Det är alltså mycket bättre, av flera anledningar, att leta reda på någon som har valsedlar att dela ut. Ditt lokala forum är förmodligen bästa stället att leta. Om du inte har möjlighet att själv hämta valsedlar, så kan du få dem per post.

Valsedlarna väger ungefär 1,25g per styck, och ett kuvert väger cirka 5g, så ett frimärke räcker till 10 valsedlar, två till 75 och fyra till 190 (med lite marginal till portogränserna 20, 100 och 250g).

Anonym skrev

Hallå!

Implementera en nedräkningsklocka på hemsidan nu då!

Vi kanske gör historia här, visst borde en sådan tidpunkt föräras med en ”countdown”? Festa till det lite…

Keep it free!

Anonym skrev

Hallå!

Implementera en nedräkningsklocka på hemsidan… Ni får väl festa till det lite?
Vi kanske gör historia här, visst borde en sådan tidpunkt föräras med en ”countdown”?

Keep it free!

NoName skrev

Jag skulle mer än gärna ställa upp men tyvärr drar jag till Danmark just de veckorna :S det är vad jag kallar otur… hoppas på att någon annan snäll ställer upp här i Eksjö!!

Rickard Falkvinge skrev

Du kan alltid ta en blank röstsedel avsedd för val till riksdagen (den är gultonad) och skriva PIRATPARTIET på den för hand.

Men var noga med att skriva exakt PIRATPARTIET. Inte PIRAT-PARTIET, inte PIRAT PARTIET, inte något annat än just PIRATPARTIET. Om du skriver något annat så kommer det att räknas som röster på något annat än oss.

Anonym skrev

Hur går man tillväga om man vill rösta fölr er men vet inte hur var man får tag på eran röstsedel? Måste man ha en speciell röstsedel för erat parti? har aldrig röstat förut/ brydde inte mig. Men nu kan jag inte bara stå bredvid o kolla på när bodström förstör allt.

Rickard Falkvinge skrev

Det är bara fyra tryckerier i Sverige som får trycka valsedlar. Skrivare hemma hos privatpersoner hör tyvärr inte till dem…

Annars vore det en given lösning.

Jag har hört samma sak.. skrev

Jag har hört samma sak om sabbning att det hänt. Inte av en utan av fler och det borde man göra nåt åt. Det är ju ändå i ett demokrati land man bor i och sånt borde inte förekomma tycker man. Nåja vi borde informera väljarna att det går lika bra att skriva Piratpartiet på en blank valsedel om det inte finns valsedlar på plats där man bor..

Så allt är inte hopplöst om nåra dumma skojare försöker leka diktatur och förstöra..

Anonym skrev

Vanligtvis så bryr valfunktionärerna inte om att det sabbas för någon part. Ibland är det till och med funktionärerna som försöker sabba för någon part genom att köra iväg personen som vill lägga ut valsedlar för något icke etabliserat parti. Förhoppningsvis är detta mer ovanligt men jag har varit med om valfusk på många olika sätt under tiden vi drev komunalpolitisk parti.

Anonym skrev

Jag har röstat många gånger i vallokal det första man möter är partiernas valsedlar som ligger i olika fack eller högar på ett bord som man själv plockar ur. Sedan får man tre kuvert till valsedlarna av en valfunktionär och så vidare.

Det jag funderar över är om det finns någon ansvarig valfunktionär som håller koll på valsedlarna på valstället så att ingen sabbar genom att lägga över andras sedlar eller att man tar med sig onödigt många av t.ex Piratparties för att sabba.

Vi borde nog få klarhet i vika lagar å bestämmelser som gäller i vallokalen inte minst för oss valarbetare.

Lämna kommentar