PRESSMEDDELANDE: Piratpartiet baktalas av Sören Holmberg

- Det här är fullständigt ogrundade beskyllningar. Genom att sitta med i teve-sofforna under flera decennier har Sören Holmberg skaffat sig en ställning där många betraktar honom som något av en auktoritet på svenska val. Det är tråkigt att han utnyttjar den ställningen till att sprida ogrundade anklagelser mot demokratiska partier mitt under en valrörelse, säger Rickard Falkvinge.

Piratpartiet har i skrivande stund 8524 betalande medlemmar, och är därmed större än både Miljöpartiet och vart och ett av de borgerliga ungdomsförbunden. Alla partiers medlemssiffror är ”enligt egen uppgift” då ju medlemsregistren är hemliga.

Till skillnad från de andra partierna har dock Piratpartiet ett centralt medlemsregister som uppdateras automatiskt i realtid. Den för stunden aktuella medlemssiffran redovisas på partiets hemsida. Där finns också detaljerad statistik som visar medlemsantalet över tiden, fördelningen på kön och ålder, och den geografiska spridningen. Det här öppnar för statistisk analys som skulle kunna avslöja eventuella konstigheter som skulle tyda på fusk.

– Om Sören Holmberg har gjort någon sådan statistisk analys till grund för sina anklagelser ber vi honom redovisa den analysen. Om inte förväntar vi oss en offentlig ursäkt omedelbart, säger Rickard Falkvinge.

– En valforskares uppgift borde rimligen vara att studera de demokratiska valen, inte att försöka störa dem genom att sprida desinformation och ogrundade anklagelser. Det gäller i synnerhet en person i Sören Holmbergs ställning.

Referenser
Artikeln ”Fildelarna politiskt faktum i valet” i Ny Teknik:
http://www.nyteknik.se/art/46826

Piratpartiets medlemsstatistik:
http://www2.piratpartiet.se/partiet/medlemsstatistik

Om Piratpartiet:

Piratpartiet är det största partiet utanför riksdagen. Partiet grundades den 1 januari i år och står för ett öppet informationssamhälle: delad kultur, fri kunskap och skyddat privatliv. Man tar inte ställning i fördelningspolitik eller andra klassiska höger-vänsterfrågor.

Kommentarer

Sigge i Dungen 2 skrev

Hej Rickard.
Kan man citera de siffror du presenterar i inlägget?
Tänkte tipsa SVT/AB etc. om partiets framgångar,även skälla lite för deras dåliga bevakning av oss(blev medlem ida).

emma skrev

[quote=Krypton]Om man vill få mandat i riksdagen i den kommande valet behöver man alltså mellan 220.000 och 240.000 röster eller hur? Största skillnaden blir nog att mp och v får mycket mer uppmärksamhet än piratpartiet som kan göra att antalet som röstar för pp blir kanske bara två till fem gånger så stort som antalet medlemmar. Alltså 20.000 till 50.000 ungefär. Visst tar det tid att växa men lite information i brevlådan skulle inte ha skadat.[/quote]
Ja, jösses ja! Alla som volonterar att sprida information är ytterst välkomna – vi har uppenbarligen inte den sortens pengar och måste förlita oss på oss själva för att se till att så mycket information om partiet som möjligt når så många som möjligt. Om du är intresserad av att hjälpa till med detta, ta kontakt med den person som är lead för din kommun. All hjälp uppskattas enormt! :)

[quote=Krypton]Nu till saken. Det finns säkert några potentiella väljare som brinner för frågan om personlig integritet eller upphovsrätt och har ingen tillgång till internet eller kanske inte hittar till piratpartiets webbsida. Utan en marknadsföringskampanj genom traditionell media går ni miste om deras röster. Några förslag till hur vi kan få piratpartiet på SVT? :)[/quote]
Vi försöker så mycket vi kan, men har inte lyckats! Här gäller samma sak som ovan, de som kan hjälpa till med detta på något vis, idéer eller på annat vis, är extremt välkomna att delta på forum, kontakta leads för sina kommuner och dra i projekt som hjälper till att få ut vårt budskap.

emma skrev

[quote=Krypton]Granskar man åldern och medborgarskap på dem som skickar in via SMS? Är det bara de som får rösta i riksdagsvalet som man räknar på piratpartiets hemsida dvs över 18 år och Svensk medborgare? På statistiksidan räknar ni även de som är födda efter 1988 och dem kan inte rösta i det här valet förstås. Vissa av dem kommer även inte kunna rösta i valet 2010 heller.[/quote]
Hur menar du granskar? Vad exakt förväntar du dig att vi ska göra för slags granskning? Hur redovisar de etablerade partierna sina medlemstal? Var finns statistiken för dessa? Varför ifrågasätts våra medlemmar?

En person som registrerat sig FÅR ett sms som man besvarar, för övrigt, inte tvärtom.

Ja – samtliga medlemmar redovisas i medlemsstatistiken, nedbrytbart regionalt för hela Sverige. Ja – en del medlemmar får inte rösta ännu som tydligt redovisas. Samtliga ÄR medlemmar, inga vidlyftiga påhitt för att boosta siffrorna. Allt syns tydligt i statistiken.

Krypton skrev

Granskar man åldern och medborgarskap på dem som skickar in via SMS? Är det bara de som får rösta i riksdagsvalet som man räknar på piratpartiets hemsida dvs över 18 år och Svensk medborgare? På statistiksidan räknar ni även de som är födda efter 1988 och dem kan inte rösta i det här valet förstås. Vissa av dem kommer även inte kunna rösta i valet 2010 heller.

Krypton skrev

Om man vill få mandat i riksdagen i den kommande valet behöver man alltså mellan 220.000 och 240.000 röster eller hur? Största skillnaden blir nog att mp och v får mycket mer uppmärksamhet än piratpartiet som kan göra att antalet som röstar för pp blir kanske bara två till fem gånger så stort som antalet medlemmar. Alltså 20.000 till 50.000 ungefär. Visst tar det tid att växa men lite information i brevlådan skulle inte ha skadat.

På tal om bra marknadsföring är jag faktiskt ganska övertygad om att Sverigedemokraterna kommer att få ungefär 30.000 nya väljare just pga deras fina broschyrer. Speciellt bland dem som är inte så insatta i politik och känner inte till partiets historia. Jag skulle nog slå vad om att vissa av dem som kommer att rösta för partiet är färgade och har inte hört hur partiets gamla partiledarna har uttryckt sig om just denna frågan.

Nu till saken. Det finns säkert några potentiella väljare som brinner för frågan om personlig integritet eller upphovsrätt och har ingen tillgång till internet eller kanske inte hittar till piratpartiets webbsida. Utan en marknadsföringskampanj genom traditionell media går ni miste om deras röster. Några förslag till hur vi kan få piratpartiet på SVT? :)

Anonym skrev

Din egendom? (Hör du själv sandlådenivån?)

Varför ska DU ha rätt att BESTÄMMA över vad ANDRA gör med verket den dag du bestämmer dig för att låta verket lämna din privata sfär?

pp är väldigt snälla som vill låta dig ha kvar den rätten – själv tycker jag du borde bli av med den direkt.

manimani skrev

Det här gäller i ännu högre grad de äldre partierna, där det finns fler ”slentrianmedlemmar”: typ bönder som varit med i centerpartiet i alla år (kollektivanslutna via LRF, Lantmännens riksförbund, tror jag eventuellt?) men som röstat på t.ex. (kd) de senaste valen.

Jan Lindgren skrev

[quote=Anonym fegis]Medhåll. Men av det som stått i tidningarna kan vi helt enkelt inte avgöra vilken del av detta Sören misstror. Det kan vara så att han tror att Piratpartiet ljuger, men det kan också vara så att han inte tror på medlemmarnas glöd i sina medlemskap.[/quote]

Men glöden i deras medlemsskap borde inte spela nån roll. När vi ser exempelvis Miljöpartiets siffror så utgår vi (kanske inte alla, men nästan… eller jag gör det i alla fall :D) att alla faktiskt INTE är aktiva utan att många är just stödmedlemmar och att de som är aktiva är det i olika grad. Det är nåt jag förväntar mig från alla partier. Att då skilja ut oss och misstro våra medlemmars glöd när det inte sker med de andra partiernas… det stör mig och är nåt jag anser att han inte borde hålla på med. Just den här särbehandlingen som vi (och andra partier utanför riksdagen) råkar ut för. Det här är ju inte det enda exemplet…

emma skrev

[quote=Daniel P]Intressant. Ni snackar om fri- och rättigheter :D. Jag skrattar arslet av mig. Har ni funderat på upphovsmäns fri- och rättigheter nånting?

Ni kallar DET demokrati.

Hur billigt man än kan bli medlem i ert parti tänker jag ALDRIG lägga min röst på er.
Oavsett om jag tänker fortsätta att lägga ut min egen musik och konst gratis på nätet (som jag alltid hart gjort) så tänker och vill jag aldrig NÅNSIN släppa mina rättigheter att själv bestämma vad som händer med mina egendomar.

Lycka till den 17:e september.

/Daniel[/quote]

Det finns information att läsa, inte minst i vårt Valmanifest angående var vi ställer oss i upphovsrättsfrågorna. Det finns också saker att läsa om i vårt principprogram.

Helt kort: vi vill inte ta bort din bestämmanderätt över dina alster. Om du är intresserad av att veta mer, läs länkarna ovan, om du bara vill ha rätt i din åsikt om oss kan jag inte hjälpa dig, men du behöver säkert ingen hjälp med det! ;) Saker och ting är lite mer nyanserade än att vi som grupp skulle ha en agenda bestående av att köra över kulturarbetare. Vi gillar kreatörer, vi älskar kreatörer till och med. Men man får känslan av att den heta lågan inte är besvarad, pga av missförstånd om vad vi står för!

Läs gärna på lite mer om oss – delta gärna i diskussionerna på forumet (där finns för övrigt mycket att läsa också)!

Slutligen: Tycker det är kanon att du delar med dig av dina alster, önskar att fler vore så framåt som du!

Anonym fegis skrev

[quote=Daniel P]
Intressant. Ni snackar om fri- och rättigheter :D. Jag skrattar arslet av mig. Har ni funderat på upphovsmäns fri- och rättigheter nånting?
[/quote]

Men se, dem ska man inte heller trampa på! Det handlar inte om att stjäla din musik och ta levebrödet ifrån dig, även om det lätt kan se så ut när de saftiga bitarna av partiets frågor tuggas på.

[quote=Daniel P]
Oavsett om jag tänker fortsätta att lägga ut min egen musik och konst gratis på nätet (som jag alltid hart gjort) så tänker och vill jag aldrig NÅNSIN släppa mina rättigheter att själv bestämma vad som händer med mina egendomar.
[/quote]

Och piraterna säger sig inte vara ute efter att hindra dig från att göra det heller.

Nå, någon som faktiskt är aktiv partist kan säkert utveckla saken mer.

emma skrev

[quote=Anonym fegis]Själv är jag, kan tilläggas, inte medlem. Jag är bara en fascinerad åskådare som storögt ser ett fängslande skådespel uppföras i verkliga livet, och jag vet vart min röst kommer att gå.
[/quote]

Visst är det häftigt! Alla kan vara med, på gott och ont säkert. Och vi välkomnar naturligtvis din röst i valet! :D

Daniel P skrev

[quote=Anonym fegis][quote=Anonym]Måste man BETALA för att vara med i Piratpartiet? :O[/quote]

Okej, det sades med en skämtsam ton, men:

Piratpartiets strävan är, som sagts förr, inte att allt ska bli gratis, utan att våra personliga fri- och rättigheter inte trampas ned av politiska och ekonomiska intressen. Medlemsavgifter och filmpriser står inte i skottlinjen.

Du är fri att gå med i partiet, men det är inte gratis. Fri och gratis är olika saker.

Men billigt är det! :)
[/quote]
Intressant. Ni snackar om fri- och rättigheter :D. Jag skrattar arslet av mig. Har ni funderat på upphovsmäns fri- och rättigheter nånting?

Ni kallar DET demokrati.

Hur billigt man än kan bli medlem i ert parti tänker jag ALDRIG lägga min röst på er.
Oavsett om jag tänker fortsätta att lägga ut min egen musik och konst gratis på nätet (som jag alltid hart gjort) så tänker och vill jag aldrig NÅNSIN släppa mina rättigheter att själv bestämma vad som händer med mina egendomar.

Lycka till den 17:e september.

/Daniel

Anonym fegis skrev

[quote=emma]
Ja, med all säkerhet var det många som gick med under TPB av känslomässiga skäl, ilska inte minst.
[/quote]
[quote=emma]
vi alla är människor finns det säkert en och annan som kanske inte är engagerad eller ens tänker rösta.
[/quote]

Right-o. Min personliga gissning är att det är detta Sören menar; att han tror att det finns medlemmar som flockmentalitetsregistrerat sig som medlemmar, utan att ha någon egentlig kunskap i ämnet eller någon uppriktig intention att faktiskt rösta pirat när den dagen kommer.

[quote=emma]
Men det innebär inte att vi ljuger om medlemstalet.
[/quote]

Det vore nog svårt, med den öppna och direkta redovisning av antalet som partiet har. Just denna öppna och direkta redovisning kan dock vara en del av grunden till Sörens uttalande: ”Arr, hallå, de får ju miljarrders nya medlemmar i timmen! De måste vara bra, så jag går också med!”.

Jag gissar bara här, och försöker se uttalandet från alldeles för många håll samtidigt. Det är inte säkert att Sören dissar Piratpartiet i sitt uttalande. Det kan vara så att han misstror medlemmarnas intentioner.

[quote=emma]Uppblåsta siffror är samma sak som icke-existerande medlemmar, och det är just de orden som använts.[/quote]

Just de orden användes, ”uppblåsta siffror”. Och det är mycket möjligt att ”uppblåsta siffror” är exakt samma sak som ”icke-existerande medlemmar”. Men vem är det som blåst upp siffrorna? Piratpartiet? Media? (Det var faktiskt en hel del skriverier om TPB-räden.) Medlemmarna? Medlemmar som inte har någon uppriktig avsikt att stödja partiets politik är inte mer än siffror, uppblåsta sådana. Dessa medlemmar kan i praktiken ses som, just det, ”icke-existerande medlemmar”, eftersom de inte tillför mer än en svullen yta. De medlemmar som räknas är de som är beredda att aktivt verka för partiet. Kanske Sören tror att de är mycket få?

[quote=emma]Att påstå att vi ljuger är väsenskilt från att misstro den generelle medlemmens intentioner i piratpartiet.[/quote]

Medhåll. Men av det som stått i tidningarna kan vi helt enkelt inte avgöra vilken del av detta Sören misstror. Det kan vara så att han tror att Piratpartiet ljuger, men det kan också vara så att han inte tror på medlemmarnas glöd i sina medlemskap.

Man kan stöta och blöta detta i evighet, men hela sanningen vet bara Sören.

Själv är jag, kan tilläggas, inte medlem. Jag är bara en fascinerad åskådare som storögt ser ett fängslande skådespel uppföras i verkliga livet, och jag vet vart min röst kommer att gå.

Anonym fegis skrev

[quote=Anonym]Måste man BETALA för att vara med i Piratpartiet? :O[/quote]

Okej, det sades med en skämtsam ton, men:

Piratpartiets strävan är, som sagts förr, inte att allt ska bli gratis, utan att våra personliga fri- och rättigheter inte trampas ned av politiska och ekonomiska intressen. Medlemsavgifter och filmpriser står inte i skottlinjen.

Du är fri att gå med i partiet, men det är inte gratis. Fri och gratis är olika saker.

Men billigt är det! :)

Nicklas W Bjurman skrev

Om man vill personrösta kan man dock inte göra det på annat än de officiella valsedlarna. Därför kanske dom väntade…

James skrev

[quote=Gert]Jag röstade för två veckor sedan, och hade inte tillgång till Piratpartiets valsedel, så jag använde den bifogade blanka röstsedeln. En tanke för dom som inte vill vänta i två timmar. ;o)[/quote]

2 veckor sedan? :) började inte förtidsröstningen för 2 dagar sedan? hehe

Gert skrev

Jag röstade för två veckor sedan, och hade inte tillgång till Piratpartiets valsedel, så jag använde den bifogade blanka röstsedeln. En tanke för dom som inte vill vänta i två timmar. ;o)

Richie skrev

[quote=Anonym]Är det någon som vet om PP kommer att komma över 4%-gränsen?[/quote]
Nä. Men lite statistik: Tillväxten är just nu 34,4 medlemmar per dag, med en acceleration på 6% de senaste två veckorna. Med 16 dagar till valet ger det ett projicerat medlemsantal på 9185, motsvarande 5,2-5,9 procent. (Baserat på antalet väljare per medlem i förra riksdagsvalet för mp, fp och v, och antalet totalt giltiga röster.)

Har vi samma kvot medlem/väljare som de? Det vet vi inte. Det vi vet är att våra valsedlar går åt som hejsan i röstningslokalerna. Hamnar de i kuvert eller i papperskorgen? Vi vet inte. Men vi har många exempel på folk som skällt ut oss för att vi inte hunnit lägga ut valsedlar åt dem. En person stod och väntade i över två timmar på att en valarbetare skulle komma till just den lokalen och lägga ut valsedlar. Jag tror att det tyder på ett visst engagemang.

Sen är det ju frågan om just 4%-spärren är den viktigaste. Redan vid 1% får vi de här valsedlarna betalda och valsedlar utlagda nästa val. Vid 2.5% börjar vi få partistöd och har råd med ett riktigt kansli. Alla röster räknas så inga röster är bortkastade (utom kanske de på partier som ändå kommer in i riksdagen :-).

– Rickard Olsson

Ken Rabelius skrev

Om vi får 4% får valdagen avgöra.
under tiden måste vi ”kompensera” den uppmärsamhet vi inte får i media genom att själva informera desto mer!

ge aldrig upp hoppet om 4% oavsett hur skeptiska folk omkring dig är!
utan hopp har vi ingen chans alls.

översätt istället detta tvivel till kraft att försöka motbevisa tvivlet :)

/Mvh

Ken Rabelius, Ledare för surahammars området.

Anonym skrev

Är det någon som vet om PP kommer att komma över 4%-gränsen?
De visar ju aldrig PP på nyheterna på TV.

Anonym skrev

Jag tror att de som är medlemmar blir alltmer engagerade och kunniga, beroende på att vilken sten man än lyfter på inom Upphovsrätt, Patent eller Integritet, så kilar ju ljusskygga tvestjärtar, med synnerligen tvivelaktiga agendor, omkring.

Dessutom tror jag att det finns många med mig, som inte är medlem, men som ändå insett att vi inte kan fortsätta på den inslagna vägen inom Upphovsrätt, Patent eller Integritetsområdena.

Ju mer man sätter in sig i dessa områden, ju mer inser man att det behövs förändringar. Den USA-beordrade stängningen av The Pirate Bay bidrog säkert visserligen till att många nya fick upp ögonen för vad som pågår… Men stödet ökar med ökad kunskap! Och detta tror jag är oerhört viktigt på sikt för Piratpartiet: Upphovsrätt, Patent samt Integritet har ett starkt substansvärde över tiden då dessa tre områden inte är modeflugor med ”15 min of fame” utan djupa, viktiga områden för både individer och samhälle.

Anonym skrev

Japp och ilskan har inte minskat – snarare ökat i takt med att man har öppnat ögonen.

Svamp skrev

Här snackar vi om en organisation som till hög grad klarar av valsedelsdistribution nationellt och sprider sin information utanför de etablerade media. Det är inte småpotatis. Jag tror inte det är någon väsentlig skillnad mellan registreringstillfälle och engagemang.

”De kanske t.o.m. trodde att de stöttade TPB genom att betala in dessa pengar”
Jag väljer att respektera Piratpartiets medlemmar mer än så.

emma skrev

[quote=Anonym]Jag tror jag ska sticka ut hakan här och påstå att han kan ha lite rätt… Jag tror i och för sig inte att siffrorna är överdrivna eller osanna, men jag tror att många blev förbannade när TPB stängdes och i ren ilska betalade in medlemsavgiften (eftersom det var så billigt och enkelt) utan att ha för avsikt att rösta på oss. (De kanske t.o.m. trodde att de stöttade TPB genom att betala in dessa pengar). Så även om vi naturligtvis har så många medlemmar som vi påstår så befarar jag att vi inte har så mycket stöd som det borde medföra…[/quote]

Ja, med all säkerhet var det många som gick med under TPB av känslomässiga skäl, ilska inte minst. Om huruvida det stödet minskat eller inte, är skitsvårt att utröna. Personligen har jag nästan uteslutande fått positiva signaler, men eftersom vi alla är människor finns det säkert en och annan som kanske inte är engagerad eller ens tänker rösta. Men det finns icke-medlemmar som tänker rösta på oss också.

Men det innebär inte att vi ljuger om medlemstalet. Precis så här många är medlemmar i partiet. Det är just det som är poängen. Uppblåsta siffror är samma sak som icke-existerande medlemmar, och det är just de orden som använts. Oavsett anledning till att ha gått med, så här många medlemmar har vi.

Att påstå att vi ljuger är väsenskilt från att misstro den generelle medlemmens intentioner i piratpartiet. Sen kan man diskutera varför man envisas med att inte känna någon som helst respekt för piratpartister.

http://www2.piratpartiet.se/emma/20060901

Skalman skrev

Det är juh klart som korvspad att man inte kommer som nytt parti o får över 8000 medlemmar på under 1 år.
Det förstår väl alla ”valforskare”.

Anonym skrev

Jag tror jag ska sticka ut hakan här och påstå att han kan ha lite rätt… Jag tror i och för sig inte att siffrorna är överdrivna eller osanna, men jag tror att många blev förbannade när TPB stängdes och i ren ilska betalade in medlemsavgiften (eftersom det var så billigt och enkelt) utan att ha för avsikt att rösta på oss. (De kanske t.o.m. trodde att de stöttade TPB genom att betala in dessa pengar). Så även om vi naturligtvis har så många medlemmar som vi påstår så befarar jag att vi inte har så mycket stöd som det borde medföra…

guran skrev

Osynliga partiet har ju affischer uppdelade i ett antal A4 som man skriver ut o tejpar ihop, nån borde göra nån sån större grej som endå e jävligt lätt att sätta upp och inte tar så mycket färg. Ett vanligt A4 blir så litet om man sätter upp det på en stor vägg o då e det endå ingen som ser det.

Anonym skrev

Verkar inte gå att posta länkar här men jag vill tipsa om en artikel på ”etc.se” som heter ”Stängda dörrar för nya partier”

Yossi skrev

hmm, jag är för ung för att rösta iofs. men kommer att rösta på PP i ungt val, bara för att visa min åsikt.

Trin skrev

Håller med, bra gjort. Och jäklar vad snyggt det är att se Piratpartiets valsedel bland de andra i en riktig vallokal och inte bara på nätet :-)
17 dagar kvar!

James skrev

Det har bara gått 2 dagar av 2 veckors förtidsröstande, de kan/kommer säkerligen en hel del folk någon eller flera av de övriga dagarna, sen röstar de flesta i landet på självaste valdagen.

peace!

Kenneth E skrev

”-Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk..” (c) Känd TV-kommentator.

Jag är ansvarig för en vallokal i Växjö nu under förtidsröstningen. Enligt uppgifter så skulle detta ev. vara den största lokalen i staden. Tyvärr måste jag medge att det inte varit något större drag efter PP-valsedlar där om man ser till de första dagarna. Jag är ärligt talat rätt besviken, fick höra att jag möjligtvis skulle behöva fylla på flera gånger om dagen där. Men så är alltså inte fallet, jag får verkligen hoppas att smålänningarna kommer igång med förtidsröstningen eller att de visar sig under valdagen åtminstone.

Vill också tillägga att jag aldrig varit politiskt aktiv, alltid sagt att jag aldrig kommer att ha något att göra med politik. Ändå lämnar jag valsedlar nu under förtidsröstningen. Vet inte riktigt hur det kommer sig, antar att jag borde skylla på något. Vet bara inte vad det ska vara.

Anonym skrev

Jag gillar budskapen på Brelovichs affischer starkt, men den grafiska formgivningen är obefintlig. Om du kunde bättra på dem så vore det kanon!!!

sekasan skrev

Hej!

Snygga affischer som inte förknippas med osynliga partiet är välbehövligt tror jag så om du har några timmar över är det kanon om du kunde framställa några affischer, flyers etc. Kanske kan hemsidans design vara till inspiration?

Anonym skrev

I borås var det alldeles utmärkt, där låg valsedlarna bra ihop med de andra..
Så idag gjorde man sin plikt och röstade.

Den medlem som inte röstar på piratpartiet borde skämmas.

manimani skrev

Har du kollat de som finns under http://ftp.piratpartiet.se/affischer/klart/ ?

Vissa är mer eller mindre amatörmässiga än andra, förstås. Din medhjälp som grafisk formgivare och illustratör skulle troligen uppskattas väldigt jättemycket. Logga gärna in i forumdelen
Kampanjmaterial – Affischer och flyers osv.
och diskutera vidare.

Sen har vi uppenbarligen fortfarande budgetproblem med en sån enkel sak som att få saker upptryckta: det finns fler personer som vill dela ut och klistra upp än det finns material att dela ut och sätta upp. Men vi ska väl kunna fotokopiera fram en del ändå, som vi redan gör…

Matte skrev

Har vi några valaffischer/flyers som går att ladda ned (no offence, men bildbankens prylar känns inte helt gångbara som afffischmaterial i en valkampanj), och då också gärna några som pushar mer mot PP:s kamp för ett privatliv – det verkar verkar uppröra många, och där är det lätt att vinna sympati.
Jag ger mig gärna ut och klistrar affischer på stan, om det finns något som känns vettigt att sätta upp.

Annars, om ni har idéer går det bra att maila mig, jag är illustratör och grafisk formgivare och producerar gärna material för vidare spridning.

–> kapten_svart@yahoo.com

pv2b skrev

Hej!

Samma sak hände med en vallokal jag ansvarar för! Valsedlarna utan namnlistor i en (de som tillhandahålls av Valmyndigheten) och de med namnlistor i en annan kartong (de som tillhandahålls av partierna).

Dessa kartonger stod på olika bord — en utanför och en inuti vallokalen.

Jag reagerade på detta direkt och bad de sluta upp med det där. De hänvisade mig till Valnämnden, som jag ringde, och några timmar senare stod kartongerna bredvid varandra.

Det är viktigt att vi inte accepterar sådant här, utan klagar på det. Vi har rätt, och har inget att förlora.

Jörgen, kontakta mig gärna via e-post: per.von.zweigbergk@piratpartiet.se och berätta så ska vi se om vi kan samordna något, ifall du behöver hjälp.

Här finns även före-efter-bilder.

Mvh,
Pvz

Anonym skrev

Har de valsedlar med olika namn på? Borde de i så fall inte räknas till olika partier?

Anonym skrev

jag trodde de hette Socialdemokratiska arbetarpartiet… fast det kanske var förut.

manimani skrev

Jaså, i min lokal låg de också i bokstavsordning, men det innebar att Arbetarepartiet Socialdemokraterna låg först (en funktionär förklarade detta för mig). Dom heter ju så egentligen, men vill inte veta av det förutom just när det är val så att de ska få ligga först, och för att gamla 80-åriga trogna arbetarpartiväljare ska känna igen sig och inte bli förvirrade. Dom har tillockmed lyckats skaffa sig en valsedel där ”Arbetarepartiet” står med små bokstäver, snyggt logotyp-aktigt stajlat i vänstra hörnet, och ”Socialdemokraterna” med stora bokstäver.

Och så var det uppdelat på riksdagspartier för sig och övriga för sig.

Gonte skrev

[quote=Jörgen L]Igår var jag inne på en förtidsröstningslokal och kollade så att det verkligen fanns röstsedlar och frågade valförrättaren varför våra röstsedlar låg på ett annat bord än de stora partiernas. (Där fick bara dom ligga som distribuerats av valmyndigheten.)[/quote]

Då tycker jag nog bättre om årdningen här, valförrättaren la ut samtliga valsedlar i bokstavsordning, så när jag kom fick sossarnas hög vackert flytta på sig för att ge plats…

Paranoid skrev

Många kommer säkert rata detta förslag men höj medlemsavgiften 5 kronor tänker inte så många på men 25 så är det tvåsiffrigt och då tänker man två ggr.

mvh/Para

Anonym skrev

Det är klart att det påverkar. Det finns många som tänker rösta på PP som inte är medlemmar i partiet, och många potentiella väljare som på ett eller annat sätt inte sett PP:s hemsida.

När någon känd person säger att något är skumt med PP så går säkert några på det och bestämmer sig för att rösta på något annat istället, och utan någon valkampanj utanför Internet så är det många som inte ens får veta att partiet finns, och kanske t.o.m ser det som ett oseriöst parti av den anledningen.

Tor Skude skrev

Tyvärr är det inte riktigt så enkelt. 4%-spärren är befäst i Regeringsformen, som är en grundlag. Det krävs alltså att lagändringen går igenom riksdagen två gånger, och att det däremellan har hållits ett riksdagsval.

Men på sikt är det förstås görbart.

Jörgen L skrev

Nej, vi syns inte speciellt bra om man inte hänger på nätet och besöker forum etc.

Igår var jag inne på en förtidsröstningslokal och kollade så att det verkligen fanns röstsedlar och frågade valförrättaren varför våra röstsedlar låg på ett annat bord än de stora partiernas. (Där fick bara dom ligga som distribuerats av valmyndigheten.)

Då fick jag direkt frågan från valförättaren om ifall jag var representant för partiet och var folk kunde hitta information, för folk hade frågat, och hon hade aldrig hört talas om oss innan hon såg valsedlarna.

HJÄLP TILL OCH SPRID VÅRT NAMN OCH WEBADRESS!!!

Sätt upp flygblad på anslagstavlor, skriv insändare, whatever, bara folk ha sett namnet och blivit nyfikna nog att komma hit och kolla vad vi står för.

Vallokalsansvariga, printa lite material och lägg ut ifall det finns ett bord för sånt vid förtidsröstningen. Många har aldrig hört talas om oss!

Anders Andersson skrev

[quote=Matte]Kommer det kanske till och med styra en del väljare att tro att det inte är någon poäng att rösta på Piratpartiet, för vi kommer ändå aldrig in (att det är en bortkastad röst)?[/quote]
Underhållningsindustrin har utmålat i princip hela sin kundkrets som ”pirater” i hopp om att kundkretsen skall sluta kopiera och göra sitt yttersta för att rentvå sin heder.

Resultat: ”Piraterna” gör tvärtom, de bildar parti och röstar bort underhållningsindustrin.

Riksdagspartierna varnar väljarna för att en röst på ett parti utanför riksdagen är en ”bortkastad” röst, eftersom ett sådant parti ändå inte kommer in i riksdagen, och hoppas att väljarna skall rösta på något av riksdagspartierna i stället.

Gör tvärtom; det behövs bara 1.500 namnunderskrifter för att registrera ”Bortkastade rösters parti” till riksdagsvalet 2010. Sedan får vi vågmästarställning och röstar bort småpartispärren…

Anonym skrev

Eller åtminstone om kartan kunde uppdateras veckovis. Jag älskar att glo på den där kartan.

Tveklöst finns det frågetecken kring opinionsmätningar och tveklöst kommer det ske skrällar i det här valet. Men i ärlighetens namn tror jag många får jobba på om det ska lyckas bli några 4%. Dock är min personliga åsikt att om Piratpartiet får 1% vilket är mer än väl något som borde kunna åstadkommas så kommer folk få sig en rejäl tankeställare, inte minst allehanda självgoda politruker!

Matte skrev

Påverkar det den allmäna synen på PP när det i media ofta sägs att småpartierna inte kommer ha en chans i valet, och det uppenbara faktum att Piratpartiet ofta inte omnämns som ett av de stora småpartierna som slåss om de 4 procenten? Kommer det kanske till och med styra en del väljare att tro att det inte är någon poäng att rösta på Piratpartiet, för vi kommer ändå aldrig in (att det är en bortkastad röst)?
Det är inte för inte som det känns som om det ibland finns en dold agenda i nyhetbevakningen. Syns vi inte (i de etablerade medierna) finns vi inte. Eller gör vi det ändå? Når vi ut till våra väljare genom andra kanaler (= Internet)?
Lite förvirrade funderingar så här efter kneget. Inga svar är givna förstås, men ibland undrar man vad valbevakarna pysslar med.

DanceK skrev

Spelar det nån större roll om nån förståsigpåare då och då säger att de inte tror att PP kommer med i riksdagen? Påverkar det valet nämnvärt?

Precis som att vi noga påtalar att vi skulle få bättre siffror om man genomförde undersökningar på mobilnummer än fasta telefoner, vi får väl se i valet hur det går.

[Lämnade för övrigt en bunt valsedlar i förtidsröstningen idag. Kändes riktigt bra.]

Anonym skrev

Ja, vad säger man, genom att redovisa i realtid med diagram osv. så blir man misstänkligjord. Sören Holmberg borde snarare ifrågasätta partier som inte löpande redovisar sitt exakta antal medlemmar. Sören Holmergs partiska inlägg i debatten gör att jag ifrågasätter honom som valforskare.

Jag hoppas verkligen att han är felciterad av Ny Teknik, annars borde han sysselsätta sig med något annat.

Anonym skrev

Fast problemet är ju att det är så många som lyssnar på honom pga hans position. Precis som att det är många människor som tror stenhårt på SIFO’s mätningar, och att om vi inte syns där så finns vi inte. De flesta människor lyssnar på auktoriteten och tar för givet att de har rätt.

Fråga och kritisera auktoriteten!

Statsvetare skrev

Jag har själv haft Sören som lärare i statsvetenskap. Han ger ett
sympatiskt intryck och är någorlunda god talare. Däremot reagerade jag flera gånger på vad han försökte få fram med hjälp av dessa egenskaper, så jag är inte förvånad över hans ”något” partiska uttalande. Dessutom är det sorgligt att han fortfarande inte insett att opinionsundersökningarna är missvisande i PP:s fall på grund av mobilfaktorn. Vad jag har förstått så verkar dock ej heller hans yngre lärjunge Peter Esaiasson ha hängt med i utvecklingen.

Gert skrev

Om Sören tror att medlemssiffrorna är förvridna, så får han ha den åsikten. Att fälla åsikter utan grund säger mer om honom än om Piratpartiet. Nu är det valet som gäller.

Christian Engström skrev

Japp, det var precis så det gick till. Utmärkta formuleringar var det också. :-)

Det där med kopiering är faktiskt någonting väldigt bra. Man borde nästan försöka få fram det i den allmänna debatten…

Lars skrev

Jag har aldrig varit någon vän av konspirationsteorier.
Men varför uttalar man sig inte såhär om de andra småpartierna?
Jag menar junilistan är inte speciellt långt upp i några mätningar, men de har tydligen chansen ändå.
Varför ska vi utmålas som att vi inte har någon chans? Finns det månne en viss rädsla för att vi faktiskt har en chans? ;)

Hehe, det får ge sig.

manimani skrev

Ha!

Kul att ni har snott lite formuleringar från min kommentar till Ny Tekniks artikel på webben! ;)

Fast ni borde också fått med det som andra har påpekat: att det finns c:a 250 funktionärer som har tillgång till lokala delar av registren, och som skulle kunna tjalla om det förekom fusk. Och att vår vallokalstäckning tyder på ett ganska stort antal aktiva medlemmar.

Lämna kommentar