PRESSMEDDELANDE: Piratpartiet starkare än någonsin

Piratpartiet anser sig inte längre tillhöra småpartierna:
– Vi har 40% fler medlemmar än miljöpartiet hade när de kom in i riksdagen 1994. Det är inte konstigt att vi gör ett avtryck i opinionen, kommenterar Marie Andersson, tredje namn på riksdagslistan.

– Vi är nu det största partiet utanför riksdagen både räknat i antalet medlemmar och andelen sympatisörer. Våra frågor har börjat synas, och även om fildelningsfrågan är viktig, visar folket framför allt sin ökande oro för integritetskränkande åtgärder som genomförs genom att välja att rösta på piratpartiet. De anser helt enkelt att rätten till ett privatliv är värd att kämpa för.

Under den sista veckan innan valet gör piratpartiet en kraftansträngning för att nå ut med sitt budskap till så många som möjligt. En stor mängd informationsblad har tryckts upp och spridits till partiets 30 lokalavdelningar:

– Det är mycket slit med att få ut information och valsedlar, men alla är med och hjälper till. Förhoppningsvis har vi visat att engagemang är viktigare än pengar i en valrörelse. Vi har inget partistöd och en låg medlemsavgift. Vi är i stället helt beroende av folk som vill jobba ideellt. Då gör 9000 medlemmar stor skillnad, avslutar Marie Andersson.

Om Piratpartiet:

Piratpartiet är det största partiet utanför riksdagen. Partiet grundades den 1 januari i år och står för ett öppet informationssamhälle: delad kultur, fri kunskap och skyddat privatliv. Man tar inte ställning i fördelningspolitik eller andra klassiska höger-vänsterfrågor.

Kommentarer

Pablito skrev

Tja har precis röstat på PP i valstugan det stora intresset och engagemanget i årets val tror jag talar till vår fördel!
Dock ett par frågor vrf finns det olika valsedlar med personvalsröstningar till PP den valsedel jag hade med mig hade 21 kandidater att kryssa i
Valsedeln i Solna där jag rösta hade färre kandidater och inte den jag tänkt kryssa fast jag tog den lokala valsedeln för att vara på den säkra sidan
Och kryssa i ett namn på en person jag inte kände till….

Fast jag undrar varför finns det olika valsedlar
och blir rösten ogilitig fall man använder en riksdagsröst för sthlms kommun i säg jönköping
eller är d bara personvalet som inte räknas då?

Silver skrev

Nu har ni en röst till :)

Den personliga integriteten är för mig viktigare än rött eller blått =)

Richie skrev

Konstigt att du säger så eftersom t.ex. allofmp3 kan sälja musik, trots att snacket går att artisterna inte får en spänn och att de har kopplingar till ryska maffian. Kanske det inte är gratis det handlar om, utan fritt – friheten att välja format och slippa DRM?

Och varför kan Hybris klara sig så bra som de gör – är det pga eller trots fildeningen?

Man undrar ju varför ni tror att ni förlorar på fildelning när de flesta andra små bolag och artister vinner på den…? Synd också att du just sumpade chansen att få en massa bra gratis reklam och istället fick en massa dålig gratis reklam. :-/

Svar på frågan: 1, 2, 3

EDIT: Tillägg: characteristic shared by all owners of portable music players was that they were more likely to buy more music — especially CDs – handlar om hur iPod-ägare hellre köper och rippar CDs eller tankar från fildelningssiter än köper från iTunes, enbart för att slippa DRM. Jag är inte förvånad. Det handlar inte om pengarna.

– Rickard Olsson

Nicklas W Bjurman skrev

Nedladdningen kommer inte att försvinna bara för att man lagstiftar om det. Det vet vi alla eftersom information kopieras så lätt som idag. Vad sägs om att ändra om afförsplanen och skapa ett entraprönrskap som tillahndarhåller tjänster som att masstryckning av skivor eller reklam deals och annat som artisterna kan köpa av er. Inte min sak att komma med affärsidéer men det finns en hel del sätt att tjäna pengar på. Man måste bara vara kreativ.

Nya verk kommer att upptäckas i fortsättningen också precis som det har gjorts innan den nuvarande upphovsrättslagarna var så starka som dom är idag. Det ligger i människans natur att vara kreativ. Sedan med dagens starka upphovsrätt så är det i princip omöjligt att bygga vidare på verk så som man har gjort förut för att utveckla något. Dagens upphovsrätt stryper idéer för att man gjort dom olagliga. Det finns trots allt inte ett oändligt många sätt att sätta ihop bra saker och man har alltid återanvänt idéer och stycken i kulturskapandet. Detta är nästan omöjligt idag och kommer att kväva industrin på grund av kort siktigt tänkande.

Sedan är informations frihet och integritet stöttepelare i ett demokratiskt samhälle. Bara det att det införs allt mer övervakningslagar är tillräckligt skäl för mig personligen även fast jag tror på fri information också.

Dia skrev

Vi har ett lite independent skivbolag som vi skapade för att ge ut vår musik. Ett litet independent skivbolag som vårat förlorar massor av intäkter på att folk laddar ner olagligt. Och det skulle inte spela nån roll om vi sålde låtarna för 1 kr, folk tycker ändå att gratis är bäst. Vi i bandet har som dröm att kunna leva på musiken i en eller annan form, via gruppens skivbolag eller via bandet. Är det fel att ha en sån dröm?

Så kan nån ge mig 3 realistiska anledningar till att ja skulle rösta på piratpartiet? Vad skulle vi i Fallen Leafs tjäna på det?

Anonym skrev

hej

nu får ni snabba er att rösta jag hoppas och tror att piratpartiet kan hinna precis klå miljöpartiet i röstningen så att dom är med i rksdagen om fyra år igen.

Richie skrev

[quote=Anonym]Nu är det ju dock tydligt att SD är betydligt större än PP, att förneka det är ju bara att lura sig själv.[/quote]
Till skillnad från Sverigedemokraterna som dessutom försöker lura alla andra? Nåja, vi får ju facit när rösterna har räknats.

– Rickard Olsson

Richie skrev

[quote=Anonym]Er klocka går två timmar fel. Klockan är nu 21:42.[/quote]
Ja, sedär. Jag hade både glömt ställa om den efter att jag la in rätt tidszon på servern och missat att lägga in autostart på ntp-klienten. Tack för påpekandet. :-)

– Rickard Olsson

Richie skrev

[quote=Ingemar Hedberg]p.s jag kan inte logga in på sidan har nog glömt mina uppgifter =)[/quote]
Nja, det kan också bero på att vi (återigen) har bytt webservern. När vi gör det så blir alla gamla sessionskakor ogiltiga, men de ligger kvar i din webläsare och hindrar några nya från att skapas. Så om du tar bort en kaka/cookie som innehåller PHPSESSID och kommer från www2.piratpartiet.se så ska det gå bra sen.

– Rickard Olsson, kom just in från en runda med valsedlar i obygden.

Ingemar Hedberg skrev

Jaha idag gäller det .. va nere i morse med mina röstsedlar och la dom snyggt i en hög brevid socialdemokraternas och Moderaternas hög . så nu sitter man hemma och funderar på att äta lite frukost . sen blir det nog ner och rösta hoppas vi lyckas med målet att slå oss in i Riksdagen ..

Pirates dont steal they Share ..
Mvh Ingemar Hedberg .

p.s jag kan inte logga in på sidan har nog glömt min a uppgifter =)

Anonym skrev

Det gör det även svårare för småpartier som har något vettigt att framföra.
4%-spärren är inte till för att hindra SD, isåfall skulle man lika gärna kunna införa en lag som säger att SD inte får delta i valet.
4%-spärren är till för att de stora partierna inte skall behöva käbbla med småpartier.

Piratmedlem skrev

Svar på inlägg: USA vinna???

Jag vet inte om du vill vara anonym, kanske är du inte medlem i PP. Det spelar ingen som helt roll då alla potentionella röster är enormt välkomna.

Något jag inte riktigt förstår med ditt inlägg är att du hela tiden relaterar till att du inte tycks vara delaktig men önskar att PP ska driva genom frågor du tycker är viktig. Tydligast av allt är när du nämner ”Låt inte staten registrera (ett förtydligande) ERA vanor”.

Detta har jag stor förståelse för. Jag tycker du ska fortsätta rada upp fler argument, när du orkar kan du uttrycka dig: Låt inte staten regga VÅRA vanor. Peace Pirat!

Gert skrev

Kul att se din kämparglöd! :) Även om PP inte kommer in, så kommer vårt parti att få partistöd och valsedlar tills nästa val. Det är ett steg framåt. Sen får vi ju inte glömma att PP har tvingat de etablerade partierna att ta våra frågor på allvar.

Håll glöden vid liv! Idag gäller det. :)

Anonym skrev

Låt INTE USA vinna över eran integritet bara för att dom slåss mot terrorismen!

Låt INTE det det gå ut över OSKYLDIGA människor!

Låt INTE staten bestämma över era inköp på ica eller konsum!

Låt INTE staten övaervaka era PRIVATA telefonsamtal!

Låt INTE staten övaervaka era Internet-vanor!

Låt INTE staten kolla er vad ni gör och när ni gör det!

Låt INTE staten registrara allt!

LÅt INTE staten ha fingeravtryck på flygplatser!

Låt INTE staten ha ansikts-scannin på flygplatser eller andra ställen!

Låt INTE staten ha allmänna DNA-register på er!

LÅt INTE staten registerara era åsikter!

Låt INTE staten registerera era tv-program!

—————————————————————

Det finns hur mycketsm helst men EN sak är SÄKER!!!

PIRATPARTIET BEHÖVS!!!

Anonym skrev

Jag har redan röstat på PP dels för att INGET annat parti föll mig smaken och att jag anser att individen skall vara FRI!!!

Som en liten parantes kan ju nämnas att jag råkar gilla film och musik men det är ju mindre betydande i det STORA sammanhanget!!!

(hur många andra har redan röstat på PP??)

Anonym skrev

Det stämmer, men beakta följande exempel:

I valkrets A har parti 1 fått 50 röster. Detta är 100% av rösterna från valkrets A.
I valkrets B finns det 1 röst på parti 2, och 49 blanka röster.

Valdeltagandet har då varit lika stort i båda valkretsarna, och de förfogar därför över en lika stor mängd mandatplatser. Om dessa var de enda valkretsarna skulle därför parti 1 och 2 få 50% vardera av mandaten, även fast parti 1 fått 50 röster medan parti 2 bara fått en (detta gäller då enbart de fasta mandaten, utjämningsmandaten skulle ges i förhållandet 50:1).

Eller har jag uppfattat det hela helt fel?

Anonym skrev

Nja, en blank röst är inte lika med en soffliggare. En blank röst sänker %-enheten för alla andra, det är bland annat därför som riksdagspartierna vill att folk går och röstar, även om de röstar blankt, för det gör att småpartier som SD får det svårare att komma in.

Nicklas W Bjurman skrev

nepp, de räknas som ogiltiga och påverkar inte statistiken. om det finns 99 blanka valsedlar och en valsedel på piratpartiet får piratpartiet 100%

Anonym skrev

Men visst räknas även blankröster för att bestämma valdeltagandet, och på så vis även fördelningen av de fasta riksdagsmandaten bland landets valkretsar?

Nicklas W Bjurman skrev

du kan rösta på piratpartiet i kommun och landstingsval också om du så vill för att du inte gillar något annat parti. Registrering av ett parti är inte begränsat till val utan ett parti är ett parti.

Blanka valsedlar kasseras och räknas inte in i statistiken så om du inte gillar något av de nuvarande partierna så rösta på något annat parti som du kan identifera dig med. I kommunval kan man även personrösta på blanka valsedlar genom att skriva namnet på en annan rad.

manimani skrev

Vi ställer bara upp i riksdagsvalet (gula valsedlar).

Rösta inte på oss i de andra valen, det skulle bara bli konstigt om vi kom in, eftersom vi inte har anmält några kandidater och dessutom inte har någon utarbetad kommunalpolitik eller landstingsdito.

Jag ber att få återkomma på frågan om blanka valsedlar. Jag hörde också nåt rykte att det var någon ändring på gång med det. Men i förra riskdagsvalet räknades de för sig och redovisades för sig i statistiken, men klassades ändå som ogiltiga.

Anonym skrev

Ställer Piratpartiet upp bara i riksdagsvalet? Eller kan folk stoppa in de andra färgerna också? Blå var en och gul var en annan, den tredje färgen på blanketten har jag glömt.
Kommer blanka röster i detta val att räknas som blanka, eller klumpas ihop med de övriga ”ogiltiga”?

Anonym skrev

På whoa.nu (Sveriges största community med inriktning på hiphop) har frågan ”Vilket parti ska/skulle du rösta på i Riksdagsvalet?” ställts till användarna. 13% av medlemmarna där tänker troligen rösta på Piratpartiet, av hitills totalt antal röster: 7383

Richie skrev

[quote=Anonym]Så man går alltså med i ett politiskt parti man inte inte gillar för att spara pengar?[/quote]
Ja, tydligen resonerar man så i MUF.

– Rickard Olsson

Anonym skrev

[quote=Anonym]Nu är det ju dock tydligt att SD är betydligt större än PP, att förneka det är ju bara att lura sig själv.[/quote]

Just därför är PP så VIKTIGT!!!
För att skydda integriteten och motverka registeringar och skydda grupper och individer!

Anonym skrev

Nu är det ju dock tydligt att SD är betydligt större än PP, att förneka det är ju bara att lura sig själv.

Uexplode skrev

Så om EU/USA skickar ett direktiv om att vi ska börja bygga konsentrationsläger i Sverige och börja samla in diverse obekväma medborgare så ska vi då bara säja–> Jawåll Härr Kapitän Bitte? Eller ska vi göra det som är bäst för ALLA våra medborgare?

Det är ju helt klart att om de försöker trycka på oss lagar och regler som strider mot demokratiska värderingar, så ska de bekämpas. Sen går andra Uberländer tycka vad dom vill.

Anonym skrev

De går ju inte att jämföra muf:s medlemstal me piratpartiets. I muf får dom ju fester å chicks, i pp får man bara tänka själv. PP drar ändå mest. Konstigt?

Anonym skrev

Så man går alltså med i ett politiskt parti man inte inte gillar för att spara pengar?

Anonym skrev

[quote=Mind]Mata inte trollet.[/quote]

Uppfattade inte personen som ett troll – snarare en arg väljare.
Personen har tagit sig tid att se intervjun och gå hit och kommentera – så något var det nog som verkade bra. Det sista felslutet är ofta en första steget till ändrad åsikt.

Anonym skrev

Hoppas nu bara att framgångarna syns på valvakan och att alla håller sina röstlöften…!
På söndag kväll skall PP synas i siffrorna!

Anonym skrev

Själv får man ju inte rösta förrän i valet 2010 :( .

Men däremot skall jag fara och dumpa valsedlar i 9 st vallokaler (än så länge det kanske blir 2 till) i Luleå :P

Var igår en sväng och delade ut lite PP-blad i brevlådor. Ska kanske ta resten imorgon.

Har försökt övertala många som jag känner att rösta på Piratpartiet. Jag tror fortfarande inte att PP kommer in i riksdagen (och jag hoppas att jag har fel) men jag försöker ändå göra så bra jag kan för att det ska bli så !!!

axd3 skrev

Så du vill hävda att folk söker på piratpartiet, går in på deras sida, skickar ett sms, betalar 5kr samt röstar på oss i valet, för att dom igentligen hade velat vara med i MUF om det varit billigare?!

Det är inte en fråga om pengar, det är en fråga om åsikter och engagemang ser du väl. Unga människor med moderata värderingar går med i MUF, och FILDELARE i alla åldrar går med i PIRATPARTIET.

pipe skrev

Varför skall det vara dyrt och svårt att gå med i ett parti? Skall man räkna värdet av en medlem i hur mycket personen har råd att betala? Är en dyr skiva bättre än en billig?

Det kostar 200:- att gå med i sverigedemokraterna om jag inte minns fel – är deras medlemmar dubbelt så mycket värda jämfört med MUF:are.

Eller är det någon sorts utgallring – MUF kanske inte vill ha fattiglappar i partiet, det kanske skulle se dåligt ut…

Henrik___________________ skrev

Ni kan ju inte jämföra ert medlemstal med MUF – det kostar 20 ggr så mkt att gå med i MUF som det kostar att gå mer här!

Anonym skrev

[quote=axd3]Jag får en väldigt skön känsla av det här. bara det faktumet att så många av oss tror på partiets möligheter att komma över 4% är ett styrkebesked. Om sedan Futura ler mot oss eller ej spelar längre ingen roll, då vi är vana att segla i motvind.

Av en händelse spelas i mina högtalare just nu ”Wind of change”… :D

[/quote]

Fru Fortuna menar du väl…

Statsvetare skrev

Citat: ”Hur kan man tro att sverige kan driva en egen linje och inte inse att vi är beroende av internationella förpliktelser och direktiv.”

Jadu…jag har pysslat med statsvetenskap och internationella relationer i vid universitetet i 12 år nu men jag blir ändå alltid mörkrädd när jag ser att det fortfarande finns enstaka individer som du kvar. Det är nämligen just driva en egen linje som vi KAN göra här i Sverige, till skillnad från de flesta andra länder. Det har vi gjort åtskilliga gånger förr och vi har alla förutsättningar att göra det igen. Och angående internationella förpliktelser och direktiv så är det precis som Falkvinge säger, vi behöver inte följa några sådana. Sverige är ett neutralt land och det är helt upp till oss hur mycket vi vill utnyttja det. Ibland gör vi det, ibland inte. Men valet finns alltid.

Om du hade tagit dig tid att sätta dig in i ämnen som internationella relationer med mera så hade du också förstått att företeelser såsom globalisering och interdependens är på väg att dö. Allt detta har påskyndats av exempelvis ”kriget mot terrorismen” och USA:s utdöende som stormakt.

axd3 skrev

Du säger att vi är ”beroende av internationella förpliktelser och direktiv”.

Jag säger att du har en egen idé till ett tomteparti, där du kan gå dit handen pekar och slippa driva en ”egen linje”.

Tur för mänskligheten att det inte bara fanns folk som dig under 2a världskriget!

Anonym skrev

Såg den i morse, bra jobbat. Sen fanns det en annan artikel för några dagar sedan som inte handlade direkt om piratpartiet och fildelning, men om ett lokalt band som slår igenom (eller iallafall får gig) tack vare internet och fri distribution av musiken.

Peter Svnssn skrev

Nybliven medlem och valsedeldistributör.

Det är dags att vår generation och våra hjärnor tar över.. det bör bli ändring på saker och ting.

Anonym skrev

Good job :D älska piratpartiet för helvete !! läs min insändare i NWT i dag..om ni har tillgång till den vill säga. Nya Wärlmlands Tidningen!! En insändare om fildelning

Paragon

Anonym skrev

Dessa ”internationella förpliktelser och direktiv” är inte huggna i sten och de är ej heller inga naturlagar. Det är politiska uppgörelser, oftast framdrivna genom lobbying. De som finansierar denna lobbying gråter av glädje om de läser att det finns folk som tror att inget går att ändra på! Det är ju precis så som de vill ha det! Samtidigt som de själva fortsätter att genom lobbying, just det – ändra ännu mer till sin egen fördel. Det är precis på detta sätt upphovsrättsindustrin t ex genomdrivit den helt vansinniga lagstiftningen som ger upphovsrätt till och med 70 år efter att den som gjort en låt trillar av pinnen! De försöker också framföra de mest absurda argument för att inget skall gå att ändra på som går emot deras intressen: Om Sverige förändrar läget så måste Sverige gå ur FN, Sverige kommer att bli svartlistat, Sverige kommer att drabbas av…, ja, snart säger de väl att böldpesten drabbar Sverige om vi inte springer i patent- och upphovsrättsorganisationernas och övervakarfanatikernas ledband… Ett av stegen för att vända utvecklingen mot det bättre är att sluta tro på att man inget kan påverka, och ett annat är att rösta på Piratpartiet.

Rand skrev

är det inte bara i Sverige denna oponion finns. Kanske kan piratpartiet fungera som en tändvätska för andra länder också och då kanske vi får se en oväntad förändring i maktpolitik mellan storföretag och länder.

Kanske drömmer jag dock, men ibland är drömmen att föredra över verkligheten, och den som inte vågar drömma kommer aldrig nå sina drömmars mål.

Kämpa på. ;)

Ej medlem skrev

Äntligen kan JAG höja min röst mot ruttna internationella förpliktelser och direktiv och f-n och hans mormor.
Jag är ingen tomte. Jag är en människa som kräver min rätt att uttrycka en åsikt. Det är slavtänkande att hålla käften, bara för att det inte skulle löna sig att säga vad man tycker. Var du lycklig som slav – jag tänker vara en fri människa och röstar på Piratpartiet.

Rickard Falkvinge skrev

Javisst har vi skrivit under en del internationella avtal.

För det första: men som med alla avtal, så säger de inte ”Du ska göra X, punkt slut”. De säger ”Om du inte gör X, så blir konsekvensen Y”. Det är tjänstefel att inte kontinuerligt utvärdera om Y är mer fördelaktigt än X.

För det andra: vi är bundna av mer än ett avtal, och flera av dem säger emot varandra. Då handlar det om att i detalj veta exakt vad de säger (Bernkonvention, Europakonvention, FN-deklaration) och veta vilka deklarationer som trumfar vilka.

Anonym skrev

Kollade på IDG om inslaget med Falkvinge. Han tycks inte ha det minsta koll på läget. Hur kan man tro att sverige kan driva en egen linje och inte inse att vi är beroende av internationella förpliktelser och direktiv. Nä, bilda ett tomteparti istället. Å andra sidan kommer partiet säkert tyna ut efter valet då resultatet blivit känt. In i riksdagen…glöm det.

Zurc skrev

Tjena
jag blev uppringd för opinionsundersökning ang. valet för ett par veckor sen och utfrågaren ställde en fråga och sen var det nog. Hon frågade vem jag ville se som statsminister efter valet, reinfeldt eller persson, mitt svar var enkelt, ingen av dem och då var hennes undersökning klar.

Jag tror att i de flesta undersökningar som sker så frågar dem vilket av riksdagspartierna som man ska rösta på, inte ber en uppge ett eget parti. Det är iallafall såna frågor som polare har svarat på.

Finns bara ett vettigt svar och det är såklart Piratpartiet!
Nu tar vi det här!

ChoChoCoo skrev

Hejsan,

Expressen har sedan juni haft frågan ’vilket parti ska du rösta på’ på sin sida om valet 2006: långhttp://expressen.se/index.jsp?d=2325

Där anger 15% av 160.000 deltagande att det ska rösta på något annat än de sittande partierna. Vet inte om detta är en nyhet, hur intressant det är eller vad det ens betyder men hur många utav dessa har PP i åtanke måntro?

Kanske kul att veta i vilket fall.

Pablito skrev

Kommer Tyvärr inte in på forumet
Men då det diskuterades tidigare på Sthlms gruppen möte om att jobba med att sprida ut budskapet om PP exsistens så har jag nu suttit i 3timmar och pratat med hubb ägare och SU på DC++ om att skicka ut ett generellt vädjande om att folk som inte tänkt rösta ska lägga sin röst på PP då vi gynnar deras fildelnings syssla.

medelandet följer nedan om ngn annan känner sig manad att använda d och hjälpa sprida d på nätet så känn er fria. Fortsätt kampen!

Till Alla glada Fildelare, på söndag är det val om ni tykcer att Politik är skit och att alla partierna i riksdagen
är korrupta. Och därför ändå tänkt att strunta i att rösta alternativt att rösta blankt. Rösta då på piratpartiet vi vill
att våran delning av kultur (musik/film/tv serier/spel) ska vara fri och uppmuntrad. Firma Bodström/Pontén jobbar
ständigt mot detta och håller på att justera lagarna så att de kan skapa ett övervakningssamhälle där ingen fildelare
kommer kunna känna sig säker.
So Fight the Good Fight och lägg din röst på
PIRATPARTIET
ps sharing is caring

axd3 skrev

Jag får en väldigt skön känsla av det här. bara det faktumet att så många av oss tror på partiets möligheter att komma över 4% är ett styrkebesked. Om sedan Futura ler mot oss eller ej spelar längre ingen roll, då vi är vana att segla i motvind.

Av en händelse spelas i mina högtalare just nu ”Wind of change”… :D

Xelume skrev

Riktigt trevligt att se de här pressmedelandet när man kommer hem från vallokalen :D

De här ska vi ro i hamn!

//Förtidsröstande piratpartist

Anonym skrev

Varför inte fråga piratpartiets medlemmar hur många som har fast telefon? Om hälften har det kan man dubblera siffrorna som opinionsinstituten får fram.

Nicklas W Bjurman skrev

Njae, inte riktigt 20% av lokalerna, observera att täckning av förtidsröstningslokalerna är andelen lokaler medans på valdagen är det andelen väljare. Det betyder alltså att vi har 17% ungefär av väljarna som blir tvugna att skriva [b]piratpartiet[/b] för hand på en blank valsedel men vi täcker allt mer och mer så det antalet kommer också att sjunka. De mesta lokalerna som inte är täckta är dom lokalerna ute i perifin av länen där det inte finns några tätorter och alltså svårt att hitta medlemmar som bor tillräckligt närma dessa vallokaler för att distrubera ut valsedlar.

Anonym skrev

Du har säkert rätt i att de flesta förtidsrösterna hinner komma in och räknas på valdagen. Däremot så kommer inga röster redovisas för partier som av någon bedömts inte nå över spärren. Deras förklaring för att göra så är enligt vad jag förstår att deras ”system” inte klarar det. Detta är förstås en skandal och ett sätt att marginalisera grupper som inte tillhör de redan etablerade. Vad är det för system de använder år 2006 som inte klarar av att visa staplar och procent för mer en ett förutbestämt antal partier.

Om tex PP kommer i närheten av spärren i direktsändning så skulle det snackas en hel del om det i media. När det istället redovisas på onsdag så kommer det att vara en nyhet utan större värde då det inte påverkat resultatet. På detta sätt försöker dom ta vinden ur (pirat)seglen för oss. Nu får de några dagar på sig att fundera ut en strategi efter indikationer från rösträknarna på hur det gått för oss och andra. Den här nyheten har redovisats sent och är ett tecken på deras rädsla. Det kan vara något stort på gång.

Låt oss se till att nå in i riksdagen så att vi kan förhindra skandaler som denna och andra som vi upplevt under de senaste åren.

c4 skrev

Bra Nyheter!:)

Men vi måste fortfarande få ut valsedlarna, nästan 20% av localerna har ingen distributör för den 17sept.

Och det skulle okså vara bra om det fanns värd till fler localer.

Dom som har skrivare skulle kunna skriva och dela ut mer kampanj material, i brev lådor och direkt till folk.

Lycka till med arbetet, det finns gott om det.

MVH/c4

Karl H. skrev

1% är gränsen för att slippa ordna med valsedlar själv. För partistöd krävs 2,5%.

Anders Andersson skrev

[quote=Anonym]Dessutom har många rapporterat på forumet och i kommentarerna till nyheterna här att de har förtidsröstat och dessa röster tar också lite längre tid att räkna.[/quote]
Ungefär en tredjedel av väljarna förtidsröstar, och merparten av förtidsrösterna skickas till vallokalerna i tillräckligt god tid för att räknas på valnatten. Om de har anlänt till vallokalen senast klockan 20.00 (när röstningen avslutas) så läggs de i valurnorna tillsammans med alla andra röster, och det går inte att se i rösträkningen huruvida en röst har lämnats i vallokalen eller i en förtidsröstningslokal.

De enda röster som inte räknas i vallokalen är sådana förtidsröster som inte hinner levereras dit i tid, exempelvis för att de har lämnats i en förtidsröstningslokal samma dag någon annanstans i landet, eller skickats från utlandet de allra sista dagarna före valet. Dessa röster räknas i stället dagarna efter valdagen, och de brukar utgöra ungefär 1 procent av det totala antalet röster.

De personer som fram till i dag, torsdag, har sagt att de redan har förtidsröstat, lär alltså få sina röster räknade i vallokalen utan någon försening alls. Du kommer inte att behöva vänta på dem längre än på någon annan röst.

Anonym skrev

Intressant är att ifall Temo hade frågat 100 personer till och 15 utav dem hade råkat vara pirater hade vi, enligt deras undersökning, plötsligt fått 2.5% av rösterna.

Det svänger ganska bra. Vi får hoppas att deras undersökningsmetoder missar många i våran väljarskara så att resultatet blir ännu högre på Söndag :)

Ephracis skrev

Är det 1% som är gränsen för att få pengar? Om vi inte fixar 4% nu så får vi ta i riktigt ordentligt nästa val. (bara laddar upp med positiva tankar ifall vi inte klarar 4% :P)

Roland skrev

Jag tycker det är ofta som de ställer fråga av typen:

Är du man eller kvinna?
Är du mellan 20-30, 30-40 etc?

Först därefter så kommer frågorna. Det hände i alla fall under förra valet att jag inte fick svara på frågorna för att de redan hade ”tillräkligt” med personer från min grupp.

//Roland

Anonym skrev

Enligt Temos egen hemsida (http://www.temo.se/Templates/Page____164.aspx) så svarar endast mellan 60-70% av de tillfrågade i den här typen av undersökningar (telefonundersökningar). Det betyder att 30-40% av en eller annan anledning inte svarar på denna typ av undersökningar.

Huruvida piratpartisympasitörer till stor del ”gömmer” sig bland dessa eller ej går givetvis inte att svara helt säkert, men åtminstone jag har en stark känsla av att följande grupper sällan vill svara:
* unga personer
* personer som föredrar något icke-riksdagsparti
* personer som inte brukar rösta
* personer som anser att det stör dem att svara
* personer som ogillar undersökarna och anser dem vara ohyffsade som ringer till privatpersoner (som telefonförsäljare ungefär)
* personer som är emot all typ av åsiktsundersökning
* personer som misstror undersökarna (deras användning av uppgifterna)

Misstar jag mig eller tillhör inte piratparti-sympasitörer oftast en eller flera av dessa grupper?
Jag tror definitivt att pp har en god chans att komma över 4%. Synd bara att det i så fall inte märks förrän nästa onsdag (datasystemet som redovisar rösterna redan under valnatten tar inte hänsyn till icke-riksdagspartier). Dessutom har många rapporterat på forumet och i kommentarerna till nyheterna här att de har förtidsröstat och dessa röster tar också lite längre tid att räkna.

/Ännu en förtidsröstare på pp. Första inlägget på den här sidan.

Jonathan skrev

Glömde hänvisa till källan!
Kapitel 1.6.1 s.30 i ”Praktisk statistik” av Svante Körner samt Lars Wahlgren

Jonathan skrev

Det är förståligt att du undrar över detta och då jag studerar Statistik på universitetsnivå för tillfället så ska jag försöka ge dig en insikt i hur man oftast genomför undersökningar som denna.

Undersökningar som denna görs för det mesta med hjälp av ett sannolikhetsurval, det vill säga att man låter slumpen avgöra!
Troligen har företaget som gjort undersökningen ringt omkring 1000 helt slumpmässigt valda personer och bett dem svara på vilket parti de ska rösta på. Så enkelt är det i de flesta undersökningar av denna typ. Facknamnet för denna typ av undersökning är ”obundet slumpmässigt urval”.

Själva poängen är att alla ska ha lika stor chans att bli uppringd och därmed visa en bild av opinionen i miniatyr.
Detta är dock inte en 100% tillförlitlig metod då det alltid finns svinn, t.ex. i form av att folk tackar nej till att hjälpa till med undersökningen.

Att de skulle försöka ringa till olika åldersgrupper specifikt verkar för mig relativt osannolikt!

manimani skrev

Åldersstatistik finns på http://www2.piratpartiet.se/partiet/medlemsstatistik. Du kan ju själv försöka mäta staplarna exakt, men jag tycker som att det ser ut som att ungefär minst 6/7 är födda 1987 eller tidigare, och därmed röstberättigade, förutsatt att de har medborgarskap.

Medborgarskap i sig finns det ingen statistik på. Däremot har medlemmarna angett vilka valkretsar de tillhör, alternativt om de bor i utlandet. I skrivande stund är det två (2) medlemmar som har angett att de bor utomlands. De kan ju i och för sig mycket väl vara svenska medborgare för det; vi har ett antal personer som har placerat ut valsedlar på ambassader i Tokyo, USA, Peru med flera länder.

Siffrorna för motsvarande partier har jag inte; du får leta själv efter det. Jag skulle inte tro att alla partier redovisar den typen av siffror.

rainman skrev

vad jag förstått så är det ca 90-95% som är röstberättigade av medlemmarna.

Richie skrev

[quote=Anonym]Jag vet inte om jag är representativ för ”svåra att få tag på-gruppen”, men jag röstar på Piratpartiet.[/quote]
Du är representativ för vår andra stora väljargrupp – de som vill vara ifred.

– Rickard Olsson

Mikael Zayenz Lagerkvist skrev

Det är inte alls nödvändigt att få svar från rätt antal personer från varje grupp. Metoden som brukar användas är att man viktar upp svaren från de man får tag i i underrepresenterade grupper, och normalt sett så fungerar det bra.

Den metoden vilar dock på antagandet att bortfallet är slumpmässigt, vilket det finns visst fog för att anta att det inte är. Det som menas här är väl snarare att den delmängd av ungdomar under 30 år som man inte får tag i är mer benägna att rösta på Piratpartiet än vad de ungdomar man får tag i är.

Ingo skrev

jag förstår inte varför medierna inte tar piratpartiet på allvar… jag var tx och förtidsröstade och kollade in alla valsedlar på posten, och de enda valsedlarna för småpartierna var PP och SD. (SD får ju ut sinna sedlar utan problem….) men dom andra fanns inte… dom har ju inga medlemmar som får ut dom…. endå tar media tx FI som ett ”riktigt” parti och piraterna skrattas bort. nu vet jag inte hur många medlemmar FI har, men jag tror inte att dom är i närheten av piraterna. det ska bli kul att läsa valresultaten, fast jag kommer att vara utomlands då. så det blir att leta efter ett internetcafe på måndag.

neo skrev

Hur många procent av piratpartiets medlemmar är röstberättigade (pga tillräcklig ålder, svenskt medborgarskap osv) i år? Vad är motsvarande uppgift för andra partier?

Anonym skrev

Hej finns där inget rss flöde för nyheter från partiet? Det saknar jag!

Magnus Kindblom skrev

Jag kan förstå att Temo håller fast vid sitt beslut att
ge SD en egen stapel. Däremot tycker jag de och tidningarna
har ett ansvar att i texten tydligt klargöra att det i denna
mätning finns ett parti utan egen stapel som är större än SD.
Om man frågar folk som läst artikeln vilket som är det största
partiet utanför riksdagen skulle de allra flesta svara SD.

emma skrev

[quote=manimani]Men ändå: det är onödigt att skrika. En rubrik i versaler är ett typiskt spam-kännetecken. [/quote] Mitt fel, lyckades ”vända” på capslock! Fixat nu! :D

[quote=manimani]Men för de journalister som av någon anledning inte redan läst Temo-undersökningen så kan nog just den här invändningen komma upp i deras huvuden: ”Vanudå? Sverigedemokraterna är väl ändå större?” vilket får dem att avfärda resten av pressmeddelandet som bullshit, eftersom det inte nämns.[/quote] Eller så tänker man ”större än SD? Det måste jag kolla upp!” ;)

Petrograd skrev

Jag håller med :/ Versaler är irriterande…

Dessutom är det lite för mycket propagandastil på det, borde tagga ner lite.

Jag hade nog inte velat ta in meddelandet om jag var redaktör eller vad de nu kallas.

Anonym skrev

Jag är en av dessa som är ”svåra att få tag på” och om någon säljare, partisympatisörsundersökare, marknadsundersökare, mm, ändå lyckas få tag på mig så blir samtalet undantagslöst mycket kort… ”Jag är inte intresserad. Hej då”. Mitt privata skall inte invaderas av sådana samtal, och jag har inget intresse av att öppna mig i sådana samtal heller. Jag vet inte om jag är representativ för ”svåra att få tag på-gruppen”, men jag röstar på Piratpartiet.

manimani skrev

Visst är det kul.

Men ändå: det är onödigt att skrika. En rubrik i versaler är ett typiskt spam-kännetecken.

Och jag funderar lite på om det är så bra att våra pressmeddelanden ofta haft en air av ”Vi regerar världen totalt”. Pressmeddelanden skickar man väl ut för att man vill att det ska publiceras i så många tidningar som möjligt, eventuellt ganska oredigerat. Inte bara för att en snubbe som hanterar inkommande post på tidningen ska bli påmind om att vi syns i opinionsundersökningarna. Då gäller det att skriva nåt som ser ut som om det vore en vanlig artikel, snarare än bara ohöljd partireklam.

Förresten; det var någon som undrade: Sverigedemokraterna fick 1,1% i den här Temo-undersökningen, vilket gör oss till det största partiet utanför riksdagen, opinionsmässigt. Dagens Sifo tycks bekräfta att (sd) haft en tillbakagång, då de får 1,4% av Sifo (till skillnad från 2,7% häromdagen). Men för de journalister som av någon anledning inte redan läst Temo-undersökningen så kan nog just den här invändningen komma upp i deras huvuden: ”Vanudå? Sverigedemokraterna är väl ändå större?” vilket får dem att avfärda resten av pressmeddelandet som bullshit, eftersom det inte nämns.

Men, jag ska inte klaga… ;)

Inget namn skrev

Kanske inte, men i alla fall i riksdagen med en massa andra pirater. Hurra!

Anonym skrev

Suveränt!

Synd bara att det var så svårt att hitta informationen… Man kunde inte hitta det alls på http://www.temo.se och i DN nämns det bara i förbigående att piratpartiet nu har ca 1,5%. [quote=Dagens Nyheter]Bland övriga småpartier ligger Piratpartiet nu på cirka 1,5 procent, medan Feministiskt initiativ, Junilistan och SPI ligger kvar kring en halv procent.
[/quote] Ingenting om att det innebär att man är störst av småpartierna… Nåja…

Vad jag för övrigt reagerade lite på var formuleringen ovan: [quote=Nyhetsgruppen]partiets kärnväljare, ungdomar under 30 år, i stor utsträckning inte nås alls.[/quote]
Jag är inte så insatt i hur man utför opinionsundersökningar, men man måste väl ändå ha ett riksrepresentativt urval av röstberättigade personer? Dvs. om vi ponerar att 25% av den röstberättigade befolkningen är 18-30 år så måste man väl se till att cirka 25% av DE MAN FÅTT TAG I är 18-30 år. Eller räcker det att 25% av dom man RINGER TILL är 18-30?

Bara undrar…

Anonym skrev

Kom igen nu! Nu höjer vi lite till så kommer det att börja skrivas massor precis innan valdagen!

PiratPrinzen skrev

Tyvärr är man inte 18 än.. *suck*
Men röstade iaf i skolvalet :D
I min klass röstade 1/2 på PP! :D

—————————————————————————————————-
Real Pirates Don’t Steal, They Share :D
Fildelning fungerar likt en hydra, huggar man av ett huvud växer det inom kort upp två nya!
Sharing is Caring!

Anonym skrev

Jag tycker att Piratpartiet även i fortsättningen skall fortsätta fokusera på partiets kärnfrågor: Skyddat privatliv, Fri kunskap och Delad kultur. Dessa frågor är vägen till ännu större framgång för partiet. För ingen objektiv människa kan säga annat än att Piratpartiet har lyckats med en närmast otrolig bedrift redan nu: att under loppet av ett halvår få in dessa frågor i det politiska livet, samt kunna ställa upp till riksdagsvalet, och få ut valsedlar, mm. Och en mycket intressant sak är att ju mer människor lär sig om partiets tre frågor (och inte bara köper propagandan från t ex de multinationella skivbolagen), ju bättre för Piratpartiet. Om man t ex sätter sig in i området Skyddat privatliv, och läser om vad det finns för införda och föreslagna lagar för att kränka den personliga integriteten, så blir man ju direkt mörkrädd! Så behåll fokuseringen på de tre kärnfrågorna. Piratpartiet har allt att vinna på att fortsätta längs den nuvarande vägen.

Axd3 skrev

Ja låt oss spekulera i hur mycket vi ev skulle kunna få, jag skulle då gissa på följande vis, SD 1,9 + Fi 1.0 + sjvp/jl/spi 1.0, och då är jag inte snäll med dom tre sista :) det blir tillsammans 3,9%, vilket lämnar 1,8% till PP samt några väldigt små andra partier.

valet till EU-parlamentet blir viktigt! helt klart, men jag känner nog att vi har större möjlighet att påverka politiken nationellt i första. är EU redo för PP ?! :) ja jag vet inte det,men vi får se….

Tack för repliken :)

Richie skrev

[quote=Anonym]Tycker också det ser ut så – men varför är medierna tysta om DET OCKSÅ.
Till slut måste de nog ändå rapportera vad pp![/quote]
På onsdag. Innan dess finns det dels ganska mycket annat för medierna att bita i och dels är det ingen nyhet att inget har hänt…

– Rickard Olsson

Anonym skrev

Tycker också det ser ut så – men varför är medierna tysta om DET OCKSÅ.
Till slut måste de nog ändå rapportera vad pp!

Richie skrev

[quote=Axd3]det andra är att vi inte vet vad PP har fått i valet, om partiet har passerat 1,0% vilket jag är helt övertygad om att vi har , ligger vi i slagläge inför denna 4års period.[/quote]
1% känns ganska givet, det är väl mest partistödsgränsen på 2.5% vi hoppas på nu.

[quote=Axd3]Partiet har byggt en stark grund, och har denna gången en bra tidsram på sig att bygga en gigantisk satsning på 2010 .[/quote]
Det är val till EU-parlamentet 2009. ;-)

– Rickard Olsson

Lars2222 skrev

Det fleste har et billede af piratpartiet af at det mest rör sig om nedladning och fildeling. Vi skal väre det svenske folk röst också nå det kommer til barnomsorg, äldreomsorg, fråge om ligelön, selv klart skal K och M havde samme lön. Och Lidt hårdere miljö politik, skal vi ha. El-selskaberne skal inte bare ha lov til at laste regningen over på forbrugene.
Dagis plats til alle barn. ändring af karakter system i skolerne, en del unge mennesker får aldrig en gyminasium fordi de inte få VG. Fejl. evt. skal vi ha 10 års skolegang i grundskolen frem for de 9. Alle skal kunne tage gyminasium uden af set betyg.
Mere fölger…..

Axd3 skrev

Den första anledningen till att jag inte tror det, är att piratpartiet har gjort ett otroligt stark UNGT VAL, men siffror på 4,6% av rösterna kommer inget parti i riksdagen våga riskera att höja den siffran till 2010.Då dessa människor får rösta.

det andra är att vi inte vet vad PP har fått i valet, om partiet har passerat 1,0% vilket jag är helt övertygad om att vi har , ligger vi i slagläge inför denna 4års period. Partiet har byggt en stark grund, och har denna gången en bra tidsram på sig att bygga en gigantisk satsning på 2010 .

Mycket har hänt i valet i år, men jag kommer personligen att aktivera mig i PiratPartiet nu och fram till nästa val, jag ska efter onsdagen sätta mig ner och fundera över vad jag skulle kunna bidra med till PP, och jag skulle föreslå att ni gör likadant. :)

Anonym skrev

Nu kommer det påbörjas en hejdlös jakt på oss fildelare… dags att gå under jorden, börja köra krypterat, ip-bounca på irc-kanaler etc ;)

Men kom ihåg, dom kan inte ta oss alla!
Keep it free!

Axd3 skrev

Vill du vara vänlig att presentera hur det gick för PP? 0.5 1.0 eller 1.5 kanske upp mot 2.0! vilket är otroligt starkt, med tanke på hur länge partiet har funnits, vi får iallafall vänta och se!

vill du vara snäll och berätta för oss vad du själv anser är vettig politik?

Anonym skrev

För varje dag som går så är det fler människor i vårt fina land som får upp ögonen för de frågor Piratpartiet driver. Vem kunde trott på denna viktiga utveckling för kanske ett år sedan? Nu är det bara att fortsätta att få människor medvetna om frågorna. Det här är nämligen inget slag som vinns på en kafferast… Snart är det val igen :-) 2010 och då finns det en kunskapsmassa på en helt annan nivå, och hos ännu fler människor, inom området, för dessa frågor kan inte längre tystas ned.

Anonym fegis skrev

[quote=Anonym]Mmm, nu är ni inte så kaxiga längre, era ägg =P[/quote]
Johodå!

sas_sos skrev

jag rösta me på PP fick med mig mamma me :) sen märkte ja att väldigt många röstade på PP i björndammen när ja va där och fyllde på valsedlar va det en alltid massa folk framme å bara tog våra lappar hoppas dom inte ångrat sig i de sista bara

Anonym skrev

Jag röstade PP häromdan och vet åtminstone 8 till säkra utanför engagerade i partiet, dvs vanliga väljare. Nu är det spännande!

Kenneth E skrev

Själv röstade jag i torsdags, däremot fick jag precis höra från min bror att jag fått honom på kroken så han röstade på PP idag, glädjande besked. Så minst ytterligare två röster alltså. Om vi summerar tråden här, då har vi totalt åtminstone.. tio? :)

Ingemar Hedberg skrev

Nu e det nervöst =) hoppas många röstade som jag gjorde så vi får in en fot eller 2 =) i riksdagen .. Mvh Ingemar Hedberg

Anonym skrev

En röst till! Härligt att få slå ett slag för den integritet som krävs för att en demokrati ska kunna verka underifrån!

Jonathan skrev

Två röster på Pirat Partiet från mig och min bror! Ny hoppas vi bara på det bästa :D.

Anonym skrev

Som en av dom andra kommenterade så kan man ju undra sig varför http://www.allofmp3.com har sådan success?

Är det för att folk vill ladda ner gratis?
Nä för det kostar pengar.

Personlingen har jag valt dom för att jag har ett enkelt sätt med stort urval, i et format som jag väljer.

Jag kan ärligt säga jag har aldrig i mitt 29 år långa liv köpt en Musik CD skiva, före mp3 spelare, så lyssnade jag hellre till radio, än at lyssna på nån skiva igen och igen, eller släpa runt på 10 skivor, och en cd spelare.
Men jag har spenderat mer än $600 på allofmp3.

Jag ville aldrig använde services som itunes, hutlösa priser för et låst format som jag inte själv kan välja att göra vad jag vill med efter jag har köpt det.

Karl H. skrev

”Tjäna” är väl kanske fel ord, men ju förr man ger upp en dödsdömd strategi desto bättre.

Som nämnt är fildelning redan olagligt och det har inte märkbart minskat fenomenet eller hjälpt skivbranschen. Det är alltid frestande att försöka komma åt ett problem genom strängare lagar och ökad övervakning, men för just fildelningen kommer sånt inte att spela någon roll. Staten kan fortsätta ”ge tydliga signaler” och ”göra skarpa markeringar” mot upphovsrättsbrott hur länge som helst. En stor del av skivbolagen kommer bara att forsätta förblöda ändå.

I en ideal värld är det fildelningen som är problemet. I praktiken är problemet att vissa har låst sig vid en affärsmodell som inte längre fungerar. Legalisering av fildelning i nuläget gör varken till eller från för skivbolagens intäkter, men det tar i alla fall bort den snuttefilt som skärpt lagstiftning utgör och tvingar fram en kursändring som inte verkar kunna komma till stånd annars.

Anonym skrev

Alla oberoende undersökningar som finns (alltså undersökningar som inte är styrda av skivbolagsmaffian) visar på att för just små independent-bolag som ert så är fildelning det bästa som kan hända! Ni kommer inte att kunna nå massorna på annat sätt. Ni har inte den marknadsföringsbudget som gör att ni kan plugga era låtar överallt. Så lägg ut låtarna på t ex The Pirate Bay och skapa er en fan base, och sedan turnerar ni (och passa då på att sälja skivor, mm, både vid spelningarna, samt via er hemsida). Och om ni inte kan skapa er en marknad (turne, spelningar, kringförsäljning) trots att ni kan spridas och bli kända över hela världen via fildelning, ja, då finns det nog ingen som helst förhoppning om att ert lilla indie-bolag hade kunnat löna sig ekonomiskt på annat sätt heller idag eller i framtiden. De som förlorar på fildelning är den översta kvartilen (Madonna, o dyl) samt alla mellanhänder (skivbolagsmaffian) som ser till att skivorna är överprissatta. Men ni spelar inte i den divisionen utan tillhör tvärtom den grupp som tjänar på fildelning. Sedan är det också så att fildelning är här för att stanna, oavsett vilka lagar som olika regeringar stiftar, och det är bara att inse detta faktum. Jag tror att ni kommer att klara detta bra, om ni välkomnar fildelning som möjlighet istället för att se den som ett hot!

Majacken skrev

nu har ni fått ytterligare en röst!

hoppas att den kommer att göra nytta.

Svamp skrev

Dom små partierna kommer antagligen att redovisas i vallokalsundersökningarna av SVT och TV4. Om något litet parti får många procent kommer det garanterat att visas. Det är den snabba räkningen man gör som dom kommer klumpa ihop allt i övriga partier.

ZidZabre skrev

Nu har jag varit på lokalen å röstat För pirat partiet :)
Lycka till sen!

Rickard Falkvinge skrev

Valsedeln för ett parti räknas alltid till partiet, även om du använder den på ”fel plats i landet” så att säga.

Däremot kan ett kryss för en kandidat bli ogiltigt, om just den kandidaten inte är föranmäld i området du röstar i.

Niklas Fredriksson skrev

Tyvärr kommer inga av ”små” partierna finnas med på vakan. Vi får lugnt vänta till det slutgiltiga resultatet redovisas på onsdag.

PS. Va nyss iväg och gjorde min medborgerliga plikt. Piratpartiet in i riksdagen. DS.

Stolt medlem i PP.

Lämna kommentar