PRESSMEDDELANDE: Piratpartiet kritiserar bristande valrutiner

- Vi har fått rapporter om väljare som blivit tillsagda att blanka sedlar blir ogiltiga om något skrivs på dem. Vi har fått rapporter om valförrättare som har hänvisat valsedlar för alla partier utanför riksdagen till en plats utanför vallokalen. Vi har överlag fått rapporter som, tyvärr, pekar på tydliga brister i demokratins valförrättande, säger Rickard Falkvinge.

-I de fall som väljare haft möjlighet att kontakta piratpartiet direkt har vi uppmanat att skriva namnet ändå. Men vi undrar naturligtvis vad övriga väljare har gjort som inte haft möjlighet att kontakta oss, säger Rickard Falkvinge.

Som litet parti är det svårt att komma till tals i media, och piratpartiet har uteslutande arbetat ideellt och känt starkt engagemang för sina frågor. Bara under valdagen kom det in hundra nya medlemmar.

-Vi är oerhört stolta över vad vi åstadkommit på väldigt kort tid, och hoppas och tror att det inte gjort så stor skillnad att människor blivit nekade att få rösta på oss, men det är principiellt viktigt att valförrättare är bättre informerade och att alla partier behandlas som likvärdiga val på valdagen, avslutar Rickard Falkvinge, partiledare för piratpartiet.

Kommentarer

Dandoz skrev

[quote=rndusr][quote=Dandoz]Pirat partiet[/quote]

Jag hoppas VERKLIGEN INTE att du röstade på DET partiet. Bland våra värsta fiender i dessa sär skrivande tider.[/quote]

Nej det fanns lappar ;P

S_darkness skrev

[quote=Jonas_H]Jag tycker att ni ska skaffa er jobb så ni kan betala för den film och musik ni vill ha, det är inte svårare än så.

Bli lite mer seriösa! Sverige bryr sig inte om detta då
det finns större problem, som arbetslöshet och dålig sjukvård…

Tänk om ni istället skulle kunna fokusera era kraft
och röster till svältande människor hjälp?

Gå med i Röda korset eller liknande.[/quote]

TILL MÄNNISKOR SOM JONAS

Alla regeringar världen över är intresserade av vad dess medborgare gör eller inte gör, detta kan användas som maktmedel och makt är ju någonting som alla i samtliga partier är intresserade av.
Under hundratals år var det kungen och kyrkan som stod för den egentliga makten i de flesta länder i vårt land har vi lyckligtvis någonting som kan i bästa fall kallas demokrati, tyvärr är det nu så att vår frihet och integritet håller på att så sakteliga försvinna, detta genom fler kameror på olika platser, helautomatiska trafikkontrollsystem, internet screening av folks vanor genom att kräva nätoperatörerna på listor och på vad eller vilka portar som används , samt volym på ditt användande.
Vill du leva i ett samhälle som övervakar vad du gör, vad du säger, eller vilka vanor du har, samt var du är någonstans och vid vilken tidpunkt ?.
Jag tror nog inte att inte ens du är så naiv så att du tror att det skulle bli ett bättre samhälle om det blev ett kontrollsamhälle.
Internet är en av de sista ”fria” utposterna i ett samhälle som är på väg att bli mer och mer kontrollerat, det är det det handlar om, det är ingen som skall bestämma vad jag får och inte får göra på internet , vill jag ladda ner nåt ja då gör jag det och tar konsekvenserna.
Så gå du med i Röda korset eller Frälsnings Armén och var gudfruktig och håll dig till reglerna, så försöker vi andra skapa ett friare och mindre kontrollerat samhälle, det handlar ju inte bara om nedladdning från nätet utan också att värna om den personliga integiriteten.

// Erik

manimani skrev

Du har rätt i att valförrättarna själva bara behöver lägga ut vissa valsedlar, nämligen valsedlar med partibeteckning men utan lista på kandidater, för de partier som fått mer än 1% av rösterna i något av de två senaste valen.

Däremot är det felaktigt att övriga partier inte ska få lägga sina valsedlar på samma ställe som dessa valsedlar. Det är sant att detta är en ”gammal fin tradition” som tillämpas ”traditionellt” på en hel del ställen, men det är inte desto mindre felaktigt. Vallagen uttrycker tydligt att valsedlar utlagda av andra än valförrättarna ska få läggas på samma ställe:

[quote] (Vallagen 8 kap. 2 §)

I anslutning till ett röstmottagningsställe skall det ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. Om detta inte är möjligt får en sådan plats i stället ordnas inne i lokalen. På denna plats skall väljarna ha tillgång till

1. valsedlar med enbart valbeteckning,
2. valsedlar med parti- och valbeteckning
a) för val till riksdagen samt landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet,
b) för val till landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som redan är representerat där och som inte uppfyller kraven i a ovan, när det gäller röstmottagningsställen inom det landsting eller den kommun där partiet är representerat,
3. valsedlar med parti- och valbeteckning för val till Europaparlamentet för varje parti som vid något av de två senaste valen till Europaparlamentet har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet eller valsedlar med parti- och valbeteckning samt uppgifter om kandidater om ett sådant parti deltar med endast en valsedel.

De partier som deltar i valen skall också kunna lägga ut sina valsedlar på denna plats.
Vad som sägs i första stycket 2 och 3 gäller endast under förutsättning att partiet har gjort en begäran enligt 6 kap. 7 §.
[/quote]

I några fall där sånt här särskiljande av olika valsedlar på olika ställen förekom, hann vi med att kontakta den berörda valnämnden för valkretsen, som då i samtliga fall tillrättavisade valförrättarna, som gjorde bättring.

Orwell fanatiker =) skrev

[quote=Jonas_H]
Jag tycker att ni ska skaffa er jobb så ni kan betala för den film och musik ni vill ha, det är inte svårare än så.
Bli lite mer seriösa! Sverige bryr sig inte om detta då
det finns större problem, som arbetslöshet och dålig sjukvård…
Tänk om ni istället skulle kunna fokusera era kraft
och röster till svältande människor hjälp?
Gå med i Röda korset eller liknande.[/quote]

[quote=JJ]DU kanske borde läsa vårt parti programm lite nogranare….
Där står det klart och tydligt att piratpartiet INTE har gratis musik, film och spel som huvudfråga. Viktigast för mig var integritets frågorna. Har du läst 1984? Det är dit vi är på väg.[/quote]

[mitt inlägg]
ja vi är nog på god väg att uppleva en hel del utav George Orwell’s 1984, och jag tror nog att jag talar för de flesta som har läst den, att jag är mycket övertygad över att varken ni eller jag vill se något liknande. så för er som inte läst den, kan jag helt klart rekomendera att ni ska läsa den, efter som att den ger er det maximala skräck sinariot av vad ett övervakningssamhälle untan personlig integritet kan ge.

Göran Söderberg skrev

Hej!

Ni skriver ”Vi har fått rapporter om valförrättare som har hänvisat valsedlar för alla partier utanför riksdagen till en plats utanför vallokalen.” Alla valsedlar som inte läggs ut av valförrättare är hänvisade till en plats utanför vallokalen. Detta gäller både de etablerade partina och småpartin. SDs valsedlar läggdes detta val ut av valförrättare pga att dom föra valet nåt upp till den spärren.

Valförrättarna lägger traditionelt endast ut toma valsedlar alltså valsedlar med partibeteckning men utan personnamn samt hel blanka sedlar. Att ni inte får lägga era valsedlar på detta bord är inte underligt och står med i valföreskrifterna. Om ni vill kritisera det så gör det med utgångspunkten att reglerna är fel inte att enskilda valförrättare gjort fel.

Filur skrev

Tack PP för att ni finns! De stora partierna har fått sig en tankeställare, tack vare er.
Jag röstade inte på PP, eftersom partiet ändå inte skulle nå riksdagen.
Kanske kan PP lyckas bättre i EU-valet.

Patrik Andersson skrev

Säljande nyheter och riktad bevakning är inte samma sak.

Du har helt rätt i resonemanget om varför Aftonbladet och Expressen har förvandlats till skvallertabloider, men vad jag avsåg var att det finns ett medvetet val bakom att inte låta partier utanför Riksdagen få utrymme i mediabevakningen av valrörelsen.
Jag tog upp FI som exempel, där det normalt finns åtminstone ett par notiser i månaden om deras olika mer eller mindre genomtänkta utspel.
Dessa har i stort sett saknats innan valet.
Har detta att göra med att de plötsligt slutat ha nyhetsvärde, eller att man följer den linje bland redan etablerade partier om att fler partier i Riksdagen icke är önskvärt?

JJ skrev

DU kanske borde läsa vårt parti programm lite nogranare….
Där står det klart och tydligt att piratpartiet INTE har gratis musik, film och spel som huvudfråga. Viktigast för mig var integritets frågorna. Har du läst 1984? Det är dit vi är på väg.

Ubbe_den_gode skrev

Är det vad din uppfattning om Piratpartiet är ???
Att det bara handlar om att tanka film & musik ?
Om det är din seriösa uppfattning så kan man bara beklaga.
Har du kanske hört talas om personlig integretet ?

Kanske något du kan slå upp i ett lexikn !!

Karl H. skrev

Angående punkten om media tycker jag det är dags att avliva den myten nu. Ingen tidning och inget nyhetsprogram som behöver konkurrera med andra om intäkterna kan i längden ”välja” sitt nyhetsinnehåll. För att överleva måste de gå efter fingertoppskänsla för vad deras målgrupp tycker är intressant.

Och då menar jag inte ”pliktskyldig läpparnas bekännelse”-intressant, som i ”TV8 har många intressanta program, fast jag brukar aldrig se på dem”, utan intressant i betydelsen att man är villig att BETALA för nyheterna, eller hålla fingret från kanalbytarknappen.

Tydligast blir det hos kvällstidningarna, som ju vänder sig till hela folket. Dag ut och dag in för de en ständig kamp att hitta den för ögonblicket optimalt säljande kombinationen av nyheter. Journalistisk etik är inget hinder numera. Om inte Aftonbladet är först med att läcka foton på Hagamannen så är Expressen det. Varje het trend följs omedelbart upp, och kastas obönhörligt åt sidan så fort den svalnar. Att sälja betyder mer än allt annat. Mer t.o.m. än att det ska vara sant. ”Har vi fått Persbrandts alkoholproblem bekräftade? Nähä? Kör storyn ändå innan nån hinner före.”

Media kan sin sak, tyvärr. De vet på det stora hela vad som säljer. Står det inget om Piratpartiet i dagens Expressen betyder det att folk är mer intresserade av Nataschas silikontuttar och alla andra nyheter som faktiskt finns där. Intresserade nog att betala för dem.

Så skyll inte på media. Det är läsarna och tittarna som i långa loppet bestämmer vad som tas upp. Inse att gemene man inte tycker att Piratpartiet är särskilt intressant längre, och gör nånting åt det.

Feminist skrev

[quote=Grison] F! har haft en kampanj finansierad av skattepengar [/quote]

Det där är lögn.

[quote=Nesch] Om det blir så att vi får mer eller precis 1% av rösterna så står valnämnden för valsedlarna till nästa val (dvs, utleverans och kostnad)
[/quote]

Detta gäller även F! som för övrigt hade en intressant strategi för finansieringen. Den som satsade pengar på valkampanjen skulle ha fått tillbaka allt om F! hade fått mer än 1%. Dessutom hade man fått tillbaka en viss procentsats ju fler röster F! hade fått men där är jag osäker på siffrorna.

Idén kanske är något för PP i alla fall…

Anonym fegis skrev

[quote=Richie]Det handlar, bland annat, om att tredje världen ska ha rätt till sina egna naturtillgångar, att de ska få tillverka AIDS- och malariamedicin och att de ska slippa köpa nytt utsäde varje år. Det är väl att fokusera på att hjälpa svältande människor, om nåt?[/quote]

Just så. Problemet verkar vara att mycket få har lagt märke till något annat alls än just fildelningen. Ny Teknik rapporterar om valresultatet för PP, men det enda som sägs i artikeln är att svensken i gemen tydligen inte bryr sig så mycket om fildelning. Inte ett ord om de grundläggande och viktiga frågorna.

Man kunde hoppats att en tekniktidning vore lite mer välinformerad än så.

Richie skrev

Tja, med tanke på att du har tid att sitta och dissa ett parti vars partiprogram du uppenbarligen inte lyckats begripa så kanske det är för elakt av mig att tipsa dig om att skaffa dig ett jobb, men en kurs i läsförståelse på Komvux, kanske?

Det är inte pengarna det handlar om. Det är inte svårare än så.

Ska det vara så svårt att förstå att om vi bara ville ha gratis musik skulle vi ju givetvis bara ha hållit käften och tankat? Det handlar, bland annat, om att tredje världen ska ha rätt till sina egna naturtillgångar, att de ska få tillverka AIDS- och malariamedicin och att de ska slippa köpa nytt utsäde varje år. Det är väl att fokusera på att hjälpa svältande människor, om nåt?

Se t.ex. på vad Läkare utan gränser och WHO har att säga om immaterialrätternas hot mot folkhälsan eller SiS rapport om TRIPs.

– Rickard Olsson

Jonas_H skrev

Jag tycker att ni ska skaffa er jobb så ni kan betala för den film och musik ni vill ha, det är inte svårare än så.

Bli lite mer seriösa! Sverige bryr sig inte om detta då
det finns större problem, som arbetslöshet och dålig sjukvård…

Tänk om ni istället skulle kunna fokusera era kraft
och röster till svältande människor hjälp?

Gå med i Röda korset eller liknande.

Patrik Andersson skrev

Jag har haft problem att posta detta tidigare, men förhoppningsvis tillför det fortfarande något.
Att Piratpartiet inte kom med i riksdagen beror på flera orsaker:

* Detta var en intensiv valrörelse där Allians för Sverige satsade allt för att få till ett regeringsskifte.
I en sådan är det svårt att förmå folk att lägga sin röst på ett alternativ som kanske inte ens kommer över fyra-procentsspärren.

* Tveksamheten minskade inte hos dem jag talade med då ett fullständigt partiprogram saknas.
Visst kände de sig bekymmrade över PPs hjärtefrågor, men inte nog för att bortse från andra ställningstaganden ang. t ex skola, omsorg, arbetsmarknad och socialförsäkringar.

* Media har tillsammans med valmyndigheten och partier representerade i Riksdagen systematiskt arbetat för att begränsa utrymmet för partier som ej är representerade (ännu).
Inte ens FI med sina högprofilledare (främst G. Shyman) har getts plats för sina utspel som vanligen tenderar att skapa säljande rubriker.

Denna uppfattning styrks av behandlingen av det parti som fick flest övriga röster i riksdagsvalet, och dessutom tagit ett antal mandat i både kommun- och landstingsval; SverigeDemokraterna.
Visserligen nämns de allt som oftast, men enbart av andra partiföreträdare som säger att ett sammarbete är uteslutet, utan att företrädare för SD får möjlighet att bemöta det hela.

* Bristande upplysningsarbete från PPs sida.
Alltför många tror att PPs enbart driver frågan om rätten till fildelning och är fortfarande omedvetna om den helhetssyn på personlig integritet, upphovsrätt och patentlagstiftning PP har.
Med tanke på bristen på mediautrymme blir det än viktigare med spridning från mun till mun.
Visserligen är detta en fin sida, men allvarligt talat så hjälper det inte om inte folk letar sig hit, och det gör de inte om de inte redan är övertygade om att det rör viktiga frågeställningar.

* Brister i valförrättningen.
Detta torde vara det minsta bidraget, men skall rent principiellt inte förekomma.
Allt skylla ”misslyckandet” på detta är lika idiotiskt som Perssons bortförklaringar om att FPs spioneri i februari skulle ha kostat SAP regeringsmakten, och ter sig lika löjeväckande i folks ögon.

Personligen är jag enig i bedömningen att EU-valet är en bättre chans att komma fram, främst för att väljarna inte känner samma press att rösta ’rätt’, utan vågar ta en viss risk att just deras kandidat inte kommer hela vägen upp.

Grison skrev

Egentligen är det ett rätt bra resultat, med tanke på förutsättningarna. F! har haft en kampanj finansierad av skattepengar (Schyman har suttit i riksdagen tills nu) och en massiv mediabevakning, och fick bara 3000 fler röster.
Nästan 4 gånger fler än antalet medlemmar röstade på PP, första gången partiet ställde upp i ett val. Tar man med sig erfarenheterna från i år, och jobbar vidare på ett seriöst sätt, kan det gå vägen i nästa val.

Anonym fegis skrev

Så, nu är allt färdigräknat!
0,63% blev det. 34918 röster, ynkliga 3036 röster mindre än tvåan, Feministiskt Initiativ. Det är inte så illa pinkat, faktiskt.

Att kalla Piratpartiet för nördparti tyder bara på att man inte satt sig in i dess politik. Det handlar om så mycket mer grundläggande saker än ytlig nördighet.

tlainen skrev

Precis, Åkeson sa nyss i SVD att deras senaste valkampajn hade kostat typ 6-7 miljoner… Och då fick dom 3%, vi hade typ 10000 :P och fick 0.6 :)

Ahruman skrev

Jag såg en högt uppsat sverigedemokrat på TV som pratade om hur fantastiskt det var att det gått så bra trots att de var ett så fattigt parti. De får gärna dela med sig lite av den fattigdomen till oss…


Quis custodiet ipsos custodes?

BettyB skrev

[quote=tlainen]De är inte så pjåkigt me tanke på att vi ”bara” har tre frågor och har bara funnits sen den första januari i år. F! startade april 2005, och fick 3000 fler röster, SD startade februari 1988 och har först nu blivit accepterade eller godkända…
Det kommer gå bättre för oss, helt klart! :D

Sverigedemokraterna 161819 2,94%
Feministiskt initiativ 37341 0,68%
Piratpartiet 34573 0,63%[/quote]

Inte bara det att de har funnits längre och därmed har hunnit etablera sig på ett helt annat sätt; de har betydligt generösare budget än vad PP har haft. SD fick väl en stooor summa pengar av en anhängare t.ex.? F! har ju synts en hel del i media också.. även om det många gånger berott på slitigheter inom partiet.. men all publicitet är bra publicitet.. (?)

Bättre ekonomi och mer plats i media skulle nog ge oss ett antal procentenheter till..

Lithell skrev

Och du är inte nördig som har tid att sitta och skriva ”nördpartiet” på Piratpartiets forum :/

inget illa, bara undrar?!

alias ”axd3″

tlainen skrev

De är inte så pjåkigt me tanke på att vi ”bara” har tre frågor och har bara funnits sen den första januari i år. F! startade april 2005, och fick 3000 fler röster, SD startade februari 1988 och har först nu blivit accepterade eller godkända…
Det kommer gå bättre för oss, helt klart! :D

Sverigedemokraterna 161819 2,94%
Feministiskt initiativ 37341 0,68%
Piratpartiet 34573 0,63%

Anonym skrev

Jag tror stenhårt på EU-valet, eftersom det då (dessutom) inte kommer vara någon stenhård kamp mellan Göran och Fredrik. Ifall vi fortsätter jobba på lika bra så kommer det troligtvis att synas i opinionsundersökningar en stund innan valet att vi ligger nära 4% spärren. Då kommer medierna vakna och medelsvensson kommer att fatta att vi inte är ett gäng missanpassade datanördar som vill ladda hem gratis, utan är ett parti som står för frihet och demokrati i en tid då världen är på väg mot ett övervakarsamhälle. Jag blir mörkrädd när jag tänker på hur samhället kommer se ut om 50 år ifall trenden får fortsätta.

Jag tror också att det är viktigt för piratpartiet att komma med i eu-valet, eftersom vissa frågor vi står för inte kan ändras på riksdagsnivå.

Ken Rabelius skrev

Varför då? :)

lade miljöpartiet ner sin verksamhet efter att de misslyckats första gången?

nej just det :P

detta var bara första sidan.

folk kommer att höra mer om oss i framtiden, det kan jag garantera.
om det finns de som blir oroade eller irriteterade på det faktumet är det för min del nåt possitivt eftersom det bara bevisar att vi redan har satt ett fotavtryck……och fler kommer det bli :)

Anonym skrev

håller med! över 33 000 röster för närvarande, och ännu är inte rösträkningen klar.

Johan Toresson skrev

Det känns skönt att se att det blev så många som röstade ändå! Med tanke på att ni bara arbetat aktivt för det här i ungf ett år så är det en grym uppsamling! Ni har min röst även i nästa val!

Nesch skrev

[quote=BettyB]…och folket i lokalen dessutom säger att man inte får skriva på de blanka sedlarna…[/quote]

Det är också det värsta.
Själva poängen med de blanka är just för att skriva partibeteckningen själv.
Eftersom en blank röst räknas som ogiltig (dock räknas den med i statistiken, men det är också allt).

Dock så kommer frågan hur de kan veta att du skriver på en blank sedel. Då måste man själv ha frågat innan eftersom skärmarna skall tillgodose din egna rösthemlighet.

Jag kan inte förstå att man faktiskt säger så, kanske om det är massor av folk och det är en helt ny röstmottagare. Men ordförande alt. vice ordförande MÅSTE finnas i lokalen då denne SKALL ha rätt information, vid osäkerhet har man alltid möjligheten att ringa till Valnämnden.

Bättre utbildning till röstmottagarna och obligatorisk till ALLA röstmottagare, inte som det är idag. Nu är utbildningen BARA till Ordförande och vice ordförande.

BettyB skrev

Är man 100% säker på vad man tänker rösta när man kommer in i lokalen så hittar man säkerligen valsedlarna oavsett (eller så skriver man partinamnet på en blank), men det är ju ganska uppenbart att småpartierna riskerar att gå miste om röster om deras valsedlar ”göms” undan/inte finns och folket i lokalen dessutom säger att man inte får skriva på de blanka sedlarna.

Man behöver nog inte vara psykolog för att förstå något så basalt om det mänskliga psyket…

Richie skrev

Handskrivna som redan i vallokalen tolkats som att höra till ett ”känt” parti verkar inte hamna i den där listan, utan där hamnar bara svårtolkade och påhittade partinamn. Jag skulle alltså tro att din röst räknades precis som en förtryckt valsedel.
– Rickard Olsson

Nesch skrev

[quote=Anonym]Det är just var ni är! Är ni så tafatta att ni inte kan rösta bara för att sedlarna ligger på ”fel ställe” så bör ni inte få rösta alls![/quote]

Jag undrar om det inte är så att du yngre än 15 med ett sådant uttalande OCH anonymt sådant också.
Om valsedlarna inte ligger vid de andra så blir det svårare för väljarna att hitta.

En person jag känner har arbetat som ordförande vid ett valdistrikt under väldigt många år och de testade en sak.
Att byta plats på valsedlarna från år till år t.ex. (på bordet: från vänster började de med att ha vänster partiet, arbetarpartiet socialdemokraterna, miljöpartiet etc etc…) nästa år testade det att ha (på bordet: från vänster började de med att ha Centerpartiet, Miljöpartiet, KD etc…)

Det roliga med det hela var att man under första året röstade MER på vänstern och Socialdemokraterna och nästkommande valår mer på Centern och MP.

Dock behöver detta inte betyda någonting, men jag tror absolut att det hade en påverkan.
Det är som att använda sig av en liknelse (Du flyger och planet krashar… du kommer automatiskt vilja dra dig till dörren du kom in i, ÄVEN om närmsta nödutgång är en annan) detta är FAKTA.

Det jag kan rekomendera för röstmottagarna och ordf. i respektive valdistrikt är att flytta runt valsedlarna då och då för att skapa större ”nödutgångs röster”.
Självklart tycker jag också att man ska ha ALLA partisedlar på samma bord, alt. fler ihopflyttade bord vid brist av plats.

Anonym skrev

Det är min post ovan dvs ”Tack till alla som bidragit. Ta gärna bort denna post och den jag kallade ”Det här är ett test” (som är min) ;-)

Anonym skrev

Jag får erkänna att jag inte tänkt på EU och våra möjligheter att påverka där. Men efter att jag läste den inledande texten ”Stämningen är god, och partiet har på en kort tid gjort en storartad insats och ser fram emot att ställa upp i EU-valet 2009.” så började jag tänka på möjligheterna att påverka där en stor del av besluten fattas.

Jag tror att en stor del av dom som velat försvara sina respektive partifärger i vårat svenska val (under rådande premisser) inte känner att det är lika viktigt i ett EU-val (där endast 40% röstar). Därmed så borde det bli ett helt annat utslag oavsett vad som händer (jag räknar dock med att de etablerade partierna och det rådande systemet kommer att spela oss i händerna eftersom de går i otakt med folks uppfattningar). Jag tror verkligen på våra chanser i EU-valet och det känns fantastiskt att 1 år före valet i Sverige så kan vi ha skapat oss en plattform som inte går att ignorera.

Jag gick in på EU’s svenska site och hittade genast flera intressanta artiklar. Förutom att följa och delta i den inhemska debatten så bör vi fokusera på det som händer i EU (USA och resten av världen) och samverka med de som har samma uppfattningar som oss redan innan vi är där. Istället för att vänta på att nyheterna levereras till oss så kan vi gå till källan för information och dessutom (kanske det viktigaste) skapa nyheter.

Tack till alla som bidragit till att förändra något (tänker på insändare, kommentarer, artiklar, research och engagemang i olika former). Vi vinner i längden :-)

Anonym skrev

Det här är ett test. Fick ett meddelande när jag försökte posta en kommentar som lyder ”Valideringsfel. Försök igen. Om felet kvarstår v.v. kontakta webbplatsadministratören”. Vill bara se om det går att posta ett annat meddelande.

Lithell skrev

Hmm, var är vi någonstans? finland, bali… eller kanske på hawaii?!
För övrigt ska väl det inte spela någon roll VAR vi är.

P.S jag hittade valsedel att rösta med, tyvärr verkar det som du gjorde det med! ;D

alias ”axd3″

Lithell skrev

Kom just på att ett rasistiskt feminist parti, som är för fildelning, skulle sitta i riksdagen idag med 4,28% ….. bara en tankeställare :D

alias ”axd3″

Anonym skrev

Det är just var ni är! Är ni så tafatta att ni inte kan rösta bara för att sedlarna ligger på ”fel ställe” så bör ni inte få rösta alls!

Anonym skrev

Om det upplevs som ett problem att det är oreda bland valsedlarna så är det bara att bekämpa problemet.
I vissa vallokaler tillåts inte medborgare att själva lägga ut valsedlar utan dessa får lämnas till en funktionär som placerar ut dem. Detta tror jag inte någon hederlig människa upplever som ett problem, utan valmyndigheten skulle kunna vara tydligare med att det är så det bör gå till.
Om någon som inte är funktionär för lokalen flyttar runt bland högarna så får den ansvarige för lokalen åtgärda detta samt kontrollera att valsedlarna inte är uppblandade med jämna mellanrum.
(Så länge det finns en ansvarig för lokalen som därmed kan hållas som ansvarig för lokalen så bör denna ha ett starkt intresse av att hålla ordning på valsedlarna.)

Anonym fegis skrev

Det är inte onsdag ännu.
[quote=Valmyndigheten]
3629 av 6177 distrikt räknade.
[/quote]
Du ritade väl inte en dödskalle på den också?

ChoChoCoo skrev

[quote=BettyB]många som jag pratat med har inte haft en aning om att PP står för något annat än det. Många tycks dessutom tro att partiet består av finniga 15åriga pojkar som sitter och knattrar på tangentborden hela dagarna. Många fördomar och stor okunnskap mao.. finns bara ett sätt att råda bot på sådant:ökad information (och lätttillgänglig sådan).[/quote]

Ja, vi är ju inte finniga 15åriga pojkar! ;-)

BettyB skrev

Inga problem med valsedlarna i de lokaler där jag stod på söndagen; mig veterligen.. Dock har jag hört vänner som berättat att småpartiernas valsedlar förpassats till dunkla hörn av vallokalen på åtminstone ett annat ställe; bara det etablerade partiernas valsedlar fick ligga i ”prima vista”. Valnämnden borde nog se över hur utbildningen för deras funktionärer ser ut..

F.ö. måste jag säga att jag känner mig oerhört stolt över att vara Pirat i dessa dagar; tycker att vi gjort sanslöst bra ifrån oss på den korta tid partiet funnits. Förordar allmänt ryggdunkande.

Håller dock med om att vi hade kunnat vara bättre med att understryka att vi inte bara står för fri fildelning; många som jag pratat med har inte haft en aning om att PP står för något annat än det. Många tycks dessutom tro att partiet består av finniga 15åriga pojkar som sitter och knattrar på tangentborden hela dagarna. Många fördomar och stor okunnskap mao.. finns bara ett sätt att råda bot på sådant:ökad information (och lätttillgänglig sådan).

Slutligen vill jag också tillägga att jag inte kan hålla med den anonyme insändaren högre upp i tråden vad gäller att Rick borde avgå; tycker att han verkar suverän och har skött sitt uppdrag med heder. En ypperlig frontfigur helt enkelt.

Anonym skrev

Piratpartiet har redan haft en stor betydelse för att frågor runt främst Skyddat privatliv och Delad kultur blivit uppmärksammade, och det finns verkligen inga som helst skäl till att lägga ned verksamheten! Även om andra partier försökt kapa frågorna/desarmera dem genom att plötsligt bli mer resonabla och valfläskvälvilligt inställda, så är det framförallt hos Piratpartiet spetskunskapen finns, och vi skall vara glada över att frågorna har kommit upp i andra partiers medvetande. Piratpartiet kommer dessutom att öka sin betydelse ju mer kunskap människor får inom dessa frågor. Och bara för att Bodström blir entledigad innebär det inte att t ex de kapital- och lobbyingstarka internationella skivbolagen och Hollywood slutar med sina jaktdrev efter ungdomar, eller att marschen mot övervakningssamhället stannar. Personligen anser jag dessutom att det är närmast otroligt att Piratpartiet har lyckats så här bra (avseende mediauppmärksamhet och att genomföra deltagande i riksdagsvalet) på så kort tid, utan att ha kapitalstarka sponsorer eller kändisar i bakfickorna.

tlainen skrev

Vi kommer även att satsa på nästa riksdagsval, även om de är fyra år tills dess, men de betyder bara fyra år av förberedelse och kamp för vår sak.

Gunnar Lundström skrev

[quote=Nesch][…]vi får mer eller precis 1% av rösterna så står valnämnden för valsedlarna till nästa val (dvs, utleverans och kostnad) dvs. pengar vi kan lägga ner på dessa förbaskade reklamskyltar som finns överallt under valtiden.[…][/quote]

Huga ligen, inga skyltar… är kanske det mest irriterande med valrörelsen — finns så mycket bättre saker att kansta pengar på (TV kanske :))

John Nilsson skrev

Jag vill minnas att du efterfrågat kritik tidigare med motiveringen att du kunde ta det och verkligen behövde feedback. Så här kommer lite.

Du har lyckats engagera medlemmar, nu har jag inte sett hur andra valkretsledare har lyckats med detta men jag skulle gissa att du är en av de bästa i partiet på detta.

Du har lyckat få plats i media.

Du har inte lyckats använda den platsen till att övertyga medborgarna om att vi har något vettigt att komma med. Framförallt så snöade du in på fildelningsfårgan precis lika mycket som media. Vems fel det är att vi är stämplade som fildelningspartiet är svårt att säga. Men du har vad jag sett mer försvarat fildelning och då med argumentet att beivrandet är värre. En partiledar måste propagerat för något positivt om vi skall nå fram, det är alla andra som skall försvara sig.

Jag skulle gärna se att du forsätter som partiledare men att du då tar till dig den retorik som Lessig är så duktig på att framföra. Detta är budskapet som skall förmedlas, inte fildelningens relativa harmlöshet.

Anonym skrev

Var det inte AVSKAFFA IMMATERIALRÄTTEN – PÅ RIKTIGT som var budksapet? Det är vad jag minns. Immaterialrätten innehåller såväl upphovsrätt som patent som affärshemligheter och lite till. Det var iaf detta budskap som fick mig att bli medlem.

Anonym skrev

Aldrig i livet! Om du läser texten ”ser fram emot att ställa upp i EU-valet 2009″. :D

Anonym skrev

Kommer PP att lägga ned nu efter det dåliga resultatet? Det verkar ju som PP inte ens når upp till 0,7%

Pehr skrev

Det är ganska uppenbart att vi inte nådde ut med hela vår politik till majoriteten av väljarna. Många där ute tror att vi enbart står för fri fildelning utan några ytterliggare tankar eller djupare värderingar. Givetvis är det uppenbart felaktigt för var och en som tagit en närmare titt på vår politik.

Men jag tycker inte vi ska vara nedslagna utan snarare hoppfulla över att okunskapen fortfarande är hög. Det betyder nämligen att vi har så mycket mer att förklara och dela med oss av. Jag är helt övertygad om att när folk börjar förstå vår politik så kommer vi även att mångdubbla våra röster.

Nu tar vi nya tag och slipar argumenten, filar på partiprogrammet, kommer med nya smarta lösningar och förslag på hur kunskap och kultur kan fortsätta att utveckla samhället samtidigt som vi slår vakt om människors demokratiska rättigheter och kämpar mot det växande övervakningssamhället.

Den här debatten är i sin linda och tjänstemännen och polismyndihet har många önskemål om inskränkningar i medborgarnas rättigheter kvar på sin önskelista. Våra frågor kommer bara bli mer och mer viktiga och de etablerade politikerna kan inte lägga locket på och vifta bort dessa frågor i evighet.

Lithell skrev

Man kan snart konstatera hur det gick i det här valet, och jag ska väl medge att jag personligen hoppats på större siffror. Att riksdagspartierna lyckats mer eller mindre med sin ”Vi ska inte jaga fildelare” kan man väl oxå konstatera så här i efterhand.
Men jag vill också säga det att jag tror på piratpartiets framtid, och som det ser ut nu är partiet det tredje största partiet utanför riksdagen. och det utan mediabevakning! :)

Men vi kliver in i riksdagen 2010! helt klart.

alias ”axd3″

Nesch skrev

Jag tror risken finns att det blir liknande nästa val också, dvs att det kommer bli ganska ”nära mellan blocken” då vi faktiskt inte vet hur alliansen kommer klara sig.

Om alliansen inte fixar detta ansvar kommer förmodligen de röda få tillbaka stora delar och det blir som det varit de tidigare valen.

Men om alliansen faktiskt klarar av detta och gör det ganska bra så kan det bli nära.
Detta är bara vad jag själv tror (jag är ingen politisk analytiker).

Nu låter det som att jag är åt röda hållet, vilket jag inte är.
Jag är varken Blå eller röd. Jag är SVART (Pirat)

ChoChoCoo skrev

Fast det har kanske inte så jättemycket med just den här frågan att göra. Det är lite som att man ska komma ihåg att folk svälter i världen när vi diskuterar skolmaten…?

Johan.L skrev

Det som ger tillförsikt inför framtiden, är att de flesta av SDs väljare är pensionärer, och många har förhoppningsvis dött inför nästa val. PP däremot har starkt stöd bland unga, som får rösträtt nästa gång. Dessutom tror jag mycket av resultatet kan förklaras med att det var så nära mellan blocken, att många av rädsla för att ”de andra” skulle vinna röstade på ett av de gamla partierna.

Björn Stegerling skrev

För att sätta lite perspektiv på det här med medial tystnad:

http://www.ncr-iran.org/index.php

Detta är Irans exilparlament som samlar 550 organisationer i opposition mot mullornas styre och den sittande regeringen i Iran.

Det största partiet i denna organisation har runt 5,2 miljoner medlemmar (http://www.iran.mojahedin.org/mojahedinEn/index.htm). En ansenlig summa får man nog säga med tanke på hur sällan media i väst nämner att det faktiskt existerar stora demokratiska rörelser som jobbar för ett fredligt och mindre fundamentalistiskt mellanöstern.

Anonym skrev

I Nacka gick det iaf bra att rösta på er.
lapparna låg på samma ställe som de stora partierna.

TomMten skrev

Min farsa är 42, han röstade på PiratPartiet, mind you..

På det igen, nästa val får jag också rösta!

Nesch skrev

Hej alla. Detta är mitt första inlägg här på PP.

Jag arbetade också som röstmottagare i Tumbo (Eskilstuna kommun).
Vi fick inte några PP sedlar, dock tog min far med sig efter han varit och röstat i Torshälla.
Jag måste säga att det var väldigt intressant att lyssna på folket som kom och röstade (de flesta var borgliga) deras diskutioner om PP var ganska enade… något i stil med:
”Pirat Partiet, vad är det?
– Jo, det är väl det där partiet som vill tillåta fildelning och privat kommunikation…
– Jasså? fildelning vet jag knappt vad det är, men privat kommunikation är ju jätte viktigt”…

Exakt så var det inte, men åt det hållet i alla fall.
Det roliga med det hela var att de som jag hörde diskutera om PP var män och över 45-50år.

Dock fick vi inte in så många PP röster, tror det var 2-3st av 1416st röstberättigade (dock inte alla i rikstadsvalet).

Jag hoppas att onsdagsräkningen kommer ge utdelning då det gäller ”ogiltiga röster…”
förhoppningsvis så kommer en del röster att godkännas och läggas till de övriga rösterna och på så vis ge fler procent/promille till PP.. ”TUMMEN UPP”

Jag skulle samtidigt vilja säga att jag verkligen tycker att ni som arbetat med valet för PP’s räkning har gjort ett jätte bra arbete och vill att ni inte ger upp.

Om det blir så att vi får mer eller precis 1% av rösterna så står valnämnden för valsedlarna till nästa val (dvs, utleverans och kostnad) dvs. pengar vi kan lägga ner på dessa förbaskade reklamskyltar som finns överallt under valtiden.

En fråga nu på slutet: Om man har idéer och tankar om marknadsföring var och till vem vänder man sig till då? (Arbetade tidigare som producent/reklamsnubbe på en lokal radiostation och har lite kontakter m.m.) Maila gärna mig om ni vet rätt kontakt (Dopinus@gmail.com)

Så det var allt för mig (mycket och rörigt (Och sent när man inte sovit mycket), men min åsikt fick framföras, det är demokrati!)
Tack för ordet.

//Nesch

Anonym skrev

Denna form av valfusk tror jag inte uppifrån i något parti (kanske NSF). Jag tror detta är uteslutande partisympatisörer eller mycket lågt stående medlemmar som gör detta. I vilket fall så är det ett problem.

Gert skrev

… men Rickard har mitt fulla förtroende. Nu arbetar vi på att sprida vårt budskap inför valet 2010.

Tack Rickard och alla Piratpartister som gjorde partiet möjligt (där inkluderar jag även alla som röstarde på partiet)!

Ove Falun skrev

Första gången PP ställerupp i Rikstadsvalet och som det verkar så blir det runt 1% det är ju kanon.
Misslyckande skriver vissa men Icke sa nicke det är ju ett jätte lyckande eller vad man nu ska säja!
Så många små partier som försökt och inte ens kommit upp i en halv%
Som sagt nu är det dax att sikta in oss på EU valet sen jobba med organisationen till nästa val om 4år.
Då är vi starkare och förhoppningsvis mer väl organiserade.
Ett parti som inte ens är ett år gammalt som får runt 1% det är inte många som uppnått.
Ny demokrati borträknat då dvs!
Vad jag saknade under valrörelsen är just media bevakning.
Sen att turen med FP dataintrångs tabbe gjorde att våran eminenta partiordförande fick ett par min i rutan va inte helt fel.
Synd att det blev lite för få minuter bara!
Nu måste vi alla lobba och höras till nästa val så att vi syns och hörs mera.

Hälsar en Glad och nöjd Dalmas som RÖSTADE på PP

Anonym fegis skrev

[quote=Joakim Holgersson]betydligt mindre än medlemsantalet
[/quote]

Ajajaj – inte kan väl Sören tillåtas få rätt? :)

[quote=Joakim Holgersson]Saknas kanske alla förtidsröster?[/quote]

Nog har det väl skrivits på många ställen att i princip alla förtidsröster kom med i valdagsbingen?

zp skrev

[quote=Anonym]PiratPartiet har MISSLYCKATS med att komma ut till den stora massan.
Partiledaren bör ta på sig detta och faktiskt avgå.[/quote]

Hade du kunnat göra Ricks jobb bättre än Rick? Känner du någon annan som hade kunnat det och var villig att göra det? Om ja, varför kandiderade/nominerade du inte *före* valet? Du höll inne med din bättre kandidat, det är alltså *ditt* fel att vi inte kom in i riksdan, och så kommer du nu och gnäller? Urkk.

Z

Anonym fegis skrev

Fördomar, ja.

Det sägs ofta att man bara har en chans att göra ett gott första intryck, och jag tror och gissar att Piratpartiet råkat hamna i den gropen.

Det första jag tycker mig minnas att såg av Piratpartiet (men det kan vara Piratbyrån det handlar om, namnen är väldigt lätta att blanda ihop) var en indignerad hemsida med en enda åsikt på: AVSKAFFA UPPHOVSRÄTTEN – PÅ RIKTIGT.

Mitt minne är suddigt, och inte alltid pålitligt. Dock, detta är vad jag minns, och att min reaktion på detta var ”Pff, sure. Lycka till med det, ni.”

(Jo, lite googling senare finner jag att det var Piratpartiet, men archive.org har inte sidan i sig. Dumma de.)

I flera månader var detta mitt bestående intryck av Piratpartiet – en klick nötter som ville dela filer ostört.

Det var inte förrän långt senare jag av en arbetskamrat fick reda på att programmet hade filats på ”en aning”, och då var uppe i version tre eller så, med riktigt fint uttänkta skäl för att bland annat försvaga upphovsrätten. Inte längre avskaffa på riktigt, märk väl, utan det mer realistiska försvaga, och detta tillsammans med brännande heta frågor som övervakning och patent. Mycket bättre, mycket mer genomtänkt, men fortfarande på många håll, tror jag, överskuggat av den i förlängningen oturliga, men då utmärkta mediasnaran AVSKAFFA UPPHOVSRÄTTEN – PÅ RIKTIGT.

Poltergeist skrev

Äntligen är valet över, och nu väntar en ny tid.
En ny tid där vi kommer möta nya hinder att bekämpa.
En ny tid där vi kommer att ladda ner skitmycket.

Så gött.

Och så vackert.

Slå starkt, slå hårt.

/ Poltergeist von AntiloopRebell – gammal räv

Joakim Holgersson skrev

Än är inte fläsket stekt :-)
Under onsdag bör de vara klara med räkningarna. Till den som vill följa det hela kan se här…
http://www.val.se/val/val2006/slutlig/R/rike/ovriga.html

Visar f.n. 6130 röster på PP, betydligt mindre än medlemsantalet. Bl.a. Junilistan har fått 4115 röster. Så ta det hela med stor nypa salt, bara 2 dagar till onsdag. Saknas kanske alla förtidsröster?

William skrev

6130 av 1008765 röster, när 1044 av 6177 distrikt är räknade.

Dvs:

0,6% när 18,5% av rösterna är räknade…

Ska bli intressant och se om vi klarar 1% av den totala röstmängden.

Janesten skrev

När jag skulle plocka valsedlar igår så gladde det mig att hitta 3 högar med Piratpartiet på bordet. :) Jag såg en hög, Folkpartiet, där fel sorts lapp hade lagts ovanpå. Men när jag kollade under så såg jag att alla var Folkpartiet och att det som skiljde var sedlar för riksdagsvalet och landstingsvalet.

Anonym skrev

Då kan valm. passa på och fråga sd hur deras valsedlar har hamnat i samma hög som saps och fi hur deras valsedlar har hamnat i fps högar.

Andreasv skrev

Att Piratpartiet bara är ”nördar som är sura” är inte sant, precis på samma sätt som att Moderaternas väljare inte enbart är gråhåriga direktörer med mångmiljonkonton, eller att Miljöpartiets väljare inte bara är trädkramande hippies. Det är enkla och tråkiga fördomar, som visar att stora delar av allmänheten är okunnig och därmed har mycket att lära. Piratpartiet behövs, med andra ord.

Piratpartiet har under de senaste månaderna gjort ett helt otroligt arbete, och det kommer att bli en glädje att få jobba vidare mot kommande val. Jag hoppas att partiledningen och alla volontärer (som helt klart har gjort en fantastisk insats!) ser det här som ett första steg – och låter sig inspireras till att jobba vidare på den nivå frågan nu har hamnat. Piratpartiet når inte riksdagen den här gången, men vi kommer med tiden och det är många små insatser av många engagerade människor som gör oss starka!

Tack Rickard och alla ni som offrat eran tid för den här frågan. Erat arbete är otroligt uppskattat!

Anonym skrev

Det kan omöjligt vara rätt.
9287 Medlemmar och 973 väljare, ser lite fel ut…

Kan nån ge en statestik av hur många av PP medlemmar faktisk är gammla nog at vara röstberättigade?

Anonym skrev

Att ”de flesta” egentligen inte är demokrater som söker kunskap själva (t.ex. går in på partiernas hemsidor och läser), utan bara vill vara klienter som blir ”informerade” av ett starkt ledarskap, ja det är ju inget nytt. Det är ju kan man säga demokratins egen interna motsättning sen urminnes tider (och några gånger fröet till dess undergång).

För många räcker ju inte den passiva okunnigheten ens, utan man gör sig AKTIVT okunnig, som gubbarna i Djursholm och DH:arna som såg PP som oseriösa. (På vilka grunder och jämfört med vad kan man undra). Jag ser såna människor som lost cases i alla fall. Man kan inte nå såna med argument. De ser bara till den egna nyttan (vara som alla andra fast rikare) och rör sig i flock.

Livet på Internet, med forum och Wikis, gerillamarknadsföring och genomdiskuterade beslut är PP:s själ. PP och Rick skall fortsätta som hittills och inte kasta bort energi på att med diverse tricks försöka vinna sympatisörer som sitter så hårt inne, och som om de trots allt vinns för partiet kommer att förstöra det. Nä bygg upp långsamt och organiskt så kommer till slut svansen ändå.

Om det var ca 1000 personer som var aktiva i valarbetet, så bygg partiet på den stommen. De medlemmar som kom vid razzian är förmodligen rätt värdelösa och de flesta sållas nog bort när det är dags att förnya. Förresten motsvarar ca 35-40000 röster som det ser ut att bli ungefär 35x antalet faktiskt aktiva i valarbetet…

Teknikum Elev skrev

Mycket bra insats alla! Vad som är väldigt irriterande är att en extrem massa tycker att piratpartiet bara är larv. ”Det är ju för fan bara massa nördar som är sura för att dom inte får ladda ner gratis längre..:”

Anonym skrev

[quote=Anonym]PiratPartiet har MISSLYCKATS …[/quote]

Trams! Rick har gjort ett superjobb.

T5 skrev

Var och röstade själv tidigt och visst hittade man en jättebunt me PP och självklart röstade man på det.
Två timmar senare var man där då man övertygat polaren att rösta.
Vips så hadde de två borden med valsedlar skiftat plats
och överst på PP bunten låg en annan sedel…
Efter att ha flyttat på den syntes PP mycket bra och efterssom det var kö längs borden hela tiden var det massor me folk i kön som tog upp en röstsedel och utbriste: ”Men hallå, va e de här för nått?”
PPs fall beror enligt mig på att folket var mer interesserade att rösta bort sossarna. EU valet känns mycket mer interessant.

Janne skrev

Pirat partiet bestå faktiskt inta av endast Falkvinge!

Var och en som sympatiserar med partiets manifest och dess ideer har ju möjlighet att såväl meddela goda marknadsföringsideer, politiska synpunkter mm.

Här finns forum för ideer. Här i ett nytt parti finns verkligen möjligheter att hjälpa till och forma det parti man vill se.

Jag funderar på vem som döljer sig bakom kravet?
Gissningsvis är det någon som ogillar partiets ideer, då har vi ju en del att välja mellan ;)

Nu måste vi tänka FRAMÅT, vi har mycket att göra med att klargöra de hot mot demokratin vi står inför.

Av de jag pratat med ang detta är det tyvärr knappt någon som ens känner till förslagen, än mindre kan föreställa sig förslagens möjliga effekter och hur den insamlade informationen kan missbrukas.

tOLEDO- skrev

Kan direkt tala om att där jag röstade i skåne(Kristianstad) så såg jag först inga PP lappar och såg en blank, så sa tanten bak disken att det funkar inte att skriva Piratpartiet på en blank, så sa jag att det gör de visste det, dels för att det står på hemsidan och dels för att valmyndigheten säger så.

Hon ringde och några minuter senare så bad hon om ursäkt.

Jag hittade dock massvis med pp lappar. Säkert en 500st.

leks skrev

jag måste faktiskt säga emot dig rickard på punkten om hur ansett partiet är. Det är faktiskt en hel del av potientiella väljare som jag känner som tycker att piratpartiet är larv. T.ex så röstade 43 st på PP på min skola, av 1000. Det motsvara ca det antalet som åker till dreamhack härifrån, alltså inga övriga röster. Många fler fildelar ju (säkert 60%+), men alltför många tycker det verkar som ett oseriöst parti. Det märks även på medlemarna i pp i min kommun. 19 st medlemmar, medans vi var kanske 15 st i min bekantskapskrets som åkte till DH. 1 av dem var medlem, jag. Notera även att alla åkte mest till DH för att ladda ner.

Däremot tycker jag inte att du ska avgå. Dock kanske vi borde hitta nån med ett stort mediakontaktnät samt mediaerfarenhet (presstalesman)

/leks

JL skrev

I rikspolitiken är vi ett 3-frågeparti.

I kommunpolitiken skulle vi vara ett Nollfrågeparti…

Piratpartiet bygger till stor del på att skillnaden mellan rött och blått är så liten som den är just nu. Om det skulle komma till en valrörelse där det skulle finnas ett tydligt vänster-högerperspektiv så skulle det avskräcka många väljare att rösta på oss.

Därför tror jag att EU-valet är ett kanonläge för oss. Det är ett val som de flesta inte bryr sig speciellt mycket om eftersom det, med rätt eller orätt uppfattas som nåt som inte påverkar oss speciellt mycket.

I ”våra” frågor kan vi dock väldigt tydligt visa att EU har betudelse. Datavagringsdirektivet, IPRED2 etc etc.

Vad gäller vår valrörelseanalys så MÅSTE vi bygga upp en fungerande basorganisation. Vi kan inte förlita oss på att massmedia talar om att vi finns, det får vi sköta själva på det lokala planet. Minst hälften av de väljare jag stötte på på valdagen hade aldrig hört talas om oss, minst hälften av de andra skrattade lite och sa nåt om piratkopiering.

Våra ”tunga” och ”seriösa” frågor måste komma fram nästa gång, annars går det inte.

En som förstår skrev

[quote=Anonym]HAHAHA ni är så jävla ägda!! INGET PIRATPARTI IN I RIKSDAGEN HAHAHAHHAHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1[/quote]

Den dagen du åker in för fildelning så kommer du höra mig stå utanför ditt cellfönster med nästan samma kommentar…HAHAHA du är så jävla ägd!! INGEN FRIHET HÄR INTE HAHAHAHHAHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Patrick Friberg skrev

[quote=Anonym]

Partiledaren har förlitat sig för mycket på internet och för lite på stora medier. Det är uppenbart att han inte har någon kunskap om hur de större medierna arbetar, eftersom han inte visade sig någonstans i medierna den sista valveckan.

[/quote]

Ursäkta om det här verkar som en dum fråga men…
Är inte Internet ett av de största medier vi har i modern tid?

Är det inte klokast av ett parti som riktar sig mycket till datoranvändare att propagera för sin politik genom datorer?

Vill även meddela att det kom in sammanlagt 11 röster för piratpartiet av 1200 här där jag bor.
(Åtvidaberg)

Anonym skrev

[quote=Anonym]Hej.

Varför väntar ni? Enligt valmyndighetens hemsida har Piratpartiet fått 3784 röster. Det betyder tredje största övriga parti efter Sverigedemokraterna och Fi.[/quote]
Långt ifrån alla röster har räknats än. Siffrorna uppdateras kontinuerligt.

Mind skrev

Jag tycker absolut inte att du ska avgå. Du har gjort ett kanonjobb, mycket bättre än vad man hade kunnat vänta sig av ett så pass nytt och litet parti. Nu är det ju såhär att det som varit oss mest till nackdel är ju okunskap. Inte våran okunskap utan andras okunskap, samt fördomar. Många jag pratat med tror att vi är saker vi inte är bara på grund av namnet Piratpartiet. Säkert hade vi kunnat få fler röster med ett namn som t.ex Privatpartiet eller liknande. Nåja, det är lätt att vara efterklok, vårat jobb nu (tycker jag) de närmaste 4 åren är att inte deppa ihop om vi inte kommer in i riksdagen utan se det för vad det är, ett trots allt bra gjort arbete och gott kämpat. Vi ska fortsätta upplysa samhället om våra synpunkter och föra upp debatten om våra tre ståndpunkter på en högre nivå än den sandlådenivå som våra politiska motståndare hittills har hållit debatten på. Det är allt fler som inser att vi har rätt och med 4 år till på oss kommer vi oundvikligen förändra samhället och förhoppningsvis inte bara i Sverige, utan resten i världen också. Jag ser det här i ett långsiktigt perspektiv.

Sen har jag också känt av dessa antidemokratiska tongångar som jobbat mot oss, censur av vår hemsida i olika kommuner, allmänt annat ljusskyggt mygel och inte skulle jag bli förvånad om det dessutom kryper fram om ett tag att det skett någon slags röstfusk i samband med detta val. Låt oss dock inte låta detta få oss att tappa glöden. Blir vi nog många kan vi inte ignoreras. Så enkelt är det.

Jag tycker inte vi ska låta oss brytas ned av trollen från antipiratbyrån som kommer hit och skriker ”Rätt åt er” och liknande saker. De förstår inte bättre helt enkelt och är hopplöst beroende av systemet som det är i dagsläget och saknar fantasi att se en bättre framtid.
Slut på peptalk för nu =)

/Micke

Dennis Nilsson skrev

Det är bra jobbat av oss alla. Jag såg till att det fanns valsedlar i en skola i Vällingby/Spånga och kollade in i andra vallokaler i närheten, bl a i Bromma i Stockholm. Jag uppfattade att det det gick rätt till. Piratpartiets valsedlar låg tydligt framme.

Jag själv är över 40 år, och så vet jag att det finns de som är över 70 år som röstat på Piratpartiet.

Våra frågor har fått mycket uppmärksamhet i media och kommer att få det ännu mer. Det gäller att ha tålamod, vara långsiktig och vara många att dela på arbetsbördan, när det gäller politiskt lobbyingarbete. Det är ett nytt val till om fyra år.

Min erfarenhet från lobbyingarbete är att det fungerar, även om man har små resurser. Men man måste kunna argumentera mycket bra för sin sak.

Tror man på att demokrati fungerar, så fungerar den. Gör man inte det, så fungerar den inte. Våra politiker lyssnar gärna på oss.

Nu har jag skrivit brev till Alliansens ledare Reinfeldt och bett dem att de skall göra förändringar i EU-direktivet om datalagring. Och så har jag skrivit till ett otal journalister om detta.

Vi har lyckats få upp våra frågor på agendan, det är slutresulatet som räknas.

Här är några läsvärda artiklar som det går att finna bra argumentation och optimism i.

http://www.digitalrights.ie/2006/09/14/dri-brings-legal-action-over-mass-surveillance/

http://sydsvenskan.se/kultur/article164534.ece

Slutligen, det är dagens ungdomar som är morgondagens politiker.
Det vi bygger idag, ger utdelning om 10-15 år.

Anonym skrev

Du är en fegis som inte står med ditt namn när man klagar på någon annan som herr falkvinge.
Björn Nettelbladt

proffe skrev

Problemet är alltså inte att valsedlar med handskrivna partinamn räknas som ogiltiga i vissa vallokaler, då länsstyrelserna säkerligen kommer att göra rätt, utan att vissa valförrättare sagt till väljare att nämnda valsedlar skulle bli ogiltiga, vilket skulle kunna få potentiella PP-väljare att rösta på något annat parti eller inte alls. Ett överklagande kan (för ordningens skull) göras till Valprövningsnämnden som, om det kan styrkas, antagligen kommer att hålla med om att det är en ”avvikelse från föreskriven ordning”, men samtidigt säga att det inte kan ha påverkat valutgången. Det skulle dock kunna bli intressant om det fattas ett fåtal röster för att nå 1%.

toffel-bengt skrev

Bjud in Valmyndigheten till samtal tillsammans med tex. fi och sd som även haft problem med valsedlar som ”mystiskt försvinner” och outbildad personal. Någonting måste ju göras nu för annars har vi snart ingen demokrati i sverige.

Gilgame skrev

Hur det gick för PP är en fråga som vi alla väntar dess svar med spänning.
Men alla vi som röstade Pirat får nu inte falla tillbaka på kontorsstolen. Vi måste engagera oss själva likväl som nya människor. En representant från PP i EU parlamentet är en högst verklig dröm om vi bara kan jobba mer tillsammans.
Nu är inte läge att vila. Nu är det dags att ta den här framgången, förvalta den och genom att använda modernare mediaformer skapa en opinion som vill se PP försvara de demokratiska grundpelarna inför hela EU.

Låt oss tillämpa våra konstitutionella rättigheter för att visa vår existens och se till att deras innebörd aldrig går förlorad.

PP må vara ett enfrågeparti. Men det handlar inte om att legalisera fildelning. Det handlar om att beskydda demokratins integritet.

Rickard Falkvinge skrev

[quote]Partiledaren har förlitat sig för mycket på internet och för lite på stora medier. Det är uppenbart att han inte har någon kunskap om hur de större medierna arbetar, eftersom han inte visade sig någonstans i medierna den sista valveckan.[/quote]

Jag var på SVTs nyheter en gång i halvtimmen på tisdag under valveckan, och på TV4 Nyhetsmorgon under valveckan. Det är svjv mer än vad både Sverigedemokraterna, Junilistan och FI lyckades med.

[quote]Klaga INTE på medierna. De kör de stories de får.[/quote]

Här håller jag med dig helt och hållet. Om du har kunskap att bidra med, så är du välkommen med det. Vi är en organisation av aktivister. Svjv har vi inte klagat på medierna.

[quote]PiratPartiet har dock LYCKATS med att samla på sig medlemmar och skapa en MYCKET imponerande organisation. Websiten och statistiken här, samt upptakten och anmälan till vallokalerna var snyggt, propert och fungerande.[/quote]

Det hör väl till våra styrkor, ja. Som jag sade på SVT igår, ”Dom säger att vi kan det här med data.”

[quote]Just nu måste partiledaren AVGÅ och partiet måste breddas och utformas till ett riktigt parti. I allmänhetens ögon är partiet ansett som något oseriöst larv.[/quote]

Det håller jag absolut inte med om. Vi har ungefär samma status som miljörörelsen hade i början, när allmänheten inte hade förstått vad vi pratade om. Tittar du på segment bland dem som förstår vad det är vi pratar om – t.ex. på många skolor – så ligger vi en bra bit över tio procent. Vi fick över fyra procent sammanlagt i skolvalet. Så är det ofta för nya, banbrytande partier, att unga förstår budskapet först.

Och som sagt, om medlemmarna vill ha en annan ordförande, så är det bara att välja en annan på nästa möte. Just nu behövs det ledarskap för att konsolidera organisationen och optimera den för att sikta på 2009.

[quote]Den uppfattningen måste ändras, och det går bara om partiet får BREDD och syns i medierna. Det måste till AKTIONER och rejäla pressmeddelanden.[/quote]

Om du vill engagera dig på riktigt i stället för att vara kverulerande baksätesförare, så är du lika välkommen som alla andra att bidra med din tid och kompetens.

proffe skrev

Jag stod utanför vallokal 5 timmar igår och även om jag inte hörde jättemycket snack fick jag uppfattningen att alltför många av dem som faktiskt hört talas om Piratpartiet uppfattar oss som oseriösa; att vi bara vill ha gratis musik utan en tanke på hur den ska betalas.

Det är nog inte så konstigt, ty för att förstå varför man ska rösta på Piratpartiet, eller åtminstone varför upphovs- och patenträtten behöver (och kan!) reformeras (skyddet för privatlivet är kanske lättare att skriva under på) behöver man sätta sig in i frågorna ganska väl, tror jag. Och hur många har tid med det?

Vad vi behöver är kanske en kritikerrosad, en bästsäljare som alla pratar om, som Da Vinci-koden?

Anonym skrev

Hej.

Varför väntar ni? Enligt valmyndighetens hemsida har Piratpartiet fått 3784 röster. Det betyder tredje största övriga parti efter Sverigedemokraterna och Fi.

Orpon

Anonym skrev

Jag håller med den skribent som kommenterade att det jämna läget mellan blocken alldeles säkert verkade till piratpartiets nackdel i detta val, jag var själv en av dem som valde att lägga min röst på ett etablerat parti för andra frågors skull. Samtidigt har jag under valrörelsen övervägt att rösta på piratpartiet och det tror jag inte att jag är ensam om. Piratpartiet har gjort ett fantastiskt jobb och eftersom det är byggt på ett brett ideellt engagemang så är jag övertygad om att partiet har bättre förutsättningar att leva kvar och utvecklas, än vad partier som är byggda runt kändisskap och kapital har (FI, unika partiet etc.).

Jag tycker att partiet ska fortsätta kämpa till nästa val, och kanske utnyttja även eftervalstiden då folk fortfarande i hög grad tänker politik.

Varma lyckönskningar,
Ante

Anonym skrev

PiratPartiet har MISSLYCKATS med att komma ut till den stora massan.
Partiledaren bör ta på sig detta och faktiskt avgå. Han förtjänade knappt att vara den som tog den biten från början – men det har visat sig nu att han faktiskt INTE hade den kunskapen som han sa sig ha. Han bör överlämna partiet till någon som har möjlighet att få ut partiets budskap till allmänheten.

Partiledaren har förlitat sig för mycket på internet och för lite på stora medier. Det är uppenbart att han inte har någon kunskap om hur de större medierna arbetar, eftersom han inte visade sig någonstans i medierna den sista valveckan.

Klaga INTE på medierna. De kör de stories de får. Med regelrätta pressmeddelanden som följs upp med bevakade aktioner och presskonferenser som har partistruktuellt nyhetsvärde så kommer man helt enkelt ut i media. Det är inte alls svårt att få ett Aftonbladetlöp – men man måste veta hur man gör.

PiratPartiet har dock LYCKATS med att samla på sig medlemmar och skapa en MYCKET imponerande organisation. Websiten och statistiken här, samt upptakten och anmälan till vallokalerna var snyggt, propert och fungerande. Fortsätter det så finns det hopp i valet 2009.

Just nu måste partiledaren AVGÅ och partiet måste breddas och utformas till ett riktigt parti. I allmänhetens ögon är partiet ansett som något oseriöst larv. Den uppfattningen måste ändras, och det går bara om partiet får BREDD och syns i medierna. Det måste till AKTIONER och rejäla pressmeddelanden. Istället för ordentliga presskonferenser klagas det i forumen. Detta är fel av partiledningen. Ingen i media läser det här. Partiets ledning har misslyckats. Men partiet som sådant är fascinerande kraftfullt. Det är trots allt, i medlemssiffror räknat, det sjätte största partiet i Sverige. Och troligen det andra största partiet, i röster räknat, som står utanför riksdagen.

Avgå! Gör om! Gör rätt!

Anonym skrev

Jag jobbade som rösträknare på kvällen och den enda piratrösten som inte blev räknad och ogiltigförklarad var en där det stod skrivet piratpartiet (vilket såklart är tillåtet) men det fanns även en ritad döskalle på (vilket inte är tillåtet).
Annars räknade vi de som det var skrivet på + de förtryckta.

Får ni en positiv rapport iallafall, kanske gör er lite gladare (+ informera era väljare nästa gång att en ritad döskalle inte ger någon giltig röst även om själva teckningen var fin)

Anders Andersson skrev

Japp, alla valsedlar från vallokalernas rösträkning, inklusive sådana som rösträknarna bedömt vara ogiltiga, levereras till länsstyrelserna inför den slutliga rösträkning som nu pågår. Det bekräftas av att även den slutliga rösträkningen har en post ”ogiltiga röster övriga” där alla valsedlar med oläsligt klotter på, dubbla valsedlar och liknande hänförs. Du kan efteråt jämföra det antalet med det antal som erhållit i vallokalen i din valkrets och på så vis se huruvida länsstyrelsen har gjort en annan bedömning av valsedlarnas giltighet än vad rösträknarna i vallokalen gjorde.

Anonym skrev

Vore det inte läge att starta en tråd på forumet med en ordentlig eftervalsdebatt?
Vad var bra/dåligt med denna valrörelse.
Vad kan vi göra bättre till nästa val?

25+ skrev

”Folk i allmänhet runt 25 och uppåt som inte använder datorn till annat än betalar sina bankärenden och kollar mailen”

Det är bara barn 15- som tycker att 25+ är några gammla stofiler som inget kan om datorer.

Flowerboy skrev

Jag jobbade som valförättare i Danderyds kommun, hörde många kommentarer från äldre(+39) ”Pirat partiet är 15 åringar som vill själa från varandra” ”Pirat partiet är oseriöst och har ingen riktigt politik”

Skulle tipsa om som andra har skrivit , mer information om övrig politik och försöka exponera partiet i äldre åldersgrupper.

/Må Väl

deep skrev

Jag jobbade i vallokal igår och räknade röster (4 av 678 röster till PP, området var ett invandrarområde med 55% sossar, 10% sverigedemokrater…)
Aven om blanka röster med piratpartiet skulle räknas som ogiltiga i den preleminära rösträkningen igår, så skickas alla röstsedlar in till valmydigheten för att kontollräknas, och de gör knappast samma fel igen. Men kontrollräkningen är inte färdig på c;a vecka, men då kanske de får justera upp småpartierna.

Anonym skrev

Läste att det skulle finnas valsedlar distrubierade till östra skaraborg (Mariestad) Men fanns inga valsedlar i valokalen, tror inte att dom hade tagit slut även att jag var där i sista minuterna innan det stängde ca kvart i 8, Men det gick bra att skriva på blanka som tur var :)

Ahruman skrev

Det här kan vara en bra kampanjidé. ”ÄR DU PIRAT?”, argument för ett ja-svar.

Synd på timingen bara. :-)


Quis custodiet ipsos custodes?

Anonym skrev

[quote=Besser]Ja, ja alla har gjort fel och det är säkert fusk och mygel. Valfiaskot kan ju absolut inte bero på att Piratpartiet är ett fjantigt enfrågeparti som skiter i all politik utom just denna lilla fråga. Ett annat problem för partiet är att medelåldern på medlemmarna verkar vara en bra bit under 18 år. När det är dags att rösta så har de förhoppningsvis mognat ifrån Piratpartiet. Väljarnas politiska mognad är nog ett annat problem för partiet.[/quote]
Medelåldern ligger snarare runt 22-23 år.

Anonym skrev

[quote=Tomas Bodströms Klon]Det var ju synd att ”högerblocket” vann, de som lovar oss fler poliser, övervakning (säkert Kungsholmen någon?) samt nolltolerans mot ”vardagsbrott” – dvs. piratkopiering. Jag menar med att det blir sura tider framöver…[/quote]
Jag tycker att det här var det näst bästa resultatet (där det bästa hade varit om piratpartiet hade kommit in i riksdagen). Klart man är besviken, men om socialisterna hade vunnit igen så hade jag nog avsagt mig mitt medborgarskap.

Anonym skrev

Om nu endel valförrättare felaktigt ansett att blanka valsedlar med påskrivet parti namn ska anses som ogiltiga hur ska man då kunna vara säker på att de som skrivit partiets namn på en blank valsedel fick sin röst räknad och att den inte bara kastades i högen av blanka röster. Kommer någon att kontrollera att detta inte skett?

Pirat i Nyköping skrev

Såg inga problem här med valsedlar, där emot för andra som skulle rösta på något annat parti fick svaren att det inte gick att skriva på blanka röster. Och att dem skulle bli ogiltiga.

Tror att det va många som blev lurade av färgerna blått eller rött i detta val.. Många från de röda partierna som kankse tänkt att rösta på Priraterna som kände att om detta skulle göras skulle de blåa vinna och många blåa som kände tvärtom att de var tvungna att hjälpa dem blåa. Ovavsätt Rött eller blått blir det ett mer övervakat samhälle, som folket snart kommer inse. Med mer regler och lagar som gör att fler och fler blir krimenella och fängelserna kommer att bli större. Men jag vet att Piraterna kommer att växa sig allt större när folket inser vad som kommer att hända.. Den lilla yxan är starten på hacket i den stora eken.

http://www.dontdownloadthissong.com/

Anonym skrev

Ja, men skillnaden är att FI fick chansen att säga det i tv. Skulle bli bara så glad om vi kunde passera FI…utanför storstäderna gör vi det nog.

ChoChoCoo skrev

Varför skriver du inte bara att du inte är för fildelning?

Eller är du kanske mot små partiers existens överlag?

Anonym skrev

Nästa gång Du hamnar i en diskussion om artistens rättigheter så fråga hur hon ser på sina skyldigheter.
Rättigheter utan skyldigheter finns bara i mediaindustrins våta drömmar.

Anonym skrev

Dessa är löpande siffror från den slutliga sammanräkningen. I skrivande stund
är 272535 av 6891172 möjliga räknade.

Schlyter skrev

Det största bekymmret vi hade var att vi inte syntes för den äldre befolkningen (30+?). De flesta visste inte ens om vad PP var för något eller vad vi står för.
Jag tror att vi inför nästa val får satsa mer på att synas offentligt och inte försöka få media att uppmärksamma oss då det uppenbarligen är fel väg.
Genom internet når vi ut till mångt fler unga än något annat parti men då många av dem fortfarande inte kan rösta gagnar det oss inte mycket än så vi får försöka samla tillräckligt med pengar (Om vi inte får 2%) för att genomföra en standard kampanj á la Posters med tuffa slogans så även ”Britta 65år” förstår att hon enligt nuvarande lagar är pirat då hennes barnbarn gett henne alla de där brända DVD skivorna med ”Generic Tant serie”.
Får vi de äldre generationerna att förstå att nuvarande lagar anser att 1.4 miljoner Svenskar klassas som kriminella kommer vi få högre stöd.
Troligtvis är siffran betydligt högre då jag personligen misstänker att de 1.4 är de som själva laddar ner och att de som fått piratkopierade saker åtminstone är 1 miljon pers.

Anonym skrev

”Blank valsedel = valsedel utan tryckt partibeteckning och kandidatnamn. De blanka valsedlarna är till för att väljaren ska kunna skriva dit ett partinamn. Om ett partinamn skrivs till så blir valsedeln en giltig röst på det partiet. Om den blanka valsedeln används som den är så räknas den som en ogiltig valsedel. I valresultatet redovisas hur många som har röstat blankt.”

Så det är väl inget snack om att en blank valsidel med ditskrivet partinamn ska gälla.

Tomas Bodströms Klon skrev

Det var ju synd att ”högerblocket” vann, de som lovar oss fler poliser, övervakning (säkert Kungsholmen någon?) samt nolltolerans mot ”vardagsbrott” – dvs. piratkopiering. Jag menar med att det blir sura tider framöver…

Richie skrev

Det beror lite på vilken lokal det handlar om. I en del kan det ha strulat med distributionen i sista sekunden. Kan du säga vilket distrikt och lokal det handlar om?

– Rickard Olsson

Hannu skrev

Samma här i Salem.

Blev lite förvånad först att det fanns en representant på plats.

Bra initiativ. (tummen upp)

Min röst hamnade där den skulle.

Fortsätt jobba på.

/Hannu

Fidde skrev

Jag va i Grästorps kommun och höll dom med valsedlar och det gick bra. Kom in i vallokalerna innan dom öppnade och blev bemött av mest nyfikenhet och dom va nog överraskade att jag kom för PP. I Alla lokalerna (eftresom jag va där så tidigt) fick bra plats för valsedlarna.. Översta raden i ställena och dom erbjöd sig att hålla efter valsedlarna men jag valde att åka dit fler gånger och kolla så dom fanns där. Jag stod även utanför vid några tillfällen och tyckte det va tråkigt att stå där. Majoriteten hadde inte ens hört namnet på partiet ens..
Men som sagt, Det är ju bara dom stora som sågs i media..

Riktigt dåligt skrev

Enligt PP:s hemsida så skulle det finnas röstsedlar för PP i min röstlokal, men när jag röstade, lite mer än två timmar innan stängning så fanns det inga där. Betyder detta att det är någon om tagit bort PP:s valsedlar? Är inte det valfusk?

bjurtan skrev

Valet må ha givit sämre utdelning än vad vi alla hoppats på men sakfrågan har inte passerat obemärkt. Fildelning diskuteras och flera av de etablerade partierna har förstått skilnaden mellan upphovsmannens rätt och konsekvenserna av de lagändringar som lobbyorganisationerna föröker driva igenom.

Nästa gång Du hamnar i en diskussion om artistens rättigheter kan Du kontra med att fråga: Är det rimligt att fildelning ger strängare straff än om jag går in i en skivbutik och snattar samma skiva?

Anonym skrev

Sverigedemokraterna 4104
Feministiskt initiativ 1872
Piratpartiet 973
Junilistan 538
SPI – Sveriges Pensionärers Intresseparti 456
Sjukvårdspartiet 200
Enhet 98
Nationaldemokraterna 77
Nationalsocialistisk front (NSF) 57
Folkets Vilja 35
Ny Framtid 23
Rättvisepartiet Socialisterna 20
Partiet.se 19
Kommunisterna 11
Klassiskt Liberala Partiet 7
http://www.aktivdemokrati.se Partiet för kontinuerlig direktdemokrati 6
Europeiska Arbetarpartiet-EAP 4
Unika Partiet 3
Kommunistiska förbundet 2
Kvinnokraft 2
Rikshushållarna 1
Sverige ut ur EU (UT) / Frihetliga Rättvisepartiet (FRP) 1
Övriga partier 194

Sverigedemokraterna 4104
Feministiskt initiativ 1872
Piratpartiet 973
Junilistan 538
SPI – Sveriges Pensionärers Intresseparti 456
Sjukvårdspartiet 200
Enhet 98
Nationaldemokraterna 77
Nationalsocialistisk front (NSF) 57
Folkets Vilja 35
Ny Framtid 23
Rättvisepartiet Socialisterna 20
Partiet.se 19
Kommunisterna 11
Klassiskt Liberala Partiet 7
http://www.aktivdemokrati.se Partiet för kontinuerlig direktdemokrati 6
Europeiska Arbetarpartiet-EAP 4
Unika Partiet 3
Kommunistiska förbundet 2
Kvinnokraft 2
Rikshushållarna 1
Sverige ut ur EU (UT) / Frihetliga Rättvisepartiet (FRP) 1
Övriga partier 194

Pehr skrev

Gick bra till vid den vallokal där jag stod. Fick mycket positiva kommentarer från de övriga partiernas valarbetare och glada väljare. På det hela taget en mycket positiv upplevelse. Sedan får vi väl se hur valresultatet blev. En procent eller två finns det nog utrymme för vilket inte är fy skam för oss som helt nybildat parti. Sedan tycker jag att det tidvis har varit svårt att nå folk med vårt budskap. Folk i allmänhet som man träffar håller med oss i sak men vikten av att antingen behålla eller byta regering har varit viktigare för många. Att arbetslösheten bland ungdomar är skyhög har nog satt våra frågor något i skymundan hos de som förstår våra frågor.

Sedan är det ju intressant att notera att de mindre partier (mp och C) som går framåt i det här valet är de partier som uttalat sig positivt om nedladdning (även om de inte riktigt har koll på hela frågeställningen). Många nya väljare som tycker våra frågor är viktiga har nog valt att rösta på antingen C eller MP och på så sätt uttryckt sitt gillande för fildelning men ändå haft möjlighet att göra en skillnad i blockstriden.

Anonym skrev

Nja, medier spammade ”Alliansen eller dom andra?” precis som alliansen ville. Och eftersom så många är så trötta på Persson efter bla tsunamin och efter alla reportage i nyheterna om hur dåligt vården fungerar, så var folket desperata nog att svälja högerpartiets tomma ord med hull och hår istället för att rösta på något av den uppsjö med alternativ som existerade.

Alliansen hade en vinnande strategi, inte en vinnande politik. Man blir mörkrädd.

buttler skrev

Piratpartiet får väldigt lite uppmärksamhet både i TV radio och medier. Folk i allmänhet runt 25 och uppåt som inte använder datorn till annat än betalar sina bankärenden och kollar mailen vet inte vad piratpartiet är för något. När man frågar på arbetsplatsen svarar dom: Det är väl något påhitt/kriminelt som är bäst att hålla sig ifrån! Jag har gjort en gallup på min arbetsplats där är 42 st anställda i åldrarna 22 till 46. 28 visste inte exakt vad pp var för något eller vad det stod för. Skrämmande.

Besser skrev

Ja, ja alla har gjort fel och det är säkert fusk och mygel. Valfiaskot kan ju absolut inte bero på att Piratpartiet är ett fjantigt enfrågeparti som skiter i all politik utom just denna lilla fråga. Ett annat problem för partiet är att medelåldern på medlemmarna verkar vara en bra bit under 18 år. När det är dags att rösta så har de förhoppningsvis mognat ifrån Piratpartiet. Väljarnas politiska mognad är nog ett annat problem för partiet.

Nimis skrev

[quote=Anonym]HAHAHA ni är så jävla ägda!! INGET PIRATPARTI IN I RIKSDAGEN HAHAHAHHAHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1[/quote]

Rom va inte byggt på en dag, Men Svergie got Distroyed bara några timmar.
PIRATPARTIET finns och nu vet alla. Det är en stor vinst..

Bagarebengt skrev

Sverigedemokraterna fick enligt uppgift 1,9% FI 1% Junilistan 0,5%. Dessa är alltså totalt 3,4%. Sen är det Nationaldemokrater, sjukvårdspartier, pensionärspartier och dyl så frågan är om piratpartiet fick mer än nån enstaka procent av rösterna. Om uppgifterna om fuskande valförättare är sann är detta naturligtvis en stor skandal, även om det bara rör några enstaka kretsar. Hur länge har valförättare betett sig på det här viset?

För övrigt tror jag att många övergav piratpartiet när det närmade sig. Många av de jag känner som varit helt säkra på piratpartiet ändrade sig i sista stund för att rösta på sina vanliga partier. Synd.

I skolvalet fick piratpartiet över 4%…hopp om framtiden?

Andreas Englund skrev

I ljusdal så var det rätt så bra, då jag var bland dom första ute i vallokalerna så kunde jag själv placera ut valsedlarna på bordet och välja vart dom skulle ligga.

Vilet gjorde att dom syntes mycket väll. Valförrättarna var även väldigt trevliga och frågade ibland lite om piratpartiet, vilket var väldigt trevligt.

Andreas Englund skrev

I ljusdal så var det rätt så bra, då jag var bland dom första ute i vallokalerna så kunde jag själv placera ut valsedlarna på bordet och välja vart dom skulle ligga.

Vilet gjorde att dom syntes mycket väll. Valförrättarna var även väldigt trevliga och frågade ibland lite om piratpartiet, vilket var väldigt trevligt.

tixe skrev

Jag ogillar verkligen hur det blev i år….
Alla medier spammade SOSSAR ELLER MODERATERNA?
Vad hände med alla andra?
Ska inte medier informera om alla partier?
Det man fick se på senaste tiden är moderater och sossar -.-

Anonym skrev

Samma här, hade en trevlig PP kille som stod längst fram, bredvid sossarna, och delade ut blad. PP var det enda partiet på plats förutom ”de gamla”. Bra jobbat, underbar entuiasm!

PP får fortsätta jobba på som opinionsbildare fram till nästa val! Om det går har PP 4 år i media bakom sig, dvs ett ännu bättre läge. Vi får hoppas på att det blir lite partistöd.

Ulric skrev

Jag räknade ihop rapporterna om småpartiernas röster igår kväll och kom fram till att om siffrorna stämde skulle det bli några promille över till PP. Vilket är intressant då det är över 9000 medlemmar i partiet.

I Strängnäs var det dock inga problem med valsedlar, de låg bland de övriga buntarna.

rndusr skrev

Nu hade jag visst knarkat igen och missat att de börjar räkna om rösterna från början, och dessutom särredovisar de övriga partierna allteftersom, och nu ser det ju inte alls lika ljust ut.

Nåväl, inte hela världen, än så länge har vi över 1% i alla fall.

Anonym skrev

HAHAHA ni är så jävla ägda!! INGET PIRATPARTI IN I RIKSDAGEN HAHAHAHHAHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

rndusr skrev

[quote=Anonym]Nu får Piratpartiet ladda om och förbereda sig inför nästa val. Då hoppas jag att partiet ställer upp val till kommun, riksdag, landsting, dvs. allt som går att ställa upp i, för att jag tror att det är det enda rätta om Piratpartiet fortfarande har ambitioner att komma in i riksdagen. Fortsätt satsningen nu, träng igenom isen och bryt medieskuggan och bilda folket. [/quote]

Du har rätt i att det är dags att förbereda sig på kommande val, speciellt EU-valet och samarbete med andra piratpartier i andra länder.

MEN, jag ifrågasätter verkligen lämpligheten att ställa upp i kommun och landsting, där handlar det främst om fördelningspolitik och det är helt enkelt inte den sortens politik som PP driver.

rndusr skrev

[quote=Dandoz]Pirat partiet[/quote]

Jag hoppas VERKLIGEN INTE att du röstade på DET partiet. Bland våra värsta fiender i dessa sär skrivande tider.

Dubbelmackan skrev

Jag märkte inte av något sådant där jag stod, men tyvärr så förvånar de mig inte.

Anonym skrev

Nu får Piratpartiet ladda om och förbereda sig inför nästa val. Då hoppas jag att partiet ställer upp val till kommun, riksdag, landsting, dvs. allt som går att ställa upp i, för att jag tror att det är det enda rätta om Piratpartiet fortfarande har ambitioner att komma in i riksdagen. Fortsätt satsningen nu, träng igenom isen och bryt medieskuggan och bilda folket.

Dandoz skrev

där jag rösta fanns det Pirat partiet som altenativ att rösta på som alla andra partier (i enköping) men jag har snakkat med andra som fråga mig hur man rösta på dom senare när jag var innne på Ventrilo för dom hade inte sett några lappar och dom bor i andra delar i landet så

rndusr skrev

Igår på irc (#piratpartiet @ efnet) rapporterade en ”MR_Y” att 56 av 88 röster på ”Övrigt” i ett valdistrikt i Luleå var på piratpartiet. Projicerar vi detta på de 6,36% som kategorin övrigt ligger på på val.se så ger det… *trummvirvel* ~4,05%!

Vilket iofs förutsätter att resultaten sett likadana ut i resten av Sverige, vilket antagligen inte är troligt, men hoppet är det sista som lämnar människan, sägs det.

Hur som helst så är det bra jobbat av alla. Varje röst på PP är en röst så god som någon, en röst som räknas och en röst som de övriga partierna gått miste om, även om vi inte får över 4% så visar vi att vi finns och står för våra åsikter, och det är viktigt.

Sen har vi både EU-val och nytt riksdagsval om fyra år, och då slipper vi förhoppningsvis lägga tid och pengar på att distribuera valsedlar.

Och kom ihåg: Imorgon är det talk liek a pirate-day, då ska vi fira!

Anonym skrev

Jag tror att det finns många dunkla metoder om att missbruka demokratin som folk i det här landet desvärre blundar för. Det är ju så klart ingen som kommer erkänna att det är fel. Sen har man rätt till att skriva vilket parti man vill på de blanka valsedlarna men konstingt att dom jävla valförrättarna säger d så, men dom är oftast tagna ur de etablerade partierna.

Anonym skrev

[quote=Johan*]Jag tror det har varit lätt hänt att en pp lapp har åkt i tunnan o en vit har räknats in istället.[/quote]

Varför skulle just piratpartiet råka ut för det? Tror snarare att det är ND och liknande. Fast jag tror inte att det är så omfattande.

ozamosi skrev

Tja, F! sa samma sak i TV igår – att valförrättare hade sagt att en röst på F! inte räknas även om man skriver Feministiskt Initiativ på valsedeln. Så där finns det nog möjligheter att samarbeta…

nicolausX skrev

Bra jobbat kamrater!
Vi kämpar vidare!
Var stolta för det vi har åstadkommit!

Johan* skrev

Ogiltiga röster blanka 2006: 91159
Ogiltiga röster övriga 2006: 11748 2005: 80721
i år verkar dom ju ha delat upp det hela men man kan ju fråga sig om verkligen 11tusen pers har skrivit fel? och antalet blanka röster ökade med 20 tusen på. Jag tror det har varit lätt hänt att en pp lapp har åkt i tunnan o en vit har räknats in istället.

Anonym skrev

Kanske inte mycket att gnälla över bara för att valresultatet blev kasst. Tror nog att det gick schyst till på de flesta ställen.

Engström skrev

Kan det verklien stämma? Bör inte valförättarna vara informerade om gällande regler? Kanske bör rutinerna ändras…

Anonym skrev

Påstod de att blanka valsedlar skulle bli ogiltliga om någonting skrevs på dem? Det är knappas så att de räknas till så mycket om inget står på dem ändå.

Bruun skrev

Jag har som tur är inte i min hemkommun upplevt några sådana problem.
Där fanns gott om valsedlar, och längst ner fanns PP valsedlar.

I för sig så förtidsröstade jag, men det ska ju inte ha förändrat saker och ting.

Bra jubbat, alla pirater där ute!

Kram Skurup i Skåne

Lämna kommentar