PRESSMEDDELANDE: Piratpartiet välkomnar frikännande

- När man sprider kultur så gör man samhället en tjänst och det är absurt att man ens kan bli åtalad för något som bara är bra och samhällsnyttigt. En sådan handling ska inte vara illegal över huvud taget. I den mån samhället ska lägga sig i den, så ska den följas upp med en belöning, inte med dagsböter.

- Men man kan ändå konstatera att Sverige blev ett lite mer kulturvänligt land idag. Den här hovrättsdomen är en glädje för alla som älskar film och musik, avslutar Rickard Falkvinge.

Om Piratpartiet:
Piratpartiet blev det tredje största partiet utanför riksdagen med 0,63% av rösterna i valet 2006. Partiet grundades den 1 januari i år och står för ett öppet informationssamhälle: delad kultur, fri kunskap och skyddat privatliv. Man tar inte ställning i fördelningspolitik eller andra klassiska höger-vänsterfrågor.

Kommentarer

Anders Troberg skrev

Om Antipiratbyrån lägger ut en film de inte äger rätten att distribuera så begår de ett brott. Om de äger den så får de naturligtvis göra det, men då kan man betrakta det som att de tillhandahåller den och då kan man rimligtvis också anta att de som nyttjar den tjänst de medvetet tillhandahåller inte gör sig skyldiga till brott.

Med andra ord, de kanske får uppvigla (men jag betvivlar även det, det har funnits fall där föräldrar som försökt sätta dit knarklangare genom att låtsas vara köpare råkat illa ut), men det är knappast effektivt.

targetgamer skrev

Som APB säger, så börjar de nu polisanmäla ”brott” som gäller fler än en film. Är fortfarande nervös för att de skall lyckas lura rättsväsendet att ett tillräckligt stort antal ”brott” skulle godkänna husrannsakan… Jag menar 16 tusen för att dela ut en film är ju löjligt överdrivet redan idag…

tlainen skrev

Ok de kanske var lite krasst exempel, men är tanken som räknas < .< >.>

Detta kanske är bättre, ”som om Konsum skulle sälja ett helrör Vodka”…

Ahruman skrev

Oberoende av argumentets giltighet är det bara relevant om man vet att det är APB som lagt ut filen man laddar ner, och inte alls om man även laddar upp (som i exvis BitTorrent).


Sed quis custodiet ipsos custodes?

Moon skrev

[quote=Rickard Falkvinge]

2) Nej, det är inte stöld. Däremot har vissa klassat det som upphovsrättsintrång, vilket är något helt annat. Det är ett intrång i ett distributionsmonopol – som om Ica skulle sälja Alvedon.
[/quote]

Sist jag kollade, så säljer ICA Alvedon, och diverse andra receptfria piller att knapra på. Kanske minns fel, vad vet jag?

ATIX skrev

Det ær enbart myndigheter – iaf polisen – som inte har rætt att syssla med sånt. Om APB vill hålla på med sånt ær det fritt fram før dom, precis som om en kvinna vill sælja sex – sålænge det inte ær en polis dvs ;)

Ingemar Hedberg skrev

om APB delar en film som folk tankar e inte det brotts provokation då ?? vet iunte hur det stavas men men .. Ha det gött allihop

tlainen skrev

Måste bara fortsätta på den här galna iden… Man måste arrestera alla som pratar för att det är ju inte vi som skapat, de har ju skapats av generationer av folk eller matematiken, oxå olaglig :P
Eller varför inte andas, det kan ju någon i framtiden patentera, alltså om vi andas förlorar ju dens företag på de :P

Anonym skrev

Det innebär ju också att jag kan gå med alla mina köpta vhsband och dvdskivor till affären och byta till mig HD-blueray-skivor gratis, jag har ju betalat för innehållet. Perfekt :D.

Klubban skrev

Helt rätt Rickard…och sen måste vi ju börja arrestera alla som bakar eget bröd och bullar också för dom ”stjäl” väl från alla bagerier och konditorier

Leks skrev

Dessutom måste vi ju sätta in övervakninskameror i alla bostäder så vi ser ifall någon bryter mot sofflagen!…

Anonym skrev

I det fallet att jag har en laglig licens på min dator och APB kopierar det från mig så är det ju de som gör den aktiva handlingen, oavsett om de har tillstånd från upphovsrättsinnehavaren att kopiera deras filmer/musik/böcker/mediciner så kan jag ju alltid motanmäla dem för olaga intrång i min dator då de ju försöker ”stjäla” mina lagliga filer.
I fallet med ”Hipp hipp hora” så borde han nonchalant visat upp sin lagliga dvd av filmen i rätten och motanmält dem, så sjukt skönt att se deras äckliga flin bytas till någon slags panikspasm när de inser att skon sitter på andra foten. Deras egna vapen används emot dem.
Med tanke på folkpartiets behov att kunna två sina händer från sitt egna debakel innan valet så skulle de mycket väl kunna sätta dit APB för dataintrång för att kunna visa hur mycket de tar avstånd från sådant beteende och samtidigt plocka lite enkla politiska poäng från alla unga arga pirater.
Jaja, jag kan väl åtminstone få drömma ;).

sekasan skrev

Ifpi:s företrädare hävdar att det inte är skivan som säljs, den är i princip värdelös, utan det är materialet. Då är min fråga hur det kommer sig att jag med min trasiga skiva måste köpa en helt ny skiva och varför jag inte bara kan få en ny skiva då jag redan betalat för innehållet?

Anonym skrev

[quote=Richie]Om du låter en kompis sova på din soffa en natt, har ni då stulit från hyresvärden eller är det hotellet i närheten som ni stjäl intäkter ifrån? Jag är lite oklar på den punkten, du kan kanske reda ut det för mig?

Egentligen borde man ju införa en soffavgift som alla sofförsäljare får betala in till SleepSwede, som de i sin tur kan skimma en stor del av och ge resten till sängtillverkarna. Dessutom måste vi få till stånd en sovskatt som nån privat organisation kan få monopol på att samla in av alla soffägare och ge till hotellägare och hyresvärdar, för att kompensera dem för detta enorma intäktsbortfall (med ett rejält avdrag för ”administration”, naturligtvis).

Det är ju självklart att samtliga som slaggar en natt på en kompis soffa skulle ha tagit in på hotell istället om inte denna illegala soffhantering funnits. Rätt ska vara rätt och hotellen måste ju få betalt!

– Rickard Olsson[/quote]

:D Klockrent!

ATIX skrev

Det jag tænkte på var att om nu APB har tillstånd att dela ut eller tanka hem, så borde ju æven det tillståndet innefatta den som ”ej har tillstånd” att dela ut eller tanka hem, eller tænker jag fel?

Jag har ju inte i dagslæget rætt att bara hæmta varor på ett varuhus, men om xx skulle få tillåtelse att hæmta vad han vill dær och sen delar ut det till mig som befinner mig på någon annan plats så gør ju inte jag något fel. Jag gør ju bara fel om jag misstænker att det ær stulet men om jag vet att han haft tillåtelse att hæmta saker från varuhuset borde rimligen inte jag bli skyldig till brott ju, æven om jag inte haft tillståndet från børjan.

Richie skrev

Om du låter en kompis sova på din soffa en natt, har ni då stulit från hyresvärden eller är det hotellet i närheten som ni stjäl intäkter ifrån? Jag är lite oklar på den punkten, du kan kanske reda ut det för mig?

Egentligen borde man ju införa en soffavgift som alla sofförsäljare får betala in till SleepSwede, som de i sin tur kan skimma en stor del av och ge resten till sängtillverkarna. Dessutom måste vi få till stånd en sovskatt som nån privat organisation kan få monopol på att samla in av alla soffägare och ge till hotellägare och hyresvärdar, för att kompensera dem för detta enorma intäktsbortfall (med ett rejält avdrag för ”administration”, naturligtvis).

Det är ju självklart att samtliga som slaggar en natt på en kompis soffa skulle ha tagit in på hotell istället om inte denna illegala soffhantering funnits. Rätt ska vara rätt och hotellen måste ju få betalt!

– Rickard Olsson

Michael skrev

Jag skulle inte direkt klassa nerladdning/utdelning som stöld. Originalet finns ju alltid kvar. Går jag in i en klädesbutik, tar med mig ett par byxor hem, gör ett nytt par byxor som ser exakt likadant ut och säljer vidare så är det stöld. Men, om man laddar ner en film, ex. Hip Hip Hora så finns den ju fortfarande kvar för ägaren av filmen (dvs skaparna av filmen).

Att använda ordet ”stöld” i någon som helst mening gällandes nerladdning av film/musik från internet, är helt fel och du är isåfall ute och cyklar. Jag är glad åt att Piratpartiet gjorde så bra ifrån sig i årets riksdagsval, och hoppas innerligt att dom som sitter i regeringen framöver ska förstå att man inte kan göra 1.2 miljoner+ medborgare till brottslingar över natten. Det skulle isåfall betyda att vi som laddar ner film/musik är viktigare att fälla, än dom som begår mord, våldtäkter och dyl.

// Michael

Fana skrev

[quote=RedUlf]läste precis artikeln och domstolens utlåtande… Alltså om nu APB går in i en hubb och delar ut filmer och skaffar sig lösenord och även laddar ner en film begår dom inte själva brott då eller skulle det ses som civilkurage… Men om dom delar ut en film och någon laddar ner den borde inte det vara olagligt då och t.om. bara att dela ut en film borde ju vara att framkalla ett brott vilket vad jag minns är olagligt enligt svensk lag??[/quote]

Antipiratbyrån delar bara ut och laddar bara ner filmer/musik som dem har fått rätt att använda på detta sätt av upphovsrättsinnehavaren (mediabolagen som anlitar APB) så dem begår inget brott i hubbarna. Brottsprovocering är bara olaglig för polisen – APB kan göra det (och gör det). Tyvär. Skönt dock att domstolen nu börjar få nog av dessa stollerier och markerar för APB att dem inte vill veta av denna typen av fall i fortsättningen (ett fruktansvärt slöseri på det överarbetade svenska rättsväsendets resurser etc).

RedUlf skrev

läste precis artikeln och domstolens utlåtande… Alltså om nu APB går in i en hubb och delar ut filmer och skaffar sig lösenord och även laddar ner en film begår dom inte själva brott då eller skulle det ses som civilkurage… Men om dom delar ut en film och någon laddar ner den borde inte det vara olagligt då och t.om. bara att dela ut en film borde ju vara att framkalla ett brott vilket vad jag minns är olagligt enligt svensk lag??

mekk skrev

läste precis artikeln och domstolens utlåtande… Alltså om nu APB går in i en hubb och delar ut filmer och skaffar sig lösenord och även laddar ner en film begår dom inte själva brott då eller skulle det ses som civilkurage… Men om dom delar ut en film och någon laddar ner den borde inte det vara olagligt då och t.om. bara att dela ut en film borde ju vara att framkalla ett brott vilket vad jag minns är olagligt enligt svensk lag??

moqireh skrev

En film kan jag inte tänka mig att det skulle ge fängelse, ens om straffgränserna höjs. Får Antipiratbyrån sitta och samla ihop hur mycket en viss användare gör så att dom senare kan sätta honom i fängelse? Eller betyder den här domen egentligen att privatpersoner som fildelar lite smått och gott inte blir tagna?

Anders Forsman skrev

En mycket viktig händelse som kommer att påverka de fortsatta diskussionerna om fildelning på rätt väg till slut. Jag ställer mig frågan om detta överhuvudtaget hade hänt om inte vi hade funnits?
En klar framgång för Piratpartiets politik om ett skyddat privatliv.
En länk till intervjun hittas här

Olle F skrev

Det bevisar nu att det kommer bli mycket svårt att få någon fälld för piratkopiering om inte en husrannsakan ska ske vilket bara kan göras om brottet är så grovt så det kan ge fängelse vilket inte en kopierad film kan ge.

/Olle

Rickard Falkvinge skrev

Oj vad mycket galet på en gång.

1) Nej, han hade inte erkänt att han delade ut filmen. Jag sitter med domen framför mig här.

2) Nej, det är inte stöld. Däremot har vissa klassat det som upphovsrättsintrång, vilket är något helt annat. Det är ett intrång i ett distributionsmonopol – som om Ica skulle sälja Alvedon.

3) Upphovsrätten behöver stå tillbaka för viktigare värden. Personlig integritet är viktigare. Även om allt som upphovsrättsindustrin hävdar är sant om upphovsrättens magiska positiva effekter, så är den personliga integriteten ändå viktigare.

4) Det är per definition inte fel att arbeta inom det demokratiska systemet för att ändra reglerna.

Anonym skrev

Men han har ju erkänt att han delade filmen ju. Det är ju stöld. Ni försvarar ju stöld. Är inte det fel?

Petter skrev

Detta är bra för rättssäkerheten. Tur att rättsväsendet inte enbart fäller folk på godtycklighet. Dessutom skulle jag bli mycket förvånad om polisen i fortsättningen skulle börja prioritera att göra husransakan hos kidds för att tanka lite musik. Om så ändå skulle bli fallet ändrar det opinionsläget radikalt för Piratpartiet eftersom föräldrarna till ungdomar skulle bli indragen på ett helt annat sätt då det kommer uniformerad polis på ”hembesök” lite godtyckligt ute bland Svensson.

Lämna kommentar