Skolvalet var odemokratiskt

Trots denna extra tröskel, röstade drygt var tionde elev inte på ett riksdagsparti, utan på ett ’övrigt’ parti genom att själva skriva partinamnet på en blank valsedel. Men i 174 skolor fick de övriga partierna noll röster. På några av skolorna har eleverna röstat på övriga partier men rösterna har felaktigt kasserats som ogiltiga eller blanka.

Den samlade bilden är alltså att på de flesta skolorna har eleverna inte fått rösta på övriga partier utan bara på riksdagspartierna.

Lärarna har till Ekot angett flera, ofta otydliga, skäl till varför röstningen begränsats. Till exempel visste inte en del lärare att eleverna kunde skriva partibeteckningar på blanka valsedlar.

Kommentarer

Calle skrev

Eftersom jag själv var valförättare/räknare så kan jag genast påpeka att du har fel.
Till de olika valen ges direktiv till valdistrikten om vilka partier som skall räknas samman och ringas in till valmyndigheten på valkvällen/natten. Detta för att de ska få ett hyffsat rättvisande preliminärt resultat.

INGA röstsedlar kastas. Alla går vidare till räkning hos länsstyrelsen, som räknar om alla röster, och även tar med alla handskrivna röster. Som du kan se på val.se så finns också en lista på handskrivna röster där du kan se alla olika.

Att börja babbla om Sverige som en demokrati i kris känns aningen löjeväckande när man inte har koll på hur saker och ting ligger till.

Vad som däremot kan påpekas och som ibland får tråkiga konsekvenser är uppdelningen i valkretsar, när mandat skall fördelas.

Eftersom jag själv är Huddingebo har jag ju koll just här, kan ta det som ett litet exempel bara. Det förekommen säkerligen även på andra håll.

Spana in följande länk, och notera antalet mandat som (M) resp. (S) har fått i fullmäktige. Kolla sedan det totala antalet röster i kommunen som resp. parti fick. Siffrorna stämmer inte riktigt överens, eller hur?
Ett utfall av vad avrundningar vid mandatfördelning i olika kretsar kan leda till. Demokratiskt, njaaa… Men kanske svårt att helt undvika.
I just detta fall blev det ju maktskifte ändå, så det gjorde inte lika mycket..

http://www.val.se/val/val2006/slutlig/K/kommun/01/26/roster.html

moqireh skrev

Jag läste i Uppsala nya tidning att Kadedralskolan bara fick rösta på riksdagspartier, trodde inte att det var nåt utbrett fenomen. Hur stor del av de röstande fick inte rösta på vad de ville, är det någon som vet det?

Anonym skrev

på min skola fick man skriva det partiet man ville rösta på som inte fanns i riksdagen på den blanka rösten. Sen sa läraren att hon helst inte ville at man skulle rösta på något parti utanför riksdagen….

Lornelin skrev

… till nåt som inte lika lätt förväxlas med en annan tidning, det här är nog fjärde eller femte gången jag ser någon här blanda ihop sydsvenskan med svenska dagbladet.

Bra ledare dock.

Emil Vikström skrev

Jag håller inte med om att det är oviktigt vilka partier man får rösta på i skolvalet.

Jag tror skolvalet fungerar som en slags utbildning i hur man röstar (och det kan absolut inte användas som opinionsundersökning, med tanke på alla oseriösa röster). Om man då bara får lära sig att rösta på etablerade riksdagspartier, och dessutom får lära sig att andra partier inte ens går att rösta på (!) så bär man med sig det även när man går till val.

tlainen skrev

Vråldiggar de citatet :P

”It is enough that the people know there was an election. The people who cast the votes decide nothing. The people who count the votes decide everything.”

Han har fler som kan passa in i den nuvarande situationen… :P

”Education is a weapon whose effects depend on who holds it in his hands and at whom it is aimed.”
(den som kontrollerar skolan kontrollerar vad medborgarna i framtiden vet)

”Ideas are more powerful than guns. We would not let our enemies have guns, why should we let them have ideas.”
(behöver ingen närmare förklaring tycker jag)

Christian Engström skrev

Svenska Dagbladet tar upp skolvalet i sin huvudledare under rubriken En lektion i valfusk.

– Josef Stalin brukar tillskrivas ett uttalande i stil med att det viktiga är inte vem folk röstar på, utan vem som räknar rösterna. Då fick den gamle kommunistdiktatorn ändå aldrig uppleva ett svenskt skolval, skriver Svenska Dagbladet.

Anonym skrev

En jämförelse med Iran kanske vore mer rättvis… Där har mullorna vetorätt, här har storföretagen…

tlainen skrev

Håller helt med om SD, om dom inte får prata i dom forum och medier ”dom andra” agerar i kommer dom hitta andra sätt att få fram sin politik, dessa kan vara destruktiva eller skadliga i sig. Tycker också att alla borde få prata på skolor. Även det du säger om att dom skulle förlora i en debatt känns ganska givet :P Men även granskning av småpartiernas politik av oberoende skulle nog både hjälpa och själpa, så de är nog bra :P

Anonym skrev

Jag oroar mig inte så mycket för att man inte fick rösta på småpartier på vissa skolor. Det är ju trots allt bara ungefär en opunionsundersökning för att se hur ungdommar tycker. Den enda effekten är ju att den blir felaktig till småföretagens nackdel.

Det som bekymmrar mig är att inte alla partier får besöka skolor. Det är ju ett förtryck mot de mindre partierna från den(i de flesta fallen) statligt styrda skolan.

En viktig demokratisk ”grundpelare” är att skolan ska vara politisk neutral. Det anser jag inte att den är ifall den väljer ut vilka partier som får komma dit och prata (vilken anledning det än skulle kunna vara). Det finns två demokratiska möjligheter för en skola, som jag ser det. Dels att tillåta alla partier. Eller tillåta inga partier.

Man kan inte hålla på att lådsas vara demokratiska genom att tillåta ”ALLA riksdagspartier” av den enkla anledningen att inte riksdagspartierna repressenterar alla olika åsikter.

Jag tror att det ser ut som det gör för att alla skolor är så skraja för SD, men SD måste få samma chans som alla andra pariter även fast deras åsikter saknar demokratiska värderingar. Och hur ska folket fatta det ifall SD argument inte får visa vad de går för i en debatt.

Skolorna förbjuder SD att komma dit, vilket de tror leder till att färre sympatiserar med dem, samtidigt måste de ju förbjuda alla andra partier utanför riksdagen(Vadå demokrati?). Det ironiska är, tror jag, att SD skulle få färre sympatisörer ifall de skulle vara med och debattera.

Den enda möjligheten att göra skolan demokratisk är att genom lag inte tillåta skolan att välja vilka som ska vara med på debatter eller ha montrar m.m. De ska antingen tillåta alla eller tillåta ingen. Jag tycker bäst om att tillåta alla eftersom det ökar svenska folkets kunskaper om politik, men man måste också låta skolorna kunna välja att avstå.

Detta kanske är något för partiprogrammet:P

Axx0 skrev

Det är värre än så. Du röstar mellan 2 st block, som tycker nästan likadant, och båda går storföretagens ärenden.

Skulle vilja citera 2 om presidentvalet ”…and try to pick the guy who is isn’t a moron, but the joke is on us, we HAVE to pick a moron because…”

BagdadBob skrev

Du måste vara helt knäpp som jämför Sveriges demokrati med Iraks, om det hade haft en tiondel av våra friheter skulle det varit glada.

ATIX skrev

Saddam hade också en demokrati men där var det dock bara tillåtet att rösta på honom, egentligen ingen större skillnad till Sverige och USA, men det rättfärdigar ju krig verkar det som.

tlainen skrev

Håller med, min morsa är var rösträknare å hon sa att alla röster räknas tre gånger, och då är de verkligen alla röster som räknas, även dom som blivit utsållade i tidigare räkning. :)
Men sen är ju skolval någonting annat, fast det är något som måste tas på mer allvar om vi ska utbilda ungdomarna i demokrati och val. :P

Svamp skrev

Jag tror faktiskt inte att någon valsedel kasseras i lokalen – den slutgiltiga räkningen görs hos länsstyrelsen, och dom är nog lite mer kompetenta. Faktum är att valmyndigheten tydligen bokför varenda röst, om man kollar på handskrivna röster på valmyndighetens hemsida så kan man se lite allt möjligt. (Fast jag har inte sett något med ett obscent namn, såna kanske dom sållar bort.)

Fana skrev

[quote=Rickard Falkvinge]Det var samma rapport som vi fick från åtminstone en vallokal. :-( (Personen där struntade i det beskedet från valförrättaren och skrev ändå Piratpartiet på en blank valsedel.)
[/quote]

Och troligen kasserades den valsedeln eftersom samma valförättare som gav det beskedet säkert var med vid rösträkningen i den lokalen. Sverige – en ”demokrati” i kris?

tixe skrev

Jag hatar hur småpartierna glöms i Sverige… Det är demokrati men du får bara välja mellan riksdagspartierna O,o

SAmma sak på svt… moderater och sossar varje dag.. -.-

tlainen skrev

De här är statistik på vad ”riket” röstade i skolvalet…
Det är skrämmande att blanka röster är de fjärde största, antingen skulle dom egentligen ligga på något av småpartierna, men tänk om dom inte skulle de. Då skulle 9% av dom som röstade inte tycka att något av partierna passar dom, det är en grymt hög siffra när den i det ”riktiga” valet var 1,7%…

TotAntalElev 528806
Frånvarande 61541
Antal röstande 404917
Deltagande: 86.66
S: 79879 19.73
M: 92924 22.95
V: 36773 9.08
KD: 15229 3.76
MP: 38529 9.52
FP: 27184 6.71
C: 24791 6.12
PP: 15761 3.89
SD: 15282 3.77
Övriga: 6792 1.68
Blanka: 37287 9.21
Ogiltiga: 12991 3.21

Källa: http://www.ungdomsstyrelsen.se/skolvalet/riket/

Sharing is careing :P

Anonym skrev

Ett utskick till förstagångsväljare i EU-valet har en given rubrik:
Den här gången får du välja själv!

Anonym skrev

Och när journalisten frågade en av de odemokratiskt tänkande ansvariga på en skola: ’-Vad lär sig eleverna om demokrati när de inte kan rösta på alla partier?’

Så blev svaret:

’–De lär sig massor av demokrati’

Och det stämmer givetvis, för varenda elev som på detta sätt fått sin åsikt nedtryckt, ogiltigförklarad och bortsopad kommer att komma ihåg detta till nästa val.

Tor Skude skrev

En ytterligare indikation på att något inte står rätt till med demokratin i landets skolor. Det har ju redan framkommit att massor av skolor, för att inte säga majoriteten, utesluter alla partier utom de som är representerade i riksdagen från att vara med i skoldebatter och liknande.

Anonym skrev

En adekvat utbildning i samhällskunskap för det uppväxande släktet.

Så de vet vad som gäller. Fattas bara ett gott preventivt kok stryk också så de lär sig veta hut.

Petrograd skrev

Patetiskt. Riktigt patetiskt. Att direkt kassera icke önskade röster gör hela saken till en fars.
Jag skriver inte det här som piratpartistsympatisör främst, utan mer som demokratiförespråkare.

Alla som vet hur ungdomar tänker inser att det här VERKLIGEN sänder fler signaler.
Inte konstigt att de vill protestera och rösta på nåt de tidigare inte fick i riktiga valet sen.

Demokrati, men bara om ni röstar ”rätt”…
Nej, hade jag varit kvar i skolan idag hade jag propagerat för total bojkott av skolvalet i min klass, och förmodligen fått med mig en stor del av klassen, ungdomar är trots allt gärna rebelliska av sig.

Resultatet blir helt ointressant, de borde inte ens ha rapporterat det.
Att de ändå gjorde det finner jag närmast stötande.

Rickard Falkvinge skrev

Det var samma rapport som vi fick från åtminstone en vallokal. :-( (Personen där struntade i det beskedet från valförrättaren och skrev ändå Piratpartiet på en blank valsedel.)

Lämna kommentar